مهندس محمود حجتي وزير جهاد كشاورزي با اعلام افزايش ۶ تا ۷ درصدي نرخ ارزش افزوده بخش كشاورزي در سال جاري، در چهارمين كنفرانس دو سالانه انجمن اقتصاد كشاورزي ايران، خاطرنشان كرد: نرخ رشد ارزش افزوده ۱/۱۰ درصدي سال گذشته تحليلگران را شگفت زده كرد، اما طرح هاي آتي وزارت جهاد كشاورزي در بخش هاي مختلف نويدبخش بهره برداري بيشتر از قابليت هاي بخش كشاورزي، به رغم همه بي مهري هاست.
به گزارش خبرنگار ما، وي با بيان اين كه بار عمده مشكل كشور يعني اشتغال بر دوش بخش كشاورزي است، متذكر شد: با توجه به سرمايه گذاري هاي كلان در بخش هاي ديگر، هنوز ۲۵ درصد اشتغال، ۱۸ درصد توليد ناخالص ملي و متجاوز از ۹۰ درصد نيازهاي اوليه كالاهاي اساسي در بخش كشاورزي تأمين مي شود.
حجتي تصريح كرد: بخش كشاورزي داراي ظرفيت هاي بسياري است كه در عمل از آن استفاده اي نشده، در حالي كه در طول دهه هاي اخير منابع دولتي اختصاص يافته و درآمدهاي نفتي در اختيار دولت بوده است.
وي به بازدهي بالاي بهره برداران با حداقل ارزش افزوده اشاره كرد و گفت: كمترين توجه نسبت به بخش براساس آمار، بيشترين پاسخ را در كشاورزي داشته است.
وزير جهاد كشاورزي با اشاره به محورهاي عمده كشاورزي اعم از آب، خاك و سرمايه يادآور شد:
متأسفانه بخش كشاورزي به دليل بهره برداري هاي بي رويه و عوامل طبيعي در اين زمينه با مشكلاتي مواجه شد كه با ديدگاه نوين مسؤولان در حفظ و حراست منابع پايه مبني بر افزايش رديف هاي بودجه مورد توجه جدي قرار گرفته است.
وي خاطرنشان ساخت: در حال حاضر بخش عمده منابع به زيربناها، تسطيح، نوسازي اراضي و كانال ها و اجراي شبكه ها و سيستم هاي نوين كشاورزي اختصاص يافته است.
حجتي با بيان اين كه متجاوز از ۲۰۰ ميليارد تومان سيستم هاي نوين آبياري تجهيز و آماده بهره برداري است، اضافه كرد: به دليل محدوديت ۱۰ ساله ۵/۱ ميليون هكتار از اراضي براي نوسازي و اجراي شبكه ها آماده شده و پيش بيني مي شود كه در سال جاري ركورد عملكرد به ۱۲۰ هزار هكتار برسد.
وي كليدي ترين چالش بخش كشاورزي را «چالش اقتصادي» دانست و افزود: مهم ترين مشكل در اين دوره، گذار از توليد معيشتي به توليد اقتصادي در بخش كشاورزي است، بنابراين براي رفع مشكل چاره اي نيست جز اين كه توليد اقتصادي شده و با ساير بخش ها رقابت كند.
اين مسؤول مشكلات اقتصادي داخلي و خارجي بخش كشاورزي را بسيار جدي دانست و تصريح كرد: تنها بخشي كه هنوز براي آن در مسائل تجارت جهاني و WTO توافقي صورت نگرفته، بخش كشاورزي است و روابط حاكم بر عرضه و تقاضاي محصولات آن نيز روابط ساده تجاري نيست.
به گفته وي، اين سادگي است كه بپذيريم روابط حاكم بر تجارت محصولات كشاورزي در سطح بين المللي، تجاري است.
وزير جهاد كشاورزي درخصوص مشكلات خارجي با اشاره به اختصاص يارانه مستقيم و غيرمستقيم از سوي كشورهاي توسعه يافته و صنعتي براي حمايت از كشاورزي، تصريح كرد: در چنين بازاري و با چنين روابطي عرضه محصول به عنوان رقابت ساده انگارانه خواهد بود. بر همين مبنا بايد راهكارهاي مناسب طراحي و درصد صادرات محصولات خام تجاري مشخص شود تا جايگاه ايران در بازارهاي جهاني حفظ شود.
وي همچنين در زمينه مشكلات داخلي اظهار داشت: هم اكنون تعادل بين بخشي با نوع سرمايه گذاري در بخش كشاورزي وجود ندارد، ضمن اين كه رابطه مبادله پس از توليد نيز به ضرر كشاورز است.
حجتي با تأكيد بر اين كه كشاورز براي گذار از دوره توليد معيشتي به اقتصادي امنيت رواني ندارد، متذكر شد: متأسفانه تنگناهاي بسياري در ارتباط با خدمات رساني به موقع، عدم اجحاف و مهمتر از آن دوره پس از توليد وجود دارد كه بايد از سوي دست اندركاران به عنوان پشتيبان بخش و توليدكننده مورد توجه جدي قرار گيرد.
وي اضافه كرد: به عنوان نمونه براساس گزارش هاي رسيده فاصله قيمتي صيفي، سبزي و ميوه و تره بار از زمان توليد تا رسيدن به دست مصرف كننده حدود ۸۰ درصد است يعني نزديك به ۲۰ درصد فاصله قيمتي در اختيار توليدكننده قرار مي گيرد، در حالي كه ناچار است با ريسك سرمايه گذاري و مشكلات بسيار دست و پنجه نرم كند. به گفته وي فاصله قيمتي زماني تشديد مي شود كه بازار متوجه شود محصولي بيش از ميزان تقاضا توليد شده و در اين صورت قيمت محصول مورد نظر ۶۰ تا ۷۰ درصد كاهش مي يابد.
وزير جهاد كشاورزي خاطرنشان كرد: راهكارهايي براي رفع اين معضل در دستور كار قرار گرفته اما قسمت عمده سازوكارها بايد در خارج از محيط دولت طراحي شود.
وي بر ايجاد نهادهاي مدني از سوي توليدكنندگان براي ارائه راهكار و تعامل بيشتر تأكيد كرد.
حجتي به راه اندازي بورس محصولات كشاورزي براي شفاف سازي و كاهش فاصله قيمتي در اين راستا اشاره كرد.
وي ديگر مشكلات بخش كشاورزي را ورودي منابع و جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي اعلام كرد و گفت: بخش كشاورزي از اين نظر بسيار كم بهره است، چرا كه بيشتر سرمايه ها به صورت غيرمستقيم و آن هم از طريق بانك ها به بخش منتقل مي شود، بنابراين بايد راه حل هاي منطقي براي آن يافت.
وي از بانك كشاورزي براي افزايش اعطاي تسهيلات تقدير كرد و نرخ رشد اعطاي تسهيلات سالانه در بخش را حدود ۶۰ درصد دانست.