تنوع زيستي پشتوانه زندگي انسان
|
|
اشاره: روز اول خرداد، مقارن با روز جهاني تنوع زيستي بود. پس از گذشت بيش از چهار دهه كه بشر انقراض بسياري از گونه هاي زيستي جانوري و گياهي را به مثابه خسارات سنگين و غيرقابل جبران در محيط زندگي خود مشاهده مي كند، تنوع زيست و حفظ آن براي بقاء حيات در كره زمين اهميت بيشتري يافته است. مقاله حاضر به شناخت بيشتر اين اهميت كمك مي كند و براي علاقه مندان فراگيري دانش زيست محيطي جالب مي باشد.
تنوع زيستي(Biodiversity) در محيط هاي طبيعي كه بستري از ذخاير بيولوژيك را در دامان خود نهفته دارند، از مهمترين موضوعاتي است كه امروزه در كليه برنامه هاي جامع زيست محيطي به آن توجه زيادي مي گردد. تنوع در سطح گونه به تعداد گونه در واحد سطح با در نظر گرفتن يكنواختي افراد گونه ها و در واحد اكوسيستم به تنوع رويشگاه ها و زيستگاه هاي مختلف اطلاق مي گردد.
هر يك از اين سيستم ها با در هم كنش و اثرات متقابل مي توانند از طريق تنوع زيستي، خدمات شاياني را به محيط هاي طبيعي و انساني ارائه دهند.
تنوع زيستي از جمله فاكتورهايي است كه به واسطه آن مي توان كمبود منابع غذايي را در چارچوب يك برنامه منسجم و هدفمند جبران نمود. شرط اوليه و لازم جهت استفاده مستمر از تنوع زيستي، ابتدا وجود مقادير قابل توجهي از منابع اكولوژيك و بيولوژيك مي باشد تا انسان بتواند با برنامه ريزي علمي و اصولي، توليد سالانه اين منابع را مورد استفاده قرار دهد.
در حال حاضر انسان به گونه اي عمل مي كند كه نظم ساخته و پرداخته خود را به هزينه از بين رفتن نظم طبيعي كره زمين، كاهش گونه هاي گياهي و جانوري و تبديل مراتع و جنگلهاي طبيعي به كشت هاي وسيع تك گياهي، افزايش مي دهد كه از اين راه الگوي جامعه و تنوع گونه اي را تحت تأثير منفي قرار مي دهد.
آمارهاي جهاني نيز حاكي از گسترش روزافزون انهدام گونه ها و كاهش تنوع زيستي مي باشد.
در شناخت اهميت تنوع زيستي نكات زير مورد توجه است:
انسان از لحاظ عاطفي مجبور است از موجودات زنده محيط خود بدون در نظر گرفتن منافع اقتصادي آن، حفاظت كند. شدت و ضعف اين اعتقادات به خصوصيات فرهنگي و اخلاقي هر فرد بستگي دارد.
انسان علاقه مند است كه مناظر زيبا و دل انگيز، حيات وحش، گونه هاي گياهي و موجودات زيبا را مشاهده نمايد و اين مناظر در روحيات و شرايط زندگي او اثر مي گذارد.
تنوع زيستي شامل منافع اقتصادي بي شماري است كه از طريق توليد متنوع محصولات عايد مي گردد. محصولات تنوع زيستي از طبيعت قرض و مورد استفاده بشر قرار مي گيرد. قابليت هاي بالقوه منابع ژنتيكي كمتر مورد عنايت قرار گرفته و برخي از اين قابليت ها در اثر انقراض نسلي از موجودات زنده از بين رفته است.
مهمترين ركن در مورد تنوع زيستي، خدمات وسيعي است كه اين گوناگوني زندگي ارائه مي دهد. اين قابليت ها و خدمات شامل حفظ تركيب گازها در اتمسفر ، تعديل آب و هوا، حاصلخيزي و ثبات خاك، از بين رفتن بقايا و زوايد غير قابل مصرف، چرخه عناصر غذايي و كنترل طبيعي آفات و بيماري ها مي باشد.
تنوع در اكوسيستم هاي طبيعي و مصنوعي
جنگلها و مراتع طبيعي در مقايسه با اكوسيستم هايي كه به وسيله كشت هاي خالص به شكل مراتع مصنوعي در آمده اند، نمونه عيني از اكوسيستم هاي داراي تنوع بالا مي باشند.
اكوسيستم هاي طبيعي ضمن دارا بودن تنوع توليد، با اتخاذ شيوه هاي مناسب بهره برداري همه ساله مقادير قابل توجهي از توليد را به شكل مستمر و با كمترين هزينه در اختيار قرار مي دهد.
تنوع ريشه دواني، تنوع خاك و در نهايت تنوع گونه اي بالا باعث مي گردد، در صورت نازل شدن بلاياي طبيعي كمتر تحت تأثير قرار گيرد. جنگلهاي مصنوعي با بروز يك آفت به شدت آسيب مي بيند در صورتي كه اكوسيستم هاي طبيعي با تنوع گونه اي بالا نسبت به آفات و امراض مقاومت نشان مي دهند.
با توجه به تأثيرات چند جانبه تنوع گونه اي در اقتصاد، محيط زيست و زندگي موجودات زنده و اثرات مخرب كاهش تنوع زيستي در زندگي موجودات زنده و محيط هاي طبيعي، ضروري است كه تنوع زيستي از جوانب مختلف حفظ گردد. براي اين كار حفظ و مديريت مناطق حفاظت شده و همچنين حفاظت از رويشگاه هاي داراي گونه هاي نادر و در حال انقراض و مناطق داراي تنوع گونه اي بالا، تهيه اطلاعات علمي در مورد گونه هاي نادر و در حال انقراض، حفاظت از منابع ژنتيك مختلف از طريق بانكهاي بذر، آموزش در مورد گونه هاي بومي و حمايت از تشكل هاي زيست محيطي و در نهايت مديريت بهينه سرزمين لازم است.
حسن قليچ نيا
|