رودهاي شبه قاره و نگراني بنگلادش
طرح جديد هند براي تغيير برخي رودخانه هاي بزرگ به منظور تامين آب موردنياز كشاورزي، موجب نگراني بنگلادش شده است. اين رودها كه بيشتر از هيماليا سرچشمه مي گيرند، براي هر دو كشور هند و بنگلادش به خصوص بخش كشاورزي اين كشورها جنبه حياتي دارد. هند قصد دارد با احداث سد و آبراهه مسير ۳۷ رودخانه را از مسير مناطق سيل خيز شرق به ناحيه خشك و كويري مركزي و جنوب غربي تغيير دهد. هدف هند تامين آب موردنياز آبياري و همچنين كسب انرژي برق است. اما تشكل هاي هوادار محيط زيست در هند و دولت بنگلادش با دو دليل متفاوت به مخالفت با اين طرح برخاسته اند. هواداران حفظ محيط زيست مي گويند اين اقدام هند قانونمندي هاي طبيعت و تعادل زيستي را در شبه قاره بر هم مي زند و دولت بنگلادش نيز نگران آن است كه با تغيير مسير رودخانه ها، بخش كشاورزي اين كشور با كمبود شديد آب روبه رو شود و همچنين، انحراف رودخانه ها روند بيابان زايي را در بنگلادش شتاب مي بخشد.
تابستان داغ و اره ماهي ها
با فروكش كردن گرماي شديد تابستاني در قاره اروپا اكنون، آمارهاي تازه اي از ضايعات ناشي از اين موج گرما برملا مي شود. مسئول محيط زيست ايالت راين شمالي واقع در هلند اعلام كرد كه بر اثر گرماي شديد حدود ۳۰ هزار اره ماهي در رودخانه راين تلف شدند. اين واقعه به گفته كهنسالان هلند، دستكم در صد سال گذشته سابقه نداشته است. گرماي شديد تابستاني در هلند و ديگر كشورهاي اروپا كه خسارات سنگين اقتصادي برجاي گذاشته، منشا اقليمي ناشناخته اي داشته است، اما اغلب كارشناسان اين گرما را ناشي از دگرگوني هاي غيرعادي آب و هواي جهان كه خود معلول و تحت تاثير گازهاي آلاينده به ويژه منوكسيد كربن است، اعلام كرده اند.
از جزاير سليمان تا مكزيكوسيتي
با مرگ يكي از كمياب ترين گونه هاي دلفين در پارك آبزيان «نين زوك» واقع در مكزيكوسيتي، مسئولان مربوطه اين پارك را تا اطلاع ثانوني تعطيل كردند. گونه تلف شده از دلفين هاي پوزه بلند است كه بسيار كمياب و در معرض انقراض هستند. به دليل شباهت پوزه اين دلفين ها به بطري، آنها را با همين صفت يعني بطري شكل هم ناميده اند. هواداران حفظ محيط زيست ضمن انتقاد شديد از مسئولان پارك، آنها را متهم كرده اند كه با آوردن ۲۸ دلفين ناياب از جزاير سليمان و نگهداري آنها در يك محيط ناسازگار موجبات مرگ تدريجي آنها را فراهم كرده اند. يك كارشناس حيات وحش، مرگ دلفين پوزه بلند را ناشي از عدم انطباق با محيط و فشارهاي عصبي ذكر كرده است.
بازگشت به عرصه زندگي
مراقبت هاي مشترك مردم و دوستداران حيات وحش در ذخيره گاه هاي طبيعي نزديك «سائوپولو» واقع در برزيل، به تداوم حيات بعضي از گونه هاي كمياب و در خطر انقراض پستانداران كمك شاياني كرده است. به گزارش نشريه «دنياي زندگان» چاپ برزيل كه بيانگر افكار و فعاليت يكي از بزرگترين تشكل هاي مردمي طرفدار حيات وحش در اين كشور است، درنتيجه مراقبت نيروهاي متخصص و دوستداران حيات وحش و به ويژه پشتيباني ساكنان بومي مناطق حفاظت شده، دوگونه كمياب از پستانداران كوچك شامل نوعي گربه وحشي و سمور، كه به شدت در خطر انقراض قرار داشتند، به عرصه حيات بازگشته اند و اينك، فعالان حفظ حيات وحش در اين نواحي مي توانند كوشش هاي خود را، صرف نجات گونه هاي ديگري كه با خطر نابودي روبه رو هستند، بنمايند.
ترجمه و انتخاب: سعيدعلوي نائيني