تحقيقات جديد دانشمندان نانوتكنولوژي اكسيد تيتانيوم و خاصيت جرم زدايي آن
خانه هايي كه پاكيزه مي مانند
عميد نمازي خواه
|
|
تاكنون يكي از دغدغه هاي خانم هاي خانه دار و نيز رؤسا و مديران عامل شركت ها، تميز و مرتب بودن خانه و محيط كارشان بوده است. حال مرتب بودن به واسطه چيدمان صحيح است در صورتي كه تميز ماندن شيوه هاي استمراري خود را مي خواهد، زيرا بر اثر مرور زمان ديگر نمي توان از گرد و غبار و ... اجتناب كرد.
يك بار ديگر تكنولوژي به كمك بشر مي آيد و كار او را آسان تر مي سازد و اين مژده را به ما مي دهد كه از سال ۲۰۱۱ ميلادي به بعد، ديگر لازم به تميز كردن خانه نيست، زيرا خانه به صورت هوشمند اين كار را انجام مي دهد.
از زماني كه نانوتكنولوژي پا به عرصه ظهور نهاد، هر روز خبري تازه و كشفي نو در اين زمينه رخ مي دهد و بايد منتظر پيشرفت روزافزونش باشيم.
اين بار دانشمندان نانوتكنولوژي در حال ساخت موادي هستند كه با استفاده از آنها در سطح خانه ها ديگر كثيفي ها به صورت خود به خود از بين برود. زمان زيادي از كشف مهندسان شيمي نمي گذرد. آنها پس از تحقيقات بسيار به اين نتيجه رسيدند كه چگونه اكسيد تيتانيوم مي تواند باعث كاهش آلودگي هاي سطحي شود.
اين عمل براي اولين بار در دو ساختمان مارونوچي در توكيو و ورجن وايت در كليساي ميزريكودياي شهر رم انجام شد و مهندسان تمام سطح خارجي ديوارها و وسائل اساسي را با پوششي از اكسيد تيتانيوم (كه نيمه هادي است) روكش كردند.
هنگامي كه جرم و يا آلودگي بر سطح اكسيد تيتانيوم مي نشيند، آن لايه با فعل و انفعالات شيميايي جرم را از بين برده و آن را تبديل به آب و مواد مولكولي ديگري مي كند و به صورت تجزيه شده وارد هواي اطاق مي كند. اكسيد تيتانيوم اين كار را با استفاده از نور و يا مقداري آب به صورت ذاتي انجام مي دهد.
هنوز محققين و دانشمندان نمي توانند از آن در داخل منازل مسكوني استفاده كنند، زيرا اين تكنولوژي و تحريك لايه هاي اكسيد تيتانيوم براي از بين بردن آلودگي تنها با استفاده از اشعه ماوراءبنفش انجام مي شود و اين اشعه براي پوست بدن انسان بسيار مضر است. براي حل اين معضل، آقاي مايكل كورتي و دانشجويانش در بخش نانوتكنولوژي دانشگاه سيدني، مشغول ساخت نوعي ديگر از مواد با استفاده از اكسيد تيتانيوم (Tio2) هستند كه عمل جرم زدايي را با استفاده از تابش نور معمولي (نوري كه از خورشيد ساطع مي شود) انجام دهد.
دكتر مايكل كورتي مي گويد: دو مشخصه است كه باعث مي شود اكسيد تيتانيوم به عنوان پاك كننده عمل كند؛ اول حساس بودن آن در مقابل نور است و هنگامي كه فوتون ها با آن برخورد مي كنند مانند يك كاتاليزور سرعت واكنش مواد با اين لايه بيشتر شده و به سرعت به بخار آب و ... تبديل مي شوند و در واقع اين كار كمي مانند عمل فتوسنتز در گياهان است با اين تفاوت كه گياهان از نور خورشيد براي تبديل دي اكسيد كربن به اكسيژن استفاده مي كنند ولي اكسيد تيتانيوم آلودگي و باكتري ها را به دي اكسيد كربن، هيدروژن و ... تبديل مي كند. دوم اين كه اكسيد تيتانيوم دوستدار آب است و به سرعت آب را جذب مي كند.
دكتر كورتي مي افزايد: ما به دنبال راهي هستيم كه لزوم حضور نور ماوراء بنفش را براي جرم زدايي اكسيد تيتانيوم از بين ببريم و براي اين عمل بايد ساختار مولكولي اكسيد تيتانيوم را تغيير دهيم تا بتوانيم به جاي نور فرابنفش از نور معمولي استفاده كنيم.
گروه محققين دانشگاه سيدني اميدوارند كه با استفاده از روكش هاي اكسيد تيتانيوم در خانه ها، همواره خانه ها را تميز نگه دارند و ديگر مردم از انواع اسپري هايي كه براي سلامتي مضر هستند استفاده نكنند. حتي روكشي از آنها روي شيشه هايي كه نماي بسياري از ساختمان ها را تشكيل مي دهند باعث مي شود تا شيشه ها همواره تميز بمانند و آقاي كورتي اميدوار است كه تا سال ۲۰۱۱ ميلادي اين طرح به صورت گسترده در خانه ها و دفاتر مورد استفاده قرار گيرد.
|