روزگذشته نشريه نيوساينتيست از روش موفقيت آميز جديدي براي درمان سرطان با استفاده از ويروس هايي كه آن ها را دست كاري ژنتيكي كرده اند، خبرداد
گروه دانش و فناوري ـ مهدي صارمي فر: سال هاست كه بشر انواع سرطان را شناخته است. روزگاري اين بيماري لاعلاج مي نمود و هيچ راهي براي درمان آن وجود نداشت. اما نتايج تحقيقاتي كه از دهه 1950 آغاز شده است، دارد به بار مي نشيند. هزينه و وقت فراواني كه صرف شد و نتايجش را در طي 10 يا 20 سال آينده خواهيم ديد. شايد تا پايان قرن بيست و يكم، سرطان را هم فقط در دايره المعارف ها بتوان پيدا كرد.
مقابله با هر بيماري 2 راهكار دارد: پيشگيري و درمان. بشر توانسته خيلي از عوامل سرطان زايي را شناسايي كند. از طرف ديگر، تحقيقات براي يافتن واكسني كه بتواند با سرطان مقابله كند، همچنان ادامه دارد. چندي پيش پژوهشگران براي يك گونه خاص از سرطان (سرطان گردن رحم) واكسني كشف كردند كه در صد درصد موارد، نتيجه رضايت بخش بوده. اين در پزشكي يعني شاهكار.
اما براي درمان سرطان هم راه هاي زيادي در دست پژوهش و مطالعه قرار دارد. شيمي درماني، پرتودرماني، پزشكي هسته اي و اين راه آخري كه ظاهرا خيلي هم مفيد بوده، يعني ويروس درماني.
مورا برون پس از انجام عملياتي به شدت سخت و پيچيده، از شدت خستگي، چهار شبانه روز خوابيد. گروه تحقيقاتي زير نظر او، ويروس هاي زنده را درون مغز يك پسر جوان 21ساله تزريق كردند. اين ويروس ها به شدت خطرناك و كشنده بودند. اين پسر جوان دچار يكي از بدخيم ترين انواع سرطان مغز بود و پزشكان حداكثر چهار ماه شانس زندگي براي او پيش بيني كرده بودند. اما از روز تزريق ويروس به مغزش 8 سال مي گذرد. او هنوز زنده است و هيچ اثري از تورمور در مغزش ديده نمي شود.
قضيه به همين سادگي هم نبوده است. تيم خانم برون در دانشگاه گلاسكو در انگلستان، ويروس ها را جهش ژنتيكي دادند. آ ن ها DNA ويروس را طوري دستكاري كردند كه اين ويروس ها با وجود كشنده بودن، فقط سلول هاي سرطاني را از بين ببرند. اين نياز به شناخت دقيق از غشاي سلول هاي سرطاني و نحوه عمل اين ويروس ها داشت. اين ويروس ها نبايد كوچك ترين آسيبي به سلول هاي سالم بزنند. تيم برون اين عمل را قبلا روي حيوانات انجام داده بود و نتايج، كاملا رضايت بخش بود.
افراد ديگري هم با اين روش معالجه شدند كه همگي زنده هستند. كساني كه اميد به زندگي بيشتر از چند ماه نداشتند، و پس از گذشت چند سال هنوز زنده اند. نزديك به 8 سال است كه 10 نفر از كساني كه اين تومور بدخيم سرطاني را داشته اند، زنده هستند. در حالي كه پس از ابتلا به اين سرطان، انسان تنها كمتر از يك سال زنده مي ماند. در آزمايشگاه كروسيد، خانم دكتر برون در حال تحقيق روي آخرين مراحل اين درمان است. با توجه به از بين رفتن تومور در افراد تحت آزمايش، به نظر مي رسد كه به زودي اين شيوه درمان توسط مؤسسات پژوهشي و دانشگاهي به عنوان يك روش عالي براي درمان تومورهاي مغزي پذيرفته شود. به اين ترتيب به كار بردن ويروس براي درمان سرطان، موفقيت آميز بوده و شايد براي درمان انواع تومورها و سلول هاي سرطاني ديگر، ويروس هايي كه دستكاري ژنتيكي شده اند به كار روند و اين بيماري هم كاملا درمان پذير شود.
منبع: New Scientist,19Nov.2005