با كشف 10 تپه باستاني جديد
وسعت شهر سوخته افزايش يافت
گروه شهري: آرش نهاوندي- 10 محوطه جديد باستاني در نزديكي شهر سوخته كشف شد. كشف محوطه هاي جديد تپه هاي شناسايي شده شهر سوخته را به عدد۱۳۷ رساند.
علي رضا خسروي مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري شهر سوخته در اين باره طي مصاحبه اي با ميراث خبر گفت: هيأت بررسي و شناسايي موفق شد در محدوده كوچكي در اطراف محوطه باستاني شهر سوخته 10 تپه باستاني كشف كند كه به نظر مي رسد برخي از آنها روستاهاي اقماري شهر سوخته بوده اند.خسروي در مورد تپه هاي تازه كشف شده گفت: از ميان اين تيم ها دو تپه باستاني متعلق به دوره تاريخي است و احتمال مي رود يكي از آنها هخامنشي باشد.
او يادآور شد كشف سنگ حباب در يكي از تپه هاي دوره تاريخي كه مشابهت زيادي به سنگ حباب هاي كشف شده در دهانه غلامان دارد اين احتمال را قوت بخشيده كه اين تپه تاريخي به دوره هخامنشي تعلق داشته باشد.دهانه غلامان يكي از شهرهاي مهم دوره هخامنشي است كه در 40 كيلومتري شهر سوخته واقع شده و باستان شناسان تاكنون در اين محوطه موفق به كشف بقايايي از ساختمان هاي بزرگ حكومتي و مذهبي شده اند.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري شهر سوخته هم چنين گفت: 10 تپه باستاني تازه كشف شده در حدود 8 كيلومتري شهر سوخته كشف شده اند كه اين موضوع احتمال اقماري بودن آنها را بيشتر مي كند.به گفته خسروي باستان شناسان احتمال مي دهند كه قريب به 700 تپه باستاني در نزديكي شهر سوخته وجود داشته باشد و اين در حالي است كه تاكنون 137 تپه باستاني در اين محوطه شناسايي شده اند.
شهر سوخته
شهر سوخته با محوطه اي معادل 150 هكتار در 55 كيلومتري شهر زابل واقع شده است.اين شهر 3 هزار و دويست ساله ابتدا توسط باستان شناسان و محققاني از ايران و ايتاليا در سال 1346 شمسي به سرپرستي موريسيوتوزي مورد كاوش قرار گرفت.شهر سوخته در همجواري يكي از دلتاهاي رود هيرمند قرار دارد و از مهمترين مراكز دوران مفرغ در شرق ايران محسوب مي شود.شهر سوخته زابل از پنج بخش شامل؛ گورستان، منطقه مسكوني، بناهاي يادماني، صنعتي و بخش مركزي تشكيل شده است.
شهر سوخته با بيش از 5 هزار سال قدمت به عنوان بزرگترين محل استقرار شهرنشينان در نيمه شرقي فلات ايران نمونه اي منحصر به فرد و حكايت گر واقعي علم، صنعت و فرهنگ دوره سيستان است.
در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي هيأتي ايراني به سرپرستي دكتر سيد منصور سيد سجادي دور جديدي از كاوش ها در اين منطقه را آغاز كرد.
شهر سوخته با فعاليت باستان شناسان و محققان طي 9 فصل كاوش به جهانيان معرفي شده است.
البته كارشناسان معتقدند كه تاكنون با انجام اين 9 فصل كاوش تنها چهار درصد از شهر سوخته مورد حفاري و تحقيق قرار گرفته است.آثار به دست آمده از فصول مختلف كاوش در شهر سوخته وجود علوم و صنايع مختلف در اين مكان را به اثبات رسانده است.علم رياضيات، صنعت جواهرسازي، انواع بازي هاي فكري، پيشرفت در علم پزشكي با انجام نخستين عمل جراحي مغز و سزارين و دامداري نمونه اي از دستاوردهاي ساكنان سرزمين سيستان و به ويژه شهر سوخته در 5 هزار سال قبل محسوب مي شود.دوره هاي دوم و سوم عصر مفرغ از دوره هاي شكوفاي شهر سوخته به شمار مي روند.
وجود اشياء و سنگ هايي كه مواد اوليه آن متعلق به منطقه شهر سوخته نيست حكايت از آن دارد كه شهر سوخته در دوره اي كه مردم در آن جا سكونت داشته اند با تعدادي از شهرها و مراكز باستاني همزمان روابط اقتصادي محكمي داشته است.سرپرست تيم باستان شناسي شهر سوخته درباره آخرين يافته هاي كاوش در اين شهر باستاني گفت: تحقيقات روي آثار مكشوفه از مناطق مسكوني و گورستان شهر سوخته نشان مي دهد مردم در چهار دوره استقراري بين سال هاي 1800 تا 3200 قبل از ميلاد در اين شهر سكونت داشته اند.دكتر سيد منصور سيد سجادي يكي از دلايل نام گذاري شهر سوخته به اين نام را سوختن شهر طي دو مرحله در حدود سال هاي 2700 و 2400 قبل از ميلاد ذكر كرد.او گفت: عمده فعاليت باستان شناسان و محققان در فصل نهم، كاوش در گورستان، بناهاي يادماني و منطقه مسكوني متمركز بوده است.سجادي با بيان اين كه كاوش در شهر سوخته چهار نسل به طول مي انجامد، گفت: باستان شناسان در طول فصول كاوش تاكنون تنها توانسته اند درصد كمي از اين شهر باستاني را مورد كاوش و تحقيق قرار دهند.
|