«چه خوانده ايد؟» مهمترين اتفاق ادبي؟ كتابي كه در دست انتشار داريد؟« سؤالهايي كه كهنه نمي شوند. چرايش را هم مي دانيد. چون هر روز كتابي مي آيد و هر روز- و البته اگر بگوييم هر هفته يا هر ماه بهتر است- اتفاقي در حوزه ادبيات مي افتد. رفتيم به سراغ چند شاعر پيشكسوت و پرسيديم همانهايي را كه در ابتداي اين نوشته آمد. سراغ همان سه محور را گرفتيم و مي خوانيد آنچه منوچهر آتشي، ضياء موحد و علي باباچاهي گفتند:
منوچهرآتشي: دريغ شعر دهه چهل را نخوريد!
كتاب زياد مي خوانم و اين انتخاب را مشكل مي كند- از چند كتابي كه اين اواخر خواندم لذت بردم و برانگيخته شدم كه چيزهايي بنويسم.
اولين كتابي كه مي توانم نام ببرم« زنگوله تنبل» هوشنگ چالنگي است كه به عقيده من از پيشكسوتان شعر مدرن و پسامدرن امروز است. بعد از او بود كه شعر ناب و شيوه او ادامه پيدا كرد. البته گونه هاي اخير را به او ربط نمي دهم بلكه شيوه هايي كه به شعر ناب منتهي شد را به چالنگي نسبت مي دهم، در مجله خوشه شاملو، شاملو از او ستايش كرده است. در مورد ايشان در نشر دشتستان سخنراني كردم كه همه اهل نقد و نظر حضور داشتند. كتاب بعدي «روزنامه هاي تبعيد» از حسن عالي زاده است. او از شاعراني بود كه منتظر بودم كه كتابش را ببينم. او و چالنگي هر دو از شاعران مردم گريز هستند.
كتاب عالي زاده كه كتاب درخشاني است و نقدي نوشته ام كه چاپ خواهد شد، اشعار او خيلي مدرن است و زبان شعري قوي دارد هم با وزن بازي مي كند و هم داراي ريتم دروني و وزن دروني است از آن شاعراني است كه گمنام مانده است.
دفتر شعر ديگري است به اسم «ميم» نوشته افشين دشتي است. كتاب خوبي است مي خواهم كه نقدي هم درباره اين كتاب بنويسم.
دو مجموعه شعر سعيد صديق «من آسمان خودم را سروده ام» و «بي پناهي وطن ندارد» را پسنديده ام.
در مورد سؤال دوم هر كسي يك نظري دارد نظر من اين است كه انتشار اين نوع كتاب ها ثابت مي كند كه نسل جديد ما استعداد بوجود آوردن چهره هاي خوبي دارد. ما هرگز نبايد به صرف اينكه در بسياري جاها كار تخريب شعر انجام مي گيرد و مي خواهند شعر را تهي كنند، نگران باشيم، خوشبختانه در كنار اين تخريب ها چهره هاي خيلي خوبي آثار خود را عرضه مي كنند؛ و اين قدرت شعر است و كساني كه دريغ شعر دهه چهل را مي خورند در كتاب هاي موفق نسل جوان و ديگران اين روحيه را ببينند.
من الان چيزي در دست انتشار ندارم. در انتشارات نگاه براي من قراري گذاشتند كه گزينه اي از مجموعه شعرهاي مرا در بياورند اما به قول مدير انتشارات نگاه چون بازار كتاب در اين فصل راكد است ايشان هم دست نگه داشته اند.
ضياء موحد: سه انقلاب در شعر مدرن را بخوانيد
دو كتاب شعر از سعيد صديق از شاعران شمال و دو مجموعه از منصور اوجي به دستم رسيده. دفتر شعر «نود و نه شعر» از محمدرضا عبدالملكيان- «مادرانه ها» از فاطمه راكعي- «وقتي كه مقصدي نيست» از عليرضا بابايي «گل ها همه آفتاب گردانند» از قيصر امين پور- «پرنده پنهان» از گروس عبدالملكيان چند نفر از اينها شاعران خوبي هستند و مخاطب دارند، اطلاعات خوبي در زمينه شعر دارند جز يكي، دو تا از آنها با همه آشنايي دارم. در آخر بايد بگويم كه مجموعه اشعار سيمين بهبهاني را هم ديده ام.
از اتفاق مهم ادبي، چيزي كه حالا در ذهنم هست ترجمه يك مقاله بسيار خوب به اسم «سه انقلاب در شعر مدرن» كه در فصلنامه زنده رود چاپ شده است و آقاي منوچهر بديعي آن را ترجمه كرده بودند. اين مقاله در۱۹۶۰ توسط البرن شا نوشته شده كه بسياري از مسائلي را كه شاعران جوان ما با آن دست و پنجه نرم مي كنند در واقع اين تجربيات در اروپا را در اين مقاله گزارش كرده است.
در اين مقاله به ريشه هاي پست مدرن در شعر پي مي بريم كه به سال ۱۹۴۵ بر مي گردد البته اتفاق هاي مهم ديگري افتاده است اما من خواندن اين مقاله را به دوستان شاعر توصيه مي كنم.
كتابي را توسط انتشارات هرمس در دست چاپ دارم به نام »ارسطو تاگودن« كه مجموعه مقالات فلسفي و منطقي است كه آماده است و فقط مانده كه مقدمه اي براي آن بنويسم.
علي باباچاهي: شواليه سپانلو خوشحالم كرد
كتاب هاي شعر را تقريباً به شكل گروهي انتخاب مي كنم به اين معنا كه در هفته يا در ماه تعدادي كتاب شعر تازه انتشار يافته و يا از قبل چاپ شده را به طور همزمان مورد مطالعه قرار مي دهم. بنابراين از همين منظر از اين كتاب ها مي توانم نام ببرم. فعل هايي كه در غياب تو صرف مي شوند موسي بندري، دوربين قديمي عباس صفاري، بيوه سياه نصرت رحماني- دلقك با شبكلاه شكلاتي رضا بختياري اصل، پاييز در بزرگراه محمدعلي سپانلو، ما نبوديم مسعود جوزي ،عكس تمام قد اورنگ خضرايي،سپيدخواني روز مفتون اميني، گنجشك ها و گيلاس محمد حقوقي،آخرين كتاب شعر محمود فلكي، قطعات شاهپور بنياد،بيا براي زندگي اسمي انتخاب كنيم م. روان شيد ، ولدزن كورش كرم پور و دفتر ميوه ها منصور اوجي.
در مورد مجموعه شعر شاعران تثبيت شده يا پيشكسوت بايد بگويم كه با جنبه هاي تكراري و بعضاً ملال آور شعر آنها روبه رو شدم. ناگفته نماند گاه با نو آوري هايي غيرمنتظره در دفاتر شعر همين شاعران مواجه شدم و اما در مورد دفترهاي شعر شاعران جوان بايد بگويم با نوعي فاصله گيري جدي آنان از شعر شاعران نسل پيش برخورد كردم كه اين موضوع خبر از اعلام خودويژگي شعر اين شاعران مي دهد كه اميدواركننده است.
اجازه بدهيد موضوع مستقلي را در اينجا مطرح كنم، كه شايد ارتباط مستقيمي با سئوال شما نداشته باشد. من شخصاً از خبر دريافت جايزه محمدعلي سپانلو از كشور فرانسه بسيار خوشحال شدم و فرصتي است كه در اينجا به ايشان تبريك بگويم. مجموعه عاشقانه ترين ها (گزينش و بررسي شعر عاشقانه امروز) كه حدود هشتصد صفحه است توسط نشر ثالث منتشر مي شود.
«شعر امروز- زن امروز» (گزينش و بررسي شعر شاعران زن) كه حدود ششصد صفحه است توسط نشر يوشيج منتشر خواهد شد.
... (زندگي و شعر اسماعيل شاهرودي) كه در حال تدوين و تهيه مطالب آن هستم كه ناشر آن نشر ثالث است.
مجموعه شعري هم آماده چاپ دارم كه هنوز نامي براي آن در نظر نگرفته ام.