شبكه اطلاع رساني كتاب رايانه در تابستان ۱۳۷۵ فعاليت آزمايشي خود را به صورت يك سيستم BBS آغاز كرد و در مراسم پانزدهمين سال انتخاب كتاب سال جمهوري اسلامي ايران در بهمن ۱۳۷۷ توسط رياست محترم جمهور(جناب آقاي سيدمحمد خاتمي) افتتاح گرديد.
هدف كتاب رايانه رسيدن به فضايي فعال و پرشور در عرصه فرهنگ كشور و ايجاد محيطي مناسب براي گسترش ارتباط هاي مربوط به كتاب و كتاب خواني است. اين شبكه زير نظر مؤسسه خانه كتاب فعاليت مي كند و از طريق اطلاعات توليد شده در اين مؤسسه را در دسترس علاقه مندان آن قرار مي دهد. خانه كتاب به عنوان تنها مركز توليدكننده اطلاعات كتاب هاي منتشر شده در ايران به صورت روزانه، فهرست و ديگر مشخصات كتابهاي منتشر شده در كشور را به صورت بانكهاي اطلاعاتي در اختيار عموم قرار مي دهد، اهم اين اطلاعات عبارتند از:
* بانك اطلاعاتي كتابهاي منتشر شده در ايران از سال ۱۳۶۹
* بانك اطلاعاتي فهرست كتابهايي كه روزانه منتشر مي شوند
* بانك اطلاعاتي فهرست كتابهايي كه روزانه در حال چاپ هستند
* بانك اطلاعاتي ناشرين ايران
نسخه الكترونيكي نشريه هاي پيك روز- كتاب هفته و كتاب ماه [نشريه هاي اطلاع رساني و نقد و بررسي كتاب كه در فواصل زماني روزانه، هفتگي و ماهانه منتشر مي شوند] و ده ها بانك اطلاعاتي ديگر در اين زمينه.
بخش هاي فعال سايت عبارتند از:
۱- كتابنما (بانك اطلاعاتي كتابهاي ايران)
در اين قسمت امكان جست وجوي كتب منتشر شده از سال ۱۳۷۰ تا به حال را بر اساس موارد ذيل به كاربر مي دهد:
عنوان كتاب - نام ناشر- نام پديد آورنده- موضوع- رده ديويي- زمان نشر(از تاريخ- تا تاريخ) رده سني(كودك و نوجوان- بزرگسالان) نوبت چاپ- شابك
۲- راهنماي ناشرين ايران:
در اين قسمت امكان جست وجوي ناشرين را بر اساس موارد ذيل به كاربر مي دهد:
نام ناشر- نام مدير مسئول- حوزه فعاليت- شناسنامه شابك- شهر- نشاني
۳- پيك روز (فهرست روزانه كتاب)
در اين بخش اطلاعات كتابهاي منتشر شده در هر روز قرار دارد. با انتخاب تاريخ پيك اطلاعات كاملي شامل عنوان- كد ديويي- نويسنده/ مترجم- ناشر- جلد- چاپ- صفحه- بها- تيراژ- قطع و شابك نمايش داده مي شود، همچنين امكان Download كردن پيك با انتخاب اندازه فايل آن در مقابل تاريخ انتشار پيك، نيز تعريف شده است. آرشيو اين بخش از سال ۱۳۸۰ نيز قابل دسترسي است.
۴- كتاب هفته: كه به صورت فايل PDF و با داشتن برنامه Acrobat Reader قابل استفاده مي باشد. آرشيو اين بخش از سال ۱۳۷۸ در دسترس است.
۵- كتاب ماه: اين نشريه با هدف اطلاع رساني و نقد و بررسي كتاب هاي منتشر شده در كشور در هشت موضوع كليات- ادبيات و فلسفه، دين- علوم اجتماعي- علوم و فنون- هنر- تاريخ و جغرافيا- كودك و نوجوان به صورت ماهانه منتشر مي شوند. در اين نشريه علاوه بر معرفي و نقد آخرين آثار هر حوزه فهرست كتابهاي منتشر شده در هر ماه به همراه تصاوير روي جلد و خلاصه اي از محتواي آنها درج مي گردد. اين نشريه نيز به صورت فايل PDF و با داشتن Acrobat Reader قابل استفاده مي باشد.
۶- چاپار (ارسال نامه فارسي): كه با داشتن كد كاربري و كلمه عبور مي توان mail- E فارسي ارسال كرد.
۷- ديدار (گردهمايي تصويري): براي به كارگيري اين امكان بايد نرم افزار Netmeeting بر روي سيستم نصب شده باشد. (راهنماي كامل نصب و تنظيم اين برنامه نيز در اين بخش قرار گرفته است)
۸- شابك ايران- در اين قسمت اطلاعاتي درباره كد شابك يا ISBN - عضويت در شابك قرار گرفته است.
۹- اينترنت: در اين قسمت تعرفه هاي اتصال به اينترنت از طريق شبكه كتاب رايانه قرار گرفته است البته اين سؤال مطرح است كه آيا اين شبكه با هدف اطلاع رساني ايجاد شده است و يا به عنوان يك سرويس دهنده اينترنت با ISP عمل مي كند.
۱۰- محصولات خانه كتاب: در ۳ گروه كتاب- لوح فشرده (CD)و نشريات قابل استفاده مي باشد.
۱۱- سايتهاي سودمند: معرفي سايتهاي ناشرين، موسسات و سازمانهاي وابسته به كتاب در اين بخش انجام گرفته است.
۱۲- بانك اطلاعاتي كتاب هاي خارجي شانزدهمين نمايشگاه كتاب تهران: با امكان جست وجو بر اساس عنوان (Title)- نويسنده(Author)- ناشر(Publisher)- موضوع _(Subject) سال انتشار(year)- زبان انگليسي و يا عربي.
۱۳- بانك اطلاعاتي عكس: نمايش تصاوير مورد نظر بر اساس جست وجوي موارد ذيل:
عنوان- موضوع- محل عكس- عكاس- تزييني- پرتره
بخش انگليسي سايت نيز راه اندازي شده و در حال تكميل و ست نهايي مي باشد.
براي مشاهده صفحات به زبان فارسي بايد قلم Iransys را بر روي رايانه خود نصب كرد، كه البته عدم استفاده از Unicode و قلم استاندارد فارسي مايكروسافت از مواردي است كه بهتر است دست اندركاران سايت بازنگري نمايند.