• هواپيمافروشي در مهماني ناهار
شوهر يكي از وزيران ارشد دولت انگليس از امتياز دسترسي به يك وزير ديگر كابينه اين كشور براي عقد يك قرارداد چند ميليون پوندي با ايران استفاده كرد. هفته نامه آبزرور چاپ انگليس نوشت، اين معامله كه نمايندگان حزب محافظه كار در پارلمان انگليس، آن را منافع براي دوستان ناميدند، شامل تلاش شوهر تسا جاول، وزير فرهنگ انگليس از بارونس سيمونز، همكار همسرش براي كسب اطلاعات درباره فروش هواپيما به ايران است. سيمونز موافقت كرد كه به ديويد ميلز، شوهر جاول كمك كند و اين پس از آن بود كه آن دو تابستان گذشته در يك مهماني ناهار در آكسفورد با يكديگر صحبت كردند. ميلز كه اكنون مدير قسمت انگليسي يك شركت تجاري خصوصي ايراني است، تلاش كرده بود تا هواپيماهاي انگليسي را براي يك شركت هواپيمايي مسافربري ايراني خريداري كند. به گزارش اين هفته نامه، ايرانيان مي خواستند تا سيستم هاي «آر. جي ۱۴۶» بريتيش آئرو اسپيس را براي جت هاي مسافربري خود خريداري كنند، اما از آنجا كه اين سيستم ها براي موتورهاي آمريكايي مناسب هستند، براساس قوانين آمريكا اين معامله مجاز نبود و هر شركت انگليسي كه اين هواپيماها را مي فروخت، با مجازات هاي سخت آمريكا روبه رو مي شد. ميلز كه تلاش مي كرد اين مشكل را حل كند، با سيمونز كه وزير مشاور در امور خارجه دولت انگليس بود، در آن مهماني ناهار درباره مشكلات خود گفت وگو كرد و سيمونز كه مدت هاي مديدي دوست جاول و ميلز بود، موافقت كرد تا به وي كمك كند. در ميان تقاضاي نمايندگان حزب محافظه كار انگليس براي افشاي كامل مكاتبات ميان ميلز و سيمونز كه شب گذشته مطرح شد، معلوم شد كه جاول تصميم گرفته بود، دعوت براي سفر به ايران را به دليل وجود منافع بازرگاني شوهرش در ايران نپذيرد. جاول در اظهاراتي خطاب به هفته نامه آبزرور گفت، شوهر من از اوايل سال ۲۰۰۲ براي مشتريان ايراني كار كرده است و در حال حاضر نيز به طور تمام وقت با آنها كار مي كند. در انتصاب من به عنوان يك وزير دولت انگليس، شوهر من تمام فعاليت هاي تجاري خود را براي منشي دايمي من فاش كرد و در ماه مارس امسال، نيز فعاليت هاي جديد بازرگاني خود را همچون بار پيش براي منشي دايمي من فاش كرد. وي گفت: شوهر من پس از اين قضايا به من گفت كه درباره احتمال صدور مجوز صادراتي انگليس، درباره كالايي كه وي با آن سروكار دارد، با بارونس سيمونز گفت وگو كرده است. آن طور كه سيمونز پيشنهاد كرده بود شوهر من نامه اي براي وي نوشت و اين معامله را از طريق معمول پيگيري كرد. پس از آنكه معامله بريتيش آئرو اسپيس به سرانجام نرسيد، ميلز تلاش كرد تا معامله ديگري براي خريد سه فروند هواپيماي ايرباس دسته دوم خطوط هوايي تركيه ـ كه پيش از سال ۱۹۹۵ توليد شده بودند ـ براي شركت ماهان اير ترتيب دهد تا به اين شكل مشمول مجازات هاي اقتصادي آمريكا نشود.
• قرارداد۴۵۰ ميليون دلاري
|
|
انجمن سازندگان تأسيسات صنعت نفت كه چند سال پيش با هدايت دفتر همكاري هاي فني رياست جمهوري شكل گرفت و هر چه از زمان تاسيس آن گذشت بر قوتش افزوده شد، امروز بسياري از سازندگان تجهيزات صنعت نفت ترجيح مي دهند تا به جهت حمايت هايي كه وزارت نفت از اين انجمن دارد عضو آن باشند. خياميان، رئيس هيأت مديره انجمن سازندگان تاسيسات صنعت نفت مي گويد: «آنچه واقعيت دارد اين است كه در سايه حمايت هايي كه وزارت نفت از انجمن به عمل آورده است اعضاي آن گسترده تر شده اند و با نوآوري هاي بيشتري نيز به صحنه آمده اند.» خياميان به اراده اي اشاره مي كند كه در وزارت نفت براي خريد تجهيزات از داخل كشور ايجاد شده است و در عين حال از عدم تن دادن برخي مديران مياني به اين امر گله دارد. وي بر پيشبرد امور به صورت سيستماتيك تاكيد دارد و اميدوار است با اين روند هر ساله انجمن توانايي هايش را ارتقا دهد. خياميان رقم قراردادهايي را كه تا به حال شركت هاي تابعه انجمن با وزارت نفت منعقد كرده اند ۴۵۰ ميليون دلار ذكر مي كند و درباره استراتژي امسال انجمن مي گويد: «استراتژي امسال ما تدوين استراتژي است به اين معني كه مي خواهيم استراتژي و دورنماي كلي انجمن را بنويسيم.» خياميان بر ضرورت مشاركت با شركت هاي خارجي براي بالا بردن توان كيفي واحدهاي داخلي تاكيد دارد و معتقد است مشكل عمده شركت هاي داخلي تامين منابع مالي و گشايش اعتبار است.
• آسيا و مهماني لهستاني
يك روزنامه اقتصادي دو روز پيش در گزارش مفصلي نيمي از صفحه آخر خود را به انتشار گزارشي تصويرگونه از جشن روز ملي لهستان در منزل سفير اين كشور به چاپ رسانده است. در اين عكس ها كه سفراي كشورهاي ديگر نيز ديده مي شوند دو تن از روزنامه نگاران اين روزنامه با سفير يكي از كشورهاي اروپايي گرم گرفته اند. به هرحال اين هم بخشي از سياست هاي اقتصادي است كه مي تواند براي روزنامه درآمدزايي كند.
• رشد ۵۸ درصدي مصرف انرژي
هند، چين و كره جنوبي بخش اعظم ميزان پيش بيني شده رشد ۵۸ درصدي مصرف انرژي را در ۲۰ سال آينده از آن خود مي كنند. روزنامه «Asian Tribune » در گزارشي از آخرين پيش بيني اداره اطلاعات انرژي آمريكا (EIA) درخصوص پيش بيني مصرف جهاني انرژي تا سال ۲۰۲۵ نوشت: «بهره گيري بيش از اين ميزان برآورد شده انرژي در سه كشور چين، هند و كره جنوبي، مصرف تجاري انرژي در سطح جهاني را به بيش از ۵۸ درصد ميزان برآورده شده آن افزايش مي دهد. » در دوره زماني بين سال هاي ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۵ بهره گيري از گاز طبيعي به طور تقريبي ۱۰۰ درصد افزايش مي يابد و سهم اين نوع گاز در تأمين نياز جهاني با ۵ برابر افزايش به ۲۸ درصد مي رسد. نفت با ۵۵ درصد افزايش، ۳۸ درصد از نياز جهاني انرژي را برآورده خواهد كرد.