ديروز در ژنو
مذاكرات اعضاي دائم شوراي امنيت درباره عراق آغاز شد
|
|
وزراي خارجه پنج كشور عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل ديروز در حالي در ژنو براي بررسي مشاركت و حضور نيروهايشان در عراق گردهم آمدند كه طي دو روز گذشته اين موضوع بار ديگر موجب اختلاف شديد و جنگ لفظي آمريكا و فرانسه شده است. كوفي عنان دبيركل سازمان ملل در نشست ژنو وظيفه دشواري به عهده دارد و بايد نظرات آمريكا و انگليس را با نظرات چين، فرانسه و روسيه درباره نقش سازمان ملل در عراق هماهنگ كند.
در اين نشست قطعنامه پيشنهادي آمريكا درباره عراق در شوراي امنيت بررسي مي شود.
كالين پاول وزير خارجه آمريكا ديروز پيش از ورود به ژنو با رد پيشنهاد فرانسه براي انتقال قدرت در عراق به دولت موقت تا ماه آينده، آن را كاملا غيرواقعي خواند.
«دومينيك دوويلپن» وزير خارجه فرانسه روز جمعه پيشنهاد كرد دولت جديدي طي يك ماه در عراق تشكيل شود، پيش نويس قانون اساسي تا پايان سال تدوين شود و انتخابات عراق هم تا بهار آينده برگزار شود. اين سه درواقع شروط فرانسه براي مشاركت در بازسازي عراق است.
سخنان وزير خارجه فرانسه و واكنش شديداللحن پاول نشان دهنده آن است كه علي رغم پايان يافتن جنگ عراق، اختلافات ميان پاريس و واشنگتن درباره اين موضوع هنوز پايان نيافته است.
در پيش نويس قطعنامه پيشنهادي آمريكا آمده است كه شوراي حكومتي عراق مسئوليت تهيه برنامه اي براي تدوين قانوني و سازماندهي انتخابات دموكراتيك را به عهده خواهد گرفت. فرانسه، چين و روسيه و همچنين آلمان خواستار آن هستند كه سازمان ملل مسئوليت نظارت بر دوران گذار سياسي در عراق را به عهده بگيرد.
توافق تركيه و آمريكا براي پاكسازي كردها در شمال عراق
لين پاسكو رئيس هيأت سياسي، امنيتي و نظامي اعزامي آمريكا به تركيه گفت: تركيه و آمريكا در مورد مبارزه مشترك با نيروهاي كادك (پ.ك.ك سابق) در شمال عراق به توافق رسيدند.
به گزارش خبرگزاري آناتولي ، لين پاسكو اين مطلب را جمعه شب در پايان گفتگوهاي هيأتهاي دو طرف در آنكارا عنوان كرد.
هيأت هاي سياسي ، امنيتي و نظامي تركيه و آمريكا روز جمعه براي گفت وگو درباره چگونگي همكاريهاي دوكشور درعراق و موضوع اعزام نيروي نظامي تركيه به عراق ، به پاي ميز مذاكره نشسته بودند.
تركيه مهمترين شرط در همكاري با آمريكا را كمك آمريكا به پاكسازي نيروهاي مسلح كادك از شمال عراق اعلام كرده است .
لين پاسكو گفت : گفتگوهاي سازنده اي انجام گرفته و طرفين درمورد تدوين يك طرح عمل براي چگونگي مقابله با كادك در شمال عراق به توافق رسيدند.
وي اضافه كرد: هيأت ديگري از آمريكا براي گفتگو در مورد جزئيات اين تفاهم ، هفته آينده به تركيه خواهد آمد.
مقامهاي تركيه مي گويند: حدود چهار هزار و ۵۰۰ تن از نيروهاي مسلح كادك در شمال عراق عليه امنيت تركيه فعاليت دارند.
سفارت عراق در كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس بازگشايي مي شود
دبيركل شوراي همكاري خليج فارس گفت : هيچ مانعي بر سر راه فعاليت مجددسفارتخانه هاي عراق در كشورهاي عضو اين شورا وجود ندارد.
روزنامه الرياض چاپ عربستان ديروز به نقل از عبدالرحمن بن حمدالعطيه افزود: سفارتخانه هاي عراق كه در كشورهاي شوراي همكاري غير فعال هستند، مي توانند در زمان مناسب فعاليت خود را از سرگيرند.
العطيه در خصوص پيوستن عراق به شوراي همكاري خليج فارس با بيان اينكه عراق قبل از حمله به كويت در بعضي از كميسيونهاي شورا عضو بود، اظهارداشت : پيوستن عراق به اين شورا به تصميم سران بستگي دارد.
به گفته العطيه ، عضويت مجدد عراق در شوراي همكاري بسيار آسانتر از بازگشت يمن به اين شوراست .
دبيركل شوراي همكاري خليج فارس همچنين ازتصميم كشورهاي عرب براي پيوستن عراق به اتحاديه عرب استقبال كرد و آنرا عملي درست خواند.
|
|
در دومين روز از نشست كانكون
كامبوج و نپال به سازمان جهاني تجارت پيوستند
وزيران سازمان جهاني تجارت در دومين روز نشست خود در شهر كانكون مكزيك پروتكل هاي الحاق دو كشور كامبوج و نپال به اين سازمان را تصويب كردند.
در دومين روز نشست كانكون كه تا حدودي اوضاع آرام تر از روز اول بود وزيران كشورهاي عضو سازمان جهاني تجارت ضمن آغاز گفت وگوهاي خود درخصوص موضوعات دستور كار پروتكل الحاق كشورهاي كامبوج و نپال به سازمان جهاني تجارت كه فرآيند الحاق آنها پايان يافته را تصويب كردند. مراسم امضاي اين پروتكل ها نيز ديروز در سومين روز نشست كانكون بين سوپاچاي مديركل سازمان جهاني تجارت و وزيران دو كشور مزبور در كانكون برگزار شد.
اكنون پروتكل الحاق كامبوج و نپال كه جزو كم توسعه يافته ترين كشورهاي عضو سازمان جهاني تجارت محسوب خواهند شد، بايد در پارلمان هاي ملي آن دو كشور تصويب شود. ۳۰ روز پس از تصويب و اعلام آن به سازمان جهاني تجارت اين دو كشور به طور رسمي به عضويت اين سازمان درخواهند آمد و تعداد اعضاي رسمي آن به ۱۴۸ كشور افزايش خواهد يافت.
پس از تصويب پروتكل الحاق كامبوج وزير تجارت اين كشور با انتشار بيانيه ضمن استقبال از اين امر اعلام كرد كامبوج براي الحاق هزينه هاي زيادي پرداخته كه فراتر از توان يك كشور كمتر توسعه يافته است. البته او اضافه كرد كه اين چالش را كامبوج به آن خاطر پذيرفته كه منافع زيادي از الحاق به سازمان جهاني تجارت به دست مي آورد.
همچنين در دومين و سومين روز نشست كانكون درخواست چهار كشور آفريقايي توليدكننده پنبه از كشورهاي توسعه يافته توليدكننده پنبه براي حذف يارانه هاي توليد پنبه در آن كشورها نيز مطرح شد و مسئوليت پيشبرد مذاكرات مربوط به اين مسئله برعهده مديركل سازمان جهاني تجارت گذاشته شد.
يكي ديگر از بحث هاي اختلاف انگيزه سومين روز نشست كانكون آغاز گفت وگوهاي مربوط به مسائل موسوم به «موضوعات جديد» يا «موضوعات سنگاپور» شامل سرمايه گذاري و تجارت، سياست رقابتي، تسهيل تجاري و شفافيت در خريدهاي دولتي بود. در اين خصوص بسياري از كشورهاي در حال توسعه مخالفت خود را با آغاز مذاكرات مربوط به اين موضوعات كه بعضا از نظر آنها جنبه تجاري ندارد و موضوعات تخصصي خاص تلقي مي شود، اعلام كردند. در مقابل برخي از كشورهاي توسعه يافته همچون ژاپن تأكيد بر شروع مذاكرات مربوط به اين موضوعات طبق تكاليف بيانيه دوحه داشتند.
مسئله آزادسازي تجارت محصولات كشاورزي و حذف يارانه هاي اعطايي به اين بخش همچنان اختلاف برانگيزترين و اساسي ترين مسئله نشست كانكون بوده است. درحالي كه بسياري از كشورهاي در حال توسعه خواستار حذف يارانه هاي اعطايي از سوي كشورهاي توسعه يافته به كشاورزان آن كشورها هستند در طرف مقابل اتحاديه اروپا، ژاپن و كره جنوبي به شدت با كاهش بيشتر يارانه هاي اعطايي به كشاورزان خود كه از آن طريق قيمت محصولات آنها در بازارهاي جهاني رقابتي مي شود مخالف هستند.
اكنون اگرچه سه مسئله اختلاف نظر كشورهاي حاضر در نشست دوحه، اعتراضات مخالفان ضدجهاني شدن و نيز تهديدات ناشي از گسترش موافقتنامه هاي تجارت منطقه به عنوان جايگزين نظام تجاري چندجانبه به شدت بر مذاكرات كانكون سايه افكنده و آن را تحت الشعاع قرارداده، اما از سوي ديگر نشانه هايي از انعطاف كشورهاي عضو سازمان جهاني تجارت به منظور دستيابي به توافق دست كم در برخي از موضوعات دستور كار از جمله موضوع بحث برانگيز كشاورزي آشكار شده است. اكنون بايد بر ارزيابي نهايي اين نشست تا پايان پنجمين روز منتظر ماند.
|
|
گزارش خبرگزاري فرانسه از فعاليت بقاياي منافقين در عراق
خبرگزاري فرانسه در گزارشي درباره وضعيت گذشته و حال اعضاي منافقين در عراق نوشت، بعد از سقوط رژيم صدام اعضاي اين گروه به مناطق كوهستاني مرز ميان عراق و ايران رفته بودند و براي انجام حملات عليه نيروهاي آمريكايي، كردها و تهران آماده مي شدند اما بعد از انعقاد توافقنامه ميان اين گروه و آمريكا و در پي آن عقب نشيني اعضاي منافقين به اردوگاه اشرف، توان آنها تا حد زيادي محدود شد.
خبرگزاري فرانسه در گزارشي به نقل از منابع نظامي و مقامات محلي در عراق نوشت، بعد از آن توافق كه در ماه آوريل (ارديبهشت ماه) صورت گرفت دامنه توان و تهديد اين گروه محدود شده است.
سرهنگ توماس كانت ول فرمانده اردوگاه اشرف به اين خبرگزاري گفت: نزديك به چهارهزار نفر از اعضاي منافقين جمع آوري، دستگير و خلع سلاح شدند و سوابق اقدامات تروريستي گذشته آنها بررسي شد. اكنون همه وسايل نقليه، تسليحات و مهمات منافقين تحت كنترل تشكيلات ائتلاف است. آنها اكنون حتي يك نيزه هم ندارند.
منافقين در فهرست گروه هاي تروريستي واشنگتن قرار دارند اما كانت ول مي گويد كه اين به اين معني نيست كه تك تك اعضاي اين گروه تروريست هستند. به همين دليل آمريكا بررسي هايي را شروع كرد تا وضعيت حقوقي هر يك از آنها را مشخص كند.
او گفت: موضوع محدودكردن استفاده از زور و پايبندي به كنوانسيون هاي ژنو است. ما در اين زمينه آموزش ويژه ديده ايم و به همين دليل هم اينجا هستيم. تا مشخص شدن نتيجه بررسي ها اعضاي منافقين تنها مي توانند براي خريد روزانه خارج شوند و تنها با همراهي واحدهاي نظامي وارد شهر خليص شوند.
اين فرمانده آمريكايي گفت: اعضاي منافقين درباره آينده خود نگران و بيمناك هستند و اين نگراني در رفتارشان مشهود است.
تجهيزات نظامي آنها شامل سلاحهاي انگليسي و تانك هاي تي - ۵۵ روسي است. برخي منابع نظامي منطقه مي گويند وقتي آمريكا براي حمله به عراق آماده مي شد اين گروه پايگاه هاي خود را به منطقه مرزي در جنوب عراق منتقل كردند. اين منابع و همچنين اعضاي حزب اتحاديه ميهني كردستان مي گويند در آن روزها نزديك به پنج هزار تن از اين نيروها به دو پايگاه در ۳۰ كيلومتري غرب مرز ايران در عراق پيوستند. اكنون در اين پايگاه ها خبري از منافقين نيست و توسط غارتگران اشغال شده است. به گفته اين منابع، آمريكا همزمان با عراق اين پايگاه ها را هم بمباران مي كرد، اما هدف از اين بمباران تنها ترساندن منافقين بود نه كشتن آنها.
سپس مذاكرات طولاني با آنها آغاز شد، توافقي بدست آمد و اكثر اعضاي منافقين موافقت كردند كه در اردوگاه اشرف مستقر شوند. اما بيش از يك هزار نفر از آنها از پذيرفتن اين توافق خودداري كردند، سلاحهاي خود را تحويل ندادند و به كوه ها رفتند.
يكي از مقامات ارشد حزب اتحاديه ميهني كردستان به خبرگزاري فرانسه گفت: اتحاديه ميهني، مخالف صدام بود، منافقين با صدام بودند و با كردها در جريان شورش سال ۱۹۹۱ جنگيدند. اكنون آنها همچنان در حال جنگ و درگيري با كردها هستند. منابع نظامي آمريكايي منطقه اين موضوع را تاييد مي كنند.
منافقين مدت ها در جنوب عراق اردوگاه هاي فعال داشتند، رفته رفته پايگاه هايشان را به شمال و غرب بغداد منتقل كردند. اكثر اين پايگاه ها اكنون خالي از سكنه و نيمه ويران است.
هيچ كس نمي داند شعار بازماندگان اين گروه كه هنوز در حال جنگ در مناطق كوهستاني هستند چقدر است. در ۲۲ آوريل (۲ ارديبهشت) واشنگتن اعلام كرد با منافقين توافقنامه آتش بس امضا كرده است. يك روز بعد منافقين گفتند كه براساس اين توافقنامه آنها مي توانند سلاحهاي خود را حفظ كنند و به فعاليتهاي خود در ايران از طريق اردوگاه اشرف ادامه دهند.
اما كانت ول گفت كه چنين ادعايي صحت ندارد و از همان زمان كه او مسئوليت فرماندهي اردوگاه اشرف را به عهده گرفته همه سلاحهاي اين گروه گرفته شده است.
|
|
امارات سيستم هاي دفاع موشكي خريداري مي كند
پايگاه اينترنتي ميدل ايست نيوزلاين ديروز از ابوظبي گزارش داد: امارات عربي متحده در حال ارزيابي و بررسي موضوع خريد سيستم هاي دفاع موشكي از روسيه و آمريكا است .
به گفته مقامات امارات عربي متحده ، اين كشور در حال بررسي مسئله خريد سيستم هاي دفاع موشكي تريومف اس - ۴۰۰ ساخت روسيه و پي اي سي - ۳ آمريكاست و در سال ۲۰۰۴ درباره اين موضوع تصميم خواهد گرفت .
مقامات امارات عربي متحده ، در اختيار داشتن اين سيستم ها را موجب افزايش توانايي دفاعي در برابر تهديدهاي منطقه اي مي دانند.
|
|
نتايج اوليه انتخابات مغرب
حزب ملي گراي استقلال از احزاب حاكم در صدر قرار دارد
نتايج اوليه انتخابات محلي مغرب (مراكش) كه روز جمعه در اين كشور برگزار شد، نشان مي دهد عمده ترين حزب مخالف اسلامي تنها يك درصد از كرسي ها را از آن خود كرده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، وزير كشور مغرب با اعلام نتايج اوليه شمارش آرا گفت: حزب ملي گراي استقلال از احزاب حاكم در صدر قرار دارد.
حزب اسلامي عدالت و توسعه مغرب پيش از انتخابات و به ويژه بعد از انفجارهاي كازابلانكا (دارالبيضاء) از سوي دولت براي كناره گيري و عدم معرفي كانديدا تحت فشار شديد قرار داشت. به دليل همين فشارها اين حزب تنها در يك پنجم حوزه هاي رأي گيري كانديدا داشت.
در انتخابات پارلماني سال گذشته اين حزب اسلامگرا تعداد كرسي هاي خود را سه برابر كرد و در پارلمان ۳۲۵ نفري مراكش ۴۲ كرسي را از آن خود كرد.
تحليلگران سياسي نتيجه اين انتخابات را از نزديك زير نظر دارند و به ويژه موقعيت حزب عدالت و توسعه را از نظر اينكه نشاندهنده واكنش مغربي ها به بنيادگرايي بعد از حملات دارالبيضاست بسيار با اهميت مي دانند.
|
|
وزير كشور پاكستان:
حمايت از كرزاي به نفع اسلام آباد است
پاكستان اعلام كرد: اين كشور از دولت حامد كرزاي رئيس دولت انتقالي افغانستان براي ايجاد صلح و ثبات در آن كشور حمايت مي كند زيرا ثبات در افغانستان را به سود پاكستان مي داند.
سيد فيصل صالح حيات وزير كشور پاكستان ديروز شنبه در جمع خبرنگاران گفت: دولت كرزاي نيز بايد گام هاي قاطعي براي ايجاد صلح و ثبات بردارد و كنترل اوضاع افغانستان را در دست گيرد.
|
|
شرودر به عربستان مي رود
گرهارد شرودر صدر اعظم آلمان ماه آينده ميلادي به عربستان سعودي سفرخواهد كرد.
شرودر علاوه بر عربستان سعودي از كشورهاي مصر و امارات عربي متحده نيزديدار خواهد كرد.
روزنامه الجزيره چاپ عربستان ديروز به نقل از سخنگوي دولت آلمان افزود: زمان سفر صدر اعظم آلمان به اين كشورها چهارم تا هفتم اكتبر ( ۱۲تا ۱۶ مهرماه ) تعيين شده است .
بيلا آندا هدف از سفر صدر اعظم آلمان را بررسي گسترش روابط دوجانبه و همچنين گفت وگو درباره مناسبات سياسي و بازرگاني عنوان كرد.
وي افزود كه بررسي اوضاع سياسي خاورميانه و آينده فلسطين و عراق ازديگر موضوعات گفت وگوهاي رهبران آلمان و عربستان سعودي خواهد بود.
آلمان يكي از بزرگترين شركاي تجاري عربستان سعودي به شمار مي رود و حجم مبادلات تجاري بين دو كشور ۵/ ۱۲ ميليارد دلار است .
|
|
اظهارات متناقض بوش و برمر درباره حضور نظامي آمريكا در عراق
جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا تأكيد كرد اين كشور يك راهبردو ماموريت در عراق دارد و قصد دارد هرچه زودتر قدرت را به عراقي ها واگذار كند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن، بوش در سخنان هفتگي خود كه ازراديو پخش شد، گفت:ما در عراق يك راهبرد و ماموريت داريم . ما با تروريستها در عراق مقابله خواهيم كرد و آنها را شكست خواهيم داد تا مجبور نشويم در آمريكا با آنها مقابله كنيم .
وي افزود: ما همچنين تلاش خواهيم كرد تا عراق از نظر دموكراسي و آزادي در سراسر خاورميانه به الگو تبديل شود.
رئيس جمهوري امريكا گفت: ما بر اساس طرح ويژه اي كه هدف از آن احياي حاكميت در عراق و واگذاري قدرت به مردم اين كشور است پيش مي رويم .
وي خاطرنشان كرد: وقتي قانون اساسي عراق توسط مردم تدوين و تصويب شوداين كشور مي تواند انتخابات آزاد و عادلانه را برگزار كند و تشكيلات حاكم ، قدرت را به مردم خواهد داد.
به گفته وي آمريكا همكاري بين المللي خود را براي بازسازي عراق گسترش خواهد داد .
همزمان با اين اظهارات بوش، پل برمر حاكم آمريكايي عراق در اظهاراتي متناقض با گفته هاي بوش اعلام كرد: آمريكابراي كمك به بازسازي فرانسه طرح دو ساله مارشال را به اجرا گذاشت واكنون قصدداريم در عراق نيز چنين عمل كنيم .
تلويزيون اطلاع رساني عراق شنبه شب به نقل از برمرافزود: آمريكا از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۰ درفرانسه ماند و درشرايط فعلي نيز مردم عراق شايسته تكرار چنين خدماتي ازسوي آمريكايي ها هستند.
برمر خاطرنشان كرد: بودجه اي كه آمريكا براي بازسازي عراق در نظر گرفته ۶۶ درصد بيشتر از طرح مارشال فرانسه است .
وي تصريح كرد: بازسازي عراق شامل همه بخش ها ازجمله ارتش ، پليس ، دستگاه امنيتي و ساختار اقتصادي خواهد بود.
حاكم غيرنظامي عراق گفت : بوش براي بازسازي عراق بودجه ۲۰ ميليارد دلاري از كنگره درخواست كرده است كه به نظر مي آيد باآن موافقت شود.
وي درعين حال افزود: اجراي همه طرح هاي ما درعراق منوط به برقراري امنيت است كه چشم انداز آن همچنان مبهم است .
۶ سرباز آمريكايي در عراق زخمي شدند
سخنگوي نيروهاي آمريكايي در بغداد ديروز اعلام كرد كه در دو حمله جداگانه در شهرهاي رمادي و موصل شش سرباز آمريكايي زخمي شدند.
خبرگزاري فرانسه از بغداد به نقل از اين سخنگوي آمريكايي افزود:دو سرباز آمريكايي در حمله روز شنبه با نارنجك به يك پايگاه آمريكايي در شهر سني نشين رمادي (يكصد كيلومتري غرب بغداد) زخمي شدند.
به گفته وي ، چهار سرباز آمريكايي نيز در انفجاري در محله حمام العليل در نزديكي موصل ، زخمي شدند.
يك شاهد عراقي نيز پيش از اين اعلام كرده بود كه سه سرباز آمريكايي ويك سرباز عراقي در انفجاري در نزديكي كاميون حامل آنها در شولا در حومه شمال شرقي بغداد زخمي شدند.
|
|
بارگاه امام علي(ع) بازگشايي شد
تلويزيون اطلاع رساني عراق ديشب اعلام كرد: بارگاه امام علي(ع) بر روي زوار گشوده شد. به گزارش ايرنا از ايلام اين تلويزيون افزود: درپي فاجعه انفجار نجف اشرف كه صدها كشته و زخمي برجاي گذاشت، صحن مطهر امام علي (ع ) بر اثر خسارت و ترس از تكرار عمليات تروريستي بسته شده بود.
اين تلويزيون افزود: دولت انتقالي عراق براي بازسازي مرقد امام علي (ع ) و بهسازي تأسيسات خدمات شهري نجف سه ميليارد دينار بودجه اختصاص داده است .
|