قطع سراسري برق در آمريكا و كانادا و مسأله انرژي
هميشه مي توان چراغ ها را روشن كرد
|
|
يك روستايي چيني پس از خواندن خبر قطع سراسري برق در يك روزنامه آمريكاي شمالي بسيار شگفت زده شد كه اين همه هياهو براي چيست؟
تعجب آن مرد روستايي قابل بخشش است اگر بدانيم كه ۶/۱ بيليون انسان در دنيا از نعمت داشتن برق محرومند. بنابراين از دست دادن برق تنها براي چند روز نبايد مسأله مهمي باشد، اما در اينجا اين مسأله بسيار اهميت دارد زيرا مردم آمريكاي شمالي يكي از بزرگترين مصرف كننده هاي برق در جهان هستند.
جوامع امروز به علت تنوع اختراعاتي همچون تلويزيون، انواع كامپيوتر و همچنين جهت تأمين گرما و سرد كردن منازل، شديداً به نيروي برق وابسته اند.
ما به حدي به نيروي برق وابسته ايم كه اگر آن را از دست بدهيم، شهرها كاملاً فلج خواهند شد.
هفته گذشته با قطع سراسري برق، در آمريكاي شمالي ميليون ها انسان نتوانستند كارهاي روزمره خود را انجام دهند. بنابراين هنگامي كه برق قطع شد، همه به طور همزمان به سمت خانه هايشان هجوم بردند و در نتيجه به علت قطع برق و خاموشي چراغ هاي راهنمايي، در راه بندان سنگيني
گير افتادند.
آيا واقعاً دنياي امروز تا اين اندازه به نيروي برق احتياج دارد؟
مشاهده اخبار خاموشي در تورنتو واقعاً عبرت انگيز بود. به جاي رفتن به خانه و نشستن در زير كولر و تماشاي تلويزيون، بعضي از خانواده ها به خارج از منزل رفته و در زير روشنايي شمع به بازي پرداختند. بقيه به ديدن همسايگان يا به پياده روي رفته و يا فقط با يكديگر به صحبت پرداختند.
من هرگز مردي را كه در مصاحبه اي در رابطه با اين اتفاق صحبتش را اين چنين آغاز كرده بود از ياد نخواهم برد: هنگامي كه سرم را بلند كرده و به آسمان نگريستم از ديدن ستاره ها در آسمان شگفت زده شدم!!
چقدر غم انگيز است كه ما آنقدر گرفتار دنياي پر زرق و برق خود شده ايم كه لذت آرامش و سكوت و زيبايي شامگاهان را از ياد برده ايم.
اين بدان معنا نيست كه به هيچ وجه به نيروي برق نياز نداريم بلكه حقيقت امر اين است كه در بسياري موارد نيروي برق زندگي بشر را بهبود بخشيده است.
اما به دليل حضور هميشگي برق در زندگي، نسبت به داشتن آن مغرور شده ايم.
در آمريكاي شمالي افزايش روزافزون نياز به استفاده از نيروي برق به صورت يك اعتياد در آمده است، به طوري كه در صورت فقدان آن زندگي غيرممكن خواهد بود.
در ايالات متحده آمريكا، در ۲۵ سال اخير مصرف برق هر شهروند ۵۰% افزايش يافته است. براي تأمين اين نياز روبه رشد، بايد سوخت فسيلي بيشتري توليد شود، كه اين منجر به آلودگي هواي شهري و ايجاد گرمايش جهاني و بسياري از مسائل بغرنج و پيچيده ديگر خواهد شد.
مردم انتاريو به تنهايي سالانه ۱۲ بيليون دلار، جهت نگهداري شبكه هاي انتقال برق پرداخت مي كنند.
در دنياي امروز، لزوم به كارگيري يك استراتژي جديد احساس مي شود كه در آن بيشترين تمركز بر روي كاهش روند مصرف انرژي باشد تا افزايش منابع توليد انرژي.
روزانه، هزاران خانه جديد در سراسر كشور ساخته مي شود كه اكثر آنها خيلي زود فرسوده مي شوند، در حالي كه خانه هايي كه بر اساس استانداردها، بهتر ساخته شده اند براي سالهاي سال پابرجا خواهند ماند.
اين استانداردها براي خانه هاي مسكوني R-200 و براي ساختمان هاي تجاري C-200 ناميده مي شوند. خانه هايي كه بر اساس اين استانداردها ساخته شده اند، انرژي كمتري (به ميزان ۳۰%) جهت تأمين گرما و همچنين خنك كردن خانه، مصرف مي كنند.
اگرچه صاحبان آنها مستلزم پرداخت هزينه بيشتري جهت ساختن آنها بر اساس اين استانداردها هستند، در عوض بزودي كسري آن را با پرداخت كمتر قبض هاي برق و گاز جبران خواهند كرد.
حال سئوال اينجاست كه: چرا از اين راه حل ها خيلي كم استفاده مي شود و يا چرا از وسايلي كه انرژي كمتر و بازده بيشتري دارند استفاده نمي شود؟
در حال حاضر، كاليفرنيا استفاده از اين استانداردهاي جديد را در دستور كار خود قرار داده است، اين استانداردها جهت كاهش مصرف برق به كار مي رود.
دو سال قبل، شبكه انتقال برق كاليفرنيا تقريباً در وضعيت مشابه اين روزها ي انتاريو قرار داشت، اما به جاي صرف هزينه هاي هنگفت جهت تهيه بيشتر سوخت هاي فسيلي كه بيشترين آلودگي را ايجاد مي كند، سياست حفاظت از انرژي را در پيش گرفت.
اين راهكار كارساز بود، مردم كاليفرنيا مقدار انرژي مورد مصرف خود را تنها به اندازه چند هفته كاهش دادند و با اين كار مانع از ايجاد خاموشي و ورشكستگي اقتصادي شدند.
اين عمل كاليفرنيا همچنين باعث كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، معادل آلودگي ناشي از ۶ ميليون خودرو گرديد.
اين همان راه حلي است كه بايستي انتاريو و مطمئناً سراسر كانادا آن را در پيش بگيرد.
ما مؤظفيم وابستگي خود را به استفاده بيش از حد از وسايل برقي كاهش داده و از فشار بيش از حد بر روي شبكه برقي بكاهيم و اين قابل انجام نيست مگر با تغيير در الگوي مصرف انرژي و همچنين اتخاذ استانداردهاي بهتر و توجه به اقدامات جدي حفاظتي در مصرف انرژي تا دوباره با اين چنبن مواردي روبه رو نشويم.
براي همه ما لازم است كه اغلب اوقات در فضاي باز نشسته و ستارگان را نظاره كنيم، اما اين نيز دل انگيز است كه بدانيم: هميشه مي توان چراغ ها را روشن كرد.
ديويد سوزوكي
ترجمه: هانيه غفاري
دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي منابع طبيعي- محيط زيست
|