پنج گام تا رسيدن به مريخ
دنياي دانش و تكنولوژي در حال پيشرفت به سوي آينده است و همواره دانشمندان و پژوهشگران مي گويند كه بازگشت به گذشته اي در كار نيست، اما گويا اين چنين نيست. نمونه بارز آن، عمليات سازمان فضايي ايالات متحده (ناسا) است. البته ناسا اعلام كرده كه عمليات آن سازمان در پايان ۵ مرحله با پيشرفتي شگرف مصادف خواهد بود. ماه مي سال ۱۹۶۱ بود كه رئيس جمهور وقت ايالات متحده جان اف كندي در يك سخنراني از فرستادن انسان به فضا تا قبل از دهه ۶۰ سخن به ميان آورده بود و ژوئن سال ۱۹۶۹ بود كه نيل آرمسترانگ اولين انساني بود كه پاي بر خاك كره ماه يا به نوعي گام بر خاك كره اي به غير از زمين گذاشت؛ گامي كوچك كه جهشي بزرگ را براي نوع بشر رقم زد.
۲۵ سال بعد از آن رويداد عظيم، در ژانويه سال ۲۰۰۴ رئيس جمهور فعلي ايالات متحده- جورج دبليوبوش- خواهان اكتشافات جديد فضايي و سفر نوع بشر به ماوراء زمين شد.با وجود آنكه طرح بوش با جنگ عراق و جنگ تروريسم همراه شد و در واقع در سايه آن دو جنگ قرار گرفت، اما به هر جهت نيرويي پيش برنده براي بازسازي برنامه هاي فضايي ناسا به حساب مي آيد.
پروفسور پالس پالديس -سياره شناس دانشگاه «جانز هاپكينز» - كه در كميسيون سياستگذاري اكتشافات فضايي رياست جمهوري كار مي كند، عقيده جالبي دارد؛ وي مي گويد: «بازگشت به ماه در كانون اين طرح جديد قرار دارد. او اعتقاد دارد هر زمان كه بتوان ملزومات خود را از كره ماه به دست آورد، مي توان نخستين گام يعني رهاشدن از زمين را برداشت. پروژه ناسا تا سال ۲۰۲۰ پنج مرحله دارد؛ نخست تعمير شاتل هاي فضايي از نظر امنيت پروازي، مرحله دوم تكميل ايستگاه بين المللي فضايي جهت استفاده از شاتل ها و انتقال تجهيزات به فضا» .
پروفسور پالديس مي افزايد: «مهم ترين گام، گام سوم است و آن ساختن وسيله نقليه فضايي جديد براي انسان موسوم به (Crew Exploration Vehicle ( CEY است. فضاپيمايي كه نه تنها انسان ها را به مدار زمين و ماه ببرد بلكه وسيله اي جهت بردن انسان ها به كره مريخ باشد» .
آقاي پالديس در ادامه سخنان خود مي گويد: «گام چهارم، بازگشت به كره ماه براي اكتشافات و استخراج مواد لازم از ماه مي باشد و گام مهم و پاياني كه در مرحله پنجم قرار دارد سفر به مريخ و ديگر سيارات است» .
تحقق اين طرح، كار سازمان ملي هوا و فضاي ايالات متحده موسوم به ناساست.
دكتر مايكل گريفين- مديركل ناسا- معتقد است كه هر پنج مرحله فوق، كاملاً قابل اجرا مي باشد اما آقاي «مارك دودال» - نماينده دمكرات از ايالت كلرادو- اعتقاد ديگري دارد. وي مي گويد: «انتظار ما از ناسا با توجه به امكانات و بودجه محدودش(سالانه شانزده ميليارد دلار) منطقي نيست» .
دكتر گريفين معتقد است در صورت قطع ديگر برنامه هاي فضايي مي توان فضاپيماي سرنشين دار يا مسافربر به فضا را ساخت.در همين حال آقاي «برت گوردون» - نماينده دمكرات از ايالت تنسي- در مورد تحقق اين طرح ۵ مرحله اي ترديد دارد اما برخلاف وي آقاي پالديس بسيار خوش بين است. آقاي پالديس مي افزايد: «ناسا در سال، شانزده ميليارد دلار بودجه دارد و با كمي تفكرات هوشمندانه مي توان اين پروژه را عملي نمود» .
اگر ناسا نتواند طرح ۵مرحله اي خود را به انجام برساند، آينده اي براي برنامه هاي فضايي وجود ندارد، چرا كه بودجه ناسا تحت هيچ عنواني افزايش نخواهد يافت.
۴۵ سال پيش، كندي بشر را به سمت كره ماه سوق داد و حال پس از گذشت اين سال ها، بوش اميد به بازگشت به ماه در سال ۲۰۲۰ را در سر مي پروراند.
منبع: ناسا
مترجم: مرتضي اسلام زاده
نانو تكنولوژي و شناسايي ويروس ها
دانشمندان دانشگاه هاروارد به يك نوع سيم سيليكوني خيلي ظريف در مقياس نانو دست يافته اند كه مي توان از آن در شناسايي ويروس ها به روش الكتريكي (در زمان كوتاه و با حساسيت بالا) استفاده كرد كه اين كار با روشن و خاموش شدن آن در حضور ويروس انجام مي شود.
اين محققان مي گويند اين توانايي نانوسيم هاي سيليكوني، باعث شناسايي هزاران ويروس مختلف شده و بنابراين مي توان از آن در تشخيص ها و نيز اپيدمي هاي ويروسي استفاده كرد.
اساس شناسايي در نانوسيم هاي سيليكوني به وسيله آنتي بادي هايي است كه در نانوسيم قرار داده شده اند و به عنوان گيرنده نقاط كليدي از ساختمان ويروس عمل مي كنند.وقتي يك ويروس در تماس با اين گيرنده اختصاصي در نانوسيم قرار مي گيرد، در ناحيه تماس جرقه اي زده شده و در نتيجه، تغييري در ضريب هدايت سيم ايجاد مي شود كه نشان دهنده حضور آن ويروس خاص است. حال اگر چند نوع آنتي بادي جهت چند نوع ويروس در اين نانوسيم قرار گيرد، مي توان حضور چند نوع ويروس را مشخص كرد.
با استفاده از اين روش شناسايي، مي توان زمان شناسايي ويروس ها را بدون استفاده از روش هاي بيوشيميايي، بسيار كوتاه تر كرد. از امتيازات ديگر اين روش هم اين است كه مي توان ويروس را در مراحل اوليه عفونت كه سيستم ايمني هنوز قادر به شناسايي و مهار آن نيست، تشخيص داد كه در روش هاي بيوشيميايي امكان پذير نيست.
همچنين با اين روش مي توان سويه هايي از ويروس ها را نيز كه با روش مهندسي ژنتيك جهت بيوتروريسم دستكاري شده اند، شناسايي نمود.
منبع: Science daily
مترجم: طوبي منصوري