پنجشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۸۵ - - ۳۹۶۴
مصاحبه با دكتر طليعه زمان درباره بيماري هاي ارثي سوخت وساز
بنزيني كه خوب نمي سوزد
004950.jpg
افسانه بهرامي
بيماري هاي ارثي سوخت و ساز يكي از شايع ترين بيماري ها در جوامع مختلف از جمله ايران هستند. اين بيماري ها ناشي از اختلالات ژني بوده و هميشه به صورت ارثي منتقل مي شوند. بنابراين در كشورهايي نظير ايران كه ازدواج هاي خانوادگي بسيار شايع است به وفور مشاهده مي شوند.در اين بيماري ها اختلال يك ژن موجب مي شود كه سوخت وساز مواد غذايي در بدن ناقص صورت گرفته در نتيجه انرژي مورد نياز بدن تأمين نشود. انرژي كه براي اندام هاي حياتي بدن (نظير مغز) يك نياز ضروري است. سوخت و ساز ناقص مواد غذايي منجر به توليد مواد سمي مي شود كه علاوه بر مغز، اندام هاي ديگر را تحت تأثير قرار مي دهد. اندام هايي چون كبد، كليه، چشم  (نابينايي) گوش (كري). همچنين عنوان مي شود بسياري از موارد مرگ ها و سكته هاي ناگهاني و يا مشكلات عضلاني در سنين جواني مي توانند ناشي از اين بيماري ها باشند. چرا كه شايع ترين علائم اين بيماري ها علائم عصبي هستند كه در بيشتر مواقع به صورت تشنج و صرع بروز مي كنند.
در مصاحبه اي با دكتر طليعه زمان، فوق تخصص بيماري هاي گوارش و متابوليسم اطفال، دارنده بورد ايالتي آمريكا و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران به بحث در مورد اين بيماري ها پرداختيم. به گفته ايشان در صورت مشاهده شش گروه علامت فرد بايد از جهت بيماري هاي ارثي سوخت و ساز بررسي شود.
۱ - وجود هر نوع مشكل عصبي
۲ - داشتن استفراغ هاي دوره اي و اختلال رشد
۳ - داشتن كبد بزرگ
۴ - سنگ كليه
۵ - آسيب عضلاني (ميوپاتي)
۶ - وجود بويي خاص در بدن
و اما شايع ترين اين بيماري ها شامل: اسيدوزهاي آلي ارثي، G6PD ، فنيل كتونوري، بيماري شربت افرا و اختلالات چرخه اوره است.
اسيدوزهاي آلي ارثي
در بيماري هاي اسيدوزهاي آلي ارثي ژن بيماري كه روي كروموزم هاي غيرجنسي قرار دارد بايد هم از پدر و هم از مادر به ارث برسد تا بيماري در كودك ظاهر شود كه طيف وسيعي از بيماري ها را در برمي گيرند و جزء شايع ترين بيماري هاي ارثي سوخت و ساز در ايران هستند.
علائم بيماري مذكور به دو صورت قابل مشاهده است: حمله اي و مزمن. به گفته دكتر زمان علائم حمله اي اسيدوزهاي آلي ارثي اصولاً  به دنبال يك استرس ظاهر مي شوند. (چرا كه طي استرس سوخت و ساز بدن افزايش يافته در نتيجه با كمبود آنزيم،  علائم بيماري تشديد مي شود.) در اين حالت فرد دچار بي اشتهايي، خواب آلودگي و مهمتر از همه استفراغ هاي مكرر مي شود و گاهي تشنج و بي هوشي و حتي مرگ رخ مي دهد. علاوه بر اين ادرار اين افراد بوي خاصي (بوي گنديدگي) دارد. بنابر اظهارات دكتر زمان اولين حمله بيماري در هر سني ممكن است بروز پيدا كند حتي پس از سنين 16 تا 17 سالگي، كه در رابطه با حمله هاي استفراغ گاهي خود به خود خوب شده و گاهي منجر به تشنج و مرگ مي شود.و اما در حالت مزمن اين بيماري فرد به تدريج دچار عقب ماندگي ذهني شده و تشنج هاي گاه به گاه از خود بروز مي دهد. تا جايي كه اكثريت اين بيماران به اشتباه نزد پزشكان متخصص اعصاب مراجعه مي كنند.
اين بيماري در صورت تشخيص در مراحل اوليه با داروهاي خيلي ساده نظير انواع ويتامين ها قابل درمان است. بيماران مذكور تا سنين 7 تا 8 سالگي كه رشد مغز كامل مي شود محدوديت شديد مصرف پروتئين دارند. (نظير: گوشت، مرغ، ماهي، تخم مرغ و ...) اما پس از اين سنين رژيم غذايي كمي آزادتر شده اما باز تا حدي محدوديت مصرف پروتئين دارند و در صورت باردار شدن مجدداً  رژيم شديد محدوديت پروتئين بايد رعايت شود. (در واقع پروتئين بايد در حد خيلي كم مصرف شود.)
كمبود آنزيم G6PD
اين بيماري در نتيجه كمبود آنزيمي به نام گلوكز شش فسفات دهيدروژناز ايجاد مي شود. آنزيمي كه كمبود آن باعث مي شود گلبول هاي قرمز قدرت مقابله با عوامل اكسيد كننده را از دست داده و به سادگي تخريب شوند. دكتر زمان درباره علائم اين بيماري مي گويد: اين بيماران در صورت مصرف يا مجاورت با مواد اكسيد كننده نظير: باقلا، نفتالين، آسپيرين و برخي آنتي بيوتيك ها دچار تخريب گلبولي شده و علائم كم خوني را بروز مي دهند. ضمن اين كه ادرار پررنگ تري (زردتر) خواهند داشت. در دوره نوزادي اين بيماري معمولاً  خود را با زردي پس از 24 ساعت اول پس از تولد نشان مي دهد. در نتيجه تمام نوزاداني كه به زردي نوزادي مبتلا مي شوند بايد از نظر وجود اين بيماري بررسي شوند.
درمان: در بيماري مذكور افرادي كه تخريب شديد گلبول هاي قرمز در آنها رخ نداده باشد به تدريج بهبودي صورت مي گيرد اما در موارد تخريب شديد گلبو ل هاي قرمز تزريق خون ضرورت پيدا مي كند.
بيماري فنيل كتونوري
در اين بيماري كمبود آنزيمي به نام فنيل آلانين هيدوركسيلاز وجود دارد. آنزيمي كه اسيد آمينه فنيل آلانين را به اسيد آمينه تيروزين تبديل مي كند.
دكتر زمان در رابطه با علائم اين بيماري اظهار كرد: نوزاداني كه مبتلا به بيماري مذكور هستند هنگام تولد سالم هستند اما پس از دو تا سه روز پس از تولد به دليل مصرف شير مادر كه در آن فنيل آلانين وجود دارد اختلال مصرف فنيل آلانين پيدا مي كنند. فنيل آلانين در بدن افزايش پيدا كرده و از سد مغزي عبور مي كند و تدريجاً  فرد علائم باليني بيماري را بروز مي د هد. علائمي چون: متوقف شدن رشد سر، حساسيت هاي بيش از اندازه پوستي، استفراغ هاي بيشتر از معمول، بوي خاص ادرار (ادرار آنها بويي شبيه بوي رطوبت داشته كه اصطلاحاً  گفته مي شود بوي موش مي دهد.)، تشنج هاي مكرر. (البته قابل ذكر است اين نوزادان هنگام تولد پوست روشني داشته و چشم هاي سبز يا آبي دارند.)
اين افراد بايد تا سنين 9 تا 8 سالگي و بارداري از شيرهايي كه ميزان فنيل آلانين آنها بسيار كم است استفاده كنند. (درمان كامل اين افراد از اهميت زيادي برخوردار است چرا كه حتي درمان ناقص اين افراد مي تواند منجر به اختلال تكلم و اختلال فراگيري درس و... سواد).
و پس از سنين 8 تا 9 سالگي محدوديت شديد مصرف فنيل آلانين برداشته شده و شيرهايي كه تا حدي فنيل آلانين دارند بايد استفاده شوند علاوه بر اين تا پايان عمر بايد رژيم هاي كم پروتئين در برنامه غذايي اين افراد گنجانده شود. و ميزان فنيل آلانين هر دو هفته سپس ماهانه و در نهايت هر دو ماه يك بار تا سنين 9-8 سالگي كنترل شود. البته گفتني است اين افراد نبايد غذاهاي عاري از پروتئين يا فنيل آلانين مصرف كنند، چرا كه وجود ميزان اندك اين مواد در غذا براي اين بيماران ضروري است. دكتر زمان در مورد شيوه هاي آينده درمان اين بيماري اشاره كرد: قرار است در چند سال آينده داروهايي به بازار آيد كه مبتلايان به اين بيماري پس از مصرف آنها مي توانند از غذاهاي عادي استفاده كنند .
بيماري شربت افرا
در اين بيماري سوخت و ساز اسيدهاي آمينه  شاخه دار دچار اختلال مي شود. دكتر زمان درباره علايم اين بيماري مي گويد: نوزاداني كه مبتلا به بيماري شربت افرا هستند تا روز چهارم پس از تولد اشتهاي خوبي دارند و خوب شير مي خورند، اما پس از آن به تدريج كم اشتها شده شير نمي خورند، بي حركت شده و سرشان را به عقب برمي گردانند، حتي ممكن است تشنج رخ داده و گاهي طي دو ماه اول پس از تولد فوت كنند. تشخيص زودرس اين بيماري موجب پيشگيري از ظهور علايم بيماري مي شود. در چنين افرادي بايد از غذاهايي كه عاري از اسيدهاي آمينه شاخه دار هستند استفاده كرد. علاوه بر اين مصرف پروتئين بايد محدود شود و در بارداري رژيم هاي سخت ادامه پيدا مي كند و سطح اسيدهاي آمينه شاخه دار در حد مطلوب نگه داشته شود.
اختلالات چرخه اوره
اختلالات چرخه اوره هم بيماري هاي اتوزومي مغلوب است كه در آن آمونياكي كه در نتيجه سوخت و ساز مواد پروتئيني در بدن توليد مي شود و بايد تحت تاثير آنزيم هاي خاصي به اوره تبديل شود به دليل عدم وجود اين آنزيم، به صورت آمونياك در بدن باقي مانده و در نهايت با افزايش سطح آمونياك بدن آسيب مغزي رخ مي دهد.علايم اين بيماري در دو شكل تظاهر مي كنند. حمله اي و مزمن. در شكل حمله اي فرد بي اشتهايي، خواب آلودگي و استفراغ دوره اي دارد كه گاهي حتي تشنج و مرگ نيز رخ مي دهد. از طرفي ميزان بالاي آمونياك در خون منجر به ورم مغز شده و فرد مستعد فشرده شدن مغز به داخل كانال نخاعي و در نتيجه قطع تنفس و مرگ ممكن است رخ دهد. به همين دليل اين بيماري جزو اورژانس هاي طب اطفال است كه بايد قبل از وقوع فتق مقري تشخيص داده شود.و اما در شكل مزمن، بيماري شديد نيست، اما تشنج هاي گاه به گاه وجود دارد و حتي امكان تشنج هاي مقاوم و عقب ماندگي ذهني است.
يكي از شايع ترين علايم بيماري، وجود سنگ هاي كليوي است. اين افراد محدوديت مصرف پروتئين دارند و تا سنين 8 تا 9 سالگي و بارداري بايد توسط رژيم هاي شديد غذايي كنترل شوند، اما پس از اين دوران مي توانند تا حدي رژيم غذايي آزادانه تري داشته باشند.

مشكلات بيماري هاي ارثي در ايران
بنابر اظهارات دكتر زمان در كشور ما مشكلات متعددي در رابطه با بيماري هاي ارثي سوخت وساز مطرح است. مهمترين مسأله نبود سيستم غربالگري در كشور است تا جايي كه امروزه نبود اين سيستم باعث شده بسياري از مردم ما جان خود را از دست بدهند يا به نوعي با عوارض اين بيماري ها درگير باشد و همچنين نتوانيم آمار دقيقي از اين بيماران داشته باشيم. از طرفي از آنجا كه اين بيماري ها در بسياري از موارد علايم عصبي بر جاي مي گذارند مراجعه بيماران نزد متخصصان اعصاب باعث شده است كه اين بيماري ها علامتي درمان شده و علت اصلي بيماري به قوت خود باقي بماند كه اين مسأله تا حدي برمي گردد به سيستم آموزشي كشور ما، چرا كه كمبود ارائه واحدهاي درسي در رابطه با اين بيماري ها و نبود رشته تحصيلي در مقطع تخصص براي اين دسته از بيماري ها باعث شده كه اطلاعات پزشكي در رابطه با اين بيماري ها كم باشد. علاوه بر اين برخي از بيماري هاي متابوليك ارثي كه تعدادشان كم نيست جزو بيماري هاي خاص محسوب نمي شوند در نتيجه تحت پوشش بيمه نيستند.

جراحي لوزه و كاهش مشكلات رفتاري كودكان
004953.jpg
نيويورك تايمز- پژوهشگران، شواهد محكمي يافته  اند كه جراحي لوزه ها و آدنوئيدها (لوزه سوم) ممكن است به برطرف كردن مشكلات رفتاري يا اختلال توجه در كودكان، از جمله بيماري بيش فعالي و كم توجهي (ADHD) كمك كند.
گرچه امروزه با مصرف آنتي بيوتيك ها، جراحي لوزه ها كمتر رايج است، هر سال در آمريكا 400 هزار كودك براي برداشتن لوزه ها، آدنوئيدها يا هر دو، تحت عمل جراحي قرار مي گيرند. حدود نيمي از بيماران براي كنترل كردن عفونت هاي مزمن گلو يا گوش جراحي مي شوند. بقيه آنها براي برطرف كردن مشكلات تنفسي يا قطع تنفس حين خواب شبانه (بيماري وخيمي كه در آن كودك در هنگام خواب خرخر مي كند و در لحظات كوتاهي دچار قطع تنفس مي شود) لوزه برداري مي شوند.
پژوهشگران 78 كودكي كه براي عمل جراحي لوزه آماده مي شوند و يك گروه شاهد متشكل از 27 كودك كه اعمال جراحي ديگري داشتند را مورد مقايسه قرار داده اند.
نتايج بررسي آنها هفته گذشته در نشريه Pediatrics به چاپ رسيد. پژوهش هاي قبلي نشان داده است كه كودكان مبتلا به اختلال خواب، اغلب دچار مشكلات رفتاري هستند اما تا به حال رابطه سببي ميان اين دو ثابت نشده بود.
در پژوهش فوق، همه كودكان، شب را در يك آزمايشگاه خواب گذراندند تا الگوهاي خواب و تنفس آنها ثبت شود. والدين كودكان پرسشنامه هايي را كه مقياسي براي اندازه گيري رفتار كودكان آنها بود پر كردند و هر كودك از لحاظ هشياري و تمركز و خواب آلودگي روزانه مورد ارزيابي قرار گرفت و نتايج، مثبت شدند. در نهايت، يك روانپزشك اطفال، كودكاني را كه مشكلات رفتاري آنها به تشخيص اختلال بيش فعالي و كم توجهي مي انجاميد تعيين كرد. كودكاني كه قرار بود مورد لوزه برداري قرار گيرند، در مقايسه با گروه شاهد، با احتمال بيشتري بر مبناي تخمين والدينشان بيش فعال به حساب مي آمدند و با احتمال بيشتر، در مدرسه مشكلات رفتاري و خواب آلودگي روزانه داشتند. از گروه بيماراني كه قرار بود لوزه برداري شوند 22 كودك نهايتاً دچار اختلال كم توجهي و بيش فعالي تشخيص داده شدند، در حالي  كه در گروه شاهد، اين تعداد تنها دو نفر بود. در پيگيري كه يك سال بعد به عمل آمد 7 كودك كه لوزه ها و آدنوئيد هايشان برداشته شده بود و يك كودك از گروه شاهد، دچار قطع تنفس گذراي حين خواب بودند. از 22 كودكي كه لوزه برداري شدند و دچار اختلال كم توجهي و بيش فعالي بودند، يك سال پس از عمل جراحي، تنها 11 نفر همچنان به اين اختلال مبتلا بودند.
دكتر رونالدي چروين- سرپرست اين تحقيق و استاد دانشگاه ميشيگان- در اين مورد مي گويد: يقيناً پيشنهاد من اين نيست كه هر كودكي مبتلا به ADHD است بايد لوزه برداري شود اما من معتقدم كه در بسياري از موارد، اختلالات خواب ناشناخته باقي مي مانند .
البته دكتر چروين مي پذيرد كه نتايج اين پژوهش، مقدماتي است چرا كه تعداد افرادي كه در آن شركت داشتند نسبتاً كم بوده و بررسي هاي همه گيرشناختي دقت كارآزمايي هاي باليني تصادفي شده را ندارند. اما به گفته او اين بررسي مي تواند مبناي بررسي هاي وسيع تر و دقيق تر بعدي قرار گيرد. در اين مطالعه تغييرات رفتاري در ساير آزمون هاي عيني اندازه گيري كننده ميزان توجه در كودكاني كه لوزه هايشان جراحي شده بود، بهبود يافته بود.
دكتر چروين معتقد است كه اختلال بيش فعالي و كم توجهي در كودكان مختلف دلايل مختلفي دارد اما در برخي موارد ممكن است يك اختلال تشخيص داده نشده خواب، زمينه ساز ADHD باشد و احتمالاً با درمان اين اختلال زمينه اي   خواب، تعداد قابل توجهي از اين كودكان بهبود يابند.

دريچه
004956.jpg
ساخت افزودني شيرين كننده مجاز انواع نوشيدني
ايسنا- پژوهشگران كشور موفق به توليد افزودني شيرين كننده انواع نوشيدني ها و خوراكي با مزاياي ويژه نسبت به شربت هاي رايج شدند.
دكتر مهناز هاشمي روان، دانش آموخته دكتري تخصصي صنايع غذايي گرايش بيوتكنولوژي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات اظهار كرد: در اين راستا تحقيقات اين پروژه با استفاده از پساب هاي قندي صنايع غذايي به تهيه آنزيم گلوكز ايزومراز اقدام كرده و با استفاده از شربت گلوكزي، شربت فروكتوزي توليد شد.
وي افزود: اين شربت بسيار شيرين تر از شربت گلوكزي بوده و حتي افراد مبتلا به ديابت در حد تجويز پزشك مي توانند از آن استفاده كرده و در انواع نوشيدني ها و خوراكي ها به كار مي رود.
دكتر هاشمي روان خاطر نشان كرد: تمام كشورهاي پيشرفته از شربت فروكتوزي در صنايع غذايي خود به عنوان شيرين كننده استفاده مي كنند و حتي ماده مصرف شده در نوشابه هاي رژيمي (آسپارتام) در طولاني مدت خطراتي نظير ابتلا به سرطان، MS و آلزايمر را براي مصرف كنندگان به همراه دارد.
اين پژوهشگر زيست فناوري با اشاره به مشكلات موجود در بخش توليد آنزيم در داخل كشور، اظهار داشت: شربت گلوكزي هيدرول كه در صنعت نشاسته توليد شده و به عنوان پساب قندي كاربردي ندارد، با استفاده از عمليات مختلف تبديل به آنزيم گلوكز ايزومراز مي شود كه اين شربت 5/1 برابر از شكر شيرين تر است.
وي افزود: اين شربت در حال حاضر در مقياس آزمايشگاهي توليد شده و اميد است با تجهيز ماشين آلات لازم و دانش فني توليد آنزيم در كشور، نسبت به توليد صنعتي آن اقدام شود.
وي، خاطر نشان كرد: تاكنون باكتري هاي فعال از خارج از كشور تهيه مي شد در حالي كه با استفاده از عمليات موتاسيون، جهش و دستكاري ژنتيكي بدون هيچ گونه تغيير در طعم و مزه همان باكتري ها را تأمين كرده ايم.
004938.jpg
پيشگيري از بروز مالاريا در مبتلايان به ايدز
رويترز- مالاريا و ايدز مهمترين بيماريهاي عفونـــي در جنـــوب صحراي آفريقا هستند. مالاريا در كودكان و بزرگسالان مبتلا به ايدز شيوع و شدت بيشتري دارد. دكتر جوناتان مرمين از موسسه تحقيقات ويروس اوگاندا در انتبه اوگانادا مي گويد اين تحقيق نشان داد با چند اقدام مي توان ميزان ابتلا به مالاريا را بسيار كاهش داد.
اين محققان دريافتند داروهاي ضد رتروويروس، پادزيست كوتريموكسازول و پشه بند هر كدام در پيشگيري از بروز مالاريا در مبتلايان به ايدز موثرند، اما استفاده از همه اين روشها به همراه هم بيشترين تاثير را دارد. مالاريا يك بيماري انگلي است كه توسط پشه ها منتقل مي شود و ساليانه بيش از يك ميليون تن را به كام مرگ مي كشاند. بيشتر قربانيان را كودكان آفريقايي تشكيل مي دهند. ويروس ايدز با تضعيف دستگاه ايمني، بدن را در برابر عفونتهاي فرصت طلب مانند ايدز و مالاريا آسيب پذيرتر مي كند. اين محققان تاثير درمانهاي تركيبي و مجزا را در هزار بيمار آلوده به ويروس اچ آي وي در اوگاندا بررسي كردند.
كوتريموكسازول كه درمان استاندارد جهاني در مبتلايان به ايدز است ميزان بروز مالاريا را تا 76 درصد كاهش داد. مصرف اين پادزيست به همراه داروهاي ايدز اثربخشي آن را به 92 درصد رساند. وقتي پشه بند نيز به اين داروها اضافه شد اثربخشي آن به 95 درصد افزايش يافت.
محققان كه نتايج يافته هاي خود را در مجله پزشكي لانست منتشر كرده اند معتقدند تاثير داروهاي ايدز ناشي از تقويت دستگاه ايمني بدن است و تاثير مستقيمي ندارد. هرچند انجام هر يك از اين كارها بطور جداگانه موثر است، اما در كنار هم ميزان ابتلا به مالاريا را 95 درصد كاهش مي دهد.
004947.jpg
كشف نقش يك هورمون در بروز اعتياد به مواد مخدر
ايرنا- تازه ترين تحقيقات نشان مي دهد ميزان بالاي يك هورمون در مغز افرادي كه تحت فشار رواني هستند آنها را به مي خوارگي يا اعتياد به مواد مخدر مي كشاند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از آن آربور واقع در ميشيگان، محققان دانشگاه ميشيگان و جرج تاون دريافتند موش هايي كه ميزان عامل آزادكننده كورتيكوتروپين ياCRF در مغز آنها مشابه سطح اين هورمون در مغز انسان ها در زمان تنش است، هنگامي كه به آنها علامتي نشان داده شود كه پيش از اين با دريافت پاداش ارتباط داشته است، ميل بيش از حدي براي پاداش و در برخي موارد قند نشان مي دهند.
كنت بريج از دانشگاه ميشيگان مي گويد دلايل زيادي وجود دارد كه چرا افرادي كه دچار تنش هستند به پرخوري يا قمار مي پردازند يا به دنبال پاداش هاي لذت جويانه مي روند.

تازه ها
004941.jpg
پروتئين درماني براي قلب
ترجمه: مرتضي اسلام زاده- به جرأت مي توان گفت كه مهم ترين عضو بدن انسان قلب است، چرا كه در صورت از كار افتادن آن، بدن حيات را از دست خواهد داد. برهمين اساس است كه پژوهشگران همواره سعي مي كنند يافته ها و اكتشافات علمي خود را بر اين عضو مهم متمركز سازند. به تازگي شيوه اي جديد جهت تصويربرداري از قلب صورت گرفته كه در نوع خود بي سابقه است و آن شيوه اي پزشكي است كه پزشكان با استفاده از آن قادرند تصاويري روشن تر و البته واضح تر را از بيماران خود به دست آورند و وضعيت دقيق سرخ رگ هاي اصلي منتهي به قلب را به دست آورند. اين روش را مي توان با شيوه قديمي اين آزمايش مقايسه كرد كه تصاوير خاكستري دو بعدي بود و به عكس هاي راديولوژي (X-Ray) شبيه بوده است.
در اين شيوه جديد، كار به اين صورت آغاز مي شود كه به وسيله يك سي تي اسكن 64 قطعه اي خاص طي يك فرآيند با 5 ضربان قلب پزشكان مي توانند جريان خون و همچنين رسوب ديواره رگ ها را مشاهده كنند. در تحولي ديگر، پژوهشگران در حال كار بر روي بيماراني هستند كه از سنين بسيار كم يا حتي از نوزادي به بيماري قلبي دچار شده اند.
براساس يافته هاي  پژوهشگران در هنگام تولد نوزادان ضربان قلب شان به علت وجود پروتئيني به نام تروپونين به شدت افزايش پيدا مي كند. افراد بزرگسال در بدن خود نوع ديگري از همين گونه پروتئين را به همراه دارند، كه به طور معمول تنظيم كننده ضربان قلب آنهاست. اما در شرايط حاد همچون سكته ها و حمله هاي قلبي اين پروتئين ها به صورت طبيعي و درست نقش خود را ايفا نمي كنند. برهمين اساس، پژوهشگران دانشگاه ميشيگان به تازگي اخباري را منتشر كرده اند كه حكايت از آن دارد كه اين پژوهشگران توانسته اند در كار اين پروتئين ها روند رو به رشدي را ايجاد كنند.
پروفسور شارلين دي رئيس تيم تحقيق دانشگاه ميشيگان مي گويد: ما ابتدا كار را روي موش ها آغاز كرديم، كاري كه ما به انجام رسانديم اين بود كه تكه اي بسيار بسيار كوچك از DNA را از حالت جنين گرفتيم و به فرم بزرگسالي در آورديم. وقتي پژوهشگران پروتئين هاي تلفيق شده جنيني و بزرگسالي را به بدن موش ها وارد كردند، مقاومت موش ها را در برابر حملات قلبي بيشتر ديدند.دكتر دي در همين زمينه مي افزايد: قلب هاي موش ها بسيار بهتر عمل كرد و كمتر از جانوران و موش هايي كه از اين پروتئين ها در بدن خود نداشتند، عمل كرد. در آزمايشگاه وقتي همين كار برروي سلول هاي قلبي بيماران صورت گرفت پژوهشگران به نتايج يكساني دست يافتند.
اما پروفسور دي مي افزايد: بايد بگويم كه هنوز كار فراواني باقي مانده است تا اين درمان براي بيماران قلبي به صورت عالي انجام شود و ما بايد آزمايش هاي بيشتري را انجام دهيم.
تاثير پادتن هاي خون شتر در سرطان روده
ايرنا- دانشمندان در امارات، موفق به يافتن پادتن هايي در خون شتر شده اند كه به آنها امكان درمان موفقيت آميز سرطان روده در انسان را مي دهد.
يك پرفسور بلژيكي به نام سرژ مايلدرمانس كه در اين پژوهش فعاليت مي كند گفت: شترها به ويژه از نوع يك كوهان، داراي پادتن هاي منحصر به فردي در خون خود هستند كه از آنها براي آزمايش در از بين بردن تومورهاي بدخيم و غدد سرطاني روده موش ها استفاده شده و نتيجه صد درصد موفقيت آميزي نيز داشته است.وي افزود: كشف اين پادتن منحصر به فرد در خون شتر كاملا اتفاقي و تنها به اين دليل بود كه دانشجويان همكاري كننده در اين پژوهش از كشتن موش يا ديگر حيوانات خودداري كردند و بنابراين تصميم گرفته شد از خون شتر استفاده شود.

داروخانه سبز
هندوانه
004944.jpg
صدف كوهكن- محققان عقيده دارند كه مصرف هندوانه به دليل دارا بودن انواع ويتامين ها و املاح معدني نياز بدن را به اين مواد تامين و مايعات هدر رفته را جبران مي كند. هندوانه حاوي اسيدآمينه اي به نام سيترولين و موادي به نام كاروتن و ليكوپن و نوعي قند به نام مانيتول است.
تحقيقات جديد نشان داد كه هندوانه در سلامت معده و كليه نقش مهمي دارد. اين ميوه عطش را كم كرده و پوست را مرطوب نگه مي دارد، از نظر كالري ميوه مناسبي در رژيم هاي غذايي كاهش وزن به شمار مي آيد و مكمل خوبي براي معده است.اين گياه عناصر زيادي دارد و باعث مي شود انسان با استفاده از آن و طي روز به ويژه در تابستان از آب و ويتامين هاي مختلف بهره مند شود.92 درصد هندوانه آب است و باقي آن مواد زلال و روغني است. ميزان قند هندوانه 8 درصد و سرشار از ويتامين هاي A و C است، حتي هندوانه براي معالجه بيماري هاي كليه، نقرس و بواسير نيز موثر است.تخم هندوانه نيز حاوي 30درصد روغن است كه از نظر خواص شيميايي مانند روغن بادام است. هندوانه از ديدگاه طب قديم سرد و تر است.مغز تخم هندوانه انگل هاي روده و معده را از بين مي برد و در نسخ قديمي به خواص پوست سفيد داخل آن اشاره شده است كه براي زخم گلو و دهان بسيار كارآمد است. در روزگار قديم از آن به عنوان تب بر نيز استفاده مي كرده اند.

سلامت
شهر تماشا
گزارش
جهانشهر
دخل و خرج
نمايشگاه
شهر آرا
يك شهروند
|  شهر تماشا  |  گزارش  |  جهانشهر  |  دخل و خرج  |  نمايشگاه  |  سلامت  |  شهر آرا  |  يك شهروند  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |