يك دهه پيش زماني كه طرح ساخت سازه اي مخابراتي و تلويزيوني به عنوان سمبل عزم و اراده ملي در سازندگي كشور ارايه شد، گمان نمي رفت بلندپروازي اين رويا روزي ارتفاع ۴۳۵ متري سقف پايتخت را درنوردد.
اما قطعاً حتي سازندگان و طراحان برج ميلاد نيز گمان نمي كردند براي ساخت اين برج مجبور به عبور از هزار توي تصميمات هر روزه شهر شوند.
برج ميلاد در برابر زلزله با بزرگي ۸/۷ ريشتر مقاوم است و در مقابل بادهايي با سرعت بيش از ۲۰۰ كيلومتر در ساعت ايستادگي دارد، اما مشخص نيست تا چه زمان در برابر تاخيرهاي هرروزه براي ساخت دوام خواهد آورد.
بعد از بررسي و محاسبه در ساخت برج ميلاد در سال ۷۸ اعلام شد: «برج (مخابراتي ـ تلويزيوني ) اين مركز اواسط سال ۱۳۸۱ افتتاح خواهد شد» و اين در حاليست كه در بازديد خبرنگاران همزمان با پايان تابستان ۸۲، در محل ساختمان نيمه كاره برج ، زمان اتمام كار سازه راس برج پايان سال ۸۳ تخمين زده شد.
مدير روابط عمومي شركت يادمان سازه مي گويد: «وقتي ساخت سازه راس برج به پايان برسد، از حيث فني ساخت برج تمام شده و آماده بهره برداري قلمداد مي شود كه اواخر سال ۸۳ اين امر به وقوع مي پيوندد. مركز همايش و جشنواره هاي بين المللي كمتر از يك سال ديگر، اما كل مجموعه كه شامل هتل ، مركز تجارت الكترونيك و پارك است ، آخر سال ۸۵ به بهره برداري خواهد رسيد. وقتي ساخت پروژه شروع شد، بنا بود در سال ۸۱ به اتمام برسد و چون هر اتفاقي در سطح سياسي و اجتماعي بيفتد دامنگير پروژه ها نيز مي شود، مشكلات اعتباري ، گمركي و بعضي مواقع مسايل فني سبب تاخير در اتمام پروژه شده است .
هنگامي كه در سال ۷۸، كرباسچي ، شهردار اسبق تهران با ارايه عملكرد ۱۰ ساله مديريت خود در شهرداري تصدي اين پست را رها كرد، در جلسه اي اعلام كرد: «احداث برج بلند مخابراتي تهران يك اثر و يادمان در شهر تهران و كشور است .»
وي گفت : هم اكنون بيش از ۸۰ متر از اين برج ۴۰۰ متري احداث شده است و طبقه آخر آن با مساحت ۷۰۰ مترمربع، براي شناساندن آثار و آرمان هاي والاي امام خميني (ره ) اختصاص خواهد يافت.زماني نزديك به همين تاريخ در سال ۷۸، مدير عامل شركت يادمان سازه ، مجري احداث برج ميلاد و مركز ارتباطات بين المللي تهران ، اعلام كرد: «در اين سال ۷۰ ميليارد ريال اعتبار از سوي شوراي شهر تهران براي احداث اين مجموعه تخصيص يافته است .»
مهندس «عباس زركوب» در آن زمان افزود: پيش بيني مي شود كه در اواسط سال ۱۳۸۱، مركز و برج مخابراتي و راديو تلويزيوني ميلاد به بهره برداري كامل برسد.وي در سال ۷۹، زمان بهره برداري برج ميلاد را پايان سال ۸۳ عنوان كرد و همزمان با آغاز سال ۸۲، زمان اتمام كار پروژه عمراني برج ، پايان سال ۸۴ ذكر شد.
مدير روابط عمومي شركت يادمان سازه در اين خصوص گفت : كار ساخت برج ميلاد براساس برنامه ريزي انجام شده در حال پيشرفت است . مدت زماني كه براي ساخت و اتمام كار برج اعلام شده بوده و مي شود، زمان كاري است .مقيسه اظهار داشت : بنابراين ، اگر به هر علت اعم از كمبود اعتبارات و شرايط ديگر،كار متوقف شود، زمان به عنوان زمان كاري محاسبه نمي شود.فارغ از اعلام هاي زماني كه هربار به گونه اي به تعويق افتاده و در امور عمراني عادت شده است ، بحث ديگري كه در اين ميان مطرح است ،اعتبارات لازم براي اين برج است .
مدت زمان مديدي پس از شروع به كار ساخت برج مخابراتي ، بحث بر سر اين موضوع كه شايد ساخت اين برج ضررهايي را متوجه شهرداري تهران كند مطرح شد.اين بحث دوام زيادي نياورد و نتوانست فشار زيادي بر ساخت برج تحميل كند، چون اقتصادي بودن طرح به اثبات رسيد و گفته شد: «در مدت پنج سال پس از بهره برداري از برج ، سرمايه هزينه شده بازگشت خواهد شد.»
كل هزينه ارزي و ريالي احداث برج در سال ۷۸ ، ۳۰۰ ميليارد ريال عنوان و گفته شد تا آن زمان ۱۲۰ ميليارد ريال آن به صورت ريالي و ۶ ميليون دلار به صورت ارزي هزينه شده است .سه ماه پس از اعلام اين مطلب ، بار ديگر در مصاحبه اي مطبوعاتي اعلام شد: «تاكنون ۱۵۰ ميليارد ريال براي احداث اين مجموعه شامل برج ، مركز تجارت بين المللي ، مركز همايش هاي بين المللي و هتل هزينه شده است .»
شوراي اسلامي شهر تهران ، همين سال ، ۷۰ ميليارد ريال اعتبار براي احداث اين مجموعه تخصيص داد.
در سال ۷۹ مبلغ هزينه شده براي ساخت برج ميلاد، ۲۰۰ ميليارد ريال اعلام شد و گفته شد: «هزينه لازم براي ساخت برج ۵۰۰ ميليارد ريال است .»
سال ۸۰ و درحاليكه در سال ۷۹ هزينه ۵۰۰ ميليارد ريالي براي ساخت برج تخمين زده شده بود، اعلام شد: «اعتبار مورد نياز براي ساخت برج ميلاد كه در آغاز ۲۵۰ ميليارد ريال محاسبه شده بود، به دليل تورم سالانه به ۵۰۰ ميليارد ريال افزايش يافته است .»
مدير عامل شركت يادمان سازه همزمان با آغاز سال ۸۲، اظهارداشت : «پيش بيني مي شود ۵۰۰ ميليارد ريال ديگر تا پايان زمان ساخت برج هزينه شود.»
اين بار و همزمان با آخرين نشست مطبوعاتي ، درخصوص هزينه هاي كل مجموعه عنوان شد: «برج با مجموعه جانبي اش حدود ۷۵۰ ميليارد ريال هزينه در بردارد كه ۲۷۵ ميليارد ريال آن تاكنون هزينه شده است .»
مدير روابط عمومي اين پروژه اين بار اعلام كرد: «اين براي نخستين بار است كه هزينه هاي ساخت برج اعلام مي شود.»
وي ميزان اعلام شده در اين دوره را با محاسبه ميزان نرخ تورم و ديگر عوامل دانست و هرگونه تغيير در آن را انكار كرد.
مدير عامل شركت يادمان سازه اوايل سال جاري ، هزينه ساخت كل مجموعه تا سال ۸۲ را دو هزار و ۲۰۰ ميليارد ريال برآورد كرد و اين در حالي است كه در آخرين نشست در هفته جاري اين هزينه دو هزار و ۷۱۰ ميليارد ريال اعلام شد.
تعويق در ساخت برج كه گاهي به كمبود اعتبارات و بودجه برمي گردد، گاهي نيز در كشمكش ميان تغيير مديريت شهري به تعويق مي افتد.
رييس كميسيون برنامه و بودجه نخستين دوره شوراي شهر تهران براين باور است كه برج قطعاً تا پايان سال ۸۳ تكميل مي شود.
«سيدمحمود عليزاده طباطبايي » گفت : خوشبختانه اعضاي شوراي شهر اعضايي فني هستند و عظمت اين كار را درك مي كنند.وي افزود: در اعتبارات سال ۸۲، اعتبار خوبي براي مجموعه در نظر گرفته شده است .اين عضو شوراي نخست شهر تهران گفت : اگر كار ساخت اين طرح هر روز جلو افتد، منافع اقتصادي بسياري دارد.
عليزاده طباطبايي افزود: اين برج علاوه بر فوايد اقتصاديي كه دارد، از نظر بعد ملي و سمبليك حايز اهميت است .وي اظهار داشت : در زمان بازديد ما از برج هنوز مطالعات آن كامل نبود و برآوردهاي آن تغيير كرده است ، ولي با توجه به اينكه ساخت تجهيزات در داخل زمان بر است و پروژه هاي جانبي برج نيز وجود دارد، بعيد مي دانم تا سال ۸۳ هم به پايان برسد.
برج ميلاد، در ايران مقام اول و در ميان تمام برج هاي ارتباطي دنيا، چهارمين برج بلند است كه بزرگترين سازه راس در ميان تمامي برج ها متعلق به آن است .
مركز ارتباطات بين المللي تهران شامل چند قسمت است كه برج ميلاد با ارتفاع ۴۳۵ متر يكي از بخش هاي اين مركز است .سطح زيربناي سازه اين برج ، ۱۲ هزار و ۸۹۸ متر معادل بيش از دو برابر بلندترين برج دنيا يعني كانادا است و در ۱۲ طبقه ساخته مي شود.برج ميلاد با بهره گيري از طراحي هنر منحصربه فرد ايراني و اسلامي ، هم راستا و همسو با بيش از چهار هزار مناره دو هزار مسجد پايتخت ۷۵۰ كيلومتر مربعي كشور، در زير پاي دامنه هاي البرز سربه فلك كشيده و به آسمان رسيده است .بي گمان همگان اذعان دارند كه اين برج ، شاهكاري است كه در روزگاري نه چندان دور مهمترين نماد شهر خواهد بود.
مردم تهران به تغيير در تصميمات هر روزه خو گرفته اند، اما بايد ديد بام نمادين شهر تا كي خموش خواهد ماند.