منتظر كاهش قيمت اينترنت نباشيد
پنج برابر قيمت جهاني
|
|
آسيه معيني
با كاهش۵۰ درصدي تعرفه هاي پهناي باند اينترنت در فروردين ماه سال گذشته، روزنه اميدي در ميان كاربران خانگي مبني بر تقليل قيمت كارت هاي اينترنتي به وجود آمد. اما با گذشت بيش از يك سال از اين رخداد و بنا به گفته مردم، مسئولان و مديران بخش خصوصي، قيمت نهايي اينترنت در بازار تغيير محسوسي نكرده و در بهترين حالت فقط 20 درصد كاهش داشته است. در حالي كه وزير سابق ارتباطات و فناوري اطلاعات در سال گذشته در يك سخنراني تاكيد كرد : با توجه به وضعيت اقتصادي موجود كشور، وظيفه ما ارايه اينترنت با پهناي باند بالا به صورت رايگان به همه مردم است. كاربران اينترنت و دست اندركاران اين بخش تحقق نيافتن اين وعده را قابل تامل مي دانند.
يك كارشناس مسائل فناوري اطلاعات، ديد دولت به مقوله اينترنت به مثابه يك امر تجاري را يكي از دلايل وضعيت موجود در زمينه بالا بودن قيمت ها مي داند. حامد شفقي مي گويد: دولت به جاي ديد فرهنگي نسبت به اين امر و تلاش در افزايش ضريب نفوذ اينترنت، بيشتر به فكر سود و تجارت خود است.
وي ندادن يارانه، اخذ ماليات سنگين و تجميع عوارض را از جمله دلايل كاهش نيافتن قيمت اينترنت بر شمرده و تاكيد مي كند: دولت بايد به شركتهاي پيمانكار و ارايه دهنده خدمات اينترنتي، تسهيلات بلند مدت با بهره كم ارايه كند تا آنها بتوانند هزينه هاي سربار خود را تامين كنند.
شفقي طرح وزارت ارتباطات و شركت پست براي دادن وام به شركتهاي اينترنتي را ناموفق مي داند و مي گويد: شرايط و وثيقه هاي سنگيني كه براي اعطاي اين وام اعلام شد براي بيشتر شركتها قابل اجرا نبود.
او با اشاره به اينكه در زمان حاضر قيمت هر ساعت كارت اينترنتي در بازار از 50 تا 300 تومان متغير است، تصريح مي كند: شركتهايي كه كارتهاي اينترنت را با قيمت نازل مي فروشند، بسياري از مقررات و مسائل فني را رعايت نكرده و عملاً اينترنتي با كيفيت بسيار پايين را در اختيار مردم قرار مي دهند.
به گفته اين كارشناس، كاهش 50 درصدي تعرفه پهناي باند اينترنت تنها ظاهر قضيه را مي پوشاند در حالي كه وزارت ارتباطات و ساير نهادهاي مرتبط با اين حوزه بايد با ارايه راهكارهاي عملي ديگري، به كنترل و نظارت بر بازار بپردازند.
رئيس انجمن فناوري اطلاعات و ارتباطات استان اصفهان هم، نزديك نبودن تعرفه پهناي باند اينترنت در ايران به قيمت هاي جهاني را از مهمترين دلايل كاهش نيافتن قيمت اينترنت در كشور مي داند. كوروش فهامي تاكيد دارد : وزارت ارتباطات پهناي باند اينترنت را با قيمتي بيش از پنج برابر تعرفه هاي جهاني آن به شركت هاي خدمات اينترنتي مي فروشد در حاليكه اين وزارتخانه با احتساب سود خود و هزينه نگهداري خطوط مي تواند پهناي باند اينترنت را بسيار ارزانتر به شركتها بفروشد.
فهامي، وجود واسطه ها و هزينه چاپ كارتهاي اينترنتي را يكي ديگر از دلايل كاهش نيافتن قيمت نهايي اينترنت مي داند و تاكيد مي كند: در صورت پياده سازي سيستم نسل جديد شبكه NGN دست واسطه ها از اين بازار كوتاه مي شود.
به گفته وي با اجراي سيستم NGN ديگر نيازي به فروش كارت اينترنتي نيست و كاربران مي توانند بدون شناسه كاربري و تنها با استفاده از شماره تلفن شركت ارايه دهنده خدمات اينترنتي مورد نظر خود، به شبكه وصل شده و هزينه آنها همراه با قبض ماهانه شركت مخابرات محاسبه شود.
محمود رضا خادمي عضو كميسيون اينترنت سازمان نظام صنفي رايانه اي بسترهاي انتقال و تامين نيروي انساني متخصص را از جمله دلايل كاهش نيافتن قيمت اينترنت مي داند و
مي افزايد: در زمان حاضر هزينه هاي بسترهاي انتقال شبكه و حقوق و مزاياي بالاي نيروي انساني متخصص باعث تحميل هزينه هاي سنگيني به شركتهاي ارايه دهنده خدمات اينترنتي مي شود.
وي با تاكيد بر اينكه جامعه نياز به اينترنت ارزان قيمت دارد، مي گويد: تامين ساير هزينه هاي سربار به شركتهاي اينترنتي اين اجازه را نمي دهد كه اينترنت را ارزانتر و با كيفيت مطلوب در اختيار كاربران قرار دهند.
وي با اشاره به فعاليتهاي كميسيون اينترنت نظام صنفي رايانه اي مي افزايد: اين كميسيون هم اكنون موضوعاتي مانند آيين نامه جديد شركت هاي ICP توزيع عادلانه امكانات زيرساختي براي بخش خصوصي و فراگيري سيستم هاي هوشمند براي گسترش اينترنت را پيگيري مي كند. با تحقيقات كارشناسانه و پيگيري هاي نظام صنفي و همكاري و اهتمام وزارت ارتباطات، مسئله قيمت اينترنت نيز ساماندهي شود.
با وجود اظهارات مديران و كارشناسان بخش خصوصي مبني بر حمايت بيشتر وزارت ارتباطات براي ساماندهي قيمت اينترنت در بازار، يك مقام مسئول در شركت فناوري اطلاعات از محدوديت اين شركت و وزارتخانه در كنترل بيشتر قيمت اينترنت سخن مي گويد و تاكيد دارد: در زمان حاضر وزارت ارتباطات و شركت فناوري اطلاعات نقش چنداني در كاهش قيمت اينترنت ندارند. پهناي باند اينترنت يكي از دهها پارامتر تاثيرگذار درتعيين قيمت نهايي اينترنت است و وزارت ارتباطات بيش از اين نمي تواند در اين زمينه كاري انجام دهد. نبايد انتظار داشت كاهش 50 درصدي تعرفه هاي پهناي باند باعث كاهش محسوس قيمتها براي كاربران نهايي شود.
وي نقش وزارت ارتباطات در تعيين نهايي قيمت اينترنت را كمتر از 10 درصد اعلام مي كند و مي گويد: حتي اگر اينترنت به صورت رايگان در اختيار بخش خصوصي قرار گيرد، نبايد انتظاركاهش محسوس قيمت نهايي اينترنت را داشت.
وي درباره كاهش۵۰درصدي تعرفه هاي پهناي باند اينترنت كه در فروردين سال گذشته رخ داد مي گويد: اين كاهش تعرفه ها حداقل باعث شد، قيمت نهايي اينترنت براي كاربران خانگي افزايش نيابد.
هم اكنون وزارت ارتباطات از طريق يكي از چهار شركت مادرتخصصي خود يعني شركت فناوري اطلاعات، پهناي باند اينترنت را به شركتهاي ارايه دهنده خدمات اينترنتي ISP ،PAP و ICP مي فروشد.
|