• خاتمي حقايق را نگفت
«پرويز ورجاوند» سخنگوي جبهه ملي اخيراً از اصلاح طلبان انتقاد كرده و گفته است: «در ميان اصلاح طلبان تنها افراد معدودي وجود داشتند كه با وجود آنكه در ساختار حاكميت مدتي داراي نقش هاي سياسي بودند اما به اين نتيجه رسيدند كه ادامه روند موجود در ساخت قدرت منافع ملي را دچار مشكل مي كند و به همين سبب، واقعيت هايي را با مردم در جريان گذاشتند... [در مقابل] خاتمي با آنكه پشتوانه ۲۰ ميليون رأي ملت ايران را با خود داشت و بايد همه چيز خود را فداي منافع ملي مي كرد، هيچ گاه حقايق را با مردم ايران در جريان نگذاشت و اين موضوع خصوصاً در شرايط كنوني نگران كننده است.»
• نمايندگان مي خواهند «باخبر» شوند
قرار است طرحي در مجلس تهيه شود كه بر اساس آن دو نفر از نمايندگان مجلس در جلسات شوراي عالي امنيت ملي كه در آن راجع به سياست خارجي كشور بحث مي شود شركت كنند، حضور اين نمايندگان به عنوان مطلع بوده و حق رأي ندارند. نمايندگان علت تصميم خود براي تنظيم اين طرح را نارضايتي مجلس از مسئولان وزارت امور خارجه و عدم توجه به نمايندگان در انتقال آخرين اخبار و تصميمات در خصوص سياست خارجي كشور به آنها اعلام كرده اند.
• مخالفت مجمع، ترديد درباره خاتمي
يك عضو فراكسيون روحانيون مبارز در مجلس خبر داده كه اين تشكل سياسي در هفته جاري در مورد استعفا و همه پرسي تصميم مي گيرد. اين در حالي است كه وي تاكيد كرده مجمع با استفاده از اين گزينه ها مخالف است. «فخرالدين صابري» دليل مخالفت روحانيون مبارز با استعفا و همه پرسي را چنين توضيح داده است: «در شرايط حاضر كه تحت تهديدات آمريكا قرار داريم بايد وحدت ملي، انديشه هاي امام و مصالح انقلاب رعايت شود.» اين ها مواردي است كه در بيانيه اخير خاتمي به مناسبت دوم خرداد هم آمده بود و باعث شد تا ناظران در ميزان همراهي خاتمي با موضوع استعفا تا حدي ترديد كنند.
• برخورد با عاملان سانسور
رئيس كل دادگستري خوزستان در گفت وگويي با يك روزنامه صبح از امكان برخورد با نهادها و اشخاصي كه برابر آزادي مطبوعات مي ايستند، سخن گفته است. آن طور كه از «اميرعباس سهراب بيگ» نقل شده، در صورتي كه اشخاص حقيقي و حقوقي، آزادي مطبوعات را محدود كنند و يا دست به سانسور بزنند در صورت طرح شكايت توسط مطبوعات، با آنها به استناد قانون مطبوعات با قاطعيت برخورد مي شود.»
• خداحافظي با تحكيم
از جمله مسايل قابل توجه در نشست سالانه دفتر تحكيم وحدت كه آخر هفته گذشته برگزار شد، كناره گيري «سعيد رضوي فقيه» دبير سياسي اين تشكل دانشجويي بود. او در تريبون آزاد اين نشست از عضويت خود در شوراي مركزي تحكيم وحدت به عنوان «يك اشتباه» ياد كرد و با اعلام اين كه ديگر براي پست شوراي مركزي نامزد نخواهد شد، مسئوليت گرفتن جوان ترها در اين تشكل را مورد تاكيد قرار داد. گفتني است رضوي فقيه كه دانشجوي دوره دكتراي فلسفه در دانشگاه تربيت مدرس است، در يك سال اخير به همراه «عبدالله مومني» دبير تشكيلات تحكيم وحدت نقش مهمي در فعاليت هاي اين تشكل دانشجويي به ويژه در جريان اعتراضات به حكم اعدام آقاجري داشتند كه به بازداشت ۲۴ ساعته آنها نيز منجر شد.
• برنامه هاي جديد جبهه دوم خرداد
«يدالله اسلامي» دبير اجرايي شوراي هماهنگي جبهه دوم خرداد خبر داده كه در جلسات اين شورا موضوعات استعفا و همه پرسي مورد بررسي قرار گرفته و به زودي نتايج آن، عملياتي مي شود. وي گفته كه در سخنراني ها و بيانيه ها، تلاش مي شود تا فضاي افكار عمومي براي اجراي برنامه هاي جديد آماده شود.
• دستور بازنگري قانون اساسي
دبيركل حزب مردمسالاري در كنگره اين حزب كه جمعه گذشته برگزار شد، گفته است: «راه حل هايي كه برخي افراطيون درون اصلاح طلبان براي خروج از بن بست كنوني ارائه مي دهند، اگر نگوييم وضعيت را بسيار بدتر مي كند، حداقل بايد گفت صرفاً با انگيزه حفظ خودشان ارائه مي شود. خروج از حاكميت، استراتژي خندق، نهضت بيانيه نويسي، استعفا، مقاومت مدني، رفراندوم تقنيني و امثال آن به نظر مي رسد هيچ كدام نتيجه بخش نباشد و تنها راهكاري كه به نظر ما به طور اساسي مشكل را حل مي كند، همان اصلاح قانون اساسي است.... به نظر ما، بايد همه اصلاح طلبان با يكديگر متحد و منسجم شوند و طي درخواستي از مقام رهبري صدور دستور بازنگري در قانون اساسي را درخواست كنند.»
• دوم خرداد مانند ۲۲ بهمن
«سعيد ليلاز» در يادداشتي كه به مناسبت سالروز دوم خرداد در «اعتماد» منتشر كرده از «تغيير فاز» حركت جنبش مدني دوم خرداد خبر داده و نوشته است: «خارج شدن مردم از صحنه رقابت هاي سياسي بيشتر به معناي «عادي»تر شدن اوضاع و ورود كشور ما به مرزهاي توسعه يافتگي است تا «بحراني»تر شدن آن. انقلاب ها و خيزش هاي اجتماعي بزرگ و اصيل، معمولاً بيش از دو راه براي پيمودن ندارند: اگر موفق نشوند به كودتا و استبداد ولو موقت مي انجامند و اگر پيروز شوند به «استقرار» مي رسند. به نظر مي رسد كه درست همانند انقلاب ۲۲ بهمن و در تداوم آن، جنبش دوم خرداد نيز در مسير پيمودن راه دوم يعني استقرار است.»