پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره ۴۰۰۰ - Jun 1, 2006
سلامت
Front Page

استفاده از سلول هاي بنيادي چشم براي اولين بار در جهان
بينايي۳۰ جانباز شيميايي را برگرداندم
راحله آهني
005973.jpg
تاريخچه پيوند سلول هاي بنيادي چشم
بحث سلول هاي بنيادي در جهان به يك دهه اخير برمي گردد كه توسط دانشمندان آمريكايي آزمايش شده و ما نيز در ارتباط با جانبازان شيميايي به دليل آن كه مشكل اصلي آنها مشخص نبود بر اين باور بوديم كه سلول هاي بنيادي چشمشان از بين رفته است و اولين پيوند سلول هاي بنيادي چشم را در جهان در ارتباط با اين جانبازان شروع كرديم و به همراه تيمي متشكل از دوستان در دانشگاه شهيد بهشتي و دانشگاه بقيه الله در سال 78 اين سلول ها را پيوند زديم و بعد با پاتولوژي اثبات كرديم كه سلول هاي بنيادي در آنها از بين رفته است. البته ابتدا در حد حدسيات كلينيكي بود و مطمئن نبوديم كه به نتايج مثبتي برسيم اما خوشبختانه ديد اين بيماران و خصوصاً افرادي كه در حد نابينايي كامل بودند فوق العاده بهتر شد. همچنين پس از عمل، پيوند را در مورد بيماران ديگر نظير افرادي كه سوختگي شيميايي، سوختگي قليايي و سوختگي اسيدي دارند يا مواقعي كه در خانه مواد شيميايي در چشم آنها رفته و باعث آسيب هايي در چشم شده و نيز يك سري بيماري هاي مادرزادي انجام داديم كه نتايج در افراد عادي 40 تا۵۰ درصد بود، اما در جانبازان شيميايي بيش از۹۰ درصد است.

چندي پيش بحث سلول هاي بنيادي تيتر يك روزنامه ها شد؛ خبري كه به عنوان يكي از بزرگترين دستاوردهاي پزشكي جامعه ما مطرح بود.
در واقع دكتر خسرو جديدي براي نخستين بار در جهان توانست با پيوند سلول هاي بنيادي چشم، بينايي را به 30 جانباز شيميايي بازگرداند. از اين رو با وي مصاحبه اي ترتيب داديم كه از نظرتان مي گذرد.
* آقاي دكتر! پزشكي را از كجا آغاز كرديد؟
- در خرداد ماه سال 59 پس از اخذ مدرك ديپلم به دليل تعطيلي دانشگاه ها به مناطق جنگي رفتم و در سال (1360) بود كه در جبهه خبر دادند كه نياز است تا يك دوره بهياري را طي كنيم و كساني كه مدرك سوم راهنمايي داشتند به دانشگاه شهيد بهشتي مي رفتند و پس از گذراندن دوره سه ساله ديپلم بهياري دريافت مي كردند. اما من به دليل اين كه ديپلم داشتم يك پايم در تهران و يك پايم در جبهه دوره يك ساله بهياري را طي كردم و در سال(64) نيز در امتحان تكنسين اتاق عمل قبول شدم كه ادامه ندادم. پس از آن تصميم گرفتم كه پزشكي بخوانم اما نمي توانستم هم كار كنم و هم درس بخوانم بدين خاطر 6 ماه مرخصي گرفتم كه فقط درس بخوانم. سرانجام در دانشگاه شهيد بهشتي قبول شدم. در آن زمان طبق بخشنامه اي اعلام شد كه مي توانم از سهميه رزمندگي استفاده كنم و جزو قبول شدگان دانشگاه تهران محسوب شوم. من هم سهميه را به يكي از دوستانم در جبهه دادم و خود نيز به دليل علاقه اي كه به دانشگاه شهيد بهشتي داشتم تا پايان دوره پزشكي آنجا ماندم. در آن زمان لازمه رفتن به دوره تخصصي اين بود كه افرادي كه جزو ممتازين كلاس بودند مي توانستند اين دوره را طي كنند و در كلاس 400 نفري ما هم، من جزو آن افراد ممتاز بودم. در سال 76 دوره تخصصي چشم را در دانشگاه شهيد بهشتي به پايان رساندم.
* آيا در سال هاي امدادگري در جنگ تحميلي هم حضور داشتيد؟
- من ابتدا جنگ را با امدادگري شروع كردم و امدادگر كسي بود كه با رزمنده به جبهه مي رفت و اگر موقعيت ايجاب مي كرد اسلحه هم به دست مي گرفت. در سال 60 نيز امدادگر عمليات فتح المبين در خط مقدم بودم و به طور عمده در بيمارستانهاي مختلف نيز خدمات متعددي انجام دادم. پس از آن با توجه به اين كه بحث جنگهاي شيميايي تازه شروع شده بود من نظر خاصي داشتم كه بايد به مردم و خصوصاً در شهرهاي مرزي آموزش داد كه در مقابل مواد شيميايي چگونه از خود محافظت كنند، اما مسئوليني كه در آن زمان در جبهه بودند گفتند كه اين آموزش منطقي نيست و مردم دچار وحشت و اضطراب مي شوند. اين مسئله آسيب هاي رواني را به همراه داشت و امروز جانبازاني را مي بينيم كه شانزده، هفده ساله هستند و از آسيب هاي شديد ريوي و چشمي رنج مي برند كه اينها در زمان جنگ كمتر از يك سال داشتند و اگر يك آموزش ساده داده مي شد كه يك دستمال خيس بر روي چشم اين بچه ها مي گذاشتند، چنين اتفاقي رخ نمي داد. بنده نيز در دوره دستياري بسيار در اين زمينه كار كردم و حتي پايان نامه دوره دستياري ام را با عنوان بررسي عوارض درازمدت گاز خردل در چشم ارائه دادم. پس از آن تا سال 81 به كار تخصصي پرداختم و بعد دوره فوق تخصص قرنيه را به مدت پانزده ماه در دانشگاه شهيد بهشتي گذراندم.
* پيوند سلول هاي بنيادي چشم به چه زماني برمي گردد؟
- بحث سلول هاي بنيادي در جهان به يك دهه اخير برمي گردد كه توسط دانشمندان آمريكايي آزمايش شده و ما نيز در ارتباط با جانبازان شيميايي به دليل آن كه مشكل اصلي آنها مشخص نبود بر اين باور بوديم كه سلول هاي بنيادي چشمشان از بين رفته است و اولين پيوند سلول هاي بنيادي چشم را در جهان در ارتباط با اين جانبازان شروع كرديم و به همراه تيمي متشكل از دوستان در دانشگاه شهيد بهشتي و دانشگاه بقيه الله در سال 78 اين سلول ها را پيوند زديم و بعد با پاتولوژي اثبات كرديم كه سلول هاي بنيادي در آنها از بين رفته است. البته ابتدا در حد حدسيات كلينيكي بود و مطمئن نبوديم كه به نتايج مثبتي برسيم اما خوشبختانه ديد اين بيماران و خصوصاً افرادي كه در حد نابينايي كامل بودند فوق العاده بهتر شد. همچنين پس از عمل، پيوند را در مورد بيماران ديگر نظير افرادي كه سوختگي شيميايي، سوختگي قليايي و سوختگي اسيدي دارند يا مواقعي كه در خانه مواد شيميايي در چشم آنها رفته و باعث آسيب هايي در چشم شده و نيز يك سري بيماري هاي مادرزادي انجام داديم كه نتايج در افراد عادي 40 تا۵۰ درصد بود، اما در جانبازان شيميايي بيش از۹۰ درصد است.
* لطفاً كمي در ارتباط با بيماراني كه دهنده مناسبي براي پيوند ندارند توضيح دهيد.
- چون هميشه سعي داريم كه سلول هاي بنيادي را از دهنده زنده يعني خواهر يا برادر پيوند بزنيم، من و همكارانم با كادر دانشگاه شهيد بهشتي در مركز رويان كشت سلول هاي بنيادي را شروع كرديم و اين سلول ها را از كساني كه دهنده مناسب ندارند گرفته و در محيط كشت، كشت مي دهيم و به خود بيمار پيوند مي زنيم. همچنين مطالعات در مورد اين سلول ها نشان داده كه فوق العاده بي نظيرند و توانايي تكثير و بازسازي مثل خودشان را دارند.
* عمل پيوند سلول هاي بنيادي در ارتباط با چه بيماراني انجام مي گيرد؟
- اين پيوند در مورد بيماراني كه آلرژي يا درگيري شديد قسمت سطحي چشم (قرنيه و سلول هاي بنيادي) دارند و كساني كه از لنزهاي طولاني مدت استفاده مي كنند، زيرا همان طور كه مي دانيم تغذيه قرنيه از محيط اطراف و اكسيژني كه در هوا وجود دارد تأمين مي شود و زماني كه لنز در چشم قرار مي گيرد اين تغذيه از قرنيه گرفته مي شود و اختلالاتي را به همراه دارد. البته اين مشكلات كمتر اتفاق مي افتد اما در مواردي مانند گذاشتن و برداشتن لنز و يا شست وشوي آن مشكلاتي را ايجاد مي كند كه در اين موارد به هيچ وجه پيوند زده نمي شود بلكه لنز قطع مي شود و دارويي تجويز مي كنيم كه اختلال را كنترل كند اما بايد گفته شود زماني كه سلول ها به طور نسبي از بين رفته باشند داروهايي داده مي شود كه اين سلول ها به عملكرد اصلي خود بازگردند.
* عمل پيوند چه كارهاي آزمايشگاهي و باليني دارد و آيا مي تواند تأثيري در جلوگيري از پس زدن پيوند داشته باشد؟
- همان طور كه مي دانيم بافتي كه پيوند زده مي شود بافت غريبه است. البته هرچند كه ما هميشه سعي داريم از خواهر و برادر پيوند بزنيم اما در هر حال ممكن است كه با پس زدن روبه رو شويم و به اين دليل پيش از عمل يك سري تست هاي كليه و قلبي و عروقي انجام مي شود و حتي پس از عمل نيز يك سري داروهاي قوي مانند سايكلوسپورين تجويز مي شود كه مانع از پس زدن پيوند مي شود و تا 9 ماه پس از عمل ادامه دارد.
* فردي كه دهنده سلول هاي بنيادي است چه شرايطي بايد داشته باشد؟
- لازمه دهنده اين است كه چشم او سالم باشد و هيچ گونه بيماري مثل ديابت كه تمام بدن را به نوعي درگير مي كند نداشته باشد.
* در پايان اگر مطلبي را لازم مي دانيد بفرماييد.
- بحثي كه در جامعه پزشكي بسيار حائز اهميت است و بايد به آن پرداخته شود و دنيا هم اكنون به آن مي پردازد پرداختن به علمي است كه به حد سلولي و ملكولي است كه اگر پزشكان جوان ما هرچه بيشتر به سمت و سوي اين علم پيش روند ارزش والايي دارد اما بحث ديگر مناطق محروم است كه در كشور ما بسيار زياد هستند در بسيج جامعه پزشكي كه خود رياست آن را عهده دار هستم در مناطقي مانند سيستان و بلوچستان فعاليت هاي چشم پزشكي انجام مي دهيم و مي بايست اردوهايي براي پزشكان جوان در اين مناطق محروم ترتيب داده شود كه علاوه بر درمان، آن مناطق را از نزديك ببينند همچنين بايد بگويم كه اولين وظيفه يك پزشك خدمت به خلق است و براي من هيچ چيز باارزش تر از به دست آوردن ديد بيمارانم نيست.

استفاده از دارو براي كاهش وزن
005964.jpg
صدف كوه كن- امروزه چاقي به عنوان معضلي در تمام دنيا مطرح است و افراد از روش هاي مختلفي براي كم كردن وزن استفاده مي كنند كه بسياري از اين روش ها، نه تنها مفيد نيست بلكه در درازمدت، مشكلات بي شماري را براي استفاده كنندگان به  وجود مي آورد.
استفاده از داروها، يكي از روش هايي است كه در درمان چاقي استفاده مي شود، اما متأسفانه به دليل عدم آگاهي افراد، تبليغات سوء در اين زمينه و تجويز دارو توسط افراد غيرمتخصص، معمولاً مشكلات بي شماري گريبانگير افرادي مي شود كه خودسرانه به مصرف اين داروها مي پردازند.
لازم به يادآوري است كه كلاً داروهاي مورد استفاده براي لاغري فقط تا زماني مؤثرند كه فرد، آنها را مصرف كند و چون اين داروها عوارض جانبي دارند، نمي توان به مدت طولاني از آنها استفاده كرد. در نتيجه با قطع دارو، وزن دوباره افزايش مي يابد.
داروهاي مورد استفاده در كاهش وزن به چند دسته تقسيم مي شوند:
الف- داروهايي كه بر اشتها تأثير مي گذارند
اين داروها مثل فن فلورامين (رژينو) از طريق تأثير بر سيستم مركز اعصاب باعث كاهش اشتها مي شوند و براي 40-30 درصد خانم هايي كه از اين دارو استفاده مي كنند، عوارض قلبي ايجاد مي كنند. مشكل بعدي اين است كه تأثير كوتاه مدت داشته و سپس اثر خود را از دست مي دهند.
در واقع اشتها به حالت اول برگشته و وزن نيز دوباره افزايش مي يابد. عوارض جانبي اين داروها عبارتند از: عوارض قلبي، ريزش مو، سوء تغذيه، ضعف، افسردگي، بي خوابي، سرگيجه، خشكي دهان يا گيجي و منگي.
ب- داروهاي ترموژنيك
از اين دسته مي توان داروهايي مثل هورمون هاي تيروئيد و افدرين را نام برد. عارضه جانبي اين داروها مي تواند باعث هيپرتيروئيديسم يا پركاري غدد تيروئيد گردد (در پايان همين مقاله به طور مفصل به بررسي افدرين خواهيم پرداخت).
ج- داروهاي مدروملين
مثل ديورتيك ها ومسهل ها(افزايش دهنده هاي دفع) كه از طريق افزايش ادرار يا مدفوع باعث كاهش وزن و در نتيجه كاهش مواد مغذي مي شوند، كاهش وزن ناشي از ديورتيك ها به علت از دست رفتن آب بدن است نه چربي و به همين دليل، پس از مدت زمان كوتاهي جايگزين مي شود كه از اين دسته مي توان به لازيكس، تيازينيدها، بيزاكوديل، سيلاكس و سنا اشاره كرد. همچنين پودرها يا داروهاي گياهي ملين هم اگر به ميزان زيادي مصرف شوند تا مقدار دفع را افزايش دهند و از اين طريق منجر به كاهش وزن شوند، معمولاً باعث دفع مواد مغذي شده و كمبودهاي تغذيه اي ايجاد مي كنند.
در اين روش كه از سوي بعضي از افراد مورد استفاده است، بسته به ميزان مصرف، ممكن است بدن در عرض يك ساعت، مقدار زيادي آب از دست دهد، بدون آنكه تغييري در مقدار چربي داشته باشد.
بسياري از افرادي كه داعيه كاهش وزن يك كيلو در يك ساعت را دارند، از اين روش استفاده مي كنند.
د- داروهاي جديد
دسته چهارم داروهاي جديدي هستند كه از طريق كاهش جذب چربي رژيم غذايي عمل مي كنند؛ مثل زنيكال تنوئيت كه اين دسته از داروها، معمولاً تا 30درصد چربي را در رژيم غذايي پايين مي آورند. البته اين داروها در مورد همه افراد مؤثر نيستند ولي بعضي از افراد كه از رژيم غذايي همراه با آنها استفاده مي كنند، به ميزان 2-1 كيلوگرم اضافه بر ميزاني كه با رژيم غذايي كم مي شود، كاهش وزن پيدا مي كنند. در بين اين داروها زنيكال از ساير آنها كم خطرتر است، اما استفاده از اين دارو هم روش مناسبي براي درمان چاقي نيست، زيرا بيشتر مواد غذايي مصرفي در ايران، مواد قندي و نشاسته اي است و اين داروها تأثيري در عدم جذب آنها نخواهد داشت، بنابراين تنها با كاهش جذب چربي نمي توان با چاقي مبارزه كرد. دوم اينكه هزينه سنگين آن باعث مي شود مدت زمان مصرف، خيلي كوتاه باشد.
داروهاي خطرناك
در اينجا بد نيست به ذكر انواعي از داروهاي لاغري متداول كه خطرات بي شماري را براي مصرف كنندگان دربردارند، بپردازيم. اين داروها را با عنوان داروهاي لاغري معجزه آسا در سايت هاي اينترنتي و مغازه هاي محلي به فروش مي رسانند ولي بايد بدانيم مصرف برخي از آنها ممكن است به قيمت زندگي افراد تمام شود.
افدرين و كافئين از اجزاي مهم و فعال بسياري از داروها و مكمل هاي لاغري هستند كه از نام هاي فراگير، مي توان به
Lean ، Thermo و Fat Burner اشاره كرد كه در محصولات تجاري زير يافت مي شوند:
Meta bolife / Metrim /Herbalife / Adiphen / Thermolife / Ther Malean / Lipodrene / Zymax / Genicil / exerem pour plus: Patent lean / Thermoslim / Ultralipo lean / Time life / Xenadrine.
لازم به ذكر است كه هرگز نبايد گول عنوان گياهي روي بسته بندي داروها را خورد و مطالعه برچسب ها ضروري است. در صورتي كه عنوان Ma Huange ، Ephedrin ، كافئين و Kolaunt روي آنها قيد شده بود، بايد از مصرف آنها خودداري نمود.
مقاله اي كه در ژورنال نيوانگلند به چاپ رسيده، موارد مرگ در اثر مصرف افدرين را 20 مورد گزارش داده كه به تأييد سازمان غذا و داروي آمريكا (FDA) هم رسيده است.در واقع بيشتر مردم مكمل هايي استفاده مي كنند كه موجب بروز عوارض جانبي خطرناك مي گردند و افرادي كه باردار هستند يا از بيماري هاي روحي و اضطراب رنج مي برند، مشكلاتي مثل فشار خون بالا، مشكلات قلبي يا عروقي، آب سياه(گلوكوم) و ورم پروستات دارند و همين طور بچه ها، نبايد از اين نوع داروها مصرف كنند.هيچ مدركي مبني بر اينكه Ephedra به كاهش وزن كمك مي كند، وجود ندارد و از عوارض آن مي توان به لرزش، حمله قلبي، سكته، افزايش فشار خون، سيروز كبدي و تخريب بافت عضلاني اشاره كرد. در اينجا بايد متذكرشد كه ورزش سنگين و دهيدراتاسيون(از دست دادن آب بدن) عوارض جانبي را تشديد مي كنند.

پرسش و پاسخ
آيا شما فرد مناسبي براي جراحي معده هستيد؟
ايسنا: جراحي معده يا باند پيچي معده مدتي است به عنوان يكي از راهكارهاي درمان چاقي در جوامع پزشكي مطرح شده است اما براي كسب بهترين نتيجه بايد قبل از اقدام به اين عمل فاكتورهاي مختلفي را در نظر گرفت.
داشتن نمايه بدني (BMI) چهل يا بالاتر و يا ابتلا به فشارخون بالا، كلسترول بالا، ديابت و بيماري قلبي به همراه BMI بين 35 تا 30 مهمترين ويژگي هايي هستند كه موجبات جراحي معده را فراهم مي كنند.
همچنين، طبق دستورالعمل انجمن مبارزه با چاقي آمريكا افرادي كه علي رغم در پيش گرفتن رژيم غذايي، ورزش و داروهاي كاهنده وزن، موفق به كم كردن وزن خود نشده اند نيز مي توانند از روش باندپيچي معده استفاده كنند.

همايش
تاخير در درمان گلودرد چركي، عملكرد كليه ها را مختل مي كند
005967.jpg
دبير نهمين كنگره انجمن اورولوژي ايران با هشدار نسبت به تسريع در درمان گلودردهاي چركي گفت: به تأخير انداختن درمان گلودردهاي چركي، سبب مشكلات اورولوژي در افراد شده و عملكرد كليه ها را مختل مي سازد.
دكتر محمدرضا رزاقي- اورولوژيست و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي- با اعلام اين مطلب افزود: بيماري هايي مانند مخملك كه سبب گلودرد چركي در افراد مي شود، به ويژه در جوانان بايستي زود تشخيص داده شود و تا درمان كامل، فرد دوره درمان را زير نظر پزشك طي نمايد.
وي يكي ديگر از عوامل آسيب رسان به كليه ها را بيماري ديابت برشمرد و تصريح  كرد: ديابت سبب نفروپاتي كليه ها مي شود كه اين بيماري، عارضه اي برگشت ناپذير بوده و سبب از بين رفتن كليه ها مي شود.
دكتر رزاقي تصريح كرد: ديابت، علاوه بر كليه ها، روي مثانه افراد نيز تأثير منفي گذاشته و سبب فلج مثانه مي شود.
وي اظهار داشت: اعضاي كميته هاي مختلف انجمن اورولوژي ايران در قالب 10 كميته و در زمينه هاي مختلف، مقالات رسيده به اين انجمن را براي كنگره امسال در دست بررسي دارند كه از ميان آنها مقالاتي در زمينه هاي اورولوژي اطفال، زنان، ناباروري و عقيمي، لاپاراسكوپي در اورولوژي، برداشتن كليه ها به روش لاپاراسكوپي، ناتواني جنسي، بي اختياري ادراري در زنان، تومورهاي دستگاه هاي اورولوژي، پيوند كليه و بزرگ شدن پروستات برگزيده شده و طي روزهاي 16 تا 19 خرداد ماه طي كنگره اي كه با حضور متخصصان داخل و خارج كشور بر پا مي شود، جديدترين يافته هاي مربوط به رشته هاي فوق را در تالار امام علي(ع) دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي عرضه مي كنند.

درمانگاه
اختلال رفتار در بچه ها
آزاده صادقي
005976.jpg
پسرم ناخواسته متولد شد. نه من و نه پدرش آمادگي داشتن فرزند جديد را نداشتيم. رفتارهاي عجيبش از هفت سالگي شروع شد. هر روز به خاطر خرابكاري هاي او مجبور هستيم، به مدرسه برويم. دعوا، خشونت و حتي آسيب هاي جدي در حد خفگي به همبازي ها و همكلاسي هايش دلايلي هستند كه هر روز ما را در برابر دوستانش و خانواده هايشان شرمگين مي كند. مدير مدرسه اش
مي گفت: خودم ديدم كه حتي به گربه ها و گنجشك ها رحم نمي كند و به وحشيانه ترين شكل آنها را مي آزارد.
مشاور مدرسه اش مشكل رفتاري(اختلال سلوك) را براي او تشخيص داده و از من خواسته براي درمان و رفع اين مشكل، پسرم را نزد يك متخصص روانشناس ببرم...
اختلال سلوك به يك سري از رفتارهاي پايدار و تكراري اطلاق مي شود كه در آن حقوق اساسي ديگران و قوانين اصلي اجتماعي متناسب با سن ناديده گرفته مي شود. اختلال سلوك ممكن است بسيار زود و در حوالي 5 يا 6 سالگي شروع شود، ولي به طور معمول در اواخر كودكي و يا اوايل نوجواني آغاز مي شود. شروع اين اختلال پس از 16 سالگي نادر است. در بيشتر افراد اين اختلال با رسيدن به بزرگسالي تخفيف پيدا مي كند. بسياري از افرادي كه اختلال سلوك دارند، به ويژه از نوعي كه شروع آن در نوجواني است و كساني كه نشانه هاي كم و خفيفي دارند، در بزرگسالي به سازگاري اجتماعي و شغلي مناسب دست مي يابند. بايد در نظر داشت كه در ايجاد اختلال سلوك عوامل محيطي و ژنتيكي، هر دو دخالت دارند.
در اين مقاله سعي بر اين است كه با يك طبقه بندي كامل و علمي، خوانندگان را نسبت به تشخيص احتمالي اين اختلال حدوداً آشنا كنيم:
گروه اول: رفتار پرخاشگري كه موجب و يا تهديدي براي آسيب بدني به ساير اشخاص و يا حيوانات است كه كودكان و نوجواناني كه اين اختلال را دارند اغلب آغاز كننده رفتار پرخاشگري بوده و با پرخاشگري به ديگران واكنش نشان مي دهند. زد و خوردهاي مكرر راه مي اندازند، اسلحه يا وسيله اي مانند چماق، آجر، بطري شكسته، چاقو يا تفنگ به كار مي برند كه مي تواند آسيب جدي بدني ايجاد كند؛ نسبت به ديگران ستمكاري بدني مي كنند. با حيوانات با بيرحمي رفتار مي كنند. دست به سرقت مي زنند و با قربانيان درگير مي شوند (مانند جيب بري، قاپ زني، اخاذي يا سرقت مسلحانه).
گروه دوم: رفتار غير پرخاشگري كه باعث اتلاف يا صدمه به اموال مي شود. يعني فرد مبتلا دست به آتش افروزي عمدي با هدف وارد آوردن خسارت جدي و يا شكستن شيشه هاي ماشين ها يا تخريب اموال مدرسه مي زند.
گروه سوم: تقلب و سرقت كه در اين اختلال شايع است و امكان دارد، شامل ورود بدون اجازه به خانه، ساختمان يا اتومبيل ديگران باشد و يا دروغگويي مكرر يا بدقولي براي به دست آوردن اشيا يا جلب حمايت و توجه و يا براي خودداري از پرداخت بدهي يا انجام تعهدات (مثل جلب اعتماد مردم و فريب دادن آنها) و يا دزديدن اشيايي كه ارزش چندان كمي ندارند، بدون مواجهه با قرباني(مثل دزدي از فروشگاه ها،  جعل و تقلب)
گروه چهارم: تخلف جدي از قواعد و افرادي كه اين اختلال را دارند، به ويژه از قواعد و مقررات(مدرسه يا والدين) به طور جدي تخلف مي كنند. ممكن است.
از لحاظ فرهنگي: اختلال سلوك تنها زماني مطرح مي شود كه رفتار مورد نظر نشان دهنده يك اشكال بنيادي در فرد بوده و صرفاً به عنوان عكس العملي در برابر بافت اجتماعي (مثلاً در برابر تهديد، فقر و...) نباشد. به علاوه مطرح كردن اختلال سلوك در مورد جواناني كه از كشورهاي جنگ زده مهاجرت كرده اند و سوابق رفتارهاي پرخاشگرانه داشته اند كه ممكن است، اين نوع رفتارها، براي زنده ماندن در محيط قبلي ضرورت داشته است، لزوماً مناسب به نظر نمي رسد.
از لحاظ سني: نشانه هاي اختلال سلوك با افزايش سن، قدرت بدني و بلوغ جنسي تغيير پيدا مي كنند. رفتارهايي با شدت كمتر(مانند دروغگويي، دزدي از فروشگاه و نزاع و كتك كاري).
از لحاظ جنسيت: اختلال سلوك به ويژه نوعي كه شروع آن در دوره كودكي است بين پسران بيشتر ديده مي شود. همچنين انواع خاصي از مشكلات سلوك در پسران و دختران متفاوت است. در پسران اغلب كتك كاري، دزدي و ويرانگري و مشكلات انضباطي در مدرسه مطرح است و در دختران مبتلا به اختلال سلوك بيشتر دروغگويي، گريز از مدرسه، گريز از خانه، مصرف مواد غيرقانوني و روسپي گري ديده مي شود.
از نظر آماري: به نظر مي رسد كه شيوع اختلال سلوك در دهه هاي گذشته افزايش يافته است. معمولاً در محيط هاي شهري بيش از روستايي است. تحقيقات آماري نشان مي دهد كه در بين بچه هاي زير 18 سال، پسران حدود 10 درصد و دختران حدود 5 درصد با اين مشكلات روبه رو هستند.

دريچه
هيستامين ماهي تن براي سلامتي مضر است
005970.jpg
ايرنا: رئيس كميته بهداشت مواد غذايي جامعه دامپزشكان گفت: هيستامين موجود در ماهي تن سلامت جامعه را به خطر مي اندازد.
دكتر آراسب دباغ مقدم افزود: هيستامين سبب بروز علايم آلرژيك در مخاط دهان و لب ها به همراه سوزش و التهاب لب و دهان و نيز بروز علائم سيستميك همچون برافروختگي، افزايش ضربان قلب، افت فشار خون، شوك و حتي مرگ مي شود.
وي اظهار داشت: اگر پس از صيد، اين ماهي ها در شرايط مناسب نگهداري نشوند، جمعيت ميكروبي در بافت هاي بدن آنها زياد شده و هيستيدين بدن شان بر اثر عمل دكربوكسيلاسيون توسط آنزيم هاي ميكروبي به هيستامين تبديل مي شود.
دباغ مقدم افزود: بر اين اساس، مسئولان كنترل كيفي و دامپزشكاني كه در كارخانه هاي كنسروسازي به عنوان ناظر فني بهداشتي حضور دارند بايد از مصرف قسمت هايي از ماهي تن كه داراي هيستامين بوده در تهيه كنسرو خودداري كنند تا سلامت جامعه به خطر نيفتد.
فشار خون بارداري و مرگ نوزادان نارس
005934.jpg
ايرنا: به گفته محققان كانادايي، فشار خون ناشي از بارداري با كاهش مرگ و مير نوزادان نارس ارتباط دارد.
دكتر شي وو ون محقق اين مطالعه به رويترز هلث در نيويورك گفت: فشار خون ناشي از بارداري ممكن است براي جنين هايي كه با خطر روبرو هستند، مفيد باشد.
ون از دانشگاه اوتاوا گفت: با اين وجود اين يافته ها مجوزي براي عدم درمان فشار خون ناشي از بارداري است. چرا كه خطر آن بيشتر از فوايد آن است. فشار خون ناشي از بارداري يك اصطلاح ژنريك است كه بيماري هاي مختلفي از جمله تشنج بارداري را دربرمي گيرد و در ??درصد بارداري ها بروز مي كند. علاوه بر اين محققان گفتند تأثير فشار خون ناشي از بارداري به ويژه در نوزاداني كه قبل از تكميل دوران بارداري به دنيا مي آيند، هنوز كاملاً بررسي نشده است. براي اين منظور، اين محققان اطلاعات مربوط به بيش از ??ميليون نوزاد متولد سال هاي ????تا ???? را در آمريكا بررسي كردند. آنها به اين نتيجه رسيدند كه كاهش چشمگير مرگ و مير نوزادان با فشار خون ناشي از بارداري در نوزادان نارس ارتباط دارد. با اين وجود، فشار خون ناشي از بارداري با افزايش چشمگير مرگ و مير نوزاداني كه به موقع به دنيا مي آيند نيز ارتباط دارد.
مشكلات چشمي
در كاربران رايانه
مريم غفاري: نتايج يك بررسي آماري نشان مي دهد بيش از 70 درصد كساني كه با رايانه كار مي كنند به درجاتي از مشكلات چشمي مبتلا مي شوند. از جمله عوارض چشمي كار با رايانه بر اساس اين پژوهش كه در صورت كار بيش از چهار ساعت در شبانه روز پديد مي آيد، خستگي چشم، قرمزي چشم، تاري ديد و سردرد است. محققان معتقدند ارتفاع صفحه نمايشگر، نوع نشستن و عيوب انكساري كاربران از مهم ترين عوامل مؤثر در بروز اين عوارض محسوب مي شوند و با اصلاح آن مي توان تا 80 درصد مشكلات چشمي را برطرف كرد. براي پيشگيري از عوارض چشمي توصيه مي شود نمايشگر هم سطح چشم كاربر باشد. نوري روي صفحه نمايشگر انعكاس پيدا نكند و حتماً قبل از كار با رايانه عيوب انكساري چشم ولو جزئي شناخته شده و عينك مناسب استفاده شود.

|   اجتماعي    |    اقتصادي    |    دانش فناوري    |    بـورس    |    زادبوم    |    حوادث    |
|   خارجي    |    فرهنگ و آموزش    |    سياسي    |    شهر تماشا    |    سلامت    |    شهري    |
|   راهنما    |    ورزش    |    يادداشت    |    صفحه آخر    |

|    صفحه اول    |    آرشيو    |    شناسنامه    |    بازگشت    |