سايه روشن اقتصاد
مركز پژوهشهاي مجلس بررسي كرد
علل متفاوت اعلام شدن نرخ تورم از سوي مسئولان
گروه اقتصادي- مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي علل متفاوت اعلام شدن نرخ تورم از سوي مقامات و مسئولان را مورد بررسي قرار داد. به گزارش دفتر اطلاع رساني مركز پژوهشها، دفتر مطالعات اقتصادي اين مركز با ارائه تحليلي پيرامون روشهاي تعيين نرخ تورم با شاخصهاي مختلف تصريح كرد كه در ماههاي اخير آمارهاي متفاوتي پيرامون نرخ تورم از سوي نهادها و مقامات مطرح شده است كه عمده اين اختلافات از تفاوت در نحوه محاسبه و مفهوم تورم ناشي مي شوند.
مركز پژوهشها با بيان اين كه بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران تنها مرجع رسمي كشور در رابطه با محاسبه و اعلام نظر در رابطه با تورم است، بر ضرورت تجزيه و تحليل و اطلاع رساني در رابطه با چگونگي روش هاي تعيين شاخص و نيز تورم تاكيد كرد و افزود: معمولاً تعدادي از افراد عادي جامعه قادر به درك تفاوت مفهوم تورم و قيمت نيستند و به همين دليل وقتي گفته مي شود كه تورم از 15 درصد به 10 درصد كاهش يافته، تصور مي شود كه تاكيد بانك مركزي بر كاهش قيمت ها بوده است، در حالي كه قيمت ها طبق آمار بانك مركزي بالا رفته ولي رشد افزايش آن (يعني تورم) كاهش يافته است و شفاف سازي اين امر نياز به اطلاع رساني دقيق تري دارد.
اين گزارش مي افزايد: در عين حال به نظر مي رسد در دوره هاي زماني خاصي كه ورود كالاها و خدمات مختلف در سبد مصرفي خانوار به شدت افزايش مي يابد، لازم است نرخ تورم واقعي، از طريق نمونه گير ثانويه، مورد برآورد قرار گيرد.
براي مثال به نظر مي رسد، تغيير سال پايه از 1376 به 1383 منجر به ورود نزديك به 50 قلم كالا و خدمات به سبد خانوار خواهد گرديد و مسلماً پس از اصلاح ضرايب، نرخ تورم با نرخي كه در حال حاضر اعلام مي شود تفاوت خواهد داشت.
در بخش ديگري از اين تحليل آمده است: ممكن است اين پيشنهاد مطرح شود كه سال پايه در اين دوره هاي خاص بايد زودتر از دوره هاي معمول صورت گيرد، ولي بايد توجه داشت كه تغيير زودهنگام سال پايه، هزينه قابل ملاحظه اي را ايجاد خواهد نمود ضمن اين كه تغيير قابل ملاحظه اي در تصحيح نرخ تورم منعكس نخواهد كرد.
البته براي جلوگيري از هزينه نمونه گيري كلي، بانك مركزي مي تواند با نمونه گيري محدودتري، نرخ واقعي تورم را مورد برآورد قرار داده و اطلاع رساني دقيق تري در مورد نرخ تورم داشته باشد.
|