در كوچه پس كوچه هاي يكي از قديمي ترين محلات قم
تاريخ هنوز نفس مي كشد
|
|
زهره مهر نوروزي
محله آخوندي ها يكي از محله هاي قديمي شهر قم است كه در خيابان انقلاب، كوچه شماره 11 واقع شده است. محدوده اش از ابتداي الونديه كه اكنون خيابان انقلاب از بين آن مي گذرد تا گذر شادقلي خان بوده است، اما در حال حاضر نمي شود برايش محدوده خاصي در نظر گرفت، چرا كه از گذر شادقلي خان اثري باقي نمانده است اما مسجد الونديه كه نام اصلي اش ولي الامر است مورد استفاده ساكنان محله آخوندي ها و الونديه است. در كتاب دارالايمان قم تاليف محمدنقي ارباب در سال 1925 قمري و تاريخ قم، تاليف ميرزا علي اكبر فيض در سال 1309 ه.ق به محله آخوندي ها اشاره شده است. به جز يك تكيه، آب انبار و گرمابه اي به اسم محله، در جايي ثبت نشده است كه به احتمال قوي ساكنان محله از گرمابه عشقعلي و آب انبار الونديه استفاده مي كرده اند. نام محله بعد از انقلاب به توحيد تغيير يافته است، اهالي با نام آخوندي ها مانوس هستند. اما امروز وقتي وارد محله مي شوي، سمت راست چند ساختمان نوساز مي بيني و درختان انگور، انجير و اناري كه قد كشيده اند و از ديوار حياط بيرون زده اند توجهت را جلب مي كنند و كوچه هايي كه به بن بست ختم مي شوند. سمت چپ محله خانه تخريب شده اي را مي بيني كه محل تجمع زباله شده و ديوار يكي از خانه ها كه خراب شده، راه جديدي از سمت خيابان معلم به داخل محله گشوده كه از آنجا تكيه آخوندي ها پيداست و چند خانه قديمي كه در كنار تكيه باقي مانده است. زماني كه از نزديك براي بازديد محله رفته بودم، از ديوار خراب شده عبور كردم و وارد فضايي شدم كه اكثر خانه ها تخريب شده بود. ناخودآگاه حس كردم در روستاي دورافتاده اي قرار گرفته ام. ديوار گلي خانه ها و كودكاني كه در خرابه مشغول بازي بودند و راه آسفالت شده خيابان معلم كه به 45 متري عمار ياسر ختم مي شود مجموعه عواملي بودند كه به القاي اين حس در من كمك مي كردند. بي شك خيابان و محله در دست طرح شهرداري بود. ترديد نداشتم كه ماجرا، طرح حرم تا جمكران است. راه رفته را برگشتم، به يكي از چراغ برق هاي چوبي تكيه كردم و منتظر شدم تا با يكي از اهالي صحبت كنم. محله كم رفت و آمدي بود؛ به همين علت بيش از معمول منتظر شدم. بالاخره يكي از اهالي، آدرس پيرترين شخص محله را به من داد؛ آقاي حاج عباس بي نياز 85 ساله مغازه دار (نبش كوچه 11 خيابان انقلاب). به سراغش رفتم. بعد از معرفي، اولين سئوال را مطرح كردم.
پيشينه محله آخوندي ها؟
همه آبا و اجدادم در اين محله زندگي مي كردند و بيش از 400 سال قدمت دارد.
چرا آخوندي ها؟
از ابتدا افرادي كه اينجا زندگي مي كردند خيلي مومن و با خدا و اهل علم بودند، به همين علت محله به آخوندي ها معروف شد. بعد از انقلاب به توحيد معروف شد اما هنوز هم اين مكان را به اسم آخوندي ها مي شناسند.
آيا نام شخص خاصي كه ساكن محله بوده است به خاطر داري؟
خير، اما خيلي از طرفداران امام خميني(ره) اينجا زندگي مي كردند. هر وقت براي آقا اتفاقي پيش مي آمد اهالي محله از همه زودتر خبردار مي شدند و به در خانه امام مي رفتند.
از روزهاي انقلاب خاطره اي در ذهن داري؟
بله، يكي نيمه خرداد سال 42 بعد از اينكه ساواك آقا را دستگير كرد به همراه اهالي به يخچال قاضي در خانه امام رفتيم. عليه شاه شعار داديم، يكي هم 13 آبان سال 43 كه آقا را به خاطر اعتراض به تصويب لايحه اي در مجلس دستگير كردند. آن روز خيلي از مردم قم به در خانه امام آمدند، اما پليس همه مردم را رد كرد.
ظاهرا در اين محله آب انباري وجود نداشته است. اهالي چه مي كردند؟
كساني كه به محله عشقعلي نزديك بودند از آن محله استفاده مي كردند. يك عده هم به محله الونديه مي رفتند.
در سابق چه تعداد خانواده در محل ساكن بودند؟
خيلي زياد.
حدودا؟
۱۵۰ خانواده، اما امروز كمتر از 60 خانواده در محل زندگي مي كنند.
وضعيت فعلي محله؟
همان طور كه ديديد 2 سال است كه شهرداري خانه ها را خراب كرده و به امان خدا رها كرده است؛ علاوه بر اينكه محل ناامن شده هر چه آشغال و زباله است به خرابه ها مي ريزند كه از نظر بهداشتي به سلامت اهالي ضرر مي رساند.
چرا اقدامي نمي كنيد؟
اين كار را كرده ايم، اما مشكل چيز ديگري ست. يك عده از اهالي، خانه هايشان در طرح حرم تا جمكران افتاده بود. بناچار فروختند. بعضي ها هم راضي نشدند كه خانه هايشان را واگذار كنند و به همين دليل نه كار مردم راه مي افتد و نه كار شهرداري.
به نظر شما چه بايد كرد؟
به نظر من شهرداري قصد تجارت دارد ؛ مي خواهد هتل و مسافرخانه بسازد. از طرفي مردم را راضي نمي كند. كسي كه از بچگي بزرگ شده جاي ديگري نمي تواند زندگي كند. شهرداري مجبور است به هر طريقي كه مي تواند مردم را راضي كند تا كار خودش راه بيفتد.
هفته اي چند بار به حرم مي رويد؟
قبلا كه حاج خانم پا درد نداشت تقريبا هر روز مي رفتيم. حالا هفته اي يكي- دو بار. تازگي ها حرم خيلي شلوغ شده است. فقط نماز مي خوانم و برمي گردم. بيشتر زائرها هم عراقي هستند.
با توجه به اينكه شهروندان قمي ميزبان زائران كريمه اهل بيت هستند چه وظيفه اي در قبال زائران دارند؟
هر كسي كه به عنوان زائر وارد قم مي شود براي ما قابل احترام است. بعضي وقت ها خودم ديده ام موقع زيارت رعايت زائران را نمي كنند. ما بايد به آنها حق بدهيم؛ از راه دوري آمده اند؛ نبايد كاري كنيم از ما برنجند. بگذاريم در كمال آرامش زيارت كنند تا خاطره خوشي از شهر قم و مردمانش داشته باشند.
***
از پيرمرد خداحافظي كردم. مي دانستم كه خسته اش كرده ام. به حرف هاي حاج عباس بي نياز فكر مي كردم. در يكي از نشست هاي خبري از زبان معاون سياسي- امنيتي استانداري شنيدم كه شهر قم گنجايش بيش از 800 هزار مسافر را ندارد و اين در حالي ست كه در روزهاي خاصي از سال به ويژه سالگرد امام خميني (ره) و تاسوعا و عاشوراي حسيني بيش از يك ميليون نفر وارد شهر قم مي شوند. در نتيجه، عملا براي 200هزار نفر ديگر، شهر قم نمي تواند هيچ گونه سرويس خدماتي - بهداشتي ارائه دهد. اگر مدت اقامت آنها را تنها يك شب در نظر بگيريم چگونه بايد اين مشكلات را حل كرد؟ اگر مردم و مسئولان شهر دست در دست هم دهند مي توانند شهري بسازند در خور كريمه اهل بيت(ع). اولين گام، تكميل شدن طرح حرم تا جمكران است، هر چند كه معتقدم نبايد حق هيچ يك از شهرونداني كه خانه هايشان در مسير اين طرح قرار گرفته است ضايع شود. در واقع نياز به همت والاي كساني دارد كه به فكر آباداني و رونق شهر قم هستند؛ خصوصا كه جهانگرداني از كشورهاي ايتاليا، فرانسه و انگليس در سال هاي اخير به دلايل مختلف از قم بازديد به عمل مي آورند.
|