نگاهي به اثرات و پيامدهاي زيست محيطي سد بزرگ «يانگ تسه» چين
سد بزرگ و كابوس زيست محيطي
|
|
چين، يكشنبه پيش، راه رودخانه عظيم يانگ تسه را بست؛ و پر كردن مخزن بزرگترين طرح برق آبي جهان را كه سبب غرور ملي است آغاز كرد، اما منتقدان مي ترسند كه اين طرح به يك كابوس زيست محيطي بزرگ تبديل شود.
به گزارش خبرگزاري رويتر از پكن، تلويزيون چين به طور زنده آبشارهايي از آب سفيد را كه در حال بستن دريچه ها غرش كرده و به پايين سرازير بود نشان داد. اين سد روي سه دره بسته شده و بزرگترين طرح مهندسي اين كشور پس از ديوار بزرگ چين است كه ۲ هزار سال پيش ساخته شد.
خبرگزاري شين هوا گفت از ۲۲ دريچه سد در يي چانگ، در استان مركزي هوبي، ۱۹ دهانه آن بسته شد، و جلوي رودخانه سيل خيز يانگ تسه را گرفت تا درياچه پشت سد را به طول ۶۰۰ كيلومتر پر از آب كند. بنابه همين گزارش «طرح بستن دريچه ها براي پر كردن درياچه پشت سد موفقيت آميز بوده است.»
چين مي گويد بزرگترين طرح برق آبي جهان براي نيازهاي ملي به نيروي برق، حياتي است و كمك خواهد كرد كه رود ۶۳۰۰ كيلومتري يانگ تسه را مهار كند. اين رود در طغيانهاي سالانه، در قرن گذشته، ۳۰۰ هزار تن را كشته است.
شين هوا گفت: «پس از يك دهه ساخت و ساز، طرح سد سه دوره اي امسال به بهره برداري مي رسد، و نقش مهمي در كنترل سيل، توليد نيروي برق، كشتيراني، انحراف مسير آب و حفظ محيط زيست خواهد داشت.»
اما ناقدان چيني و خارجي مي گويند اين طرح ۲۵ ميليارد دلاري كه اجراي آن در سال ۱۹۹۳ آغاز شد و قرار است در سال ۲۰۰۹ به پايان برسد، فاجعه اي زيست محيطي به همراه خواهد آورد، زيرا آلودگي ناشي از فاضلاب شهرها، روستاها، كارخانه ها و بيمارستانها در بستر درياچه سد انباشته خواهد شد. بيش از ۷۲۰ هزار نفر از مردم چين اعم از ماهيگيران و كشاورزاني كه در كناره رود يانگ تسه فعاليت مي كنند ناچار به مهاجرت خواهند شد و بيش از يك ميليون نفر از كشاورزان نيز، به دليل غرق شدن اراضي كشاورزي در درياچه پشت سد، ناچار به ترك زمين هاي آبا و اجدادي مي شوند.
همچنين كارشناسان ميراث هاي فرهنگي چين هشدار داده اند كه برخي آثار ارزشمند باستاني نيز در ۱۲ بخش استان به زير آب خواهد رفت.
«سون يات سن»، رهبر انقلابي چين براي نخستين بار ساخت اين سد را در سال ۱۹۱۹ پيشنهاد كرد، اما به خاطر موانع فني و ناآرامي هاي اجتماعي ساخت آن ۷۰ سال به تعويق افتاد.
ترجمه:سعيد علوي نائيني
|