حميد دهقان
اشاره:
مجسمه شهريار اثر احد حسيني هنرمند مجسمه ساز آذربايجاني اخيراً در تبريز نصب شده است.
همچنين طي روزهاي آينده قرار است مجسمه مشاهير استان هاي همدان، زنجان و آذربايجان شرقي از ساخته هاي اين هنرمند در ميادين اين شهرها نصب شوند. مطلبي كه از نظرتان مي گذرد، نگاهي اجمالي به آثار و فعاليتهاي اين هنرمند دارد.
احد حسيني با آفرينش آثاري ارزشمند در كشورهاي فرانسه و ايتاليا توجه محافل هنري جهان را به خود جلب كرده است.
احد حسيني در سال 1323 در تبريز به دنيا آمد. وي درباره دوران كودكي خود مي گويد: در چهار سالگي روي زمين دراز مي كشيدم و عكس پرنده هاي آسمان را نقاشي مي كردم در دبستان زنگ نقاشي بهترين لحظه هاي درسي من بود.
دستاورد خدمت سربازي در استان سرسبز و خرم مازندران و روستاهاي ساري آثار زيبايي بود كه وي از شاليزارها و مناظر بديع طبيعت نقاشي كرده بود و هنگامي كه به زادگاه خود بازگشت با تحقيق و مطالعاتي درباره مشاهير علمي و فلسفي جهان مجسمه هايي از بتهوون، برتراند راسل، اينيشتن، ژان پل سارتر و دكتر شوايتزر ساخت و هنگامي كه آشوت باباييان هنرمند مجسمه ساز تبريز مجسمه هاي او را ديد كارش را تحسين كرد و به ادامه فعاليت هنري اميدوارش ساخت.
آشنايي با استاد پرويز تناولي فصل تازه اي در زندگي هنري او پديد آورد. حسيني هر وقت از كارگاه استاد تناولي فراغت پيدا مي كرد به تماشاي مجسمه هاي گوشه و كنار شهر مي رفت كه حادثه اي هم براي او پيش آمد:
روزي در داخل بانك مركزي محو تماشاي مجسمه اي شده بودم و بدون اختيار ساعتها در تالار بانك دور مجسمه مي گشتم و مات و مبهوت به مجسمه خيره شده بودم، مأموران بانك به رفتار من ظنين شدند و مرا به كلانتري بردند، افسر نگهبان اظهارات مرا در مورد علاقه ام به مجسمه سازي پرت و پلاگويي دانست و يك شب مرا بازداشت كرد و روز بعد با وساطت دوستان آزاد شدم.
استاد تناولي، احد حسيني را به رفتن ايتاليا تشويق كرد و او پس از يك سال تحصيل در فلورانس و رم موفق به دريافت مدركي به ارزش دو سال تحصيل شد و به ايران بازگشت و چند مجسمه براي نصب در شهرهاي اصفهان، بوشهر، نجف آباد، سراب و اردكان ساخت.
مجموعه مجسمه هاي احد حسيني در موزه آذربايجان يكي از افتخارات ارزشمند اين هنرمند به شمار مي آيد.
وي درباره اين اثر مي گويد: با تشويق استاد تناولي و استادان ايتاليايي پس از تحقيق و مطالعه در فلسفه و جامعه شناسي با پنج سال تلاش تعداد 14مجسمه از زندگي انسان و مسائل مربوط به زندگي مردم سراسر جهان با عنوان: جام جهان نما، خانواده پراولاد، تبعيض نژادي، هيولاي مرگ، اضطراب، زنداني سياسي، گرسنگان، بيچارگان، زنجيرهاي بدبختي، مرد صلح و چند موضوع ديگر ساختم و در سالن موزه آذربايجان به نمايش گذاشتم. هزاران نفر از اين مجموعه هنري بازديد كردند و پس از انقلاب مجسمه ها را به موزه آذربايجان اهدا كردم.
حسيني كه همواره به فراگيري در هنر مجسمه سازي اشتياق فراوان داشت اين بار راهي استانبول مي شود و پس از يك سال تحصيل در دانشكده بيازيت به كشور فرانسه عزيمت مي كند و مدت شش سال در مؤسسه آرت دكوراتيو به آموختن فنون مجسمه سازي مدرن مي پردازد و آثار خود را در 50 نمايشگاه انفرادي و گروهي به نمايش مي گذارد.
براي تلويزيون فرانسه عروسكهاي خيمه شب بازي مي سازد و پس از چند مجسمه ديگر هنگامي كه مجسمه موناليزا را به صورت تمام تنه در اندازه 2*۲ متر مي سازد، توجه هنرمندان سرشناس و استادان دانشگاههاي فرانسه را به آثار خود جلب مي كند و علاوه بر هنرمندان، نخست وزير و رئيس مجلس و وزير فرهنگ و هنر فرانسه نيز از او تقدير مي كنند و جوايز ارزنده اي به او اعطا مي كنند.
احد حسيني در زمستان سال 78 از فرانسه به ايران بازگشت و با كوله باري از اندوخته هاي خود به خلق آثار ماندگاري پرداخت كه مجسمه خاقاني در پارك تبريز، مجسمه هاي ستارخان و باقرخان در خانه مشروطيت، مجسمه استاد شهريار و چند تن ديگر بزرگان علم و ادب و سياست كشور از جمله آنهاست تا اين كه شاهكار ديگري به نام قونقا يا ترامواي در ميدان قونقاي تبريز برپا كرد.
هم اكنون احد حسيني با شهرداري تبريز و سازمان ميراث فرهنگي و استانهاي همدان و زنجان براي ساخت چندين مجسمه قراردادهايي نوشته كه به زودي در نقاط مختلف اين شهرها نصب خواهد شد.