حميد ذاكري
اشاره:
يكي از مباحث اصلي صفحه «سفر و طبيعت»، جهانگردي و توريسم است، و آشناساختن خوانندگان اين صفحه با اين مقوله بسيار مهم و حياتي- البته با گرايش اكوتوريسم يا گردشگري طبيعت- از دل مشغولي هاي اصلي ماست.
از اين پس، به تناوب، مقالات، گزارشها و گفتگوهايي در اين رابطه خواهيم داشت و خواهيم كوشيد در طول زمان، كساني را كه به طور مستمر مطالب اين صفحه را دنبال مي كنند، با زواياي آشكار و پنهان اين صنعت عظيم آشنا سازيم.
در اين شماره به اختصار نگاهي كلي داريم به صنعت جهانگردي در جهان امروز.
صنعت جهانگردي غول عظيمي است كه روز به روز بزرگ و بزرگتر مي شود. شركت ها و سازمان هاي گسترده و بي شماري با هزاران هزار پرسنل متخصص دست در كار اين صنعت دارند و هر روز چرخه هاي تازه اي بر ساز و كار بنيادين اين صنعت افزوده مي شود.
اكنون كسي كه مي خواهد تعطيلات خود را بگذراند، مي تواند يك ويزاي فوري الكترونيك براي استراليا را از آژانسي در لندن تهيه كند. يا اگر كمي بيشتر بخواهد به ماجرا نزديك شود مي تواند با هشت دلار اتاقي در «ناميبيا» اجاره كند يا با ۲۶۰۰ دلار به تعطيلات سالانه خود از «كيپ تاون» به «تريستان داكنها» در آتلانتيك جنوبي برود.
امروز سفر و صنعت توريسم تصويري روشن از دهكده جهاني است. هر روز ارتشي مركب از پنج ميليون مسافر تجاري در سراسر جهان پرواز مي كنند و به دنبال بازارها و فرصت هاي تجاري تازه مي گردند.
همزمان، استانداردهاي خدماتي و رفاهي اين صنعت نيز بالا و بالاتر مي رود. فرودگاه هاي بزرگتر، هواپيماهاي مجهزتر، سرويس هاي عالي تر و هتل هاي مناسب تر تنها بخشي از اين خدمات هستند.
كشورها هر يك به نوعي درگير با اين صنعتند و مي كوشند تا از اين بازار عظيم سهمي براي خود دست و پا كنند، البته بعضي بيشتر سهم دارند و بعضي كمتر. اسپانيا يكي از آن هاست كه سهم بالايي دارد. آرژانتين يكي ديگر است. مسافرت هوايي، به ويژه، در حال تغييراتي عمده و بزرگ است و دست اندركاران صنعت هواپيماسازي هر روز مي كوشند با ابداعات تازه اي وارد گود شده به صنعت توريسم خدمات رساني كنند. نسل بعد از جت هاي ۷۴۷، هواپيماهايي غول آسا هستند كه تا سال ۲۰۰۵ عرصه آسمان را تسخير خواهند كرد.
مسافران قرن حاضر از مجموعه اي از امكانات فراتكنولوژي استفاده مي كنند كه براي قرن بيستمي ها غيرقابل باور به نظر مي رسيد! «ايرفرانس» يكي از شركت هاي هوايي است كه در نظر دارد براي مسافران خود ويديو و كامپيوتر شخصي و حتي امكانات بازي فراهم كند. در همين حال كار گسترش و نوسازي فرودگاه هاي اروپا با هزينه اي معادل ۶۶ ميليارد دلار در دست انجام است. حداقل ۶۰ ميليارد دلار هم به همين منظور در آمريكا هزينه مي شود.
مقدمات سفر، تهيه بليت، اخذ ويزا، رزرو هتل و ديگر تشريفات لازم براي توريست، به سرعت كاهش مي يابد. به عنوان مثال بازرسي مدارك مهاجرت در يك كارت پلاستيكي خلاصه مي شود كه شامل همه اطلاعات در رابطه با هويت فرد مورد نظر است. بدين ترتيب راه ها هر چه كمتر و دنيا به دهكده جهاني هرچه نزديكتر شده است.
بازرگانان مسافران با امكانات تلفني، كامپيوتري، الكترونيكي و ارتباطي وسيعي كه در دسترسشان قرار دارد در هر قاره اي مي توانند درست مثل دفتر خود عمل كنند و هر لحظه در جريان وقايع باشند. در اوضاع جديد، كه آن را «دسترسي جهاني» مي نامند، همه خطوط هوايي به كانال هاي تلويزيوني متصل اند. ماهواره ها امكان ارتباط با هر نقطه جهان را براي مسافر فراهم مي كنند. در سال ۲۰۱۰ حدود ۱۵ درصد جمعيت جهان هر ساله امكان مسافرت به خارج را خواهند داشت.
بسياري از كارشناسان اقتصادي يكي از سه صنعت كليدي قرن بيست ويكم را صنعت توريسم دانسته اند و جالب است بدانيم كه هر يك شغل از ده شغل موجود، به سفر يا توريسم مربوط است.
صنعت توريسم در جهان بيش از ۸۰ ميليون نفر را به طور مستقيم بيش از ۱۵۰ ميليون نفر را به طور غيرمستقيم در استخدام دارد. درآمد حاصله از اين صنعت ۱۱ تا ۱۲ درصد مواد خام جهاني است. همه اينها طلايه هايي كوچك از آن چشم انداز عظيم بيش نيست.
در سال ۲۰۱۰ تعداد توريست ها به يك ميليارد نفر خواهد رسيد و تنها درآمد حاصل از گذران تعطيلات جهانگردان ۵/۱ تريليون دلار خواهد بود؛ رقمي شگفت انگيز و افسانه اي.
امروز دورافتاده ترين كشورها، و حتي شهرها، به درآمدهاي حاصل از گردشگري مي انديشند و خود را آماده مي كنند. با اين همه، براساس بررسي هاي انجام شده هنوز بيشتر ساكنان كره زمين از مقوله گردشگري به دورند و فقط ۷ درصد جمعيت جهان به عنوان توريست طبقه بندي مي شوند. پس هنوز ظرفيت بسيار زيادي دست نخورده باقي مانده و صنعت توريسم دوران طفوليت خود را طي مي كند. در سال ۲۰۲۰ گردشگري به مرحله اي خواهد رسيد كه بسياري از مردم سالانه چهار بار مسافرت خواهند كرد.
به عبارت ديگر، مسافرت جهاني و توريسم در لبه رشد عظيمي قرار گرفته است. كشورهاي آسيايي هم جايگاه خود را خواهند داشت.
در سال ۲۰۲۰ رقمي حدود ۱۰۰ ميليون چيني به خارج مسافرت خواهند كرد . بر اساس مطالعات كمپاني بوئينگ در ظرف ده سال آينده حجم ناوگان هوايي حمل و نقل مسافران به دو برابر امروز خواهد رسيد قطارهاي راه آهن نيز تغييرات شگرفي خواهند يافت و روز به روز قطارهاي مغناطيسي و سريع السير جديد با فن آوري بسيار بالا در اروپا و آمريكا به كار مي افتند.
تاكيد هر چه بيشتر روي سرعت است. فرانسوي ها مشغول ساخت ترن جديدي هستند كه ۳۶۰ كيلومتر در ساعت سرعت دارد. حجم هتل ها هم تا سال ۲۰۱۰ دو برابر خواهد شد.
گردشگري طبيعت (اكوتوريسم)
به زودي هيچ منطقه اي در جهان خالي از جهانگرد نخواهد ماند، حتي قطب شمال و جنوب و فضا! بسياري از هم اكنون دارند براي مسافرت هاي فضايي ثبت نام مي كنند. كشتي هاي مسافرتي روز به روز افزايش مي يابند و غول پيكرتر مي شوند. يكي از اين كشتي ها كه متعلق به شركت « رويال كاري بين» است، ۱۳۶۰۰۰ تن وزن دارد.
جاذبه هاي گوناگون مورد توجه قرار مي گيرند و مسافران جاهاي مختلفي را از صحراي «گبي» گرفته تا مناطق جنگلي براي مسافرت انتخاب مي كنند.
چهار سال پيش، آژانس هاي توريستي آمريكا برنامه هاي مسافرتي زيادي را براي نوار غزه، ايرلند شمالي و هائيتي تدارك ديده بودند! در بوليوي تورهاي ويژه «ماجراهاي چگوارا» برگزار مي شود. جهانگردان دارند ياد مي گيرند كه به دنبال ماجراها و چيزهاي جالب تري در سفرهاي خود بگردند.
ديگر امروز ديدار از ونيز، ميدان مارك، آتن، نوتردام پاريس و تاج محل هند جاي كوچكي را به خود اختصاص مي دهند. تنها در سال ۱۹۹۷ (يعني شش سال پيش)، پانزده هزار نفر از قطب جنوب ديدن كردند.
از آن سو، گرايش به طبيعت هرلحظه بيشتر مي شود و اكوتوريسم جاي خود را باز و بازتر مي كند. مسافرت به مناطق بكر و وحشي در استراليا، آفريقا، آسيا و... علاقه مندان بيشتري مي يابد.
در آبشار ويكتوريا، مرز بين زيمبابوه و زامبيا، صحنه هايي تماشايي مي توان ديد. عده اي با پانجي مي پرند، عده اي بر روي آب ورزش مي كنند، قايق ها مسابقه مي دهند و هليكوپترها و هواپيماهاي سبك بر فراز آسمان مي چرخند. در سال ۲۰۰۶ تعداد توريست هاي بازديد كننده از اين آبشار به يك ميليون نفر خواهد رسيد.
در صنعت توريسم، توريسم طبيعت رشدي فزاينده دارد و مي رود تا در قرن حاضر (قرن بيست ويكم) حرف اول را بزند.
و كلام آخر اين كه: كشور ما با جاذبه هاي بي شمارش مي تواند به راحتي صنعت توريسم را جايگزين نفت كند. صنعتي كه نياز به سرمايه گذاري هاي سنگين ندارد.