دو كتاب از دكتر رضا داوري
به تازگي دو كتاب از دكتر رضا داوري به بازار كتاب آمده است: كتاب اول: فلسفه معاصر ايران كه توسط نشر ساقي و به بهاي ۱۸۰۰ تومان به چاپ رسيده است. آن گونه كه در درآمد كتاب آمده، مقالات اين كتاب شرح و بسط گزارش چاپ شده در كتاب «فرهنگ، خرد و آزادي» درباره افكار و آراي فلسفه هاي معاصر است. از اين رو نويسنده كوشيده تا به سه هدف عمده دست يابد:
۱- وضع فلسفه را در قياس با گذشته فلسفه ايران و اسلام و فلسفه كنوني غربي بيان كند. ۲- نشان دهد كه فلسفه تابعي از ايدئولوژي و سياست شده است و وسيله اي در خدمت مقاصد سياسي تلقي مي شود. ۳- ما به فلسفه نياز داريم و اين نياز با وسيله انگاشتن و ابزاري كردن فلسفه برآورده نمي شود. در واقع ما با تفكر مي آموزيم كه چگونه با وسايل رابطه برقرار كنيم.در كتاب حاضر افزون بر مقاله «فلسفه معاصر ايران» كه عنوان كتاب از آن گرفته شده، مقاله هايي چون: «چرا فلسفه مي آموزيم؟» ، «توهم كارآمدي بعضي فلسفه ها و خطرناك بودن بعضي ديگر» و «عالمان در برابر فيلسوفان، يا در كنار آنان» هم آمده است.
كتاب ديگر وي ترجمه «فلسفه در قرن بيستم» اثر «ژان لاكوست» است كه توسط سازمان مطالعه و تدوين كتاب علوم انساني دانشگاه ها(سمت) در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و به بهاي ۱۲۵۰ تومان تجديد چاپ شده است. لازم به يادآوري است كه چاپ اول اين كتاب در سال ۱۳۷۵ بود.در واقع كتاب «فلسفه در قرن بيستم» با اختصار و ترتيب خاصي تحولات فلسفه معاصر را به گونه اي انسجام يافته شرح مي دهد. از اين رو نويسنده به همه مكاتب فلسفي كه تا زمان خود وي مطرح بوده، مي پردازد. از اين رو، سعي شده تا مهمترين رئوس اين تفكرات با زباني ساده بازگو شود. نيز علاوه بر مباحث كتاب، سه نوشته از رورتي، گادامر و هيدگر پيوست كتاب حاضر است. مترجم هم در مقدمه اي كه بر كتاب نگاشته ورود به بحث اصلي و هضم آن را براي خواننده آسان كرده است. به غير از پيشگفتار،عنوان برخي از فصل هاي كتاب عبارتند از: سرآغازها، مذهب تحصلي و پديدارشناسي، ماوراي پوزيتيويسم، مذهب اصالت واقعيت و مذهب اصالت تاريخ.
سبكي فكر، سنگيني واقعيت درباره آزادي
نويسنده: سون اريك ليدمن/ مترجم: سعيد مقدم/ انتشارات: اختران/ چاپ اول: ۱۳۸۴/ شمارگان: ۲۰۰۰ نسخه/ بها: ۲۳۰۰ تومان.
«سون ا ريك ليدمن» استاد تاريخ انديشه و علوم در دانشگاه گوتنبرگ سوئد است. او پيش از آغاز كار دانشگاهي مدتي دبير بخش فرهنگي يكي از روزنامه هاي مهم سوئد بود. ليدمن در بحث هاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي چند دهه اخير همواره حضوري فعال داشته است. ليدمن در اين كتاب مفهوم آزادي در تاريخ انديشه غرب را پي مي گيرد. اين كتاب از سه فصل تشكيل شده است: فصل اول به دو مفهوم آزادي سلبي و آزادي ايجابي مي پردازد. فصل دوم كه بخش اصلي كتاب است به رابطه ميان مالكيت و آزادي اختصاص دارد و فصل سوم درباره احساس آزادي است.لازم به ذكر است كه از همين نويسنده، كتاب «تاريخ عقايد سياسي، از افلاطون تا هابرماس» توسط انتشارات اختران به چاپ رسيده بود.
درآمدي بر جامعه شناسي دين
نويسنده: فيل زاكرمن/ مترجم: خشايار ديهيمي/ نشر لوح فكر/ چاپ اول، بهار ۱۳۸۴/ شمارگان: ۳۳۰۰ نسخه/ بها: ۳۰۰۰ تومان.
نويسنده در مقدمه كتاب حاضر مي آورد: «دين دلمشغولي شخصي و هميشگي من است. با حيرت مي انديشم چگونه ميليون ها نفر مي توانند به چيزي معتقد باشند كه آشكارا غيرموجه و باورنكردني است. با حيرت مي انديشم چگونه ميليونها نفر زندگي خود را وقف چيزي مي كنند كه به غايت غيرعقلاني است و حتي در راهش هم جان مي سپارند. با حيرت مي انديشم چرا بعضي مذاهب مي ميرند. حال آن كه مذاهب ديگر به غايت رونق دارند. با حيرت مي انديشم چرا برخي از نوآوران مذهبي را در جامعه شان ديوانه مي پندارند حال آن كه برخي ديگر از احترام و حمايت گسترده اي برخوردار مي شوند... خلاصه هميشه با خودم فكر مي كنم و مطالعه مي كنم تا دريابم چگونه جنبه هاي مختلف جامعه بر دين اثر مي گذارند و همزمان چگونه دين بر جنبه هاي مختلف جامعه اثر مي گذارد... درك اين ديالكتيك چيزي است كه كل جامعه شناسي دين راجع به آن است» آن گونه كه مترجم در آغاز كتاب گفته، كتاب حاضر با رهيافتي كاربردي و براي خوانندگان عمومي نوشته شده است.
افراسياب در اسطوره و حماسه زخم عميق رستم
نويسنده: محمدرضا محمودزاده/ ناشر: كاروان/ تاريخ چاپ: ۱۳۸۳/ شمارگان: ۷۰۰ نسخه/ بها: ۲۰۰۰ تومان.
پرداختن به شخصيت هاي اسطوره اي و حماسي در چند ساله اخير رونق تازه اي در ايران گرفته است. اين رخداد از اين جهت حائز اهميت است كه مي تواند دستمايه هايي گرانسنگ از يك سو براي هنر امروز ايران به خصوص رمان و سينما و از سويي ديگر براي شناخت زيرساخت هاي تفكر ايراني فراهم آورد.افراسياب كه از جمله چهره هاي اساطيري ايران و در شمار پهلوانان اوستايي است، نيز در شاهنامه حضوري پررنگ دارد. كتاب حاضر نخست با درآمدي بر اسطوره ، به تبارشناسي افراسياب در روايات اسطوره اي و حماسي ايران مي پردازد و آن گاه در فصول بعدي كتاب به تحليل اين چهره اساطيري و رويدادهاي پيرامون آن مي نشيند.