مديريت شهري در نمايشگاه كتاب
به سوي مفهوم واقعي شهروندي
|
|
مهرداد مشايخي
نمايشگاه كتاب امسال چند تفاوت اساسي با سالهاي پيش داشت. پي بردن به اين تفاوت ها سخت نبود اگر مرعوب خيل جمعيت سرگردان بين سالن ها نمي شدي. اگر به جاي سرك كشيدن به غرفه هاي بستني و ساندويچ فروشي نگاهي هم به اطرافت مي انداختي متوجه مي شدي كه اين بزرگترين پيك نيك ايراني، كمي نسبت به گذشته فرق كرده است.
شهرداري مناطق 1 و۳
تفاوت اساسي اين نمايشگاه با دوره هاي قبل نقش مديريت شهري در بهتر برگزار شدن آن است. با پياده شدن از تاكسي و از بدو ورود اين موضوع خودي نشان مي داد: پرده هاي اطلاع رساني ستاد مديريت بحران شهر تهران كه توسط شهرداري منطقه 3 و 1 نصب شده بود به بازديدكنندگان هشدارهايي براي مقابله با اتفاقات و حوادث مي داد. از در شمالي كه به سمت نمايشگاه مي رفتي اين تفاوت آشكارتر مي شد فضاي سبز، چمن كاري شده بود و خبري هم از كسب و كار معمول و پرجنب وجوش دستفروشان نبود. كسب و كاري كه عبور از مسير باريك نمايشگاه را تقريبا غيرممكن مي كرد. هيچ كس در بدو ورود نمي دانست فروشندگان سبزي خردكن و كراوات و CDهاي فيلم و چتر و اسباب بازي، يا دستفروشان ريش تراش برقي و دستمال سفره و روسري و تيغ اصلاح ناگهان كجا غيب شان زده است. تازه وقتي به در اصلي ضلع شمالي مي رسيدي چادر ماموران مقابله با سد معبر شهرداري منطقه 3 خبر مي داد كه غيبت دستفروشان حاصل كار ساكنان آن چادر است.
سلطان شاه، از كاركنان شهرداري منطقه 3، يكي از 30 نفري است كه اين شهرداري ماموريت جلوگيري از سد معبر و اجراي برنامه هاي ستاد مقابله با بحران به عهده آنها گذاشته است. او مي گويد: نمي دانم چرا سالهاي قبل با اين مشكل برخورد نشده بود، اما امسال مردم خيلي راضي بودند. خيلي از آنها به چادر سر مي زنند و تشكر مي كنند، به هر حال رفت وآمدشان روان تر و راحت تر شده است.
اما اين تنها فعاليت جديد مديريت شهري در نمايشگاه نبود. در ورودي نمايشگاه اكيپ 137 خودنمايي مي كرد و منتظر بود كه اگر مشكلي در آن حوالي پيش بيايد خودش را برساند. مثل هر سال آتش نشاني و هلال احمر هم مستقر شده بودند.
اما اين، همه حضور نمايندگان مديريت شهري نبود. در هر مترمربع ده ها برگه تبليغاتي انتشاراتي ها زمين را پوشانده بود و در عين حال اتوبوسي هم حوالي استخر نمايشگاه پارك كرده بود تا مسافرانش به عابران ياد بدهند كه كاغذ زباله نيست. بچه ها داخل اتوبوس نقاشي مي كردند، با آموزه هاي تفكيك مواد و بازيافت آشنا مي شدند و جايزه مي گرفتند. به باور من اين بخش جنبي بايد نقش بسيار پررنگ تري در نمايشگاه كتاب و مطبوعات ايفا مي كرد و سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري پررنگ تر ظاهر مي شد. مثلا آنها مي توانستند سطل هاي زباله هاي خشك و تر را در كنار تمام غرفه هاي فروش مواد غذايي نصب كنند و از شهروندان و غرفه داران بخواهند بطري ها، كاغذ، شيشه و موادي مانند اينها را داخل سطل مربوط به خود بيندازند. مي شد از غرفه داران نمايشگاه كتاب و مطبوعات خواست تا يك شعار، نماد يا رفتاري كه جمع آوري و بازيافت كاغذ را نهادينه كند تبليغ كنند.
پليس راهنمايي و رانندگي و بچه ها
پشت چادر A5، جايي كه هياهوي جمعيت در جست وجوي كتاب كمتر به چشم مي خورد، حضور چند افسر سفيدپوش جلب نظر مي كرد. جلوتر كه مي رفتي منظره جالب تر مي شد؛ پليس شهر بازي كوچك و جمع وجوري براي بچه ها مهيا كرده بود تا بچه ها ضمن تفريح، بعضي از نكات ترافيكي را بياموزند. كنار چادر سفيد راهنمايي و رانندگي، محوطه كوچكي براي رانندگي بچه ها، همراه با تابلو و علائم آماده شده بود و چند افسر راهنمايي و رانندگي بچه هاي راننده را راهنمايي مي كردند تا در آن مسير كوتاه صحيح برانند. بچه ها براي سوار شدن به ماشين ها و موتورسيكلت هاي كوچك بي تابي مي كردند و وقتي سوار مي شدند، با يك نگاه به افسران و خيابان طراحي شده، جديت يك راننده بزرگسال را به خود مي گرفتند.
سرگرد رحيمي، مدير روابط عمومي راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ گفت: داخل چادر نمايش هاي عروسكي براي كودكان اجرا مي شود كه ضمن سرگرم كردن بچه ها، مفاهيمي از راهنمايي و رانندگي نظير چراغ هاي راهنمايي، تابلوهاي عبور اطفال، بستن كمربند ايمني، تخلفات بزرگترها و ... با زبان طنز به كودكان مقطع سني پيش دبستاني منتقل مي شود .
به گفته سرگرد رحيمي استقبال كودكان و والدين آنها از برنامه آموزشي نمايش عروسكي، آنها را غافلگير كرده است. در كنار نمايش در داخل چادر غرفه هاي پليس مدرسه عملكرد يك ساله آموزش در مدارس با نمودار اعلام شده بود و دو عنوان كتاب آموزش راهنمايي و رانندگي براي كودكان به همراه CD رايگان تيزرهاي انيميشن راهنمايي و رانندگي به فروش مي رسيد. در غرفه كناري گواهينامه هايي صوري به همراه كد شناسايي و يك دسته برگه جريمه صوري به دانش آموزان داده مي شد.
پيك بادپا و اولين حضور
شركت پيك بادپا هم براي اولين بار، حضور در نمايشگاه را تجربه كرد. امسال پيك بادپا با برپا كردن چند غرفه كوچك در محوطه نمايشگاه به كمك بازديدكنندگان آمده بود تا محموله آنها را سريع تر به مقصدشان برساند. خانمي كه بار خود را به يكي از غرفه هاي پيك بادپا تحويل مي داد، مي گفت كه دو روز پيش يك بسته كتاب را با پست به يك نشاني در خيابان گيشا فرستاده، اما هنوز نرسيده است؛ اين مشكل بسياري از بازديدكنندگان بود. ضمن اينكه وجود سرويس دهي پيك بادپا، بسياري از شهروندان را از رفتن به نمايشگاه با خودروي شخصي بي نياز مي كرد، چرا كه پيك هاي موتوري وظيفه حمل بار را به عهده مي گرفتند و نيازي به حمل بار با خودرو نبود. يكي از مسئولان غرفه پيك بادپا استقبال مردم را خيلي خوب عنوان كرد و گفت كه آن روز از صبح تا ظهر بيش از 120بارنامه صادر شده بود. مسئولان پيك بادپا معتقدند كه در بخشي كه نيازي به تردد و ارسال بار احساس شود براي حذف سفرهاي زائد و راحت تر شدن سفرهاي درون شهري حضور پيدا مي كنند.
حضور بخش هاي مختلف مديريت شهري و ترافيكي در اين دوره نمايشگاه كتاب و مطبوعات در كنار تاثيرات آني، در درازمدت هم تاثيرگذار خواهد بود. اينكه به وجود آورندگان ترافيك نمايشگاهي در داخل نمايشگاه با آموزه هاي ترافيكي براي فرزندانشان روبه رو شوند و تبديل كنندگان كاغذ به زباله با شيوه هاي بازيافت آشنا، رويكردي است كه به تداوم و تكميل نياز دارد تا به مفهوم واقعي شهر و شهروند نزديك تر شويم.
|