يكشنبه ۲۴، فروردين ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۰۲۱
دبير همايش مراكز تحقيق و توسعه صنايع و معادن كشور (R D):
رقابت پذيري در بازار، شاخص اصلي شناخت وضعيت واحدهاي صنعتي و معدني است
شاخص اصلي براي شناخت وضعيت واحدهاي توليدي صنعتي و معدني، رقابت پذيري اين واحدها در بازار است و موفقيت آنها بستگي به نقش و اهميت واحدهاي R D دارد.
دبير همايش مراكز تحقيق و توسعه صنايع و معادن كشور (R D) با بيان اين مطلب گفت: چهارمين همايش مراكز تحقيق و توسعه صنايع و معادن كشور (R D) با هدف بحث و تبادل نظر و انتقال تجربيات واحدهاي تحقيق و توسعه و نيز بررسي مشكلات و نارسايي هاي اين واحدها برپا مي شود.
مهندس حميد توكلي طاهباز افزود: تحقيق، توسعه و رقابت پذيري، ابزارها و تكنيك هاي علمي و كاربردي براي افزايش بهره وري در تحقيق و توسعه، بررسي مشكلات و موانع فراروي تحقيق و توسعه به منظور افزايش توان رقابت پذيري بنگاه هاي اقتصادي، سياست ها، راهكارها و برنامه ريزي هاي اجرايي براي گسترش تحقيق و توسعه در كشور و معرفي دستاوردهاي موفق تحقيق و توسعه از جمله محورهاي عمده اين همايش را تشكيل مي دهند.
توكلي گفت: چهارمين همايش مراكز تحقيق و توسعه صنايع و معادن كشور R D از سوي جامعه مراكز تحقيق و توسعه صنايع و معادن با همكاري معاونت برنامه ريزي، توسعه و فناوري وزارت صنايع و معادن و معاونت پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري امسال در تهران برگزار مي شود.

گزارشي از عملكرد تجارت خارجي كشور در ۱۱ ماه سال ۸۱
شيب ملا يم افزايش صادرات غير نفتي
تا پايان يازدهمين ماه سال ۸۱ بالغ بر ۱۲ ميليون و ۳۵۶ هزار و ۸۰۰ تن انواع كالاهاي غيرنفتي به ارزش ۴ ميليارد و ۱۶۶ ميليون و ۹۰۰ هزار دلار از كشور صادر شد كه نسبت به ارقام دوره مشابه سال قبل از لحاظ وزني ۶/۱۳ درصد ولي از لحاظ ارزشي ۲/۱۴ درصد افزايش داشت.
صادرات كالاهاي غيرنفتي كشور با درنظر گرفتن ۵۹ ميليون و ۸۰۰ هزار دلار از محل تجارت چمداني و ۳۱۷ ميليون و ۷۰۰ هزار دلار از طريق بازارچه هاي مرزي در ۱۱ ماه سال ۸۱ به ۴ ميليارد و ۵۴۴ ميليون و ۴۰۰ هزار دلار افزايش يافت كه نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵/۱۷ درصد افزايش نشان مي دهد.
كاهش وزن صادرات كالاهاي غيرنفتي كشور تا بهمن ماه پارسال عمدتا مربوط به كاهش وزني صادرات گازها، آهن آلات و فولاد، ساير محصولات معدني و ساير مصالح ساختماني، سيمان و سنگ ساختماني كار نشده است و رشد ارزشي آنها مربوط به افزايش در ارزش فرش دستباف، پسته و مغزپسته، آهن آلات و فولاد، ساير كالاهاي صنعتي، ساير محصولات پتروشيمي، البسه، انواع قير، آلومينيوم ساخته شده و متانول است.
در ۱۱ ماه پارسال متوسط قيمت يك كيلو كالاي صادراتي غيرنفتي ۳۴ سنت بود كه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷/۳۰ درصد افزايش داشت.
براساس تازه ترين گزارش منتشر شده توسط گمرك ايران، ۱۰ قلم عمده كالاهاي صادراتي غيرنفتي كشور در ۱۱ ماه سال ۸۱ حدود ۷/۳۶ درصد از وزن و ۵۴ درصد از ارزش صادرات را به خود اختصاص داده اند. متوسط قيمت يك كيلو كالاي عمده صادراتي در دوره مورد بحث حدود ۵۰ سنت بود كه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد افزايش نشان مي دهد.
همچنين متوسط قيمت يك كيلو فرش در اين دوره با ۶/۲۵ دلار بيشترين قيمت در بين اقلام صادراتي را دارا بود و نسبت به دوره مشابه سال ۸۰ حدود ۹/۴ درصد افزايش داشته است.
براساس اين گزارش در ۱۱ ماه سال ۸۱ ارزش هر متر فرش دستباف صادراتي حدود ۷/۸۶ دلار بوده است. در بين اقلام عمده كالاهاي صادراتي غيرنفتي، متوسط قيمت ساير كالاهاي صنعتي در دوره مورد نظر نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن كاهش و قيمت بقيه اقلام عمده افزايش يافته است.
بالاترين رشد قيمت در بين اقلام عمده كالايي مربوط به آهن آلات و فولاد با ۶/۱۰۷ درصد است.
در ۱۱ ماه سال ۸۱ صادرات كالاهاي صنعتي و پتروشيمي ۹ ميليون و ۴۷۳ هزار و ۴۰۰ تن و به ارزش ۲ ميليارد و ۵۴۶ ميليون و ۴۰۰ هزار دلار، كالاهاي كشاورزي ۸۹۶ هزار تن به ارزش ۹۲۴ ميليون دلار، كالاهاي معدني يك ميليون و ۹۴۶ هزار و ۲۰۰ تن به ارزش ۱۶۳ ميليون دلار و صنايع دستي ۴۱ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش ۵۳۳ ميليون و ۶۰۰ هزار دلار بود.
صادرات گروه كالاهاي مذكور طي اين مدت نسبت به دوره مشابه سال قبل از لحاظ ارزشي به ترتيب ۸/۱۵، ۷/۱۴، ۲/۲۷ و ۴/۳ درصد تغيير نشان مي دهد.
در همين مدت، سهم كالاهاي صنعتي و پتروشيمي، كشاورزي، معدني و صنايع دستي از ارزش كل صادرات به ترتيب ۱/۱۶،
۲/۲۲، ۹/۳ و ۸/۱۲ درصد بوده است.
مقايسه ارقام عملكرد با پيش بيني برنامه سوم در ۱۱ ماه سال ۸۱ حاكي از ۹/۸۵ درصد تحقق در ارقام برنامه سوم بوده كه با احتساب تجارت چمداني و بازارچه هاي مرزي درصد تحقق ارقام عملكرد برنامه به ۷/۹۳ درصد افزايش مي يابد. در بهمن ماه گذشته درصد تحقق عملكرد صادرات كالاهاي غيرنفتي نسبت به ارقام پيش بيني شده در برنامه سوم۲/۸۸ درصد بوده است.
درصد تحقق عملكرد صادرات كالاهاي غيرنفتي نسبت به ارقام برنامه در دوره موردنظر، براي كالاهاي كشاورزي ۵/۸۷ درصد، صنعتي، معدني و پتروشيمي ۴/۹۱ درصد و فرش و صنايع دستي ۴/۷۱ درصد بوده است. اين ارقام در بهمن ماه ۸۱ به ترتيب ۵/۹۶، ۹/۸۰ و ۶/۶۹ درصد بوده است.
از سوي ديگر در ۱۱ ماه سال ۸۱ حدود ۲۲ ميليون و ۴۱۳ هزار و ۶۰۰ تن كالاي خارجي به ارزش ۱۹ ميليارد و ۶۸۰ ميليون و ۵۰۰ هزار دلار وارد كشور شد كه نسبت به ارقام دوره مشابه سال قبل از لحاظ وزني ۱/۹ درصد كاهش و از لحاظ ارزش ۹/۱۶ درصد رشد داشت. متوسط قيمت يك كيلو كالاي وارداتي در اين مدت ۸۸ سنت بود كه نسبت به ارقام مشابه سال قبل ۴/۲۹ درصد افزايش داشت.
۱۰ قلم عمده كالاهاي وارداتي به كشور در ۱۱ ماه سال ۸۱ حدود ۶/۴۰ درصد از وزن و ۷/۴۴ درصد از ارزش كل واردات را به خود اختصاص داده اند. در اين دوره متوسط قيمت يك كيلو محصولات دارويي با ۷/۶۰ دلار در بين كالاهاي وارداتي بيشترين ميزان را دارا بود.
واردات جو با ۱۰۰ درصد كاهش در وزن و ارزش از بيشترين كاهش در بين كالاهاي وارداتي تا پايان بهمن ماه پارسال برخوردار بوده است. اين در حالي است كه واردات انواع نخ از پنبه با ۰۷/۳۲ درصد افزايش در وزن و برنج با ۷/۴۲ درصد افزايش در ارزش از بيشترين رشد وزني و ارزشي در بين كالاهاي وارداتي برخوردار بوده اند.
توجه در قيمت اقلام عمده وارداتي در ۱۱ماه سال هاي ۸۰ و ۸۱ حاكي از افزايش قيمت دارو، گندم، كاغذ و مقوا و كاهش قيمت ساير اقلام وارداتي است. مقايسه ارقام عملكرد با پيش بيني برنامه در دوره مورد گزارش حاكي از ۷/۱۲۱ درصد تحقق در ارقام برنامه سوم بوده است.
در بهمن ماه ۸۱ درصد تحقق عملكرد واردات نسبت به ارقام پيش بيني شده برنامه سوم ۵/۱۲۰ درصد بوده است. در ۱۱ ماه سال ۸۱ گمرك بندر امام خميني(ره)، شهيد رجايي و غرب تهران به ترتيب با اختصاص ۱/۲۲، ۱۹
۵/۱۰ درصد از ارزش صادرات غيرنفتي سه گمرك عمده صادراتي و گمركات شهيد رجايي، مهرآباد و بندر امام خميني به ترتيب با اختصاص ۷/۴۷، ۸/۱۶ و ۱/۱۰ درصد از ارزش كل واردات، سه گمرك عمده وارداتي كشور بوده اند.
صادرات كالاهاي غيرنفتي و اقلام عمده آن در ۱۱ ماه سال هاي ۸۱-۱۳۸۰


درصد تغييرات
۱۳۸۰
۱۳۸۱
سهم كالا  از
سهم كالا  از
نام كالا
ارزش
وزن
ارزش 
وزن
متوسط قيمت يك كيلو كالا (دلار)
ارزش  (ميليون دلار)
وزن (هزار تن)
ارزش
وزن
متوسط قيمت يك كيلو كالا (دلار)
ارزش (ميليون دلار)
وزن  (هزار تن)
۱/۱
۵/۳-
۳/۱۳
۱۴/۰
۴/۲۴
۲/۴۸۴
۸/۱۹
۸/۱۱
۱۵/۰
۶/۲۵
۷/۴۸۹
۱/۱۹
فرش دستباف
۶/۳۴
۲۹
۹/۸
۷۳/۰
۱/۳
۵/۳۲۳
۱۰۴
۵/۱۰
۱/۱
۲/۳
۶/۴۳۵
۲/۱۳۴
پسته و مغزپسته
۸/۷۲
۶/۱۶-
۱/۵
۱۰
۱۳/۰
۷/۱۸۵
۶/۱۴۳۶
۷/۷
۷/۹
۲۷/۰
۹/۳۲۰
۵/۱۱۹۷
آهن آلات و فولاد
۳/۲۵-
۹/۳۵-
۱۰
۷/۱۱
۲۲/۰
۶/۳۶۶
۱۶۸۰
۶/۶
۷/۸
۲۵/۰
۲۷۴
۱/۱۰۷۶
گازها
۳/۱۷
۵/۲۶
۶/۴
۸۲/۰
۴/۱
۴/۱۶۷
۷/۱۱۷
۷/۴
۲/۱
۳/۱
۴/۱۹۶
۹/۱۴۸
ساير كالاهاي صنعتي
۶/۵۱
۶/۴۳
۸/۲
۳
۲۳/۰
۴/۱۰۰
۲/۴۲۹
۷/۳
۵
۲۵/۰
۲/۱۵۲
۴/۶۱۶
ساير محصولات پتروشيمي
۲/۴۴
۱/۳۳
۳/۲
۰۵/۰
۵/۱۲
۲/۸۳
۶/۶
۹/۲
۰۷/۰
۶/۱۳
۹/۱۱۹
۸/۸
البسه
۱/۱۰۶
۶۹
۴/۱
۷/۲
۱۳/۰
۶/۵۰
۳/۳۸۹
۵/۲
۳/۵
۱۶/۰
۲/۱۰۴
۱/۶۵۸
انواع قير
۹/۱۳۰
۱۲۱
۹۶/۰
۱۶/۰
۵/۱
۹/۳۴
۵/۲۲
۹/۱
۴/۰
۶/۱
۵/۸۰
۸/۴۹
آلومينيوم ساخته شده
۲/۱۲۵
۵/۸۳
۹۳/۰
۴/۲
۱/۰
۹/۳۳
۷/۳۳۸
۸/۱
۵
۱۲/۰
۳/۷۶
۶/۶۲۱
متانول
۹/۲۲
۳/۰-
۲/۵۰
۸/۳۱
۴/۰
۳/۱۸۳۰
۵/۴۵۴۴
۵۴
۷/۳۶
۵/۰
۷/۲۲۴۹
۵/۴۵۳۰
جمع اقلام عمده
۴/۵
۸/۱۹-
۸/۴۹
۲/۶۸
۱۹/۰
۹/۱۸۱۸
۲/۹۷۶۲
۴۶
۳/۶۳
۲۴/۰
۳/۱۹۱۷
۳/۷۸۲۶
ساير كالاها
۲/۱۴
۶/۱۳-
۱۰۰
۱۰۰
۲۶/۰
۱/۳۶۴۹
۶/۱۴۳۰۶
۱۰۰
۱۰۰
۳۴/۰
۹/۴۱۶۶
۸/۱۲۳۵۶
جمع كل

گزارش
اقتصاد
رويداد
گفت وگو
|  اقتصاد  |  رويداد  |  گزارش  |  گفت وگو  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |