گذار
كارمندان ايراني در رتبه هاي پاياني
در همه جاي دنيا رسم بر اين بوده كه هر سال يا هر چند سال يك بار حقوق كارمندان دولتي افزايش پيدا كند.
در سال 2005 ميلادي دولت هاي نفتي خاورميانه و شمال آفريقا، حقوق كارمندان خود را از 7 تا 35 درصد افزايش دادند، اما نكته جالب توجه اينجاست كه در رتبه بندي انجام شده، ميزان افزايش حقوق كارمندان ايراني، در جايگاه يكي مانده به آخر قرار گرفته است.
دولت ليبي در اين سال حقوق كاركنان بخش دولتي را تا 35 درصد افزايش داده و به همين دليل در رتبه نخست خاورميانه و شمال آفريقا قرار گرفته. بعد از آن، كشورهاي كويت و عربستان با افزايش 27 و 28 درصدي حقوق كارمندان خود، در رتبه هاي دوم و سوم ايستادند.
افزايش 14 درصدي حقوق كارمندان طي مدت يك سال باز هم از رشد تورم جا مانده است. اين در حالي ست كه كارمندان بخش هاي دولتي، حجم زيادي از شاغلان كشور را شامل مي شوند و ميزان درآمد آنان و كاهش و افزايش ميزان اين درآمد، تاثير مستقيمي بر رونق بازارهاي كشور به همراه دارد.در روزهاي اول هر ماه، مقارن با پرداخت حقوق كارمندان، بازار كالاها رونق مي گيرد، اما از نيمه ماه به بعد اين رونق سير نزولي به خود مي گيرد و به طور طبيعي افزايش حقوق كاركنان دولت مي تواند اين رونق را دوچندان كند. از سوي ديگر اين نكته را نيز نبايد فراموش كرد كه اغلب، افزايش حقوق كارمندان يكي از عوامل مهم تورم زا در كشور بوده است.تجربه ثابت كرده است كه اگر به حقوق كارمندان ۱۰ درصد اضافه شود، درصد افزايش نرخ كالاها و خدمات به بيش از اين مقدار خواهد رسيد.اما علت اينكه چرا اين اتفاق يك طرفه است و تنها افزايش حقوق كارمندان باعث بالا رفتن نرخ كالاها و خدمات مي شود، چيست؟
از ديگر سو، مسئله تنها افزايش حقوق كاركنان دولت نيست؛ به فرض اينكه كشور ما هم مي توانست در رتبه هاي اول افزايش حقوق قرار بگيرد، آيا عرضه كالا اعم از توليدي و وارداتي مي توانست پاسخگوي اين حجم تقاضا باشد؟
اگر نه پرداختن به بحث توليد بيشتر و راه هاي دست يافتن به درآمد ارزي بالاتر، باعث خواهد شد هم كارمندان دولت از زندگي رضايت نسبي داشته باشند و هم اغلب بازارهاي راكدمانده ايران به رونق نسبي پايدار اميدوار شوند.آن موقع ديگر با بالا رفتن حقوق كارمندان، بازار هم مي توانست به سرعت حجم عرضه خود را متناسب با نياز مشتري تنظيم كند و ديگر افزايش حقوق باعث بالا رفتن قيمت ها نمي شد.در هر صورت با اقتصاد بيمار فعلي، كاركنان دولت چاره اي ندارند. آنها مي توانند به جاي ناراحتي از قرار گفتن در رتبه يكي مانده به آخر افزايش حقوق در منطقه خاورميانه، از اينكه اين افزايش اندك حقوق، باعث افزايش ناگهاني نرخ تورم نمي شود، خوشحال هم باشند.
|