بحران مربوط به دروغگويي دولت انگليس در مورد سلاح هاي كشتارجمعي عراق در دوران حكومت صدام حسين كه از چند هفته قبل فضاي سياسي و رسانه اي اين كشور را فراگرفته، ديروز با مرگ مشكوك دكتر «ديويد كلي» مشاور دولت انگليس در زمينه سلاح هاي عراق كه تصور مي شد منبع اصلي گزارش شبكه خبري بي.بي.سي درباره تغييرات اطلاعات پرونده «دوسيه صدام» است، وارد مرحله تازه اي شد.
بر اساس گزارش هاي منابع خبري جنازه ديويد كلي ۵۹ ساله يك روز پس از ناپديد شدن او، ديروز جمعه در محلي در نزديكي منزلش توسط پليس پيدا شد.
ديويد كلي روز پنج شنبه حدود ساعت ۳ بعد ازظهر پس از آن كه به زنش گفته بود براي قدم زدن به بيرون مي رود در نزديكي منزلش در منطقه ابيگدون در شمال لندن ناپديد شد. وقتي كلي تا شب به خانه بازنگشت خانواده او اين مسئله را به پليس خبر دادند و پس از آن جستجوهاي گسترده اي براي يافتن او آغاز شد تا اين كه روز جمعه پليس اعلام كرد جنازه مردي را در نزديكي خانه كلي يافته است. پس از آنكه چند هفته قبل «اندرو گيلگان» خبرنگار شبكه بي.بي.سي در گزارشي اعلام كرد به دستور كمپبل مدير ارتباطات دولت انگليس و دستيار ارشد توني بلر نخست وزير آن كشور در سپتامبر سال گذشته براي متقاعد كردن نمايندگان پارلمان انگليس و افكار عمومي اين كشور به منظور همراهي با آمريكا در جنگ عليه عراق عبارت «عراق تحت حكومت صدام قادر است در فرصت كمتر از ۴۵ دقيقه سلاح هاي شيميايي و بيولوژيك» را آماده استفاده كند، بحران اعتماد بزرگي در روابط كابينه با پارلمان و افكار عمومي ايجاد شد. عدم توانايي مقامات آمريكايي و انگليسي در كشف مدارك و اسناد مربوط به سلاح هاي كشتارجمعي عراق پس از سرنگوني صدام حسين زمينه تشديد اين بحران را در هر دو كشور بيشتر كرد.
در انگليس، نمايندگان پارلمان تحقيقات در اين خصوص را آغاز كردند. در همين زمينه سه شنبه گذشته «ديويد كلي» مشاور دولت انگليس در مورد سلاح هاي عراق كه گفته مي شد منبع اصلي گزارش خبرنگار بي.بي.سي است به كميته امور خارجه مجلس عوام فراخوانده شده تا در اين خصوص توضيح دهد.
بر اساس گزارش هاي منتشره از حضور كلي در كميته يادشده او اين امر را كه منبع اصلي گزارش بي.بي.سي بوده رد كرد.
همچنين تلويزيون بي.بي.سي نيز روز جمعه پس از انتشار گزارش مرگ كلي اين نكته را كه او منبع اصلي گزارش خبرنگار بي.بي.سي در مورد دستكاري اطلاعات مربوط به سلاح هاي كشتارجمعي عراق بود تكذيب كرد.
از سوي ديگر ريچارد اوتوي، نماينده حزب مخالف محافظه كار در كميته امور خارجي مجلس عوام گفته است ديويد كلي هنگام حضور در اين كميته از فشارهايي كه بر او وارد مي شد سخن به ميان آورده است.
وي افزود: در اين جلسه از كلي خواسته شد تا مداركي را ارائه كند و او پاسخ داد اين كار را خواهد كرد اما به دليل فشار رسانه ها قادر نيست به منزلش برود و در فرصت مناسب اين كار را انجام خواهد داد.
كلي همچنين در اين جلسه گفته بود كه او با خبرنگار بي.بي.سي ملاقات كرده اما او اين امر را كه او گفته است مشاور رسانه اي دولت اطلاعات را دستكاري كرده انكار كرد.
از سوي ديگر دولت انگليس اعلام كرده بود كه تصور مي كند كه كلي تنها منبع خبرنگار بي.بي.سي بوده است. ريچارد اوتوي گفته است اعضاي كميته امور خارجي مجلس عوام در نهايت به اين نتيجه رسيدند كه كلي تحت فشار قرار داشته و دولت نيز با او رفتار بدي داشته است.
با اين حال پس اعلام خبر ناپديد شدن ديويد كلي سخنگوي دولت انگليس گفت: «ما شديداً نگران وضعيت دكتر كلي هستيم و اميدواريم كه سالم برگردد.»
همچنين خبر مرگ كلي در حالي كه توني بلر در ادامه سفر خارجي خود از آمريكا به ژاپن مي رفت در آسمان و داخل هواپيما به او داده شد.
نخست وزير انگليس روز پنج شنبه در نطقي كه در كنگره آمريكا ايراد كرد بار ديگر به دفاع از اقدام دولت هاي آمريكا و انگليس در حمله به عراق و سرنگوني صدام پرداخت.
توني بلر كه همچون جورج بوش پس از پيدا نشدن سلاح هاي كشتارجمعي در عراق به شدت مورد انتقاد قرار گرفت با انتقاد از مخالفان خود گفت: بر فرض اين كه مخالفان ما درست بگويند و در عراق سلاح كشتارجمعي نباشد بازهم حمله ما به عراق و سرنگوني صدام كار بزرگي است چرا كه ما خطري را كه عامل رنج و بدبختي انسانيت بوده از بين برده ايم و به همين دليل تاريخ هم ما را خواهد بخشيد.
از سوي ديگر از منابع خبري از توكيو گزارش دادند كه گروه كوچكي از ژاپني هاي معترض روز جمعه قبل از ورود توني بلر به ژاپن با تجمع در جلوي سفارت انگليس در توكيو از نقش نخست وزير انگليس در جنگ عليه عراق انتقاد كردند. اين تظاهركنندگان شعار مي دادند «بلر از مردم عراق عذرخواهي كن» و «سربازان انگليسي را از عراق خارج كن.»
قرار است توني بلر در ژاپن با مقامات اين كشور از جمله كوايزومي درخصوص موضوعات مختلف از جمله بازسازي ارتش ژاپن و مشاركت دادن اين كشور و ارتش «در مسائل جهاني گفت وگو كند.»