|
|
طرز كار ميكروفون چندان پيچيده نيست. در واقع مهمترين كاري كه يك ميكروفون انجام مي دهد اين است كه امواج صوتي را به امواج الكتريكي تبديل مي كند. براي اين كار بخش كوچكي به نام ديافراگم دارند. وقتي كه امواج صوتي هوا را جابه جا مي كنند و به اين ديافراگم مي رسند باعث ارتعاش اين ديافراگم مي شوند. اين حركت ديافراگم موجب تغيير در جريان الكتريكي جاري در ميكروفون مي شود. اين تغيير به تناسب امواج صوتي صورت مي پذيرد در ميكروفون هاي ديناميك از فناوري «كوئل در حركت» استفاده مي شود. در اين نوع، ديافراگم به يك پلاستيك نازك متصل است كه مستقيماً با سيم هاي فشرده كوئل در تماس است. اين كوئل يك ميدان مغناطيسي در اطراف يا مركز خود ايجاد مي كند. با ارتعاش ديافراگم كوئل نيز مرتعش مي شود. تغيير مكان كوئل ميدان مغناطيسي آن را نيز جابه جا مي كند با جابه جايي ميدان مغناطيسي در جريان الكتريكي جاري تغييرات متناسب با اين حركت ايجاد مي شود. جالب اينجاست با صحبت كردن فقط جريان هوا قبض و بسط پيدا مي كند كه براي انسان محسوس نيست اما وقتي همين قبض و بسط به ديافراگم مي رسد و كوئل را جابه جا مي كند ديدني است. به همين خاطر ميكروفون هاي ديناميكي در مقايسه با انواع پيشرفته تر غيرحساس به نظر مي آيند. انواع ميكروفون هاي كلاسيك عبارتند از:
ميكروفون كربني كه قديمي ترين نوع ميكروفون هاست و در اولين تلفن هاي ساخت بشر به كار رفته است. در اين ميكروفون ها حركت ديافراگم باعث قبض و بسط غباركربن مي شود با قبض و بسط آن مقاومت آن در برابر جريان الكتريسيته دچار تغيير مي شود و جريان الكتريكي را به تناسب امواج صوتي تغيير مي دهد. در نوع ديناميكي ميكروفون همان طور كه توضيح داده شد، ديافراگم كوئل را به حركت درمي آورد و جريان مغناطيسي حاصل از كوئل دچار تغيير شده و به نوبه خود جريان الكتريكي جاري در ميكروفون را تحت تأثير قرار مي دهد.
در ميكروفون هاي روباني يك روبان در يك ميدان مغناطيسي معلق است امواج صوتي باعث قبض و بسط هوا شده كه اين قبض و بسط حركت ايجاد مي كند حركت روبان در ميدان مغناطيسي در جريان الكتريكي تغيير ايجاد مي كند.
ميكروفون هاي كاندنسوري نقش غبار كربني يا كوئل را يك خازن بازي مي كند. حركات ديافراگم موجب تغيير در ميزان ذخيره الكتريسته در خازن مي شود. در اين نوع ميكروفون يك باطري مخصوص خازن لازم است.
در ميكروفون هاي كريستالي بلورهاي به كار رفته در اثر ايجاد تغيير در شكلشان خواص الكتريكي پيدا مي كنند به عبارت ساده تر امواج صوتي كه هوا را منقبض و منبسط مي كند باعث تغيير شكل بلورهاي به كار رفته در اين ميكروفون مي شود. تغيير شكل اين بلورها قابل برگشت است و الكتريسيته توليد شده همان چيزي است كه از ميكروفون انتظار داريم.
هرچه ديافراگم سبك تر و كوچك تر تعبيه شود، حساسيت آن بالاتر خواهد بود امواج صوتي را با جزئيات بيشتر و با دقت بالاتر به امواج الكتريكي تبديل مي كند.
علاوه بر ميكروفون هاي نامبرده شده ميكروفون هاي ديگري هم ساخته شده اند. اما از آنها انتظارهاي ويژه اي مي رود از جمله ميكروفون هاي بي سيمي از اين جهت كه نياز به سيم ندارند فوق العاده به درد مي خورند اما از اين جهت كه خوره باطري هستند دردسر آفرينند.
ميكروفون هايي كه به يقه بسته مي شوند به ميكروفون هاي Lavalier معروف هستند و از فناوري Electret بهره مي گيرند.
ميكروفون هاي موسوم به Bass به دليل داشتن ديافراگم هاي بسيار بزرگ و قوي براي صداهاي بسيار بم طراحي مي شوند.
گاهي اوقات نياز است ميكروفون هايي ساخته شود كه از مناطقي صدا جمع كنند كه صدا بسيار شديد است مانند گروه كُر در اين صورت بايد طراحي اين ميكروفون ها نيز به تناسب صورت بپذيرد. به اين نوع ميكروفون ها Pressure Zone مي گويند.