زاويه ديد
رويكرد تازه به پديد ه اي به نام شهر
گروه شهري- شهر به عنوان يك واحد جغرافيايي متشكل از عناصر و اجزاء سه گانه طبيعت، انسان و فضا و روابط بين آنهاست. در بين اين اجزاء و عناصر، فضا و ساخت نهايي آن كه در جهت رفع نيازهاي مادي و معنوي انسان شكل مي گيرد حائز اهميت ويژه اي است. نيازهاي زيستي انسان كه تامين آنها از الزامات بقاي حيات او است، فراگير و معدود هستند. نيازهاي زيستي اوليه انسان در شرايط جغرافيايي مختلف ثابت و يكسان هستند.
اما نياز به مفهوم عام آنها نسبي است. احتياجات و نيازهاي عام انساني به جهت اينكه مقولاتي وابسته به شعور انسان هستند ثابت نيستند و به موازات تحول جامعه شعور و در نتيجه نياز، تحول مي يابد.
از آنجا كه نيازهاي مادي و معنوي شهروندان منتهي به فعاليت هايي مي شود كه آن فعاليت ها نياز به استقرار دارند، فضاهاي متناسب با هر فعاليت در فاصله هاي دور و نزديك به هم شكل مي گيرد تا كاركردهاي مورد انتظار را كه همان رفع نيازهاي ضروري و اوليه و ثانويه است را داشته باشند.
محل استقرار هر يك از اين فعاليت ها به ارتباط مكمل آن با ساير فعاليت ها بستگي دارد. توزيع استقرار و فعاليت هاي مكمل روابط مكمل بين آنها كه نوع و الگوهاي استفاده از زمين (كاربري) ناميده مي شود، ساخت فضايي شهر را نمايان مي سازد. اينكه حوزه هاي استقرار فعاليت ها در فضاي شهري را بر حسب تراكم آنها در واحد سطح يا ميزان تراكم آنها در واحد هاي فضايي سياسي مديريتي بررسي كنيم ، ساخت هاي فضايي متفاوتي به دست مي آيد.
حوزه بندي استقرار فعاليت ها بر حسب ميزان تراكم در واحد سطح بسته به مقياس تراكم ساختار فضايي كلانشهر را نمايان مي سازد. اما قلمروهاي توزيع و تراكم محدود به مرزهاي سياسي مديريتي ساخت هاي فضايي مبتني بر تقسيمات سازمان فضايي برنامه ريزي شده را درپي خواهد داشت.
اين ساخت بيش از هر چيز به طبقه بندي حوزه هاي همگن و غير همگن فضايي مديريتي شهر محدود مي شود. اما ساخت سياسي به مفهوم تركيب و تعامل اجزاء و توزيع قدرت، جزئي از نظام كلان اجتماعي است و درجه اهميت آن در هر نظام اجتماعي به نوع آن نظام اجتماعي بستگي دارد. به طوري كه در جوامع سرمايه داري اقتصاد و در جوامع فاقد اختلاف طبقاتي سياست و دستگاه دولت بيشترين نقش را در رابطه بين عرصه هاي سه گانه اقتصادي- سياسي و اجتماعي و توزيع و ميزان دسترسي به منابع و ساخت فضايي بر عهده دارد.
بر اين اساس فضا نتيجه عيني تعامل و تاثيرگذاري هر يك از عوامل سه گانه مذكور با اعمال يا تصميم گيري هاي مشخص سياسي است.
|