گزارشي از سومين همايش تجليل از پيرغلامان اباعبدالله
هزاران دل در حلقه زلف
|
|
اميد سليماني
مداحان و ثناگويان اباعبدالله در محفلي كوچك اما پرصفا در حلقه اي به دور هم جمع شده بودند. ميعادگاه آنان حسينيه جماران در جوار يادگاه پير جماران بود، سادگي جماران از عمق آزادگي از حيات دنيوي امام انقلاب حكايت مي كرد. مگر مي شد كسي در آنجا ديوارهاي كاهگلي، زيلوهاي ساده و آن همه بي ريايي و سادگي را ببيند و بخواهد در تعلق دنيا باشد، دايم چنين زمزمه مي شد براي سلامتي پيرغلامان اباعبدالله صلوات بوي مدح قهرمان كربلا به مشام مي رسيد و هركس غرق در انديشه بود كه بگويد السلام عليك يا اباعبدالله صدا و عطر قرآن همه را در فضا به خود آورد. نواي امام حال و هوايي ديگر را به وجود آورد: محرم و صفر است كه اسلام را زنده نگه داشته است ، موسم مرثيه براي سالار شهيدان فرا رسيد و اينجا حسينيه است.
تجليل از پيرغلامان اباعبدالله عنوان همايشي بود كه طي آن از 14پيشكسوت اين عرصه تقدير مي شد و خوشا به حال آنان كه حنجره خود را وقف بزرگ مرد تاريخ كرده اند، خوشا به حال آنان كه پيرغلام اويند و چه بهتر از اين سعادتي.
مهندس ضرغامي، حجت الاسلام حسن خميني، دكتر علي عسگري، دكتر خجسته(معاونت صدا وسيما) و گيل آبادي(مدير شبكه راديويي جوان) و جمع كثيري از مداحان پيشكسوت و جوان از جمله مدعوين اين همايش بودند.
مدير شبكه راديويي جوان باب آغاز اين مراسم را براساس فهم و توصيه مقام رهبري عنوان مي كند. وي با اشاره به اينكه در دوره اول و دوم اين همايش از 39 پيرغلام تقدير شده مي گويد: تكريم از عزاداري اصيل و صحيح، طرح الگوهاي ماندگار و تقدير از كساني كه يك عمر در مدح و ثناي اهل بيت فعاليت كرده اند و جلوگيري از انحرافات و بدعت ها، هدف برگزاري اين مراسم است. حسين گيل آبادي پيرغلامان را به بلبلان عصمت و طهارت تشبيه مي كند كه به طور مكرر و با آموزش سينه به سينه با بهره گيري از تعليمات ديني و علماي اسلام با استفاده از زبان خوب، شعر محكم و محتواي جامع و برگرفته از توحيد و نبوت همت گمارده اند.
وي با اشاره بر آفت مداحي در برخي از مداحان جوان، نداشتن آشنايي با سيره اهل بيت را دليل آن عنوان مي كند و مي افزايد: نوآوري و ابداعي كه برگرفته از يك شناخت كامل از اهل بيت و همسو با دين اسلام و بهره گيري و از اين پيرغلامان باشد اين آفات را از بين مي برد.
ضرغامي معتقد است كه تكريم و تجليل از مداحان و پيرغلامان اباعبدالله در حقيقت تجليل از اصل و پايه دين است، وي مداحان را ظرفيت ارزشمندي براي زنده نگاه داشتن اسلام بر مي شمارد.
رئيس سازمان صدا و سيما با اشاره به اينكه امام حسين(ع) و يارانش اگر در مقابل ظلم و جور سكوت پيشه مي كردند، هم اكنون در پهنه تاريخ نام و يادي از اسلام نبود، مي گويد: پيرغلامان اهل بيت در احيا و زنده نگهداشتن اين واقعه بزرگ تاريخ سهم بسزايي ايفا كرده اند و سردمداران كفر و الحاد هرچه مي كوشند كه شيعيان را از چنين مكتب با اصالتي دور كنند به ناكامي مي رسند.
ضرغامي ارتباط چنين محافلي را با فعاليت هسته اي در آن مي داند كه هرچه مجالس حسيني پر رونق تر باشد و توسل به اهل بيت اصيل تر و واقعي تر باشد، استقامت در مقابل جرم و جنايت استكبار و دفاع از عزت و شرف و آزادگي آسانتر و هدفمندتر مي شود.
وي نقش مجالس حسيني و تكريم از ارادتمندان ائمه را در جلوگيري از تحريفات و بدعت هاي اشتباه واقعه عاشورا، مهم و مؤثر ارزيابي مي كند و معتقد است كه هرچه مباني فكري جوانان عميق شود و با ابزارهاي مختلف مذهبي تعميق يابد، حتماً جوان ها با ضمانت و حاشيه امنيت بيشتري در صحنه جامعه نقش خواهند داشت و نقطه قوتي در حركت هاي اجتماعي و به دور از تمامي برنامه ريزي دشمنان به مسير الهي خود ادامه خواهد داد.
ضرغامي، ابعاد مختلف قيام اباعبدالله را عقل و منطق، حماسه و عاطفه و احساس عنوان و چنين بيان مي كند كه تصور نادرستي است كه عده اي مي انديشند كه وعاظ و روحانيون بخش منطقي قيام عاشورا را تبيين كنند و بعد احساسي و عاطفي صرفاً وظيفه مداحان است.
وي مي افزايد كه با نفوذپذيري و تأثيرگذاري مداحان، آنان نه تنها در بعد عاطفه و احساس بلكه مي توانند منطق حماسه را در مديحه سرايي ها و ذكر توسلات و مرثيه سرايي ها به كار گيرند.
سرسبزي ما از چمن عاشورا است
پيرغلامي از استان اردبيل كسي جز حاج محمدباقر تمدني نبود كه تريبون را در اختيار گرفت، با صداي دلسوخته و سالخورده اش هنوز هم از اباعبدالله سخن مي گفت:او مي گويد كه من بشرم و حسين(ع) هم بشر، اما اگر حسين(ع) نبود من هم نبودم
در نغمه هايش چنين به گوش مي رسد:
سرسبزي ما از چمن عاشورا است
دوام اسلام در زنده نگه داشتن عاشورا است
باغ جنت بارور گرديده از بوي حسين(ع)
مي كند قرآن نماز عشق بر سوي حسين(ع)
از هلال عيد پرسيدم چرا خم گشته اي
گفت تا شايد شوم مانند ابروي حسين(ع)
و چه غريبانه اين مرثيه بر شب هفت عاشورا خوش نشست.
تا مرا ياد است چشمم بوده و احسان تو
زمان ماه رخسار پيرغلامي از شهر مشهد فرا رسيده بود، پيرغلامي كه بيش از 50 سال با صدا و نفسش، مردمان را به فلسفه عاشورا نزديك و آشنا مي كرد، وي نقل مي كند كه ائمه اي فرموده كه هرگاه مي خواهيد گريه كنيد، نخست براي جدم حسين(ع) گريه كنيد.
ارادتش به امام رضا(ع) بيش از هر چيزي نمايان است قبل از ذكر مصيبت حادثه جويان عاشورا، در گام اول مديحه سرايي اش از امام رضا(ع) سخن مي گويد، نغمه هايش شوري در جمع ايجاد كرده كه فضا چنان پر احساس متجلي شده بود كه حسينيه غرق در شيون بود.
نازم همت بالا كه تو را بود، حسين
كه قيامت سبب رشد و بقاي دين است
هر كه صلح و صفا خواست، دست به دامان تو زد
عزت هر دو جهانش به خدا تأمين است
چه كنم، گرنكنم گريه به مظلومي تو
گريه آبي است كه بر آتش دل تسكين است
هرچه گل در باغ، يكسر چيده بود
بزم عشق و عاشقي برچيده بود
تاب ديگر، در تن بلبل نبود
بوي گل مي آمد اما، گل نبود
۶۵سال خواندن براي اباعبدالله
ماشاءالله لطفعلي زاده از استان كرمان با 75 سال و با سابقه 60ساله در مداحي، پيرغلام ديگري بود كه معتقد بود كه برگزاري چنين همايشي سازنده و اصلاح گراست.
لطفعلي زاده از اينكه بعضي از شهرها در اصالت و محتواي عميق عاشورا دوري كرده اند انتقاد مي كند، مي گويد: عده اي از مداحان اشعاري را مي سرايند كه در حد و شايسته امام حسين(ع) نيست. اين پيرغلام به جوانان توصيه مي كند كه به خاطر امور مادي هيچگاه به مداحي نپردازند.
در پايان مراسم پيرغلامان 14 استان شامل علي عابدپور از مازندران، حسن فخري از خوزستان، محمدرضا ذاكر از شيراز، محمدباقر تمدني از اردبيل، فيروز زيرك كار از آذربايجان شرقي، محمدعلي قرباني از لرستان، حسين نصيري از مشهد، احمد مشجري از كاشان، مرتضي اشتري از اصفهان، عباس سليماني زاد از قم، حاج حسن احمدي از تهران، ماشاءالله لطفعلي زاده از كرمان، اصغراحمدي و علي نكويي از تهران مورد تقدير قرار گرفتند. از محمدعلي مجاهدي نيز در بخش ويژه همايش به عنوان شاعر و محقق ديني تجليل شد.
|