به بهانه شروع فصل ۲۰۰۷-۲۰۰۶ بوندس ليگا
بوندس ليگا از آغاز تاكنون
مريم دري منش
|
|
|
|
در سال ۱۹۳۲ فليكس لينه مان ،رئيس فدراسيون وقت فوتبال آلمان پيشنهاد برگزاري يك ليگ حرفه اي فوتبال را مطرح كرد كه در آن باشگاه ها براي قهرماني در آلمان با هم مبارزه كنند. اما اين پيشنهاد با مخالفت فدراسيون هاي منطقه اي مواجه شد. تا دهه شصت قهرماني آلمان از طريق مسابقه بين قهرمانان ليگ هاي منطقه اي در بازي هاي گروهي و سپس ديدار فينال مشخص مي شد.
در سال ۱۹۶۲ پس از اينكه تيم ملي فوتبال آلمان در جام جهاني شيلي در مرحله يك چهارم نهايي بازي ها حذف شد، هرمان نوي برگر ،رئيس آن زمان فدراسيون فوتبال آلمان، دوباره پيشنهاد تأسيس بازي هاي سراسري فوتبال را داد. در ۲۸ جولاي آن سال فدراسيون فوتبال در دورتموند راي به برگزاري اين مسابقات در فصل ۶۴-۱۹۶۳ را داد.
تاريخچه بوندس ليگا
در ابتدا بوندس ليگا با ۱۶ تيم آغاز به كار كرد كه پنج تيم از ليگ جنوب، پنج تيم از ليگ غرب، سه تيم از شمال، دو تيم از جنوب غربي و يك تيم از شهر برلين با هم به رقابت پرداختند. هر تيم در ديدارهاي رفت و برگشت به مصاف تك تك تيم هاي ديگر مي رفت و در نهايت تيمي كه بيشترين امتياز را از مجموع ديدارها كسب مي كرد، به مقام قهرماني فوتبال آلمان مي رسيد.
تيم هاي اصلي حاضر در بوندس ليگا عبارت بودند از:
منطقه شمال: اينتراخت برانشوايگ، وردربرمن، هامبورگ.
منطقه غرب: بوروسيادورتموند، اف.ث. كلن، مايده ريش (امروز: دويسبورگ)، شالكه ۰۴ و پرويسن مونستر
منطقه جنوب غرب: اف.ث. كايزرزلاترن، اف.ث. زار بروكن
منطقه جنوب: اينتراخت فرانكفورت، كارلسروهه، اف.ث.نورنبرگ. مونيخ ،۱۸۶۰ فا.اف.ب. اشتورتگارت
منطقه برلين: هرتابرلين
تا سال ۲۰۰۱ مسابقات بوندس ليگا تحت نظر فدراسيون فوتبال آلمان و پس از آن زير نظر ليگ فوتبال آلمان (DFL) برگزار شد.
دهه ۶۰
در فصل ۶۵-۱۹۶۴ هرتابرلين به دليل پرداخت دستمزدهاي بالا به بازيكنانش جريمه و مجبور شد در ليگ منطقه اي (ليگ دسته دوم آن زمان) شركت كند. در همان فصل باشگاه هاي كارلسروهه و شالكه ۰۴ هم دو تيم سقوط كننده به دسته پايين تر بودند كه هر دو باشگاه به اين موضوع اعتراض كردند. بلافاصله تصميم گرفته شد كه تعداد باشگاه هاي ليگ به ۱۸ تيم افزايش يافته و در آن فصل هيچ تيمي به دسته دوم نرود. بنابر دلايل سياسي فدراسيون فوتبال آلمان باشگاه تاسمانيا ۱۹۰۰ را نيز در ليگ جاي داد. اين باشگاه با وجود شروع فصل با پيروزي، پس از يك فصل، به عنوان بدترين تيم تمام تاريخ بوندس ليگا با هفت ركورد منفي بوندس ليگا (حداقل تعداد گل زده [۱۵] و بالاترين تعداد گل خورده [۱۰۸]، كمترين امتياز [۸]، كمترين پيروزي [۲]، بيشترين شكست [۲۸]، كمترين تعداد تماشاگر در يك بازي [۸۲۷] و طولاني ترين سري بازي بدون پيروزي [۳۱ بازي پي درپي]) دوباره به دسته دوم سقوط كرد.
در سال ۱۹۶۵ دو باشگاه به نام هاي بوروسيا مونشن گلادباخ و بايرن مونيخ به دسته اول صعود كردند كه پس از مدت كوتاهي بر كل بوندس ليگا تسلط يافتند.
دهه ۷۰
در آغاز دهه ۷۰ بوندس ليگا به دليل رسوايي تقلب در بازي ها به ميزان چشمگيري اعتبار خود را از دست داد كه البته در آلمان لطمه زيادي به علاقه فوتبالدوستان و هواداران وارد نكرد، علت آن هم قهرماني در جام ملت هاي ۱۹۷۲ اروپا و جام جهاني ۱۹۷۴ در كشور خودشان در مقابل هلند بود. بوروسيا مونشن گلادباخ به عنوان اولين باشگاه، در اين دهه توانست دو سال پياپي (۷۱ - ۱۹۷۰) قهرمان آلمان شود. بلافاصله پس از آن بايرن مونيخ عنوان قهرماني را هت تريك كرد (۱۹۷۲ - ۱۹۷۳ - ۱۹۷۴)، كه تاكنون فقط باشگاههاي مونشن گلادباخ (۱۹۷۵تا ۱۹۷۷) و خود بايرن (۱۹۸۵ تا ۱۹۸۷ و ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱) موفق به تكرار آن شده اند. بهترين پيروزي در تاريخ بوندس ليگا نيز در كارنامه مونشن گلادباخ است كه در سال ۱۹۷۸ در مقابل بوروسيا دورتموند۱۲ بر صفر به پيروزي رسيد.
دهه ۸۰
در اين دهه كاهش چشمگير تماشاگران در ورزشگاه هاي آلمان مشاهده شد كه علت آن هم بيش از هر چيز انتقال ستاره هاي بوندس ليگا به ليگ هاي كشور هاي خارجي بود، به علاوه ظهور اوباشگري در فوتبال اين كشور. در همين زمان به دليل درخشش و موفقيت بوريس بكر و اشتفي گراف، علاقه تماشاگران فوتبال بيشتر به سمت ورزش تنيس معطوف شد.در سال ۱۹۸۶ تعطيلي ۸ هفته اي زمستاني تصويب شد، چرا كه در ماه هاي زمستان بسياري از ورزشگاه ها غيرقابل استفاده بوده و در نتيجه بازي ها انجام نشده و يا قطع مي شدند، به علاوه با اين كار با عدم استقبال تماشاگران به علت سردي هوا مقابله مي شد.
دهه ۹۰
در سال ۱۹۹۱ فدراسيون فوتبال جمهوري دموكراتيك آلمان به فدراسيون فوتبال جمهوري فدرال آلمان ملحق شد. با ادغام ليگ دو كشور در يكديگر، باشگاه هاي اف.ث.هانزاروستوك و دينامودرسدن از ليگ آلمان شرقي وارد بوندس ليگا شدند. بنابراين فصل ۹۲-۱۹۹۱ بوندس ليگا با حضور ۲۰ باشگاه انجام گرفت.
از شروع دهه ۹۰ دوباره بوندس ليگا محبوبيت روزافزوني نزد آلماني ها پيدا كرد. علت آن از يك طرف موفقيت تيم ملي اين كشور بود (مقام اول جهان در سال ۱۹۹۰ و مقام اول اروپا در سال ۱۹۹۶) و از طرفي در رسانه ها در سال هاي اخير استفاده هاي تجاري از بوندس ليگا شد كه بعضاً درخشش و محبوبيت بيش از اندازه ستارگان بوندس ليگا را به همراه داشت.
سال هاي ۲۰۰۰ به بعد
در۲۴ آگوست سال ۲۰۰۳ بوندس ليگا چهلمين سال تولد خود را با ديداري بين تيم هاي هامبورگ و بايرن مونيخ جشن گرفت. در سال ۲۰۰۴ ستاره هاي قهرماني ليگ براي عناوين قهرماني كسب شده در چارچوب بوندس ليگا مرسوم شد.
فصل بعدي بوندس ليگا تحت الشعاع رسوايي تقلب در سال ۲۰۰۵ قرار گرفت كه رسوا شدن داوري به نام روبرت هويتسر باعث آن شد و تحقيقات از وي تقلب در فوتبال باشگاهي آلمان را برملا ساخت. هويتسر اعتراف كرد كه در بازي هاي بوندس ليگاي ،۲ جام حذفي و ليگ منطقه اي تباني كرده است. البته هنوز مدركي دال بر تقلب در مسابقات بوندس ليگاي ۱ بدست نيامده است.
در اين سالها بوندس ليگا در سطح بين المللي نيز روبه ضعف و زوال آورده است. در ارزش گذاري پنج ساله يوفا، ليگ آلمان پله پله پايين آمده و در حال حاضر در رده ليگ پرتغال و هلند قرار دارد. با اين وجود روزبه روز بر تعداد تماشاگران اين ليگ افزوده مي شود. ۳۰۶ ديدار فصل ۲۰۰۵-۲۰۰۴ را بالغ بر ۵۶/۱۱ ميليون نفر (ميانگين ۷۸۱/۳۷ نفر) تماشا كردند، بيش از تماشاگران ليگ هاي اسپانيا، ايتاليا و انگليس.
در سطح اروپا نيز بالاترين تماشاگر را باشگاه بوروسيا دورتموند با ۲۳۵/۷۷ نفر داراست. افزايش تعداد تماشاگران، بيش از هر چيز به ورزشگاههاي جديدالتأسيس و يا بازسازي و مدرن شده و نيز علاقه روزافزون به فوتبال مربوط مي شود.
هر شنبه راس ساعت چهار و نيم، زماني است كه جزيي از زندگي مردم آلمان شده است. ساعت چهار و نيم شنبه ها هزاران نفر راهي ورزشگاهها مي شوند، ميليونها نفر در انتظار شروع گزارش بازي گوش به راديو داده و يا از طريق تلويزيون بازي هاي بوندس ليگا را دنبال مي كنند. هيچ تئاتر يا اپرايي نتوانسته تا اين اندازه باعث همسويي و همصدايي مردم شده و نزد عموم محبوبيت پيدا كند.
|