روزهاي تلخ و شيرين 15 شهردار تهران به روايت يك كفاش
پينه دوز بلديه
|
|
عكس:محمد رضا شاهرخي نژاد
بنيامين صدر
۳۹ سال است كه در چند متري ساختمان شهرداري تهران، دكه اي كوچك دارد و كفاشي را پيشه كرده، تا امروز 15 شهردار را به چشم ديده است كه هر يك روزي آمده اند و روزي رفته اند، يكي از آنان اعدام شده، يكي ديگر به زندان رفته و ديگري رئيس جمهور شده است!
اما او از همه اين شهردار ها تنها كفش يك نفر را تعمير كرده، غلامحسين كرباسچي و شايد به همين خاطر است كه حسن آقا از او به عنوان بهترين شهردار اين 39 بهار عمر خود كه امروز در كنار شهرداري خزان شده است، ياد مي كند!؟
* * *
حسن اصغرزاده كه در آغاز جواني مجبور شد كفاشي را پيشه كند، مرز 60 سالگي را هم پشت سر گذاشته و امروز هيچ كس از كاركنان شهرداري نيست كه او را نشناسد، حتي تازه واردها!
وقتي از او پرسيدم در اين 39 سال كه خود يك عمر است چه خاطره اي از شهرداران شهر شلوغ و پرهياهويمان تهران به ياد داريد، پاسخ شنيدم كه هيچ، كمي عجيب بود، اما او ادامه داد در اين سال ها آن قدر سختي كشيدم و رنگ و وارنگ زمانه را ديدم كه هيچ خاطره اي را به ياد نمي آورم. با اين اوصاف نبايد براي حرف زدن او چندان پافشاري كنم، بيشتر بايد سعي كرد كه سوژه گزارش ما خود بگويد آنچه را كه در سينه دارد.
سال 1345 همزمان با دوران شهرداري جواد شهرستاني توانستم دكه كوچك كفاشي را با هزار و يك گرفتاري در نزديكي ساختمان شهرداري كه آن روزها در خيابان ايرانشهر، بالاتر از تقاطع تخت جمشيد قرار داشت برپا كنم و شروع كردم به كار، هر روز بر تعداد مشتريان ثابت من افزوده مي شد كه براي تعمير و براق شدن كفش هايشان پيش من مي آمدند. با بسياري از كاركنان شهرداري هم ديگر رفيق شده بودم و به خوبي مي شناختمشان. آنها ديگر از مشتريان ثابت من بودند. روزها گذشت تا سرانجام غلامرضا نيك پي وزير آباداني و مسكن كابينه هويدا به عنوان شهردار تهران انتخاب شد و من همچنان در كنار شهرداري با كاركنان تازه وارد آن آشنا مي شدم. حسن آقا مي گويد: در دوره شهرداري نيك پي، تهران خيلي تغيير كرد، اولين طرح جامع تهران تهيه شد، ساختمان پل هاي مختلف درچند گوشه شهر، احداث تعداد زيادي پارك و بزرگراه در دوره نيك پي بود كه اتفاق افتاد. همين پل و منطقه گيشا فعلي، موزه هنرهاي معاصر، نمايشگاه بين المللي تهران و بزرگراه چمران(پارك وي سابق) و طراحي طرح جامع عباس آباد، همگي به دوران شهرداري او باز مي گردد.
به گفته كفاش كهنه كار روزها گذشت تا اين كه نيك پي سرانجام پس از 8 سال شهرداري، مورد غضب شاه قرار گرفت و عزل شد تا رياست شهرداري تهران در آخرين ماه هاي حكومت پهلوي بار ديگر به شهرستاني واگذار شود.به گفته حسن آقا كفاش، شهرستاني در گيرودار انقلاب اولين مقام دولتي بود كه استعفاي خود را به انقلابيون تقديم كرد تا عصر دو شهردار پهلوي كه روزهاي رياست آنها را به چشم ديده است، اين چنين پايان پذيرد.با پيروزي انقلاب و تغيير مكان شهرداري تهران از خيابان ايرانشهر به ميدان فاطمي، ساختماني كه تا ديروز دفتر حزب حكومتي رستاخيز بود، به شهرداري پايتخت تبديل شد. حسن آقا در خصوص تغيير مكان شهرداري تهران از ايرانشهر به ميدان فاطمي و اين كه چه شد تا تصميم گرفت او نيز در جستجوي شهرداري، محل كسب و كار خود را به خيابان فاطمي ببرد، مي گويد: بعد از انقلاب كه دفتر حزب رستاخيز در ميدان فاطمي تعطيل شد، ساختمان شهرداري هم از خيابان ايرانشهر به آنجا رفت، من هم كه در اين چند سال رفاقتي با برخي از كاركنان شهرداري پيدا كرده بودم به يكباره از آنها دور شدم، از طرفي بسياري از مشتري هاي ثابت خودم را هم از كاركنان و كارمندان شهرداري مركز بودند از دست دادم؛ همين شد كه تصميم گرفتم كسب و كار خودم را به جايي ببرم كه مكان جديد شهرداري تهران در آنجا بود، اما هنوز عرق ما خشك نشده بود كه قرار شد وزير كشور از خيابان بهشت به ساختمان شهرداري بيايد و شهرداري از خيابان فاطمي به خيابان بهشت در ضلع جنوبي پارك شهر كوچ كند.حسن آقا از محمد توسلي به عنوان اولين شهردار تهران كه در بحبوحه تحولات بعد از انقلاب هدايت شهر را در ساختمان جديد از اسفندماه 1357 بر عهده گرفت، ياد مي كند. تشكيل شوراي ترافيك، اجراي محدوده طرح ترافيك، احداث خطوط ويژه اتوبوسراني، راه اندازي پايانه جنوب و انتخاب محل ميدان هاي ميوه و تره بار از جمله اقدامات توسلي به عنوان نخستين شهردار پس از انقلاب است. او سرانجام در دي ماه 1359 به دليل بروز اختلاف نظر جدي با وزير كشور وقت و جمعي از مقامات دولتي ناچار به استعفا شد.
به روايت تاريخ درگيري شهرداري با ستاد خانه سازي براي مستضعفين هم در اين دوره به اوج خود رسيده بود كه براي استعفاي توسلي مزيد بر علت شد.
حسن آقا سرگذشت حضور 39 ساله خود در كنار شهرداري را اينچنين ادامه مي دهد: بعد از انتقال ساختمان شهرداري به خيابان بهشت، من هم بساط خودم را از خيابان فاطمي جمع كردم و آمدم در چندمتري شهرداري دكه كوچك كفاشي را دوباره برپا كردم تا امروز، به خاطر همين است كه همه كاركنان شهرداري در هر دوره انتقال من را به خوبي مي شناسند، حتي تازه واردها.
حسن آقا مي گويد: پس از استعفاي توسلي در دوره وزارت كشوري آيت الله مهدوي كني، سيد رضا زواره اي به عنوان سرپرست، يك ماه اداره شهر تهران را بر عهده گرفت. بعد از سرپرستي زواره اي، سيد كمال الدين نيك روش، غلامحسين دلجو، كاظم سيفيان، حسين بنكدار، محمدنبي حبيبي و سيد مرتضي طباطبايي شهرداران تهران شدند.
حسن آقا كه يك چشمش به كف كفش است و چشم ديگرش به دست من آهي مي كشد و مي گويد: در تمام 8 سال جنگ كه من در كنار ساختمان شهرداري و در چند متري پاركينگ نشسته بودم و كار مي كردم رفت و آمد هيچ شهرداري را متوجه نشدم، روزي يكي مي آمد و فردا ديگري مي رفت شهر همان بود كه بود، هر روز شلوغ تر و بي سامان تر.
به مرز بحران رسيدن وضعيت تهران و پايان جنگ لزوم بازنگري در نحوه اداره شهر را دو چندان مي كرد. از همين رو و به دستور رئيس جمهوري وقت استاندار آن زمان اصفهان ساختمان استانداري را به مقصد شهرداري تهران ترك كرد.
غلامحسين كرباسچي از بهمن ماه سال 1368 به طور رسمي رياست شهرداري تهران را بر عهده گرفت تا اين كه پس از 8 سال و به حكم دادگاه از اين سمت
بر كنار و روانه زندان شد.
دوره كرباسچي به عنوان سومين دوره مديريت شهري در تهران محسوب مي شود و به اعتقاد بسياري دوره مديريت اين شهردار عبوس و پرماجرا دوره اي قابل تأ مل است.كمي از ظهر گذشته، حسن آقا خسته است، از كرباسچي مي گويد: عادت داشت(كرباسچي) هميشه از آسانسور ويژه كه در سمت شرقي ساختمان شهرداري قرار دارد، استفاده كند، من او را هر وقت مي آمد مي ديدم، روزي من را ديد لبخندي زد و رفت؛ كمي عجيب بود، چون هميشه خيلي جدي بود، چند دقيقه بعد كفش هايش را آوردند كه من واكس بزنم و اين شد اولين و آخرين شهرداري كه من تا امروز كفش هايش را واكس زده ام.
پس از كرباسچي، در خلال استقرار نخستين شوراي شهر و روستا، مرتضي الويري مشاور رئيس جمهوري و رئيس سازمان مناطق آزاد كشور عهده دار مديريت شهر تهران شد و پس از حدود 2 سال با نظر نمايندگان همين شورا از اين سمت بركنار شد. محمدحسين ملك مدني هم شهردار بعدي تهران بود كه در اواسط سال 1380 اين مسئوليت را پذيرفت. ابلاغ دستور توقف فروش تراكم در شهر تهران از سوي او به چنان بحراني در شهر تهران مبدل شد كه خاطره او تا امروز نيز در اذهان باقي مانده است. اما بدون شك خوش شانس ترين شهردار تهران محمود احمدي نژاد استاندار سابق اردبيل است كه توانست از ساختمان بهشت روانه رياست جمهوري شود. با برگزاري دومين دوره انتخابات شوراي شهر تهران، محمود احمدي نژاد به رياست شهرداري رسيد و پس از حدود دو سال ساختمان شهرداري را به سمت نهاد رياست جمهوري ترك كرد. او تنها شهرداري بود كه از اين سمت به رياست جمهوري رسيد. امروز هم محمدباقر قاليباف با تكيه بر صندلي مشكي و گران قيمت ساختمان بهشت سكان هدايت كلان شهر تهران و پايتخت پرهياهوي ايران را در دست دارد.
* * *
حسن آقا كه ديگر خيلي خسته شده، مي رود. بايد كفش هايي را كه صبح براي تعمير گرفته به صاحبانشان باز گرداند. اينجا گوشه اي در بهشت است، او هر روز به اينجا مي آيد و روزها تلخ و شيرين شهرداراني را مي بيند كه هر يك روزي مي آيند و روزي مي روند. اما او هنوز هست با هزار ناگفته اي كه در سينه دارد.
|