دوشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۸۴
ورزش
Front Page

فوتبال ليگ دسته اول ايران
گذرگاه سخت
001284.jpg
حسن حيدري
با نزديك شدن به پايان رقابت هاي فوتبال ليگ برتر و ليگ دسته اول باشگاه هاي ايران حساسيت بازي ها بيش از پيش افزايش يافته و هر تيم براي اينكه به اهداف از پيش تعيين شده خود دست يابد تلاش مي كند.
در رقابت هاي ليگ برتر جدال در بالاي جدول بين سايپا، استقلال و پاس هر روز حساس تر مي شود،از سوي ديگر در انتهاي جدول نيز تيم هاي راه آهن، برق شيراز، شهيد قندي يزد و شموشك نوشهر مربع سقوط را تشكيل مي دهند تا از بين اين ۴ تيم ۲ تيم به رقابت هاي ليگ دسته اول برود.
البته در حال حاضر تيم هاي شهيد قندي و شموشك وضعيت بدتري دارند و اگر به روند شكست هاي خود ادامه دهند قطعاً سال بعد را بايد در ليگ دسته اول سپري كنند.
تيم شهيد قندي كه فصل پيش جواز صعود را به ليگ برتر دريافت كرد به هيچ عنوان علاقه ندارد بار ديگر به اين رقابت ها برود، زيرا مشكلات عديده حضور در اين بازي ها را لمس كرده است. در دسته اول از مدت ها پيش ۲۴ تيم در رقابتي فشرده براي صعود به ليگ برتر در تلاش هستند.
نحوه برگزاري اين رقابت ها مانند دوره قبل در دو گروه ۱۲ تيمي تقسيم شده است.
اولين ايراد بزرگ برگزاري رقابت هاي ليگ دسته اول در ايران شايدهمين تقسيم تيم ها به دو گروه است. در اكثر كشورهاي پيشرفته فوتبال در دنيا مانند فرانسه، اسپانيا، انگليس، ايتاليا، آلمان و...در رقابت هاي دسته پايين تر تيم ها در يك گروه بازي مي كنند و در نهايت با توجه به سهميه مورد نظر در پايان بازي ها تيم هاي برتر به رقابت هاي لاليگا، كالچو، يا بوندس ليگا راه مي يابند.
در رقابت هاي اين فصل از هر گروه دو تيم به رقابت هاي پلي آف مي رسند و در نهايت تيم اول گروه A با تيم دوم گروه B و تيم اول گروه B با تيم دوم گروه A بازي مي كنند تا بعد از انجام بازي هاي رفت و برگشت تيم هاي پيروز به دروازه هاي ليگ برتر ايران برسند.
اين موفقيت نصيب هر تيمي شود هماي سعادت به روي شانه هايش نشسته است.
تيم هاي حاضر در رقابت هاي ليگ دسته اول به دليل اين كه از بنيه مالي خوبي برخوردار نيستند براي حضور در اين بازي ها با مشكلات عمده اي روبه رو هستند. بودجه يك تيم حاضر در اين رقابت ها براي اين كه بتواند به حيات خود ادامه دهد حداقل بايد يك ميليارد تومان باشد و اكثر تيم ها نمي توانند اين بودجه را تأمين كنند و با مشكلات متعددي در طول فصل مواجه مي شوند.
تيم هاي حاضر در اين بازي ها را مي توان به ۲ بخش تقسيم كرد:۱- تيم هايي كه وابسته به ارگان هاي دولتي و كارخانجات هستند ۲- تيم هايي كه توسط بخش خصوصي اداره مي شوند.
در اين دوره تيم هايي مانند پيكان، مس كرمان، هما، برق، پگاه گيلان، تراكتورسازي تبريز از جمله تيم هايي هستند كه با توجه به بودجه هاي كلاني كه در اختيار دارند براي حضور در اين بازي ها با مشكل عمده اي روبه رو نيستند.
اما تيم هايي مانند عقاب، اكباتان، استقلال كيش، سرخپوشان و... به دليل اين كه وابسته به بخش خصوصي هستند با كمبود بودجه مواجه هستند.
اگر سازمان تربيت بدني مي توانست بستر مناسبي براي حمايت از اين گونه تيم ها كه تنها هدفشان بسط و گسترش ورزش مي باشد مهيا كند علاقه مندان بيشتري در اين زمينه به سرمايه گذاري روي مي آوردند تا فوتبال در اين رده از حساسيت بيشتري برخوردار شود.
داوري
يكي از مهم ترين دغدغه هاي اين رقابت ها كه همواره سرنوشت تيم ها را دگرگون مي كند مسأله داوري است. متأسفانه به دليل كمبود داوران حرفه اي و با تجربه در اين بازي ها كميته داوران مجبور است از داوران كم تجربه و فاقد آگاهي لازم استفاده كند كه همين مسأله تاكنون جنجال هاي بزرگي در پي داشته و خسارت هاي زيادي را به تيم ها وارد كرده است.
اشتباهات مكرر اين داوران يكي از معضلات عمده حال حاضر ليگ دسته اول شده است. البته اين مسأله به ليگ برتر ايران نيز سرايت كرده و اين ليگ نيز از اين قاعده مستثني نيست. فدراسيون فوتبال و كميته داوران براي حل اين موضوع هنوز نتوانسته اند به راه حل درستي برسند و تنها به محروميت بازيكنان و مربيان كه عليه تيم داوري اظهار نظر مي كنند مبادرت مي ورزند.
نحوه چيدمان داوران نيز براي اين بازي ها غلط است. به طور مثال حتي در زماني كه رقابت هاي ليگ برتر برگزار نمي شود، مي توان از داوران ليگ برتر براي قضاوت در اين بازي ها سود برد. بازي هاي تيم هاي ميانه جدولي را به داوران با تجربه مي دهند و براي ديدارهاي حساس بالاي جدول از كم تجربه ها استفاده مي كنند.
در گروه اول اين رقابت ها تيم هاي هما، پگاه، تراكتورسازي و عقاب مدعيان صعود به رقابت هاي پلي آف هستند.
هما با سابقه اي طولاني در فوتبال ايران يكي از تيم هاي ريشه اي در كشور محسوب مي شود كه سال هاست براي رسيدن به ليگ برتر تلاش مي كنند. مجموعه اي كه هما را هدايت مي كنند و به اين نقطه رسانده اند همگي از جمله نام هاي بزرگ فوتبال در دهه ۵۰ و ۶۰ هستند. سهام ميرفخرايي در راس اين باشگاه تلاش هاي فراواني را براي صعود اين تيم تاكنون به خرج داده است. رهبري هما نيز بر عهده حميد عليدوستي بازيكن سابق اين تيم در دهه ۶۰ است.
هما در حال حاضر در صدر جدول رقابت ها قرار دارد. اين تيم در اين فصل شروع خوبي نداشت اما به تدريج به انسجام تيمي رسيد تا بتواند در جاده موفقيت گام بردارد.
پگاه گيلان نيز كه فصل پيش به اين رقابت ها سقوط كرد با به خدمت گرفتن وينگوبگوويچ نشان داد براي صعود دوباره به ليگ برتر تلاش مي كند. اين تيم چند هفته اي است كه سير نزولي را طي مي كند و امتيازات حساسي را تاكنون از دست داده است. تراكتورسازي تيم ديگر اين گروه نيز با به خدمت گرفتن فرشادپيوس به عنوان سرمربي و در اختيار داشتن مجموعه اي از بازيكنان بومي رقابت سختي را با ساير رقبا دارد.
عقاب ديگر مدعي اين گروه است كه با سرمايه گذاري بخش خصوصي پا به عرصه اين رقابت ها گذاشته است. امير شاهرخ سلاميان بعد از اين كه امتياز اين باشگاه را از استانداري استان تهران خريداري كرد براي اين كه اين تيم را به قدرت دهه هاي گذشته برساند ايده هاي تازه اي در سر داشت. خريد خداداد عزيزي، مهدي هاشمي نسب و جورج توپالوويچ باعث شد نام اين تيم برسر زبان ها بيفتد. اگرچه بعداً عزيزي از اين تيم جدا و تقوي نيز به دليل ضعف فني از اين تيم اخراج شد باز هم انسجام خود را از دست نداد و با رهبري ماركار آقاجانيان همچنان به عنوان يك مدعي با ساير رقبا دست و پنجه نرم مي كند. در انتهاي جدول رقابت هاي ليگ دسته اول نيز تيم هاي نوژن ساري، نيروي زميني و ايرانجوان بوشهر حضور دارند كه روي خط قرمز گام برمي دارند.
در گروه دوم رقابت ها تيم هاي پيكان، مس، شاهين بوشهر و صنعت نفت آبادان جزو مدعيان هستند و تيم هاي پگاه خوزستان، ماشين سازي تبريز و شهرداري لنگرود در انتهاي جدول در انتظار روزهاي دشوار سقوط به سر مي برند.
پيكان بعد از يك دوره خوب در ليگ برتر به دليل مديريت غلط به دسته يك سقوط كرد و در حال حاضر با فرهاد كاظمي تلاش زيادي مي كند تا به جايگاه واقعي خود در فوتبال ايران برسد. مس كرمان نيز با نادر دست نشان يكي از مربيان با تجربه فوتبال ايران درصدد پيوستن به جمع بزرگان فوتبال ايران است.
شاهين بوشهر نيز كه فصل پيش نام خود را با حذف استقلال تهران بر سر زبان ها انداخت براي تحقق آرزوهاي بوشهري ها تمام قدرت خود را به كار بسته تا پا به عرصه حرفه اي فوتبال بگذارند.
صنعت نفت كه فصل پيش از صعود به ليگ برتر بازماند در حال حاضر در جمع تيم هاي بالاي جدول قرار دارد. اين تيم به رهبري پرويز مظلومي اگر به جاي اين كه از اول فصل در انديشه صعود خيالي به ليگ برتر- جايگزيني به جاي تيم راه آهن- نبود و قدرت خود را در اين جبهه به خرج مي داد در وضعيت بهتري بود.
مسئولين اين تيم بي جهت فكر گروه تيمي خود را به سمت صعود خيالي سوق دادند و همين امر تأثير منفي روي روند حركتي تيم داشت كه ممكن است حتي يك سال ديگر آنها را در رقابت هاي ليگ دسته اول نگه دارد.
جهش ليگ يكي ها در جام حذفي
اگر مي خواهيد خيلي سريع به بازي ها ليگ قهرمانان آسيا برسيد پيشنهاد مي دهيم تيم هاي خود را به رقابت هاي جام حذفي بفرستيد. فصل پيش تيم صبا باتري با قهرماني در اين جام نماينده ايران در ليگ قهرمانان آسيا شد.
اين جام در حال حاضر در مرحله يك هشتم نهايي است و اگر بازي پرسپوليس و كشت و صنعت شوشتر نيز برگزار شود ۱۶ تيم اين مرحله مشخص مي شود.
با حضور ۷ تيم از رقابت هاي دسته اول ايران احتمال هرگونه شگفتي براي قهرماني در اين جام ممكن است.
در مرحله يك هشتم نهايي شاهين بوشهر كه فصل پيش استقلال را با تمام ستارگانش حذف كرد بار ديگر بايد به ديدار اين تيم برود. در ديدار ديگر نوژن مازندران با ذوب آهن اصفهان ديدار مي كند. نوژن در بازي قبلي فولاد خوزستان قهرمان دوره قبل ليگ برتر را از گردونه رقابت ها حذف كرد.
برنده ديدار پرسپوليس و كشت و صنعت شوشتر نيز بايد به مصاف ابومسلم خراسان برود.
تيم پيكان تهران صدرنشين گروه دوم اين بازي ها نيز با ملوان ديدار مي كند. در سوي ديگر جدول اين بازي ها نيز تراكتورسازي تبريز به مصاف مازيران ساري مي رود و صنايع اراك نيز در يك قرعه بد بايد به مصاف صباباتري برود.

نگاه
واترپلو و آينده جوانان ايران

گروه ورزشي بهرام توكلي: مسابقات واترپلوي چهارجانبه كاپ آسيا از تاريخ ۸ بهمن ماه با حضور تيم هاي ملي جمهوري اسلامي ايران، قزاقستان، جمهوري خلق چين و ازبكستان در استخر شناي مجموعه ورزشي آزادي تهران برگزار شد. مسابقات به صورت دوره اي و در دو مرحله برگزار شد. در ابتدا و پس از اتمام مرحله اول مسابقات، قزاقستان، جمهوري خلق چين، ايران و ازبكستان مقام هاي اول تا چهارم را به دست آوردند و در مرحله دوم دوره اي نيز جدول رده بندي مسابقات دچار هيچ گونه تغييري نشد و مقام هاي به دست آمده به همان صورت دوره اول تقسيم شد. اما حاصل اين مسابقات كه به جهت آمادگي هرچه بيشتر تيم ملي واترپلوي ايران برگزار شد، محك بازيكنان جواني بود كه حالا به آهستگي در تركيب تيم ملي واترپلو براي خود جايي باز مي كنند، جواناني كه حاصل كار مربيان داخلي و نظارت سرمربي كروات تيم ملي اند.
اين مسابقات به جهت آمادگي بيشتر تيم ملي واترپلو ايران جهت شركت در مسابقات آسيايي ۲۰۰۶ دوحه قطر برگزار شد.در تيم ملي كشورمان كه هم اكنون از تركيبي جوان بهره مند است ، ديگر از بازيكنان پرتجربه بالاي ۳۰ سال خبري نيست، اما تيم صاحب بازيكناني است كه با وجود داشتن ۲۴ و ۲۳ سال ،سالهاست كه عضو تيم ملي بوده و صاحب تجارب ارزنده اي شده اند، دارد. البته بايد اشاره كنيم كه در اين مسابقات تيم چين از اقتدار هميشگي برخوردار نبوده و قزاقستان نيز تيم جديدي را به ميدان فرستاده بود. اوسكار اورازالينف مربي اين تيم كه زماني خود از بهترين هاي روسيه و آسيا بوده است، تركيب جواني را در تيم ملي قزاقستان قرار داده بود كه به واقع ميانگين سني آن تيم ۲۰ سال بوده است. با اين ريسك بزرگ اورازالينف مصمم است ضمن كسب اقتدار لازم براي چندين سال با تيمي به مسابقات مهم آسيايي گام نهد كه مطمئن از كسب عنوان قهرماني خواهد شد. به همين دليل قزاقستان تيمي خوش فكر و مسلط را آماده كرده كه در تمام ديدارها ابتكار عمل را براساس ضدحملات پي ريزي نموده كه نتيجه آن كسب برتري در كليه ديدارها شد، اما تيم ملي واترپلوي ايران همان گونه كه اشاره شد با تركيبي جوان در مسابقات شركت داشتند. اينكه آيا چنين تركيبي ايده آل است، يا نه، بايد اشاره كنيم كه تيم ملي ما همچنان دچار عدم هماهنگي لازم در بين خطوط تيمي مي باشد. ارتباط مجموعه خط دفاعي با خط حمله هنوز ارتباطي منطقي و كارآمد نيست. خط دفاع كه پايه گذار تمامي حملات است گاهي به دلايل كاملاً غيرحرفه اي و درست در هنگامي كه مجموعه تيم در تدارك ضد حمله است توپ را در محوطه دروازه خودي از دست مي دهد( اشاره به اشتباهات وحيد رضايي در بازي با ازبكستان در دور دوم مسابقات) و يا در زماني كه روي دروازه حريف آرايش حمله به خود مي گيريم، مشخص نبودن جاي افراد و يا تغييرات تاكتيكي كه مي بايست به يكباره اعمال شود و خصوصاً عدم توانايي بازيكنان در تغييرات تاكتيكي كه در بازي واترپلو بسيار مرسوم است (اشاره به آرايش هاي خاص در موقعيت يك بازيكن بيشتر كه اصطلاحاً ۵ به ۶ ناميده مي شود) از مهم ترين عوامل عدم هماهنگي تيمي مي باشد. بايد به اين موارد اضافه كنيم كه هنوز بزرگترين مشكل تيم ملي واترپلوي كشورمان در ضد حمله حريف مي باشد كه هيچ گونه آرايش دفاعي نداريم و بيشترين گل خورده از همين ناحيه بوده است. متأسفانه هنوز نتوانستيم اين نقيصه را برطرف كنيم و تيم ملي واترپلو هم در مقابل ضد حمله حريف ضعيف است و هم زماني كه ضد حمله مي زند هارموني لازم را ندارد.

|  ادبيات  |   اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   علم  |
|  ورزش  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |