نگاهي به وضعيت رسيدگي به محوطه هاي تاريخي دشت مغان
حمله بولدوزرها به دشتي با قدمت تاريخ
طبق بررسي بيست روزه يك هيات از پژوهشكده باستان شناسي، ۶۵ محوطه باستاني در دشت تاريخي مغان كشف شد كه اين تعداد تنها يك دهم محوطه دشت است.
|
|
كريم عليزاده عضو هيات علمي پژوهشكده باستان شناسي
دشت مغان كه تا كنون از نظر محصولات كشاورزي و دامي زبانزد و شهره عام و خاص بوده است، در شمالي ترين بخش كشور، در غرب درياي خزر و شمال استان اردبيل واقع است. اين منطقه از شمال به رود ارس و مرزهاي جنوبي جمهوري آذربايجان و از شرق نيز به مرزهاي خاكي آن جمهوري، از جنوب به شهرستان گرمي و از غرب به رودخانه قره سو و شهرستان اهر در استان آذربايجان شرقي محدود است. قسمت عمده دشت مغان در جمهوري آذربايجان است و يك سوم آن (حدود يكصدهزار هكتار) در خاك ايران قرار دارد.
به طور كلي از نظر جغرافياي طبيعي، اين دشت قسمتي از مناطق جلگه اي و پست حوضه غربي درياي خزر (شرق قفقاز) محسوب مي شود. آب و هواي آن در تابستان ها گرم و خشك است و زمستان هاي ملايم، معتدل و مرطوبي دارد. بارش سالانه بين ۲۰۰ تا ۳۰۰ ميلي متر است كه غالباً در بهار و پاييز صورت مي گيرد. خاك قهوه اي رنگ دشت، مناسب براي كشاورزي است و تابستان هاي گرم و خشك آن براي توليد محصولات با كيفيت بالا همچون پنبه بسيار مناسب است. ارتفاع اين دشت غالباً كمتر از ۱۵۰ متر از سطح آب هاي آزاد است. كشاورزي در اين دشت به مدد سد ميل- مغان و كانال هاي آبرساني آن غالباً به صورت آبي انجام مي شود. قابليت هاي بالاي كشاورزي با آبياري در دشت مغان در دوره هاي گذشته نيز تشخيص داده شده، به طور مثال در متون تاريخي دوره اسلامي از ساخت و سازهاي عمراني همچون كانال هاي آبرساني در دوره تيمور گزارش شده است.
در عصر حاضر براي نخستين بار در زمان رضاخان، دولت وقت بر آن شد كه با احداث سد بر روي رود ارس و كانال هاي آبرساني، بتواند از قابليت هاي بالاي دشت مغان در كشاورزي استفاده كند. از آنجا كه استفاده از آب رود ارس نياز به كسب رضايت دولت اتحاد جماهير شوروي نيز داشت، اولين رايزني ها بين دو دولت در سال ۱۳۱۴ خورشيدي انجام گرفت. ولي به خاطر وقوع جنگ جهاني دوم و پيامدهاي ناشي از آن كه براي مناطق مرزي آذربايجان، شرايط دشوار و جدي ايجاد كرد، اين مسأله مسكوت ماند. تا اينكه از سال ۱۳۲۸ خورشيدي دوباره برنامه توسعه دشت مغان از سر گرفته شد. البته يكي از اهداف اصلي اين برنامه، اسكان دائم ايل شاهسون (ايل سئون) بود كه شش ماه از سال را در دشت مغان با گله هاي بزرگ گوسفند، بز و شتر زندگي مي كردند.
نخستين پروژه آبياري در سال ۱۳۳۰ خورشيدي اجرا شد و بين سال هاي ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۳ بخش كوچكي از سيستم آبياري حاضر به طور آزمايشي به بهره برداري رسيد. سپس قرارداد احداث سد ارس و ميل- مغان بين ايران و شوروي در سال ۱۳۴۲ منعقد شد و در سال هاي ۱۳۵۰ و ۱۳۵۱ سد ميل- مغان تكميل و كانال هاي آب منشعب از آن به بهره برداري رسيد.
همان زمان بود كه به خاطر ساخت و سازها و تسطيح گسترده اراضي كه در دشت صورت مي گرفت، تشكيلات باستان شناسي وقت، هيأت بررسي و شناسايي به منطقه اعزام كرد و در نتيجه شماري از محوطه هاي باستاني دشت از جمله اولتان قالاسي (قلعه اولتان) در حين سال هاي ۱۳۵۱- ۱۳۵۰ شناسايي شد. تسطيح اراضي از زمان فعاليت هاي سازمان كشت و صنعت مغان روند سريع تري به خود گرفت، به طوري كه اكنون كمتر جايي باقي مانده كه جهت كشت و زرع يا ساخت و ساز تسطيح نشده باشد.
به گفته كارشناسان اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان اردبيل، به ويژه كارشناسان پيشكسوت در چند دهه اخير، ده ها يا شايد صدها محوطه باستاني به وسيله بولدوزرهاي ادارات مختلف وابسته به سازمان كشت و صنعت مغان، ادارات وابسته به ديگر سازمان ها و نهادها و كشاورزان تسطيح و از بين رفته اند و محوطه هايي كه هنوز قابل شناسايي و مطالعه هستند نيز در معرض تهديد و تخريب قرار دارند.
اولتان قالاسي، بزرگترين محوطه باستاني دشت مغان، در چند صدمتري غرب روستاي اولتان و در ۱۵ كيلومتري جنوب غربي شهر پارس آباد از معدود محوطه هايي است كه نسبتاً از گزند تسطيح گسترده اراضي تا كنون در امان مانده است. با اين حال عوامل چندي از جمله كارخانه ها و كارگاه هاي شن سازي اين محوطه باستاني بسيار مهم را در معرض تهديد و تخريب قرار داده اند. محوطه اولتان قالاسي با شماره ۲۶۵۴ در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده، ولي محصور در ميان كارخانه ها، كارگاه ها، انبارها و مجاري فاضلاب قرار گرفته است. انگار ميراث فرهنگي دشت، تنها مقوله اي بوده كه به هيچ وجه در برنامه ريزي ها و پيش بيني هاي مسئولان وقت هيچ جايگاهي نداشته است.
با توجه به تسطيح گسترده اراضي در دشت مغان و شنيده ها از تخريب وسيع محوطه هاي باستاني دشت، به نظر مي رسد بازسازي الگوي استقراري و چشم انداز باستاني دشت اكنون امري دشوار و حتي گاهي غيرممكن باشد. با اين حال هنوز افق هايي پيش روست كه مي تواند باستان شناسان را در اين امر ياري رسان باشد. استفاده از عكس هاي هوايي و ماهواره اي از جمله راههايي است كه باستان شناسان را در چنين شرايطي ياري مي كنند.
استفاده از عكس هاي هوايي و ماهواره اي، امروزه بخشي لاينفك در پژوهشهاي باستان شناختي، به ويژه در بررسي ها، محسوب مي شود. متأسفانه قديمي ترين عكس هاي هوايي كه از دشت مغان به دست آورديم، متعلق به دهه ۴۰ خورشيدي است و آن، زماني است كه تسطيح اراضي در دشت كمي پيش تر آغاز شده بود. همچنين، قديمي ترين عكس هاي ماهواره اي موجود نيز مربوط به نيمه دوم دهه۶۰ ميلادي است. با اين كه اين عكس ها (هوايي و ماهواره اي) مربوط به زماني است كه فعاليتهاي سازمان كشت و صنعت مغان شروع شده بود، ولي با مطالعه آنها متوجه شديم كه بسياري از عوارض سطح الارضي، از جمله برخي از تپه هاي باستاني، هنوز قابل تشخيص و پيگيري هستند.
طي يك بررسي تقريباً بيست روزه، كه هيأتي از پژوهشكده باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام داد ۶۵ محوطه باستاني كشف شد، اين در حالي است كه تنها يك دهم از اين دشت، مورد بررسي فشرده واقع شده است.
نتايج اين بررسي نشان داد كه دشت مغان از نظر مطالعات باستان شناختي بسيار غني است و در دوره هاي مختلفي استفاده از قابليت هاي كشاورزي آن مورد توجه بوده است؛ به طوري كه اكنون مي دانيم كه پيشينه شبكه آبرساني و كشاورزي با سيستم آبياري در دشت مغان به دوره ساساني و شايد پيش از آن مي رسد. كانال هاي باستاني آبرساني بسيار هوشمندانه طراحي و ساخته شده اند. آثار اين كانالها را در تمامي دشت مي توان مشاهده كرد. حتي دهانه كانال هاي باستاني و محل آبگيري آنها با محل آبگيري كانالهاي مدرن و امروزي چندان فاصله اي ندارد. سيستم مجراهاي فرعي تقسيم آب به همان دقت مجاري امروزي ديده مي شوند. در امتداد كانالها استقرارهاي انساني بزرگ و كوچك شكل گرفته است. تعداد اين استقرارها به قدري زياد هستند و برخي از آنها به قدري وسيع اند كه تصور جمعيتي كه در آن زمان در اين دشت اسكان داشته، از زمين هاي آن بهره برداري مي كرده اند و در تلاش و فعاليت بوده اند، انسان را به وجد مي آورد. اما اين اول راه است، آگاهي هاي اندكي كه از شرايط و چشم انداز باستاني دشت به دست آمده، ما را در برابر پرسشهاي اساسي چندي نيز قرار داده است.
هنوز نمي دانيم كه استقرارهاي پيش از تاريخي دشت از نظر مكان گزيني از چه الگويي پيروي مي كرده است. هرچند كه تعداد اندكي از تپه هاي پيش از تاريخي، به ويژه استقرارهاي عصر مس سنگي و مفرغ در لبه پادگان رود ارس شناسايي شده است. هنوز تصوير روشني از استقرارهاي پارينه سنگي در اين منطقه نداريم، هرچند كه دست كم يك محوطه پارينه سنگي در مناطق مرتفع تر و در دامنه هاي كم ارتفاع يك دشت ميانكوهي شناسايي شد. هنوز نمي دانيم كه آيا جوامع دوره پيش از تاريخ دشت نيز از سيستم آبياري استفاده مي كرده اند يا نه؟
چه شد كه مردمان دشت مغان پس از آن توسعه و شكوفايي به يكباره به زندگي كوچرويي و دامداري روي آوردند. بر سر آن كانالهاي آبرساني عظيم و پر آب چه آمد كه خشك و بي آب شدند. اكنون زندگي يكجانشيني و كشاورزي آبي پس از يك هزار سال به اين دشت روي آورده است. چرا پس از يك هزار سال؟ در اين هزار سال چه بر سر اين دشت گذشت؟ آخرين استفاده ها از كانالهاي آبرساني و كشاورزي آبي در چه زماني بوده است؟
يافتن پاسخي مناسب براي مسائل و پرسشهاي ياد شده و مسائل چندي ديگر از جمله مهم ترين انگيزه هاي باستان شناسان در مطالعات دشت مغان است. امروزه باستان شناسان به غناي فوق العاده اين دشت اذعان دارند. اما آنچه كه ضروري به نظر مي رسد حفظ آثار و ميراث فرهنگي است كه به باستان شناسان اجازه و فرصت مطالعه و تحقيق را مي دهد. با وجود تسطيح و تخريب بسياري از محوطه هاي باستاني دشت مغان در دهه هاي گذشته، بر تك تك اهالي ضرورت دارد كه از اندك ميراثي كه براي آنها باقي مانده، به خوبي مراقبت و محافظت كنند. خوشبختانه مردم فهيم، مديران و مسئولين متعهد مغان، همه به لزوم حفاظت از ميراث فرهنگي پي برده و بر اين مسئله تأكيد دارند.
اولتان قالاسي، بزرگترين محوطه باستاني دشت، از اين حيث توجهي دوچندان مي طلبد. اولتان قالاسي در ساحل جنوبي رود زيباي ارس از چندين جهت محوطه اي كم نظير در كشور محسوب مي شود. هر باستان شناسي با حضور در اين محوطه و با ديدن وسعت زياد، موقعيت، ارگ با حصار خشتي آن، شكل هندسي ارگ، خندق گردگرد آن و پراكندگي آثار سطحي، در ارزش زياد، اهميت فوق العاده و ضرورت حفاظت از آن با ما هم عقيده مي شود.
بي شك با تداوم كاوشها و تحقيقات باستان شناسان و همزمان اقدامات جدي حفاظتي و مرمتي، اين محوطه تاريخي- فرهنگي مي تواند در آينده نزديك به يكي از مراكز مهم جذب گردشگران داخلي و خارجي در دشت مغان و شمال غرب كشور تبديل شود.
(منابع در دفتر روزنامه موجود است)
|