• ناكارآمدي تحريم ها
كابينه دولت بوش طي ماه هاي اخير دو پاره شده است و اعضاي ارشد دولت آمريكا اكنون در دو سوي صف جنگ طلبان و صلح طلبان قرار گرفته اند اما آنچه اكنون هر دو طرف در موردش به اتفاق نظر رسيده اند اين است كه اعمال تحريم هاي اقتصادي ديگر ثمره اي در بر ندارد و كشورهايي كه مورد تحريم قرار مي گيرند به راحتي مي توانند تحريم هاي اعمال شده را دور بزنند.
مجله آمريكايي تاون هال با اشاره به اينكه از دهه سوم قرن بيستم ميلادي به اين سو تحريم هاي اقتصادي يكي از ابزارهاي تنبيهي و اهرم هاي فشار دولت امريكا بوده است به اين واقعيت اشاره مي كند كه با توجه به تغيير شرايط تجاري، سياسي در جهان ديگر نمي توان روي اعمال تحريم ها به عنوان عاملي بازدارنده حساب باز كرد و دولت آمريكا بايد به شيوه هاي جديد روي آورد. از محتواي مقاله تاون هال چنين برمي آيد كه استراتژي جديد ايالات متحده آمريكا در برابر دشمنان صرفا به كارگيري توان نظامي است.
• هشدار به كشورهاي خليج فارس
نيروي دريايي آمريكا به خطوط كشتيراني و شركت هايي كه در محدوده خليج فارس نسبت به جابه جايي كالاهاي تجاري اقدام مي كنند هشدار داد احتمال وجود مين هاي دريايي سرگردان در آب هاي اين منطقه به شدت افزايش يافته است. فرماندهي نيروي دريايي ارتش آمريكا ادعا كرده بخش وسيعي از سواحل غربي خليج فارس توسط عراقي ها مين گذاري شده كه اكثر اين مين ها رها شده هستند و مهار نشده اند.
در بيانيه مذكور همچنين تصريح شده ناوگان دريايي ائتلاف تحت رهبري آمريكا مستقر در خليج فارس در صورت مشاهده هر شناور مشكوك و كشتي هايي كه اقدام به مين گذاري كنند بلافاصله آنها را هدف قرار خواهند داد و تاكيد شده هيچيك از كشورهاي منطقه نبايد از طريق پايانه هاي نفتي و كشتي هاي نفتكش خود در آب هاي خليج فارس نفت رها سازند چرا كه اين اقدام علاوه بر آلوده كردن آب ها مانع از فعاليت يگان هاي دريايي نيروهاي تحت رهبري آمريكا مي شود.
• دكترين جديد آمريكا
بوش در نطق اواخر سال گذشته خود كه در آن از عزم كاخ سفيد براي ورود به فاز نظامي عليه عراق خبر داد از دكترين جديد آمريكا پرده برداشت. بر اين رويكرد جديد قاعده اي خاص حاكم است: «در عصر دشمنان نامريي كه بدون اخطار و اعلان قبلي وارد جنگ شده و دست به حمله مي زنند به انتظار نشستن براي وارد عمل شدن پس از تحركات اوليه دشمن تا آنچه انجام مي شود دفاع از خود تلقي شود، خودكشي محض است. »
روزنامه آمريكايي نيويورك تايمز در يكي از مقالات خود از تغيير استراتژي دفاعي آمريكا توسط بوش خبر مي دهد، استراتژي اي كه طي پنجاه سال گذشته سنگ بناي تصميم گيري هاي نظامي در اين كشور بوده است. تلاش آمريكا براي تغيير رژيم در عراق حتي با توسل به زور و قوه قهريه سرآغاز فصل تلقي شده است كه ايالات متحده راسا و آشكارا در صدد شكل دهي به نظم نوين جهاني واشنگتن برخواهد آمد.
• حصار اسرائيل
آريل شارون نخست وزير اسرائيل در يكي از جلسات كابينه كشور يهود اعلام كرد قصد دارد با تكميل ديوار دفاعي، سرزمين هاي فلسطين را به محاصره درآورد و دو سوي اين ديوار را كاملا از هم جدا كند. اين مسئله كه پس از افشاي تصميم مقامات اسرائيل مبني بر مخالفت با استقلال همه جانبه فلسطينيان و عدم برخورداري كشور فلسطين از همه حقوق و شرايطي كه ملل مستقل از آن بهره مند هستند در رسانه هاي غربي درج شد موجبات خشم فلسطينيان را فراهم آورده است.
مقامات دولت خودگردان فلسطيني ضمن مخالفت شديد با طرح اسرائيل براي ايجاد حصار بين دو طرف تاكيد كردند ساخت اين ديوار موجب خواهد شد سرزمين هاي فلسطيني به زنداني بزرگ تبديل شود و با توجه به اينكه فضاي اين منطقه تحت كنترل ارتش اسرائيل است فلسطينيان عملا از زمين، دريا و هوا در محاصره ارتش اسرائيل خواهند بود.
• شبح شيميايي
سربازان عراقي به تسليحات شيميايي تجهيز شده اند. شبكه خبري فاكس نيوز در گزارشي ادعا كرد بخش اعظم سربازان مستقر در قسمت هاي مركزي عراق از تسليحات شيميايي استفاده مي كنند. فاكس نيوز با اشاره به اظهارات هفدهم مارس (۲۶ اسفند گذشته) صدام حسين كه گفته بود عراق زماني براي دفاع از خود در برابر ايران و اسرائيل نسبت به تدارك تسليحات شيميايي اقدام كرده بود اين بيانات را مويد امكان به كارگيري گسترده تسليحات شيميايي از سوي عراق دانسته است.
اواخر سال گذشته و پس از حدود يك سال پافشاري ايالات متحده بر وجود تسليحات كشتار جمعي در عراق همين اظهارات صدام عامل صدور ضرب الاجل ۴۸ ساعته بوش براي خروج خانواده رئيس جمهور عراق از اين كشور بود. اين در حالي است كه فاكس نيوز در گزارش خود تصريح مي كند اسرائيل تسليحات شيميايي در اختيار دارد.