مريم رضايي
تكواندو يك هنر رزمي است كه هم اينك در سطح جهان به عنوان ورزش مدرن شناخته شده و مسير تكاملي خود را طي كرده است.
مشخصه اين ورزش، استفاده از دست و پا بدون سلاح است كه به شكل رزمي در مقابل حريف استفاده مي شود. تكامل تكواندو در ۳ سلسله پادشاهي در كره آغاز شد كه نخستين آن كوگوريو بود كه در تانگو حكومت مي كرد.
دومين سلسله پادشاهي پكجي در جنوب غربي شبه جزيره كره در بخش رودخانه هان بود و سومين سلسله سيلا در قرن هفتم بعد از ميلاد بوده كه اين دوره به ويژه تأثير بسزايي در رشد اين هنر رزمي كره داشت. سيستم جنگي قدرت سيلا هورانگدو بود كه شامل جوان هايي از خانواده هاي اصيل بود كه نسبت به تربيت جسم و فكر فداكاري مي كردند.
هورانگ، قوانين سخت و جدي را در وفاداري به پادشاه، اطاعت از والدين و شجاعت در جنگ و احترام به دوستان و دورانديشي در زندگي تعليم مي داد و هورانگ در حقيقت دو شكل ابتدايي تكواندو بود.در طول قرن ها بعد، سيلا راه را براي سلسله جديد كوريو كه به وسيله تانگون در سال ۹۱۸ تأسيس شده بود، هموار كرد. كوريو تلاش كرد سرزمينش را از طرف شمال گسترده كند و تا حدي نيز موفق شد و تجاوز دشمن به كره را تكواندو كه «سوباك دو» ناميده مي شد، دفع كرد. از اين جا بود كه تكواندو براي كره اي ها يك سلاح محسوب شد.
اسناد تاريخي نشان مي دهد كه در تجاوز ژاپن به كره حدود ۷۰۰ سرباز داوطلب از منطقه كوم سان با مشت هاي خالي به وسيله تكواندو با مهاجمان جنگيدند!تكواندو در معني لغوي هنر استفاده از دست و پا است. هر چند كه عوام به عنوان هنر رزمي و استفاده از پا از آن ياد مي كنند.
تكواندو فراز و نشيب هاي زيادي را در قرن گذشته طي كرده است و در آوريل ۱۹۵۵ نام تكواندو در جلسه اي در كره بر روي هنر رزمي كره اي ها تثبيت شد و به رسميت شناخته شد. شايد به جرات بتوان گفت كه يكي از چهره هاي مؤثر در شناساندن تكواندو نوين، ژنرال چوي هونگ هي بوده است. در سال ۱۹۶۵ انجمن تكواندو كره و در سال ۱۹۶۶ فدراسيون بين المللي تكواندو (I.T.F) در كره تأسيس شد. در سال ۱۹۷۳ فدراسيون جهاني تكواندو (W.T.F) با حمايت مردان سياسي كره جنوبي تاسيس شد و اين دو سازمان همواره در رقابتي تنگاتنگ با يكديگر بوده اند و سعي داشته اند شناخت و حمايت بين المللي را هر چه بيشتر در اين راه جذب كنند.
فدراسيون بين المللي تكواندو با حمايت اعضاي خود و فدراسيون جهاني تكواندو با حمايت رهبران سياسي بر شناخت جهاني اين رشته ورزشي رزمي همت گماشته اند و براي رسميت يافتن آن در سطح جهان، اين فدراسيون ها با اهميت دادن به ارگان فلسفه و اصول و فرم هاي آن همواره كوشيده اند.
فدراسيون جهاني تكواندو اهميت زيادي براي مبارزه و مسابقات قايل است و فدراسيون بين المللي تكواندو تكيه بر جنبه ها و مسائل اخلاقي و فلسفي اين ورزش دارد.
در سال ۱۹۸۰ كميته بين المللي المپيك در جلسه اي در مسكو، فدراسيون جهاني تكواندو را به رسميت شناخت و تكواندو پومسه در سال ۱۹۸۸ و ۱۹۹۲ به صورت تشريفاتي و در سال ۱۹۹۴ به عنوان يك ورزش كامل المپيكي اعلام شد و در سال ۲۰۰۰ به طور رسمي وارد المپيك شد.
ملي پوشان تكواندو زن ايران در تايلند
تيم ملي تكواندو بانوان ايران براي شركت در مسابقات قهرماني آسيا در روز ۲۹ فروردين ماه ۸۵ عازم بانكوك شد. مسابقات اين دوره قهرماني آسيا در ۳ روز از اول تا سوم ارديبهشت ماه برگزار شد و مراسم وزن كشي و قرعه كشي مبارزات روز ۳۱ فروردين ماه انجام شد. در اين دوره از رقابت ها كه در ۸ وزن برگزار شد هر كشور مي توانست ۶ نماينده در اوزان مختلف داشته باشد البته فقط كشور ميزبان مي توانست ۸ نماينده داشته باشد. تيم تكواندو بانوان ايران در شش وزن، در اين مسابقات حضور يافت و در اوزان پنجم و ششم نماينده اي نداشت.
نازيلا نظامي در وزن اول، سارا خوش جمال در وزن دوم، زينب حيدري در وزن سوم، نسيم شاهزاده احمدي در وزن چهارم، مهروز ساعي در وزن هفتم و افسانه شيخي در وزن هشتم شركت داشتند.
الهه عرب عامري- نايب رئيس فدراسيون تكواندو- پيش از اعزام تيم به تايلند در اين باره گفته بود كه تيم ملي بانوان ايران از آمادگي خوبي برخوردار است و اردوهاي متوالي و مرتبي، زير نظر مربي كره اي خود خانم دونگ سون شنگ برگزار كرده و به لحاظ تكنيكي نسبت به سال هاي قبل، از رشد خوبي برخوردار شده است. وي گفته بود كه تكواندو در ميان زنان ايراني جايگاه خوبي دارد و هر روز به علاقه مندان آن افزوده مي شود.
مدال برنز
براي مهروز ساعي
مهروز ساعي در روز دوم مسابقات تكواندو قهرماني آسيا در تايلند با پيروزي در برابر حريف بحريني، صاحب مدال برنز شد و ساير نمايندگان زن ايران در اوزان مختلف حذف شدند.اما مهروز ساعي در رقابت با حريف چيني خود باز ماند و از رسيدن به بازي نهايي جا ماند. گفتني است ۴ سال قبل نيز بانوان ايران توانستند فقط يك برنز به چنگ آورند.
يك كارشناس ورزشي در خصوص نحوه بازي هاي بانوان در اين دوره از مسابقات قهرماني آسيا گفت: مسابقات آسيايي هميشه در سطحي بالاتر از ديگر رقابت هاي بين المللي انجام مي شود و اين مسئله باعث مي شود گرفتن مدال بسيار سخت تر باشد. بسياري از كشورهاي شركت كننده، سرمايه گذاري كلاني در اين رشته المپيكي انجام داده اند و نمونه بارز آن كسب مدال قزاق ها و تايلندي ها بود.اين كارشناس مي گويد: براي ارتقاي سطح تكواندوي ايران به ويژه در بخش بانوان ضروري است سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك حمايت هاي بيشتري اعطا كنند.
نتايج ضعيف بود
برخي از كارشناسان و مسئولان درباره نحوه حضور و مدال آوري در مسابقات تكواندوي بانوان ايران در آسيا مي گويند كه به دست آوردن يك مدال برنز براي بانوان خيلي كم بود و دلايل آن را بايد دقيق تر بررسي كرد.
بانوان تكواندوكار ايران عليرغم تمرينات متوالي و مرتب و با وجود نظرات مثبت درباره تيم ملي ايران نتوانستند حق خود را بگيرند. بانوان تكواندوي ايران در شش وزن شركت داشتند و فقط در يك وزن هفتم، مهروز ساعي توانست مدال برنز بگيرد.
تيم ملي تكواندو بانوان ايران هر چند شايستگي بسياري براي بدست آوري مدال دارد اما هنوز راه زيادي را براي كسب جايگاه مطمئن در سطح بين المللي پيش رو دارد.
يك كارشناس ورزش در اين باره مي گويد: شكاف بين سطح تكواندو مردان و زنان پر نمي شود مگر آنكه در اردوها و تورنمنت هاي متعدد در سطح بين المللي حاضر شوند و اين موضوع به طور حتم هزينه زيادي براي فدراسيون تكواندو به همراه دارد كه فدراسيون به تنهايي و بدون حمايت مالي و امكانات توسط مسئولان ورزش كشور نمي تواند موفق عمل كند.
بايد صاحب مدال هاي آسيايي
و جهاني شويم
مهندس علي آبادي رئيس سازمان تربيت بدني در نشستي با اعضاي ستاد بازي هاي آسيايي دوحه و مسئولان فدراسيون تكواندو گفت كه بايد بر توسعه تكواندو بانوان همت گماشت و اين رشته را به سمت و سويي برد تا صاحب مدال در سطح آسيا و جهان شويم. وي براي دستيابي به اين هدف تاكيد كرد كه بايد تعداد باشگاه هاي ويژه بانوان افزايش يابد و بانوان در مدارس و دانشگاهها به اين رشته ترغيب شوند.
وي همچنين خواستار آموزش مربيگري تكواندو بانوان شد و افزود: تا زماني كه بانوان به خودكفايي برسند بايد از وسايل كمك آموزشي در بخش تكواندو بانوان استفاده كرد.
علي آبادي تصريح كرد كه مدال آوري بانوان تكواندو در رقابت هاي جهاني و آسيايي ارزش زيادي دارد و يك مدال برنز بانوان معادل مدال طلاي مردان است.
بازي هاي دوحه و توجه به چند نكته مهم
مهندس علي آبادي درباره توسعه تكواندو و مدال آوري بيشتر زنان بويژه در بازي هاي دوحه گفت: فدراسيون تكواندو پيش بيني يك مدال در بخش تكواندو بانوان را در بازي هاي قطر كرده است اما ما بايد جلوتر برويم و براي اين كار چند موضوع بايد مورد توجه قرار گيرد.
اول اينكه تكواندو بانوان را در رقابت هاي مختلف شركت داد و زمينه اي را فراهم آورد تا اين تيم با همتايان كره جنوبي خود در اين كشور اردوي مشترك تشكيل دهند.
همچنين تيم ملي بانوان مي تواند در داخل با تيم هاي منتخب استان ها، مسابقه تداركاتي برگزار كند تا از هر حيث براي حضور در بازي هاي آسيايي ۲۰۰۶ قطر آماده شود.
علاوه بر همه اين موارد، بايد امكانات و تجهيزات لازم در اختيار تيم ملي بانوان قرار گيرد و براي دوحه از دانش ساير مربيان استفاده كرد تا با تربيت مربيان زن تكواندو، ديگر نيازي به استفاده از دانش مردان وجود نداشته باشد.
يك خبر خوب
در نشست اعضاي ستاد بازي هاي آسيايي دوحه و مسئولان فدراسيون تكواندو با مهندس علي آبادي، رضا قراخانلو و علي كفاشيان رئيس و دبير كل كميته ملي المپيك اعلام كردند كه اين كميته هيچ محدوديتي در زمينه حمايت مالي از تيم ملي تكواندو بانوان و تدارك مناسب براي آنها ندارد و آمادگي كامل در اين زمينه را دارد.
برگزاري مسابقات ليگ راهي
براي پيشرفت ورزش بانوان
انجام رقابت هاي مستمر و متوالي ليگ تكواندوي بانوان شانس حضور در مسابقات جهاني را پررنگ تر و عملي تر مي كند. بانوان در طول سال فقط به مسابقات قهرماني كشوري در رده هاي سني مختلف اكتفا كرده اند و در صورتي كه رقابت هاي ليگ برگزار شود نفرات بيشتري تحت پوشش قهرماني قرار مي گيرند.
عرب عامري نايب رئيس فدراسيون تكواندو نيز در اين باره مي گويد: تفاوت ورزشكار ايراني با ساير ورزشكاران زن، محدوديت در رقابت هاي آنان است. با برگزاري مسابقات ليگ تكواندو بانوان ضمن شناسايي نيروهاي نخبه و ورزشكار مي توان ناشناخته هاي مستعد را هم كشف كرد.
وي افزود: فدراسيون در برنامه هاي خود حمايت از شهرستان ها را در دستور كار قرار داده و براساس آن مسابقات به صورت رفت و برگشت با ميزباني تيم هاي شهرستاني برگزار مي شود تا در صورت بروز ناهماهنگي، مسابقات بتواند به شكل متمركز در تهران انجام شود.
گره كور تكواندوي بانوان ايران
امروزه تكواندوي ايران را بسياري از كشورها به خوبي مي شناسند و ستارگان آن بويژه در بخش مردان به خوبي درخشيده اند. اما تكواندوي زنان براي حضور موفق در بازي هاي برون مرزي فاصله اي دراز دارند.
عدم اعزام به مسابقات مختلف، مشكلات برپايي اردوهاي مكرر و مفيد سبب شده كه تكواندوي بانوان نتواند همپاي مردان رشد كند.
يك كارشناس ورزشي در اين باره مي گويد: مربيان كره اي تقريباً در يك سطح هستند و علي رغم تلاش و سطح عالي آنها، بسيار سنتي عمل مي كنند. متاسفانه مربيان زن جهان در سطح مطلوبي نيستند و بايد روي اوزان مختلف توجه بيشتري شود تا بتوان در بازي هاي دوحه نتيجه بهتري گرفت.
برگزاري اردوهاي تداركاتي با ساير كشورها نيز باعث ارتقاي سطح علمي و عملي بانوان تكواندوكار خواهد شد و هماهنگي همه مسئولان در اين بخش بايد بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.