تحليلي بر مشكلات بوش در عراق پس از صدام حسين
جنگ واقعي
زير ذره بين
بوش اگر نتواند در عراق سلاح هاي كشتار جمعي بيابد و عراق را از دست بدهد رئيس جمهوري شكست خورده خواهد بود اما اگر بتواند در عراق نظامي چند قومي و تكثرگرا را سامان دهد، مبالغه او درباره سلاح هاي عراق فراموش مي شود
|
|
يكشنبه هفته گذشته را شايد بتوان مهمترين روز در عراق از زمان شروع جنگ و شايد مهمترين روز در تاريخ نوين اين كشور ناميد. نخستين روزي كه كسي مي تواند در آن از «آزادسازي» عراق سخن بگويد. روزي كه شوراي چند مذهبي و چند قومي عراق متشكل از مردان و زنان قدرت و مسئوليت در كشورشان را به عهده گرفتند، روز شروع به كار منتخب ترين رهبري كه تاكنون عراق به خود ديده است.
نخستين اقدام آنها چه بود؟ اعلام ۹ آوريل، روز سقوط رژيم صدام، به عنوان تعطيل ملي. پرزيدنت بوش، ژنرال تامي فرانكس و هفته نامه استاندارد۹، آوريل را روز پيروزي عراق ناميدند. اما اين اميد وقتي به واقعيت مي پيوندد كه نخستين شوراي منتخب عراق اين روز را به عنوان روز آزادي عراقي ها بپذيرد. هنوز زود است كه ببينيم آيا اين شوراي منصوب عراقي شكوفا مي شود و راه را براي استقرار دولت قانوني و انتخابات در عراق هموار مي كند يا نه. اينها از وظايف اين شورا است. شورا بايد ابتدا خود را به مردم عراق بقبولاند و ثابت كند در شرايطي كه اكثر عراقي ها،آمريكا و صدام را نمي خواهند، آنها خود يكديگر را قبول دارند. اينها دست نشانده نيستند، بنابراين تشكيل شورا گام آغازين بسيار مهم و اساسي است. هدف آمريكا همين است. اميدواري هم وجود دارد.
اما كسي كه به اكثر گزارش هاي خبري و برنامه هاي تلويزيوني آمريكا در يكشنبه گذشته نگاه كرده باشد چنين احساسي نخواهد داشت. اكثر آنها منحصرا به اين مي پرداختند كه چه كسي مسئول مبالغه توان هسته اي صدام بوده است. اين قابل درك است. اين موضوع كه پرزيدنت بوش ممكن است ملت را به گمراهي كشانده و به جنگ هدايت كرده باشد و قصور آن را هم به گردن سيا انداخته باشد، موضوع بسيار مهمي است.
اما براي من اين آزاردهنده است كه تيم بوش تمام مدت مشغول دفاع از دلايل خود براي وارد شدن به جنگ باشد و مدام بگويد كه صدام سلاح كشتار جمعي داشت كه غيرقابل بازدارندگي بود و مي توانست ما را تهديد كند و با القاعده هم رابطه داشت. گفتن و تكرار اين دلايل و دفاع از آن، آنها را از عملي كردن دليل واقعي و ارزشمند براي جنگ بازمي دارد: استقرار دولتي با مدارا، مقبول، تكثرگرا و چند مذهبي در عراق كه بهترين پاسخ و پادزهر براي صدام حسين و اسامه بن لادن باشد.
اگر تيم بوش بخواهد در اين جنگ واقعي برنده شود بايد به جايزه آن چشم داشته باشد و بداند كه: نخست اينكه نيروهاي آمريكايي نياز به پايان يافتن جنگ دارند. متأسفم آقاي رئيس جمهور اما «جنگ اصلي» (در عراق) آنطور كه شما گفتيد پايان نيافته است. زيرا واقعيت اين است كه اين جنگ هيچگاه در مناطق با هسته هاي سني نشين بغداد و مثلث سني نشين غرب جايي كه ۸۰ درصد از حملات به نيروهاي آمريكايي در آن اتفاق مي افتد وجود نداشت. آنچه روي داد اين بود كه دو لشكر از گارد جمهوري صدام كه اين مناطق را تحت كنترل داشت، ذوب شد و اكنون در حال كشتن نيروهاي آمريكايي است. به اين مناطق بايد دوباره توجه شود و بعد بازسازي شود.
دوم اينكه، آمريكا بايد حمايت گسترده اي از شوراي جديد عراق انجام دهد تا آن را قادر بدست گرفتن قدرت بيشتر در كوتاه ترين زمان ممكن كند. هر چقدر قدرت بيشتري بيابد، بيشتر از جانب عراق مي تواند سخن گويد و بيشتر روشن مي شود كه آمريكا واسطه آزادي عراق است نه اشغالگر آن و كساني كه به ما تيراندازي مي كنند در حقيقت چه آينده عراق (و دنياي عرب) را هدف گرفته اند.
روسيه، فرانسه و آلمان بيشترين سهم را در بدهي خارجي ۶۰ ميليارد دلاري عراق دارند. بخش عمده اين بدهي بايد بخشوده شود. اعضاي تيم بوش بايد از اسب غرور پايين بيايند و روسيه، فرانسه، آلمان و اعراب را به چالش بطلبند و آنها كه آماده اند يك عراق خودمختار راحمايت كنند را با خود همراه سازند.
سوم اينكه، به گفته پيتر بوكارت پژوهشگر بلندپايه،شرايط اضطراري در سازمان نظارت بر حقوق بشر، بيش از ۲۰ گور جمعي تاكنون در عراق يافت شده است و ممكن است ۹۰ گور ديگر هم در نقاطي ناشناخته وجود داشته باشد.
تنها در يكي از اين گورها ده هزار نفر دفن بودند كه توسط رژيم صدام قتل عام شده بودند. سازمان نظارت بر حقوق بشر تخمين زده است كه ۳۰۰ هزار مفقود در عراق وجود دارد.
بوش همچنان در جستجوي سلاحهاي كشتار جمعي استفاده نشده صدام است، در حاليكه مدارك و شواهد كشتار جمعي توسط او همه جا در عراق ديده مي شود. پنتاگون هيچ كاري براي كمك به عراقي ها در يافتن و خالي كردن اين گورها انجام نداده است. با اين كار مي توان مدركي براي دادگاه بين المللي جنايات جنگي بدست آورد و اين سند جنايت جمعي را به دنيا نشان داد.
لطفا به پاداش پيروزي در اين جنگ توجه كنيد. اگر آمريكا سلاح كشتار جمعي در عراق بيابد اما عراق را از دست بدهد، بوش نه تنها يك رئيس جمهور شكست خورده خواهد شد بلكه كسي خواهد بود كه دنيا را براي آمريكايي ها حتي خطرناك تر كرده است. اگر آمريكا سلاح كشتار جمعي در عراق نيابد اما عراقي بهتر بسازد عراقي كه نمونه يك دولت عربي چند قومي و چند مذهبي باشد كه بتواند به شيوه مقبول خود را اداره كند، بوش از (اتهام) مبالغه در موضوع تسليحات عراق نجات مي يابد و دنيا مكاني امن تر و مناسب تر براي همه خواهد شد.
توماس فريدمن - هرالدتريبيون بين الملل
|