همزمان با بازگشت سفير ايران در لندن به محل ماموريت خود، سخنگوي وزارت خارجه از گفتگوهاي ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره موضوع پيوستن احتمالي ايران به پروتكل الحاقي معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي خبر داد.
هفته گذشته و در پي تشديد اختلافات ايران و انگليس ايران سفير خود را از لندن فراخواند و وزير امور خارجه در گفتگويي تلفني به جك استراو همتاي انگليسي خود هشدار داد مقام هاي اين كشور كاري نكنند كه روابط دوجانبه را تخريب كند.
بين بازگشت سرمدي به لندن و گفتگوهاي ايران و آژانس شايد رابطه معناداري وجود نداشته باشد اما از تلاش ايران براي همكاري بيشتر با اروپايي ها براي جلوگيري از فشارهاي ايالات متحده حكايت دارد و از اين جهت مي توان بازگشت سفير ايران به انگليس را ابتكار عملي دانست كه اظهارات روز شنبه كمال خرازي درباره موضع ايران در برابر پروتكل الحاقي را كامل مي كند.
وزير خارجه ايران روز شنبه گفت: « قرار است مذاكرات رسمي ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي آغاز شود و در صورتي كه ابهامات موجود رفع و نظرات ايران محقق شود اميدواريم با رفع ابهامات موجود در زمان نزديك اين پروتكل را امضا كنيم.»
به نظر مي رسد مذاكراتي كه سخنگوي وزارت خارجه ديروز از شروع آن در وين خبر داد، همان مذاكره باشد كه يك روز قبل آن وزير خارجه وعده آن را داده بود.
به گزارش ايرنا سخنگوي وزارت خارجه ديروز در جمع خبرنگاران درباره دو موضوع مهم سياست خارجي ايران در هفته هاي اخير يعني رابطه ايران و انگليس و برنامه هسته اي ايران سخن گفت.
وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا زمان خاصي براي انجام مذاكرات در خصوص پروتكل الحاقي معاهده منع گسترش سلاحهاي هسته اي درنظر گرفته شده است ، گفت : اكنون دوستان ما در وين هستند و گفتگوها در حال انجام است .
آصفي با بيان اين مطلب كه هم اكنون مذاكرات نزديكي با آژانس بين المللي انرژي اتمي داريم ، افزود:به هرحال بايد تاريخي را روشن كنيم وبصورت كارشناسي و جدي اين امر را در دستور كار قرار دهيم .
وي تصريح كرد: البته نفس پذيرش مذاكره توسط ايران در اين زمينه تحول بسيار مهم و مثبت و گامي سازنده است .
خبرنگاري پرسيدآيا طولاني شدن مذاكرات ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي به دليل ابهامات است و يا دخالتها و فشارهاي آمريكا؟سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ گفت : مجموعه اي از عوامل است .ازسويي بعضي كشورها انگيزه سياسي دارند و از سوي ديگر بحث حساسيت و اهميت پروتكل الحاقي است .
آصفي افزود:وقتي كه پروتكلي اهميت بسيار بالايي دارد، مذاكرات مقداري بطول مي انجامد.
البته در اين مورد مذاكرات طول نكشيده و ما تازه اعلام آمادگي براي مذاكره كرده ايم .
سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: ما بدون هيچگونه پيشداوري تلاشهاي خود را ادامه مي دهيم تا اينكه روز دوشنبه نشست شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي برگزار شود.
آصفي ابراز اميدواري كرد: اين نشست به دور از هر انگيزه سياسي به كارحرفه اي و تخصصي خود بپردازد.
وي در عين حال گفت : البته تفاوت نگرش ها ميان اعضا مشهود است .
كشورهاي عضو جنبش غيرمتعهدها يك نگرش دارند و بعضي كشورها نگرش متفاوتي با نگرش غير متعهدها دارند.
سخنگوي وزارت امور خارجه اضافه كرد: كشوري مثل آمريكا نيز بسيارافراطي و با انگيزه هاي سياسي موضوع را دنبال مي كند. وي تاكيد كرد: آنچه به جمهوري اسلامي ايران برمي گردد روشنگري وتشريح اقداماتي است كه انجام داده و اهداف خود را از فعاليت هاي صلح آميزهسته اي بيان كند كه در مورد همه اين فعاليت ها تاكنون روشنگري كرده واين مذاكرات را امروز و فردا نيز ادامه خواهيم داد.
آصفي در پاسخ به سئوالي در خصوص علت سفر مرتضي سرمدي سفير ايران در لندن به تهران و نيز پرونده هادي سليمانپور گفت : آقاي سرمدي براي برخي مشورتها به تهران آمد. آخرين وضعيت را به اطلاع وزارت خارجه رساند و وزارت خارجه نيز نظرات خود را به او منتقل كرد.
آصفي اظهار داشت : ما علاوه بر استفاده از كانال خودمان (سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن )، با سفارت انگليس در تهران نيز تماس هاي فشرده اي داريم و وزيران امور خارجه دو كشور نيز با يكديگر در ارتباط مستمر هستند.
سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: فكر مي كنيم دولت بريتانيا متوجه شده باشد كه اين حادثه (دستگيري سليمانپور) براي جمهوري اسلامي ايران غيرقابل قبول است . چون موضوع از ابتدا سياسي بوده است . وي تصريح كرد: ما اثرات مخرب ناشي از دستگيري سليمانپور را به طرفهاي انگليسي اعلام كرديم .