علي راد
از روزي كه پادگورني روسي ورزش ژيمناستيك را به ايران آورد تا به امروز هفتاد سال مي گذرد و ما در اين ورزش هنوز اندرخم يك كوچه ايم. اين كه اين مرد روسي با چه هدفي ژيمناستيك را به ايران آورده اطلاعات دقيقي در دست نيست، اما گفته مي شود كه مسئولين وقت ورزش ايران در آن تاريخ به اين فرضيه رسيده بودند كه اگر بخواهند ورزشهاي نوين را در ايران رونق بخشند، الزاما بايستي به سراغ رشته اي چون ژيمناستيك بروند و حتي آن را در مدارس كشور اجباري كنند. حركت هايي هم شده است و چون نمايش آن از اهميتش بيشتر مورد توجه بوده، متاسفانه خيلي زود هم فراموش شده است.
خاموشي و غفلت هفتاد ساله ژيمناستيك ايران گناه يك نفر و دو نفر و صد نفر نيست، گناه نگاه غلط و بي ربطي است كه از اول سنگ بناي آن كج نهاده شده است.
نسل امروز ورزش ايران به خوبي ضرورت احياي ورزشي چون ژيمناستيك را حس كرده است و ديگر بيش از اين نمي خواهد وارث حيات متزلزل آن باشد. حركت هاي خوبي شكل گرفته و از همه مهم تر براي اولين بار مقرر شده است كه يك مسابقه جهاني هم در اين ورزش در ايران برگزار شود. دو ديدگاه مختلف در مقابل اين جريان ايستاده است. نگاه اول با نفس برگزاري اين مسابقه مخالف است و آن را نمي پسندد كه البته براي خود دلايلي هم دارد و ديدگاه دوم كه معتقد است بالاخره بايد اين حصار شكسته شود و ارتباط ما با جهان ژيمناستيك برقرار شود. نگاه هر دو ديدگاه قابل احترام و بررسي است و ما خود را در جايگاهي قرار نمي دهيم كه در مقطع كنوني آن را نفي يا تاييد كنيم، اما بر اين نكته اصرار مي ورزيم كه برگزاري هر مسابقه اي آن هم با درجه جهاني،امتيازات منحصر به فردي را به كشور ما سرازير مي كند كه خير و بركت آن مي تواند بسياري از جوانان مملكت را بهره مند سازد. پس برگزاري جام جهاني ژيمناستيك در ايران را به فال نيك گرفته و منتظر دستاوردهاي حاصل از آن باقي مي مانيم.
براي نخستين بار مسابقات جام جهاني ژيمناستيك با حمايت سازمان تربيت بدني و كوشش فدراسيون ژيمناستيك در اسفندماه امسال به ميزباني تهران در ورزشگاه دوازده هزار نفري آزادي برگزار خواهد شد. فدراسيون ژيمناستيك به منظور برگزاري هرچه بهتر رقابتها و نيز جلب نظر فدراسيون جهاني براي كسب ميزباني اقدامات جالب توجهي از جمله تهيه تجهيزات لازم براي مسابقات كه مورد تاييد فدراسيون جهاني نيز باشد، انجام داده است. لازم به ذكر است كه اين تجهيزات دقيقا مطابق با استانداردهاي جهاني بوده و مانند همان وسايلي است كه در المپيك آتن به كار گرفته شده است. از ديگر اقدامات قابل ذكر اين فدراسيون تهيه و تجهيز تابلوهاي اعلام نتايج منطبق با امكانات به كار گرفته شده در سطح دنيا و با تكنولوژي آلمان است. به نظر مي رسد كليه امكانات در نظر گرفته شده براي مسابقات چند روز قبل از شروع رقابتها از كشور مبداء وارد تهران شود تا در هنگام برگزاري، امكانات اصلي مناسب براي انجام اين دوره از رقابتها فراهم باشد.
افتتاحيه مسابقات شامل مراسمي متشكل از فرهنگ و سنن ايرانيان خواهد بود. رقابتها از روز دوازدهم اسفند با برگزاري مسابقات تيمي و انفرادي آغاز مي شود و سيزدهم اسفندماه فينال سه رشته برگزار مي شود و در پي آن نيز ورزشكاران برتر جهت دريافت جوايز خود به روي سكو خواهند رفت. رقابتهاي سه رشته باقي مانده نيز چهاردهم اسفندماه كه آخرين روز مسابقات است انجام خواهد شد. قرار است هجده تيم خارجي از سراسر دنيا در اين مسابقات حضور پيدا كنند كه بنا به گفته مسئولين فدراسيون چهارده تيم مطرح اروپايي با نامداران خود در جام جهاني تهران حضور پيدا خواهند كرد كه اين بجز بالارفتن انگيزه در ميان تمامي ورزشكاران باعث بالارفتن سطح رقابتها مي شود.
|
|
از اقدامات ديگري كه در اين دوره به كار گرفته مي شود، هماهنگي براي حضور دانش آموزان جهت تماشاي رقابتهاست. با توجه به اينكه نوجوانان و جوانان جزو سرمايه هاي آينده ورزش كشور محسوب مي شوند اين اقدام به جز ايجاد انگيزه براي آنان و تماشاي نزديك آنها از مسابقات جنبه ديگري كه همانا حضور تماشاگران پرشور است در بر دارد. البته بر موارد مذكور مي توان ايجاد فرهنگ سازي ژيمناستيك در خانواده ها و الگوسازي براي مردم را اضافه كرد.
اين دوره از مسابقات جهاني مانند ديگر رقابتها نيز نشان مخصوص به خود را دارد كه هر كشوري با توجه به خصوصيات و ويژگيهاي خود و ذوق و سليقه برگزار كنندگان آن طرحي خاص را كه مرتبط به رشته مربوطه و معنادار باشد در نظر مي گيرد. توضيحات مربوط به نشان جام جهاني ژيمناستيك به شرح زير است:
۱- استفاده از نقش هاي ريحاني در هنر ايراني، ساده سازي و توسعه اجزاي نقش براي ايجاد طرح و فيگور با توجه به حركتهاي رايج در ژيمناستيك، ايجاد حالت سيال، ساده و ديناميك با كيفيت مدرن در حركت فيگور.
۲- توجه به شادابي و سرزندگي طرح.
۳- استفاده از نقش ريحاني دوره صفويه براي القاي حالت جشن، خوشامدگويي و ارتباط داشتن با سنت و تاريخ كشور ايران.
۴- استفاده از سه رنگ آبي، قرمز و زرد طلايي كه در تمام طول تاريخ ايران از اعتبار، ارزش و احترام ويژه اي برخوردار بوده و براي اتصال با زمينه هاي فرهنگي و اجتماعي مورد استفاده قرار مي گرفته است.
۵- استفاده از نقش گل جهت بيان روحيه ميهمان نوازي ايرانيان و اظهار دوستي با ساير ملل جهان.
۶- قراردادن نشان در سمت چپ، حكايت از درخشندگي، تيزهوشي، نوبودن، پيشتازي، خلاقيت، تفكر و خردمندي دارد.