پگاسوس
در ماه مارس سال ۲۰۰۱ ميلادي يك طرح مفهومي باعث تعجب همگان شد. در كشاكش تحقيقات روي هواپيماهاي بدون سرنشين، شركت نورتروپ گرومن با ارائه طرح ايكس _ ۴۷ ملقب به پگاسوس دست رقباي ديگر را از مدعي بودن در اين عرصه كوتاه كرد. هواپيماي ايكس _ ۴۷ يك جنگنده بدون سرنشين است كه با مهارت و ظرافت بسيار خاصي ساخته شده است و از تمامي خصوصيات رادارگريزي بهره مي برد و از نظر ظاهري بيشتر شبيه يك كايت است. بدنه آن از مواد مركب جاذب امواج رادار ساخته شده تا هيچ راداري به راحتي توانايي ديدن آن را نداشته باشند.
تست هاي اوليه و ابتدايي آن براي تاييد پايداري پروازي و وضعيت آيروديناميكي بود كه همگي به صورت سري انجام شد و گزارش خاصي از خصوصيات فني آن در دسترس نيست، ولي خصوصيات ظاهري آن ۳/۹متر طول و ۳/۲ متر عرض و فاصله دو سر بال حدود ۲/۹ متر است. مبناي قدرت ايكس _ ۴۷ را دو موتور شركت پرت وويتني با مدل D- JT15 تشكيل مي دهد.
ستاره تاريك
شركت بوئينگ و لاكهيد مارتين با كمك يكديگر تصميم به ساخت يك هواپيماي بدون سرنشين جاسوسي گرفتند. هر دو شركت از ابرقدرت هاي صنعت هوا-فضا هستند و بايد ديد ضرب المثل «اگر آشپز دوتا شود، آش يا شور شود يا بي نمك» صادق است يا خير.
پروژه ستاره تاريك در راستاي ساخت يك هواپيماي بدون سرنشين براي مقاصد شناسايي و جاسوسي دنبال شد. ستاره تاريك هواپيمايي با ابعاد ۵ متر طول، ۵ متر ارتفاع و فاصله دو سر بال ۲۳ متر در سرعت هاي زير صوتي پرواز مي كند.
تمامي پروازهاي «ستاره تاريك» تنها از طريق يك كامپيوتر راهنمايي مي شود. ستاره تاريك مي تواند به صورت ثابت در آسمان و در مناطق مشخص پرواز كند و كل منطقه را تحت نظارت داشته باشد و به دليل رادارگريز بودنش، رادارهاي دشمن نمي توانند آن را شناسايي كند.
هزينه ساخت هر فروند از آنها ۱۰ ميليون دلار است و در زمان بسيار كوتاهي ساخته مي شود. ستاره تاريك مي تواند در ارتفاع ۴۵ هزار پايي پرواز كند و اگر در منطقه اي به صورت ثابت بماند قادر به عكسبرداري از شعاع ۵۰۰ مايلي زمين است. از زمان پرواز، ۸ ساعت در آسمان مي ماند.
تمامي اين توان را يك موتور ويليام رولز FJ44 براي ستاره تاريك مهيا مي كند. برخي منابع گزارش داده اند كه اولين پرواز آن در ماه فوريه سال ۱۹۹۹ انجام شده است. اين طرح به نيروي هوايي آمريكا ارائه شد تا آنها بين ميزان برد بالا يا خصوصيات رادارگريزي بالا، يكي را انتخاب كنند تا ميزان بودجه اي كه براي ساخت هر يك فروند ستاره تاريك خرج مي شود روشن شود كه نيروي هوايي آمريكا تمركز خود را روي برد آن گمارد و قرار شد هواپيمايي با ميزان برد بالا ساخته شود. نام اداري اين هواپيما« ۳-TIER» است.
عميد نمازي خواه