شواليه رياضي
پروفسور جان بال ، يكي از مشهورترين رياضي دانان جهان از دانشگاه آكسفورد انگلستان، در آستانه سال نو ميلادي موفق به دريافت نشان شواليه شد. به گزارش خبرگزاري بي. بي. سي، پروفسور بال رئيس اتحاديه بين المللي رياضيات (IMU) است كه يكي از نهاد هاي مهم در دانش رياضي به شمار مي رود و زمينه همكاري و مشاركت رياضي دانان سراسر جهان را در راستاي پيشبرد اين دانش در افق هاي جديد فراهم مي آورد.
اين گزارش مي افزايد: اين پروفسور دانشگاه آكسفورد به سبب فعاليت خستگي ناپذير خود براي حمايت از پيشرفت دانش رياضي در كشورهاي
در حال توسعه، موفق به دريافت نشان شواليه شده است. بر پايه اين گزارش، پروفسور بال جوايز و نشان هاي برجسته فراواني را در كارنامه كاري خود دارد، اما در گفت و گو با خبرنگار بي.بي.سي، انتخاب خود براي دريافت نشان شواليه را سبب تعجب خويش عنوان كرده است؛ به طوري كه وي مي گويد: خبر اين انتخاب مرا حيرت زده و غافلگير كرد و تاكنون حتي براي يك لحظه به چنين چيزي فكر نكرده بودم.
بيشترين معروفيت پروفسور بال به سبب تلاش هاي گسترده وي براي تحقيق در زمينه اصول رياضي نهفته در رفتار مواد انعطاف پذير همچون لاستيك هاست.
سازوكار تنظيم خواب
يك گروه بين المللي از دانشمندان گرد هم آمده اند تا با به كارگيري روش هاي نوين، پرده از اسرار خواب برگيرند.
گزارش خبرگزاري ها حاكي است كه پژوهشگران 5 كشور اروپايي در قالب يك كنسرسيوم بين المللي عهده دار پروژه اي موسوم به STREP براي بررسي فيزيولوژي خواب و انواع اختلالات خواب در انسان شده اند؛ پروژه اي كه بودجه آن را اتحاديه اروپا تامين مي كند و قرار است اين طرح در مدت 3 سال به اجرا درآيد.
بر اساس اين گزارش، بررسي مكانيسم و سازوكار دقيق فرآيند تنظيم خواب، در كانون اين طرح علمي بزرگ قرار دارد و كارشناسان رشته هاي علمي مختلف در اجراي آن مشاركت خواهند كرد.
اين گزارش مي افزايد: هزينه اجراي اين پروژه كه پژوهشگران 7 دانشگاه و موسسه تحقيقاتي در فنلاند، هلند، ايتاليا، سوئد و سوئيس در آن دخالت دارند، يك ميليون و 400 هزار يورو برآورد شده است.
به گفته دانشمندان، فرآيند تنظيم خواب براي حفظ سلامت رواني و جسمي انسان، بسيار مهم و ضروري است و هرگونه مشكل در اين سيستم مي تواند به ايجاد اختلال خواب و ناخوشي هاي مختلف منجر شود.
گرگي در پوست گوسفند
دانشمندان موفق به كشف پروتئيني شدند كه در بدن موجود زنده، همچون گرگي در لباس گوسفند عمل مي كند و سلول هاي بدن گياهان، جانوران و انسان ها را با مهارت بالاي خود فريب مي دهد.
به گزارش شماره هفته اخير ژورنال ساينس اكسپرس ، محققان دانشگاه كورنل و موسسه تحقيقات گياهي بويس تامپسون اعلام كردند اين پروتئين كه از يك باكتري بيماريزا منشأ مي گيرد، به هنگام ورود به پيكره گياهان، رفتار يكي از كليدي ترين پروتئين هاي ميزبان را تقليد مي كند.
بر اساس اين گزارش، پروتئين مورد نظر كه AvrPtoB نام دارد به وسيله گروهي از باكتري ها موسوم به سودوموناس ها توليد و منتشر مي شود و با به كارگيري شيوه خاص خود، سيستم دفاعي بدن ميزبان را فريب مي دهد و موانع ايمني و تدافعي را
در هم مي شكند.
به گفته پژوهشگران دانشگاه كورنل، اين پروتئين شگفت انگيز قادر است مكانيسم مرگ برنامه ريزي شده سلول ها يا خودكشي سلولي (PCD) را در ميزبان متوقف كند و سبب بروز معضلات بزرگي براي ميزبان خود شود.
فرآيند مرگ برنامه ريزي شده يا خودكشي سلول ها براي از ميان برداشتن سلول هاي فرسوده، ناقص يا
غير ضروري براي بدن موجودات پرسلولي بسيار مفيد و مهم است و توقف اين فرآيند طبيعي، پيامدها و آثار منفي نامطلوبي را به همراه خواهد داشت.
هورمون گرسنگي
دانشمندان آمريكايي موفق به كشف هورمون جديد ديگري شدند كه در تنظيم و كنترل احساس گرسنگي نقش مهمي ايفا مي كند.
به گزارش شماره اخير ژورنال ساينس ، گروهي از محققان دانشگاه استنفورد پس از انجام يكسري بررسي كامپيوتري اطلاعات ژنتيك مرتبط با چاقي در انسان و نيز انجام تحقيقات بيشتر، هورمون جديدي را شناسايي كردند كه همراه با هورمون هاي ديگري كه پيش از اين كشف شده اند، ميزان اشتها و سطح گرسنگي را تحت كنترل خود دارند.
براساس اين گزارش، هورمون تازه كشف شده برخلاف موارد پيشين، از قابليت سركوب گرسنگي برخوردار است و تعادل ميان اين هورمون و ديگر هورمون هاي تقويت كننده اشتها، سرانجام ميزان گرسنگي انسان را تعيين مي كند.
به گفته اين دانشمندان، با بهره گيري از اين هورمون مي توان روش موثر و كارآمدي براي مقابله با گسترش اضافه وزن و چاقي را در ميان جوامع توسعه داد.