مديركل دفتر مطالعات اقتصادي وزارت بازرگاني:
تجارت الكترونيكي نيازمند توسعه زيرساخت هاست
|
|
بي توجهي به مزيت هاي تجارت الكترونيك و عدم بهره مندي از مزاياي آن مي تواند موجب ضررهاي فراوان به اقتصاد ملي شود.
سيدشمس الدين حسيني- مديركل دفتر مطالعات اقتصادي وزارت بازرگاني در گفت وگو با خبرنگار ما- افزود: اگر استراتژي توسعه را با يك رويكرد برون نگر دنبال كنيم، بايد تحولات اقتصاد جهاني را هوشيارانه مورد توجه قرار دهيم.
به نظر مي رسد بي توجهي به اين تحولات مي تواند منجر به يك غفلت تاريخي شود و ضررهايي براي اقتصاد ما به همراه خواهد داشت.
وي گفت: به نظر مي رسد در دهه اخير، با توجه به گسترش و توسعه چشمگير فناوري اطلاعات (كه از آن به عنوان انقلاب فناوري اطلاعات نام برده مي شود)، حوزه هاي مختلف اقتصادي- اجتماعي بيشترين تأثير را از آن گرفته اند. يكي از اين حوزه ها اقتصاد و تجارت است. درحال حاضر ما با پديده هايي در اقتصاد مواجه مي شويم كه تحت عنوان اقتصاد نوين و اقتصاد الكترونيكي و تجارت الكترونيكي و امثالهم ياد مي شوند.
حسيني تصريح كرد: توسعه فناوري اطلاعات شايد مهمترين اثر خود در حوزه اقتصاد را با پديد آوردن فضاي مبادلات الكترونيكي يا تجارت الكترونيكي به جاي گذارده است.
به عبارتي اين امكان فراهم شده است كه خريدار و فروشنده بدون اين كه نياز به مذاكرات حضوري داشته باشند، در فضاي الكترونيكي با هم معامله كنند، كالايشان را انتخاب و متقابلاً بهاي آن را پرداخت كنند.
وي معتقد است كه اين امر محاسن زيادي را براي مصرف كننده و خريدار به همراه دارد و در اين زمينه اظهار داشت: با مراجعه به سايت هاي الكترونيكي، خريداران، كالا و خدمات خود را با كيفيت و قيمت مناسب شناسايي مي كنند و سفارش مي دهند.
اين كار براي فروشندگان يا عرضه كنندگان توسعه بازار را به همراه دارد كه نتيجه همه اينها مي تواند كاهش هزينه و افزايش بهره وري باشد.
مديركل دفتر مطالعات اقتصادي وزارت بازرگاني با اشاره به مزيت هايي كه مبادله يا تجارت الكترونيكي به همراه دارد، افزود: اين منافع هم براي اقتصاد ملي يا معاملات داخلي متصور است و هم براي مبادلات و تجارت خارجي. كشورهايي نظير آمريكا و برخي از كشورهاي اروپايي نظير آلمان، انگلستان و كشورهاي آسياي جنوب شرقي مثل مالزي و سنگاپور از اين مزيت به نحو احسن بهره مي گيرند و سهم تجارت الكترونيكي و مزيت هاي اقتصادي آن را براي اقتصادهاي ملي شان به صورت تصاعدي بالا مي برند.
وي افزود: زماني مي توانيم نسبت به بهره گيري از تجارت الكترونيكي در اقتصاد كشور اميدوار باشيم كه سطح آگاهي هاي تخصصي و عمومي را در اين زمينه افزايش داده باشيم. اين مسأله در حقيقت يك گام بسيار اصولي است.
حسيني با اعتقاد به اين نكته كه تجارت الكترونيكي نيازمند زيرساخت هاي لازم است، اظهار داشت: در اين زمينه بايستي يك فضاي حقوقي و قانوني مطمئن و شفاف داشته باشيم كه خوشبختانه اين قدم مهم در كشور ما برداشته شده است.
وي يادآور شد: قانون تجارت الكترونيكي توسط مجلس شوراي اسلامي تصويب شده است و مجلس درصدد است تا پيش نياز آن را فراهم كند. در اين زمينه ما مي بايست اين پشتيباني حقوقي و قانوني را در ساير قوانين مربوطه دنبال كنيم. به نظر مي رسد يكي از اين قوانين، قانون تجارت است كه در وزارت بازرگاني در دست بازنگري است.
مديركل دفتر مطالعات اقتصادي وزارت بازرگاني در پايان گفت: در اين زمينه سيستم پولي و بانكي كشور ما بايستي فضايي را براي دريافت ها و پرداخت ها به صورت الكترونيكي ايجاد كند، ضمن اين كه مي بايست يك زيرساخت فني مناسب در زمينه ارتباطات داشته باشيم، به نظر مي رسد توسعه شبكه هاي مخابراتي الكترونيكي و پست يكي از اين موارد باشد.
|