هفت ميليارد تلفن همراه به جنگ با طبيعت آمده اند
تلفن همراه يا گل آفتابگردان؟
مرتضي اسلامزاده
|
|
براساس مطالعاتي كه اخيراً توسط روزنامه هاي ملي بريتانيا موسوم به «زندگي روزانه» صورت گرفته است، تا پايان سال ۲۰۰۶ ميلادي در سراسر جهان نزديك به ۲ ميليارد تلفن همراه مورد استفاده قرار خواهد گرفت. تنها در كشور بريتانيا، هر ساعت هزار و هفتصد و دوازده تلفن همراه جديد، جايگزين گوشي هاي قديمي تر مي شود. پيشرفت سرسام آور تكنولوژي موبايل، تسريع در دورانداختن تلفن هاي همراه را توسط مردم به همراه داشته است. در موزه علوم واقع در شهر لندن نمايشگاهي جديد به نام «Dead Ringers»، «طنين افكنان مرده» برگزار شده است. در اين موزه نمونه هايي از تأثيرات مخربي كه دستگاه هاي تلفن همراه غيرقابل مصرف و لوازم جانبي آن بر محيط زيست مي گذارد، به نمايش گذارده شده است.
طبق آمار، در حال حاضر بيش از ۷ميليارد تلفن همراه در سراسر دنيا وجود دارد و اين در حالي است كه تعداد كاربران موبايل به سختي به عدد ۲ميليارد نفر خواهد رسيد. رقم بالايي از اين گوشي ها پس از آنكه استفاده از آنها به پايان مي رسد، مكاني بهتر از كشو ميزها براي خود نمي يابند و عمليات بازيافتي در انتظار آنها نيست. كارشناسان مي گويند نزديك به يكصد ميليون تلفن همراه بلااستفاده تنها در بريتانيا وجود دارد و جالب اينجاست در صورتي كه گوشي هاي همراه را به مراكز بازيافت ارسال نمايند حداكثر ۱۵درصد هر گوشي قابل بازيافت مي باشد! قطعات فلزي همچون طلا و نقره جدا مي شوند و آنچه برجاي مي ماند، مبدل به خاكستر مي گردد. در سال ۲۰۰۳ ميلادي، اتحاديه اروپا قانوني را به تصويب رساند كه بر اساس آن، مسئوليت دورانداختن محصولات كهنه را به عهده سازندگان شركت هاي مطبوع واگذار نمود. براساس اين قانون، مردم مي توانند محصولات برقي و لوازم كهنه را به صورت رايگان بازيافت نمايند. از طرفي دانشمندان نيز به دنبال راه هايي هستند تا محصولاتي بسازند كه براي محيط زيست آسيب نداشته باشد.
به تازگي نيز قانوني جديد در اتحاديه اروپا صادر شده كه بر اساس آن، از سال ۲۰۰۷ ميلادي، صاحبان صنايع و مصرف كنندگان بايد توليد زباله هاي برقي و الكترونيكي خود را كاهش دهند.
پروژه مشترك دانشگاه «واريك» در بريتانيا و شركت «پي وكس» راه جديدي را براي بازيافت گوشي هاي همراه در پي داشته است. جلد گوشي هايي كه توسط آنها توليد شده، از جنس ماده پليمري ويژه اي ساخته شده كه در خاك به راحتي تجزيه مي شود. نكته جالب اين است كه در پاكتي كوچك در داخل اين جلدها، يك تخم گل آفتابگردان جاسازي شده است. اين پليمر تحت شرايط عادي پايدار مي ماند اما هنگامي كه آن را در خاك قرار دهيم، كاملاً تجزيه شده و به اين ترتيب، تخم گلي كه در آن جاي داده شده است مي تواند در خاك رشد كند و مبدل به گل آفتابگردان شود.
مهمترين معضل در تلفن هاي همراه، باتري آنهاست. شركت تحقيقاتي «اوكسيس انرژي» درصدد برآمده تا اين مشكل را نيز حل كند و به همين منظور باتري ساخته شده توسط اين شركت از «سولفيد ليتيوم» مي باشد تا آسيب به مراتب كمتري متوجه محيط زيست گردد.
ويرجينيا، مهد مرغ و مرغداري در جهان است و سالانه بيش از يك ميليون تن «پر» توليد مي كند. از همين رو دانشگاه دلور نيز دست به كار شده و با تركيبي از پر و سويا، صفحات مدار چاپي گوشي هاي همراه را ساخته است، به نحوي كه به راحتي در خاك تجزيه شده و هيچ آسيبي نيز به طبيعت وارد نمي آورد. اما اين دانشگاه يك رقيب انگليسي هم دارد چرا كه انستيتو ولدينگ در بريتانيا با استفاده از لازانيا دست به توليد صفحات مدار چاپي زده است.
اين نمايشگاه تا دهه اول مهرماه سال جاري بر پا خواهد بود و علاقه مندان پرشماري را نيز به سوي خود جلب نموده است.
|