در پايان عمليات توسعه ۱۰۰هزار هكتار از شبكه هاي فرعي آبياري و تجهيز و نوسازي اراضي ۳۰۰ ميليون مترمكعب آب صرفه جويي مي شود
با اجراي عمليات توسعه شبكه هاي فرعي آبياري عملكرد توزيع آب از ۶۸ درصد به ۸۵ درصد ارتقا مي يابد
ايران تقريبا يك درصد جمعيت و ۳ درصد مساحت جهان و ۳۶/۰ درصد از كل منابع آب شيرين دنيا را در اختيار دارد. متوسط بارندگي سالانه كشور ۲۵۰ ميلي متر است و توزيع مكاني اين بارندگي هاي اندك نيز به گونه اي است كه حدود ۷۰ درصد از كل بارش هاي كشور در ۲۵ درصد از مساحت كشور به وقوع مي پيوندد. جالب اينجاست كه ۷۵ درصد از بارندگي ها در فصول غيرآبياري رخ مي دهند. داشتن چنين شرايطي باعث شده است تأمين آب قابل دسترسي و به موقع يكي از دغدغه هاي اصلي دولتمردان و مسؤولان نظام باشد.
براي تأمين آب چندين گزينه وجود دارد كه ساخت سد يكي و تنها يكي از گزينه هاي مطرح براي تأمين آب به حساب مي آيد كه متأسفانه متوليان آب و تصميم سازان اصلي كشور بيشترين تمركز نرم افزاري و سخت افزاري خود را با بيشترين حجم اعتبارات تا پايان سال ۸۱ آن هم به طور ناقص به اين گزينه معطوف كرده بودند. يعني در تمام اين سال ها و به رغم تبخير بالايي كه در كشور وجود دارد ده ها سد مخزني و انحرافي بزرگ و كوچك براي تأمين آب با كمترين بازدهي ساخته مي شد. درواقع ميلياردها مترمكعب آب براي آبياري سه ميليون هكتار از اراضي كشاورزي ايران- بخش كشاورزي حدود ۹۴ درصد از آب قابل استحصال كشور را مصرف مي كند و بيشتر سدها با هدف تأمين آب كشاورزي احداث شده و مي شوند- در پشت سدها ذخيره شده است اما به دليل ناقص بودن سدها و نبود شبكه هاي فرعي آبياري، آب تأمين شده به مزارع نمي رسد.
هم اكنون از طريق احداث سد، براي آبياري ۳ ميليون هكتار از اراضي آبخور سدها آب تأمين شده است، اما تنها كمي بيش از ۵/۱ ميليون هكتار از اين سدها مجهز به شبكه هاي اصلي آبياري (شبكه هايي كه آب را از سد به پايين دست منتقل مي كنند) هستند. اسفبارتر از شبكه هاي اصلي وضعيت شبكه هاي فرعي است تنها ۶۵۰ هزار هكتار از ۳ ميليون هكتار از اراضي كه براي آنها با صرف ميلياردها تومان آب تأمين شده است، مجهز به شبكه هاي فرعي ۳ و ۴ هستند (شبكه هايي كه آب را به سر مزارع منتقل مي كنند)، يعني براي ۲ ميليون و ۳۵۰ هزار هكتار از اراضي كشور تأمين آب شده است. اما به دليل نبود شبكه هاي فرعي ۳ و ۴ اين آب هرگز به مزارع نمي رسد.
دليل عدم توسعه شبكه هاي فرعي و نرسيدن آب به مزارع اين بود كه مسؤولان معتقد بودند كشاورزان و بهره برداران بايد هزينه احداث شبكه هاي فرعي را تقبل كنند و اين مهم از عهده كشاورزان خرده پاي ايراني كه مالك اراضي خرد و پراكنده هستند نيز كمتر ب-رمي آمد و اين وضعيت همواره با اعتراض بهره برداران و كارشناسان و فعالان كشاورزي مواجه بود.
در چنين شرايطي بالاخره تصميم سازان و مسؤولان به اين فكر افتادند تا با اتخاذ تصميمي صحيح فاصله سدها و مزارع را كم كنند و اين گونه بود كه در بودجه امسال ۱۶۸ ميليارد ريال براي توسعه شبكه هاي فرعي ۳ و ۴ در نظر گرفته شد. در اين زمينه مديركل سابق توسعه شبكه هاي فرعي و مشاور معاون آب و خاك وزير جهاد كشاورزي گفت: همواره كشاورزان ايراني متهم به مصرف بي رويه آب هستند. اين در حالي است كه همواره كمترين امكانات براي مصرف صحيح آب در اختيار آنها قرار گرفته است.
مهندس رحمت الله قاسمي افزود: يكي از علل پايين بودن عملكرد آبياري در بخش كشاورزي كه عمده ترين مصرف كننده آب كشور است، عدم ساماندهي و مديريت بهره برداري از شبكه هاي آبياري است كه خوشبختانه امسال با توجه ويژه دولت و نمايندگان مجلس ۱۶۸ ميليارد ريال براي توسعه شبكه هاي فرعي ۳ و ۴ آبياري در لايحه بودجه در نظر گرفته شد كه در مقايسه با سال گذشته كه اعتبار اين بخش ۴۲ ميليارد و ۵۰۰ ميليون تومان بود، اعتبارات اين بخش از ۴۰۰ درصد رشد برخوردار شده است.
قاسمي تصريح كرد: درواقع با اين اعتبار ۷۰ درصد از هزينه هاي اجرايي شبكه هاي فرعي ۳ و ۴ را امسال دولت تقبل مي كند و ۳۰ درصد بقيه توسط بهره برداران تأمين مي شود. با اين اعتبار، عمليات اجرايي ۱۰۰ هزار هكتار از شبكه فرعي آبياري ۳ و ۴ زير سدها و بندهاي انحرافي كه مطالعات آنها در سال هاي ۸۰ و ۸۱ صورت گرفته آغاز مي شود. البته به طور همزمان در همين سطح عمليات تجهيز و نوسازي اراضي نيز صورت مي گيرد و با اجراي توا‡م اين دو عمليات در هر هكتار سه هزار مترمكعب آب صرفه جويي مي شود. درواقع در پايان عمليات توسعه شبكه هاي فرعي آبياري و تجهيز و نوسازي اراضي كه احتمالا دو سال طول مي كشد ۳۰۰ ميليون مترمكعب آب صرفه جويي مي شود.
وي در مورد درصد تغييرات عملكرد توزيع آبياري در پايان اين دو عمليات گفت: عملكرد توزيع آب از ۶۸ درصد فعلي به ۸۵ درصد و عملكرد پخش آب در سطح مزرعه از ۵۰ درصد به ۶۵ درصد مي رسد و درآمد كشاورزان نيز به طور متوسط ۲۰ درصد افزايش مي يابد.
قاسمي در مورد ميزان اعتبارات تجهيز و نوسازي اظهار داشت: امسال براي بخش تجهيز و نوسازي ۲۸۰ ميليارد ريال اعتبار در نظر گرفته شده است كه در مقايسه با سال گذشته هيچ افزايشي ندارد. در اجراي اين عمليات سهم دولت مثل سال گذشته ۷۰ درصد و سهم بهره برداران ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است.
وي در مورد ديگر مزاياي توسعه شبكه هاي آبياري در سطح ۱۰۰ هزار هكتار گفت: با اجراي ۱۰۰ هزار هكتار شبكه فرعي آبياري و استمرار آن علاوه بر بهبود مديريت بهره برداري، تشكل هاي آبران نيز ساماندهي مي شوند و مي توان آب را به طور جمعي تحويل كشاورزان داد و از اين طريق يكي ديگر از اهداف برنامه سوم توسعه را محقق كرد.
قاسمي در خاتمه هزينه اجرايي هر هكتار شبكه فرعي آبياري را ۶ ميليون ريال برآورد كرد.