يكشنبه ۱۲ آذر ۱۳۸۵
انديشه
Front Page

شرايط سياسي و فرهنگي دوران امام رضا (ع)
بازگشت به حقيقت
007404.jpg
سيدعباس حسيني قائم مقامي
آنچه در اين گفتار در صدد بيان آن هستيم، صرفاً اشارتي به موقعيت ويژه دوران امامت حضرت رضا(ع) و تأكيد بر اين نكته است كه بدون شناخت شرايط و پديده هاي فكري، سياسي و اجتماعي اين مقطع تاريخي، هرگز نمي توان به اهميت و محتواي كار سترگ و بي مانند آن حضرت پي برد. طبعاً پرداختن به اين محتوا و بحث از عناصر داخلي آن، خارج از رسالت اين مقاله است.
***
ديرينه شناسي و ريشه يابي تاريخي پديده ها، خصوصاً انديشه هاي فلسفي و سياسي، نقش به سزايي در فهم عميق و بازشناسي آنها دارد. بررسي هاي تاريخي از دو جهت مي تواند شايان توجه باشد:
?ـ با شناسايي زمينه هاي اجتماعي و جغرافياي فكري جامعه اي كه انديشه اي خاص در آن تولد يافته است، مي توان در شناخت زواياي نهفته و ناخوانده آن انديشه، به فزوني، توفيق يافت. چه بسا انديشه ها يي كه يا خود بازتاب شرايط اجتماعي بوده اند و يا حوادث اجتماعي در زايش، تحول و تطور آنها نقش اساسي داشته اند؛ بنابراين بررسي شرايط عصري در تحليل انديشه ها، خصوصاً در تحليل خطابات و گزاره هاي فقهي و كلامي، ضرورتي است اجتناب ناپذير. تنها در پرتو چنين بررسي هاي عصري مي توان به حجت ، به معناي معذّر و منجّز، دست يازيد. ما نمونه هايي از تأثير مطالعات عصري را در حوزه استنباطات فقهي در نوشته هاي ديگر آورده ايم و درباره آن بحث كرده ايم.
با بررسي تاريخي مثلاً قادر خواهيم بود آبشخور افكار كلامي را، كه گروه ها و نحله هاي موجود در زمان معصومان(ع) مطرح كرده اند، تشخيص دهيم و بدانيم آيا موضع گيري ها و اظهارنظرهاي امامان معصوم(ع) ناظر به آن انديشه هاي نو بوده است يا نه؟ و اگر چنين است به چه ميزان و به چه هدف؟ در اين راستا چه بسيار انديشه هاي آميخته به ايهام و ابهام كه با كاوش ها و كنكاش هاي عصري، نقاب از رخ مي درند و به حقيقت چهره مي نمايانند.
?ـ دليل ديگري، كه بر ضرورت اين بررسي هاي تاريخي تأكيد مي كند، زدودن زنگار تحريف هايي است كه در گذار زمان چهره انديشه را دگرگون ساخته است. بسيارند تفكرات تابناك و كميابي كه در بدو پيدايش، انديشه اي نو و رهگشا بوده اند و در سير تاريخ اما، دست خوش تحريف ها و تصحيف هايي در فهم و نقل شده اند؛ آن سان كه چهره اي كه از آن در اعصار پسين پيش روي آيندگان نهاده مي شود با چهره آغازين آن، اختلاف گوهري دارد. بديهي است با تحريف انديشه، تصوير انديشمند نيز واژگون مي گردد. در تاريخ، انديشمنداني سترگ به كفر و الحاد متهم شده اند. نمونه هايي از اين دست را مي توان در پاره اي قضاوت هاي موجود در علم رجال، خصوصاً در اتهام راويان به ارتفاع و غلوّ ، جست وجو كرد.
براي نمونه به يك مورد، به نقل از باني فلسفه متعاليه، صدرالحكما ملاصدراي شيرازي اشاره مي كنم:
ملاصدرا در موارد متعدد به تفصيل از تجسم اعمال و صور برزخي ملكات سخن گفته است و با يادآوري اين نكته كه پيشتر تجسم اعمال را تناسخ مي ناميده اند، آن را نظريه اي ريشه دار و پرسابقه در مذاهب، اديان و فلسفه هاي كهن دانسته و نتيجه مي گيرد كه متهم كردن بزرگاني چون افلاطون و پيشينيان او نظير سقراط، فيثاغورث، آغاثاذيمون و انباذقلس به اعتقاد به تناسخ و حلول ارواح در اجسام ديگران، بي اساس است و ناشي از بي توجهي به تطوّر تاريخي مفهوم تناسخ است. آنچه كه امروزه به عنوان تناسخ در فلسفه و كلام رواج دارد، با مفهومي كه در گذشته از آن در نظر بوده كاملاً متفاوت است و در نتيجه بسياري از منازعات كلامي، موضوعيت خود را از دست مي دهند. دستيابي به چنين نتيجه اي صرفاً با ديرينه شناسي گزاره ها و مطالعات عصري ميسّر خواهد بود.
باري، ارزش بررسي هاي تاريخي در حوزه علوم و معارف نه آن چنان در خفاست كه انكار شود و نه بيان آن چنان مختصر است كه شرحش در اين مقام درآيد؛ بنابراين در مقدمه سخن به همين اندك بسنده مي كنيم و به موضوع اصلي، كه ضرورت مطالعه شرايط فرهنگي، سياسي و اجتماعي عصر امام علي بن موسي الرضا(ع) است، مي پردازيم.
شرايط فرهنگي و سياسي
عصر حضرت رضا(ع)
اگر مطالعه شرايط عصر حضرت امام حسين(ع) فهم عميق و دقيقي را از نخستين نشانه هاي جريان مسخ و نسخ انديشه ديني و انحراف جامعه اسلامي از خطّ اصيل دين و در نتيجه علل قيام خونين كربلا به دست مي دهد و همين پايه مطالعات تحليلي اعصار پسين قرار مي گيرد و اگر بررسي عصر امام باقر و امام صادق(ع)، شناخت درستي از اولين جنبش هاي نظام مند فكري در قالب نهضت علمي شيعه ارايه مي دهد، بررسي عصر حضرت رضا(ع) از نظر فرهنگي و سياسي، بروز تحولات اساسي در اين نهضت علمي را نشان خواهد داد.
عصر آن حضرت را بايد آغاز تحول فكري مسلمانان و دوره آشنايي با معارف بيروني ناميد. اگرچه نهضت ترجمه ديرسالي بود كه از دوران اموي شروع شده و در عصر عباسي به اوج رسيده بود، اما تا پيش از خلافت مأمون، ترجمه ها، عمدتاً، به متون ساير حوزه هاي غيرفلسفي مربوط بود و از اين پس به دلايلي چند، از جمله نقش ويژه عنصر عقلاني در مذهب اعتزال، ترجمه متون منطقي و فلسفي در مركز توجه قرار گرفت.
معتزله، به عنوان نخستين گروه متكلماني كه در آغاز قرن دوم هجري در بصره ظهور يافته بودند، در اين دوران با راهيابي به مراكز قدرت، از نفوذ اجتماعي و اقتدار سياسي كم نظيري برخوردار شدند، به طوري كه علاوه بر مأمون، بسياري از شخصيت هاي سياسي و صاحب نفوذان درباري همچون يحي بن اكثم، يحي بن مبارك، ابوالهذيل علّاف و ابراهيم بن يسار از پيروان و نظريه پردازان اين گروه بودند و به شدت از آن دفاع مي كردند. برخورداري عقل گرايان معتزلي از قدرت سياسي، اين سود انكارناپذير را داشت كه راه را براي عرضه انديشه هاي گونه گون فلسفي و كلامي گشود و فضايي باز براي جولان آنها فراهم آورد؛ آن سان كه در بازار انديشه آن روز، هر صاحب انديشه اي متاع خود به هر قيمتي عرضه مي داشت. تشكيل بيت الحكمه در مركز امپراتوري اسلامي و گردآمدن انديشمندان، محققان و مترجمان در اين مركز علمي و دستيابي به مكتوبات و مسفورات دگرانديشان، فرصت و موقعيتي بي سابقه براي تقابل و تعاطي آرا و افكار پديد آورد. پس يكي از مهم ترين ويژگي هاي عصر رضوي(ع)، تنوع و تكثر ديني و معرفتي بود. در اين ميان رأس الجالوت يهودي، جاثليق مسيحي، نسطاس رومي، فرنبغ مجوسي، يزدانبخت مانوي و متكلماني چون عمران صابي و سليمان مروزي، هريك، با آخرين برگ برنده و تيغ برنده خود، از استدلال منطقي گرفته تا شبه استدلال مغالطه و مكابره و سفسطه به ميدان كارزار انظار آمدند. بي ترديد تا آن زمان هيچ گاه مباحثات و مناظرات علمي منظم، سازمان يافته، متنوع و پرحجمي بدان سان وجود نداشته است. به گزارش برخي مورخان، گذشته از جلسات گفت وگو كه گاه و بي گاه ميان صاحبان افكار، به تناسب شرايط در مي گرفت، به طور مرتب روزهاي سه شنبه در هر هفته، بزرگاني از يهوديان، نصرانيان، زرتشتيان، زنادقه(ماديون)، ثنويه و...، يك روز كامل در مكاني مخصوص حاضر مي شدند و در حضور مأمون به بحث و مناظره مي پرداختند.
برخورداري معتزله از قدرت سياسي، در كنار فوايدي كه بدان اشاره شد، آفاتي را نيز در پي داشت. گرچه خردگرايي معتزله، نوعي آزادانديشي و تمايل به تكثّر معرفتي را اقتضا داشت، تا بدان جا كه برخي مورخان اديان، آنان را نخستين فرقه ليبرال اسلام ناميده اند، اما افراط در عقل گرايي از يك سو و آميختگي با قدرت سياسي از سوي ديگر، بحران هاي اساسي را در حوزه دين و فرهنگ آفريد. شايد بتوان دوران حضور معتزله در حاكميت سياسي را نخستين تجربه اي دانست كه در آن به گونه اي برجسته، الگوي نادرستي از درهم آميزي قدرت و انديشه به ظهور پيوست. معتزليان كه در مواجهه با اديان و نحله هاي كلامي، آن همه تساهل و سماحت نشان مي دادند، در مواجهه با ظاهرگرايان و سنت طلبان افراطي، كه به اهل حديث مشهور بودند و در واقع مهم ترين و اصلي ترين رقابت و تقابل فكري را با انديشه اعتزال داشتند، بس خشن و نابردبار رفتار مي كردند تا بدان جا كه مأمون، امام احمدبن حنبل ، پيشواي مكتب حنبلي، را به جرم انكار نظريه معتزله در حدوث و مخلوقيت قرآن، تازيانه زد و محبوس ساخت.
007392.jpg
وجود دو جريان فكري افراطي، يكي خردگرايي معتزلي و ديگري ظاهرگرايي اهل حديث و روياروييِ دشمنانه آنان با هم، يكي ديگر از عوامل بحران ساز است كه اين عصر را اهميت و حساسيتي ويژه مي بخشد. در عصر امام رضا(ع)، انديشه اصيل اسلامي، كه در مكتب اهل بيت(ع) ظهور يافته بود، با چالش هاي فكري و اعتقادي چندگانه در داخل حوزه اسلامي و خارج از آن روبه رو بود. اگر اواخر قرن اول و اوايل قرن دوم هجري، عصر ظهور نحله هاي كلامي و شكل گيري مباحث درون ديني و در نتيجه پيدايش نوعي تكثر ديني است، در عصر حضرت رضا(ع) علاوه بر تكثر، تنوع و تعميق اين مباحث، چالش هاي برون ديني و ظهور تكثر معرفتي بر آن افزوده شد. در چنين شرايطي امام(ع) مي بايست از يك سو شبهاتي را كه اصل انديشه ديني را مورد پرسش قرار مي داد پاسخ دهد و از اصالت و حقانيت آن دفاع كند و از سوي ديگر تعارضات درون حوزه تفكر ديني را حل كند.
عقل گرايي معتزله، به خودي خود، آنان را به تفكر عقلاني شيعه نزديك مي ساخت، اما شواهد نشان مي دهد كه اين گرايش معتزله، متأثر از انديشه هاي يوناني و برون ديني بود و در نتيجه، به دليل محروميت از يك الگوي تعادلي، مسير افراط را برگزيدند و چه بسا ناخواسته به نفي پاره اي از ظواهر و سنت هاي ديني پرداختند؛ خصوصاً اين كه در طرف مقابل، مناديان شناخته شده سنت، كه عَلَم مخالفت با خردگرايي را بر دوش مي كشيدند، افراطياني بودند كه به بهانه وحي، عقل را تعطيل مي كردند و همين كشمكش، فضاي فكري آن روز را به شدت دوقطبي و شكننده كرده بود. حضرت رضا(ع) كوشيد در كشاكش دو جريان افراطي، با ايجاد موازنه ميان عقل و نقل و تبيين نحوه تعامل آن دو، اعتدال و عقلانيت اسلام را توأمان به اثبات برساند و به همين دليل بخش عمده اي از مباحثات و مناظرات آن حضرت در اين راستا انجام گرفته است.
نقش بي بديلي كه امام رضا(ع) در فرايند نهضت علمي شيعه، كه امامان معصوم(ع) بنيان گذار و آغازگر آن بودند، ايفا نمود، تبيين علمي و عملي جايگاه عنصر عقلانيت در انديشه اسلامي ـ شيعي است. پرداختن به همين ضرورت را مي توان يكي از چند دليل اصلي برانگيزنده پذيرش ولايتعهدي از سوي آن حضرت برشمرد. مناظره و گفت وگو با صاحبان افكار و پيروان اديان، شيوه و منشي بود كه امام(ع) از آغاز امامت و پيش از حضور در دربار مأمون در پيش گرفته بود و در كمال سماحت و شرح صدر و بدون نابردباري از هر نقد و شبهه اي در هر سطحي استقبال مي كرد و آن را پاسخ مي داد. ولايتعهدي اما فرصتي افزون را فراهم آورد.
بررسي هاي تاريخي از اين دست كمكي است براي شناخت بُعدي از ابعاد شخصيت فكري و علمي حضرت رضا(ع) و نقش مهمي كه در تعديل انظار و كاستن از تنش هاي فكري و حفظ اصالت هاي ديني و صيانت عقلانيت اسلامي وتحكيم مباني عقيدتي و كلامي ايفا فرموده اند. رهبري در دورانِ گذار از پيچيدگي و دشواري ويژه و محال گونه اي برخوردار است. به جرأت مي توان گفت اگر اداي شايسته و بي نقصِ اين وظيفه از سوي امام(ع) نبود، هدفي كه دشمنان در هدم بنيان دين در بيش از يك قرن پيش (در اواسط قرن اول) دنبال مي كردند و با قيام امام حسين(ع) ناكام مانده بود، در اين عصر به شكلي ديگر و البته با سهولت به فرجام مي رسيد. در آن عصر كه همه چيز براي ريشه كني دين و دين داران مهيا بود و هيزم ها، تعمّدي و طبيعي، از همه جا فراهم آمده و ماده آتش زا بر آن افزوده شده بود، فقط يك جرقه، حتي از نوع سياسي كه كم مؤونه ترين است، كافي بود كه آتش بر فرد و جامعه افكند و بنيان هاي دين و فرهنگ را بسوزاند.
با سيري در حيات فكري حضرت رضا(ع) و نهضت علمي اي كه آن حضرت آغازيد و امامان پسين آن را تداوم دادند، درمي يابيم كه درست آن زمان كه مغرب زمين در آتش جهل قرون وسطايي مي سوخت و لحظه به لحظه سير انحطاط فرهنگي را مي پيمود و حكمت كليسايي حاكميت جبارانه خود را بر هر حكمت و فكرت ديگري مي گسترد، در آن سوي مرزها، انديشه اسلامي با تبليغ و ترويج آزادي فكري نه تنها از انديشه هاي مخالف و معارض برنمي آشفت، بلكه با رويي گشاده و آغوشي گشوده هر اشكال و شبهه اي را پاسخ مي داد و منت طلاي ناب و پاك انديشه خود را به خاك و گِل جان ها مي برد و برتري خود را نه در حذف انديشه هاي مخالف، بلكه در مواجهه با آنها جست وجو مي كرد.
مطالعات تاريخي در عين حال اين واقعيت را نشان مي دهد كه مسلمانان و شيعيان گذشته اي بس درخشان داشته اند و هرچه كه به صدر اول، كه زمان جوشش و زايش عقلانيت اسلامي است، نزديك تر مي شويم، آن را افتخارآميزتر و غرورآفرين تر مي يابيم؛ هرچند بعدها دو گروه، به ناحق، يكي اصالت هاي گذشته تاريخي را فراموش كرد و انديشه ناب اسلامي را در تنگ و تاريك ذهن خويش باز توليد كرد و چهره اي وارونه و سخت متظاهر از آن ارايه داد و ديگري، متأثر از تحولات مغرب زمين، ناقل بيماري هاي ناشي از سرخوردگي هاي علمي، فكري، فرهنگي و اجتماعي غربيان پس از رنسانس در سرزمين مسلمانان شد. در حوزه اسلامي، اگر رنسانس و زايشي ضرورت دارد، كه دارد، در بازگشت به حقيقت و اصالت هاست، صد البته بازگشتي خردمندانه كه در آن تدبير و گره گشايي پديده هاي عصري نهفته است.

ديدگاه
از هشتمين نشاني

محمد ياسر هدايتي
۱ - غربت و غريب از آن دست مضاف يا مضاف اليه هاي كاربردي براي واژه انسان است كه مخصوصا بعد از اومانيسم آن را از زواياي بسياري مي توان به نظاره نشست.
روانشناسي، عرفان، اسطوره شناسي، فلسفه،  هنر و... پنجره هايي است كه از آنها انسان غريب يا غربت انسان را مي توان پي گرفت و شناخت و بازشناساند.در فرهنگ ايراني - اسلامي ما نيز اين مفهوم در بسترهاي مختلفي شرح و بسط مي شود،  غربت و غريب بودن اما در زبان مذهبي و فرهنگ توده  ما خود حكايتي غريب است.
ما سيزده كهكشان روشن بعد از وجود مقدس نبوي را غريب زادگاني مي دانيم كه قدسيان به معرفت و شناسايي شان آگاه ترينند و ما به خاطر طينت سفله صلصال كالفخار  مان از معرفت زميني ايشان عاجزيم و اين هم از منظري روانشناختي قابل تبيين و صحبت است و هم با نگاهي جامعه شناختي و با تدقيق در سيره ايشان و تاريخ زيست و تعامل مردم با اين خاندان علوي.
همه اين خاندان در نظر ما غريبند، از آنجا كه روزگارشان نتوانست قدر آنها را بجا آورد، به معرفتشان نائل شود و حتي فراتر از آن نتوانست وجود مباركشان را تحمل كند و اينچنين اوتاد جامعه صدر اسلام هر يك با غربتي دوچندان جان نيز بر سر اين غربت نهادند و جز چهاردهمين معصومي كه حكم قضا بر فرمانروايي آخرين او بر زمين و زمان رفته، همه جام قريب شهادت را نوشيدند.
آنچه در شرح مجمل توصيف اين غربت رفت امروز خود غربت است و شاهد آن حضرت غريب الغربايي كه دور از جانان خود در فرسنگ ها فاصله از خاندان رسالت در طوس اكنون تربتش كعبه اهل نظر است.تربتي كه پاس احترام ظاهر آن را انصافا تا دوردست ترين ها برده ايم. تا جايي كه مشهد رضوي اولين شهر زيارتي جهان است و آمار زائرين آن از مكه مكرمه نيز فراتر رفته.اما...
۲ - جان شيفته حضرت نور، امام صادق (ع) مشغول تلاوت آسمان بود.كسي از مخلصين نزد ايشان آمد. شتابان و سرخ جان، با شنيدن صداي تلاوت حضرت كمي آرام شد. حضرت با ان الله مع الصابرين، صدق الله گفت؛ پرسيد: چگونه اي؟ مرد انگار كوه داغ چند ساله شيعه از دوشش بر زمين افتاد؛ چرا قيام نمي كنيد؟
: مگر من چقدر شيعه دارم؟
مرد نگاهي به ديوار معطر اطراف امام (ع) انداخت و با نفسي عميق عددي را گفت: امام گفتند: با من بيا.
صحرا غرق ابر بود و گوسفندان به چراي محتوم  خويش مشغول بودند. چوپان تا حضرت (ع) را ديد گل از گل جانش شكفته شد و زانوي ادب زد. حضرت به مخلص همراه گفتند: اين مرد چند گوسفند دارد؟
:9 رأس
حضرت نگاهي به آسمان كرد و فرمودند اگر من به همين تعداد شيعه داشتم قيام مي كردم.راستي طبق نقل اكثر تواريخ معتبر در حوزه درسي امام صادق تنها 4000 شاگرد وجود داشته است. يادتان هست كه هر سال تولد امام صادق (ع) اين را چقدر مي شنويم!

|  اقتصاد  |   انديشه  |   سياست  |   شهرآرا  |   هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |