بورس بازاري براي تأمين منابع مالي بلندمدت براي بخش مولد اقتصاد است نه جايگاه سوداگري مالي.
سيداحمد ميرمطهري دبيركل سازمان بورس اوراق بهادار تهران
منابع امروز و فرداي كارگزاران بازار بورس سهام در رساندن سود بيشتر به مشتريان است و از اين رو، از خريد سهام غيرمعتبر نه چندان اميدبخش و فروش سهام معتبر سودآور، در قيمت هاي غيرقابل توجيه، استقبال نمي كنند و هرچه هميشه براساس نظر مشتريان عمل مي كنند، ولي از دادن نظر مشورتي هم خودداري ندارند. اما نبايد فراموش كرد كه صرف نظر كارگزاران هم سوددهي معاملات را تضمين نمي كند و اصولا در بازار سهام تضميني وجود ندارد. علم اقتصاد و تجزيه و تحليل هاي مالي، از ترسيم برآيند تغيير و تحول بازار ناتوان نيست. بحث ارائه شده، با تحليل شاخص هاي سهام دوره ۶ ساله گذشته، روند شاخص سهام در سال ۱۳۸۲ را مورد بررسي قرار مي دهد. مطلبي كه هر ذينفع بازار سهام در تمام طول سال با آن مواجه است.
به نظر مي رسد مردم عموما دنباله روي را دوست ندارند و نمي خواهند دنبال رو جرياني باشند كه از آينده آن خبر ندارند و تمايل دارند براساس منطق و استدلال و تحليل تصميم گيري كنند. نوشته حاضر براساس همين استدلال تهيه شده و اميد است صاحب نظران و دست اندركاران بازار مالي نظرات خود را منعكس كنند تا باب اين گفت وگوها بيشتر باز شود و بازار سهام، كه يگانه راه مشاركت عامه در فعاليت هاي اقتصادي جامعه است، رونق بيشتري يابد و روزي برسد حجم اين بازار با توليد ملي برابري نمايد.
شاخص ها با ما سخن مي گويند: بررسي جدول شاخص هاي قيمت سهام طي دوره ۶ ساله ۸۱-۱۳۷۶ اطلاعات ذيقيمتي ارائه مي دهد:
اين جدول چه پيامي دارد؟
۱- در سال ۱۳۷۷ هر سه شاخص رشد منفي داشتند ولي شاخص مالي، به علت تنوع سهام، كمتر صدمه ديد و كاهش ۲ درصدي شاخص مالي، در مقابل كاهش ۷ درصد شاخص كل و كاهش ۹ درصدي شاخص صنعت، ريسك پذيري كمتر شاخص مالي را نشان داد.
۲- طي سال ۷۸ هر سه شاخص رشد كردند. ولي رشد شاخص مالي از دو شاخص ديگر عقب افتاد اين عقب افتادگي طي سال ۷۹ و ۸۰ تقريبا جبران شد و شاخص مالي با رشد متوسط ۴۱ درصدي خود، رشد ۳۵ درصدي و ۳۴ درصدي شاخص كل و شاخص صنعت را عقب گذاشت.
۳- مقايسه رشد متوسط ۴ ساله منتهي به ۸۰ نسبت به رشد متوسط ۵ ساله منتهي به ۸۱ شاخص ها، حاكي از آن است كه به علت عقب ماندگي فاحش شاخص مالي در سال ۸۱، اختلاف اين شاخص نسبت به شاخص هاي كل و صنعت از ۵ درصد و ۶ درصد در سال ۸۰، به ترتيب به ۱۹ درصد و ۲۴ درصد در پايان سال ۸۱ رسيد.
۴- در سال ۱۳۸۱ افزايش فوق العاده قيمت سهام سيمان و برخي سهام ديگر، آنچنان روي شاخص صنعت و شاخص كل اثر گذاشت كه رشد اندك بعضي از سهام و زيان بعضي سهام ديگر هم جبران شد و شاخص هاي كل و صنعت به ترتيب با ۳۵ درصد و ۴۴ درصد رشد، در مقابل رشد ناچيز ۵ درصدي شاخص مالي قد كشيدند و خودنمايي كردند.
بررسي ماهيت و تاريخچه شاخص هاي سه گانه، از ارائه دلايل موجه اين ناهماهنگي و نابرابري ناتوان است. زيرا:
- دارايي هاي شاخص مالي همان دارايي هاي شاخص كل و شاخص صنعت است.
- پرتفوي (portfolio) شاخص مالي، سهام زيان دهي را كه در پرتفولي شاخص كل و شاخص صنعت وجود ندارد، نشان نمي دهد.
- سوددهي شاخص كل و شاخص صنعت بيشتر از سوددهي شاخص مالي نيست.
- اجزاي متشكله شاخص مالي از اجزاي متشكله شاخص كل و شاخص صنعت جدا نيست.
- سهام كارخانجات سيمان، دارو، كاشي، خودرو، لوازم خانگي، شيميايي و غيره و غيره، كه همگي جزو شاخص كل و شاخص صنعت اند، خارج از پرتفوي شاخص مالي نيستند.
- در سال هاي ركود و كاهش قيمت سهام، شاخص مالي اعتبار نسبي خود را حفظ مي كند. همان طور كه با كاهش قيمت كلي سهام در سال ۷۷ و پايين آمدن ۷ درصدي و ۹ درصدي شاخص هاي كل و صنعت، شاخص مالي با كمتر از ۲ درصد كاهش، اعتبار نسبي خود را نشان داد.
باتوجه به نكات فوق الذكر، به نظر ما، دلايل و عواملي كه بتواند اين فاصله و عقب ماندگي شاخص مالي را در مقابل شاخص هاي كل و صنعت توجيه نمايد در دسترس نيست. و از اين رو، شاخص مالي مي رود كه جبران گذشته را بكند و چنين به نظر مي رسد كه سال ۱۳۸۲، به دور از مسئله جنگ و عواقب غيرقابل پيش بيني آن در منطقه، سال نيكويي براي شاخص مالي خواهد بود. و اين شاخص با بهره گيري از پرتفوي سهام با ارزش خود، كه در سال ۸۱ رشد رضايت بخشي داشته اند و در سال ۸۲ نيز، توان سودآوري خود را حفظ خواهند كرد، همانند سال ۸۰، توان و اعتبار خود را در سال جاري هم به رخ خواهد كشيد.
با همه اين ها موانعي بر سر راه است كه مي تواند تحقق اين امر را به تأخير اندازد:
- سيطره تفكر سوداگري مالي
- تفكر سرمايه گذاري كوتاه مدت و اميد بستن به سودهاي زودرس و غيرمتعارف
- بالا بودن سرمايه و زياد بودن تعداد سهامداران و استمرار جريان عرضه روزانه سهام كه امكان جهش هاي قيمتي را تضعيف مي كند.
عباس زارع
جدول شاخص قيمت سهام در پايان دوره ۶ ساله ۸۱-۱۳۷۶ (۱۰۰=۱۳۷۹)
منبع: نماگرهاي اقتصادي شماره ۲۸ بانك مركزي (سه ماهه اول سال ۱۳۸۱)
(۱) نماگرهاي اقتصادي سه ماهه اول سال ۸۰ بانك مركزي
(۲) روزنامه همشهري شماره ۲۰۰۳ مورخه ۲۴/۱۲/۸۱