(بخش پاياني )
* ظهور علايم در مبتلايان به كشش دائمي
بروز درد هنگام حركت هاي ساده دست مانند بلند كردن فنجان چاي و يا چرخش فرمان اتومبيل حاكي از يك بيماري دردناك است.
اين بيماري در اروپا نيز شايع است و آمار نشان مي دهد بيماري هاي مربوط به دست و بازو در نزد افرادي كه با رايانه سروكار دارند ۷ تا ۱۲ برابر بيشتر از بقيه مردم است.
پيش گيري:
در هنگام كار به خودتان استراحت داده و دست ها و بازوها را از محل كارشان در جاي راحت تري بگذاريد.
هنوز براي اين بيماري درمان مشخصي ارائه نگرديده شايد اولين اقدام تطبيق ابزار و محيط كار با شرايط فيزيكي كاربر باشد «در نظر گرفتن شرايط ارگونومي».
هر كاربر معمولي در دوران زندگي اش حدود ۸۰۰۰۰ ساعت (تقريباً معادل ۸ سال) را در محل كارش روي صندلي مي گذراند. مبل و صندلي هاي اداري غالباً از ستون فقرات به درستي مراقبت نمي كنند. ستون مهره ها نبايد با صندلي مطابقت داشته باشد بلكه صندلي را بايد مطابق با ستون مهره ها ساخت. كتف و گردن با وضعيت غلط نشستن دچار دردهاي شديدي مي گردند.
با قرار دادن نمايشگر در محل مناسب مي توانيد درد گردن را برطرف كنيد. بهترين ارتفاع را با توجه به شرايط بدني خودتان پيدا كرده و نمايشگر را به گونه اي قرار دهيد كه چشمان شما و حد فوقاني نمايشگر روي يك خط مستقيم قرار بگيرد. در اين حالت سر مي تواند به راحتي خم شود. صندلي بايد به گونه اي طراحي شده باشد كه تا جاي ممكن حداكثر امكان حركت را به شما بدهد. هنگام نشستن پاهايتان را زياد به سمت جلو نكشيد در عوض سعي كنيد با آن ها و بدن خود يك زاويه ۹۰ درجه بسازيد تا ستون مهره ها فشار كمتري را تحمل كنند.
توصيه مي شود پاها را روي هم نگذاريد زيرا اين كار فشار به عصب سياتيك را افزايش داده و از گردش خون در پاها جلوگيري مي كند.
توليد اوزون به وسيله چاپگر ليزري
اوزون هنگام كار چاپگر ليزري توليد مي شود و شديدا به بافت مخاطي بيني، چشم و گلو آسيب مي رساند.
در حالي كه تعداد زيادي از متخصصين اوزون توليد شده به وسيله چاپگر را بي خطر مي دانند اما عده اي ديگر عقيده دارند كه از چاپگر ليزري بايد در يك محيط مجزا استفاده شود چرا كه درصد اوزون در يك اطاق بدون جريان هواي تازه و يا بدون تهويه مطبوع مي تواند خيلي بالا برود. براي جلوگيري از اين موضوع نكات زير را رعايت كنيد. برخي از توليدكنندگان چاپگر مانند هيولت پاكارد و كيوسرا چاپگرهايي مي سازند كه طبق گفته سازنده ديگر اوزون توليد نمي كند. منتهي هنگام كار با چاپگر هاي قديمي بدون هيچ ترديدي در فواصل مشخص پنجره ها را باز كنيد تا هواي محل عوض شود. زماني كه با چاپگر كاري نداريد آن را خاموش كنيد و تا جايي كه مقدور است سعي كنيد چاپگر در خارج از محل محيط كار قرار گيرد.
كار با كامپيوتر به چشم ها فشار مي آورد
هركس كه در شب حداقل يك بار به گشت و گذار در اينترنت پرداخته است، مي داند كه كار با صفحه نمايش چشم را خيلي خسته مي كند. سوزش، آب ريزش، خستگي چشم، سرخي پلك ها، پرپر زدن پلك ها و ديد تار از عوارض آن است. اين مطلب كه كار طولاني با صفحه نمايش موجب صدمه به چشم مي شود و به وسيله تحقيقات هم ثابت شده است، هنوز براي خيلي ها جا نيفتاده است.
در يك كار ۸ ساعته با صفحه نمايش حدود ۳۰۰۰۰ جابه جايي ديد صورت مي گيرد. اين چشم خسته ديگر نمي تواند به درستي تطابق ايجاد كند. صاف نبودن و لرزش تصوير امكان بروز خطر را افزايش مي دهند.
خيره شدن به صفحه نمايش باعث كاهش پلك زدن مي شود. اين جاست كه سندروم «سيكا» بروز مي كند: سطح قرينه خشك و كدر شده و قطعاً موجب كوري مي شود.
در مطالعات انجام شده براي يافتن حد واقعي تحمل چشم به اين نتيجه رسيده اند كه كار با كامپيوتر مي تواند بينايي را ضعيف كند. در عين حال فشار بيش از اندازه به چشم باعث ناراحتي هاي روان تني و آسيب به عضلات و استخوان بندي نيز مي گردد.
اخيراً در نمايشگرهاي ۱۷ اينچي جديد نيز يك عامل خطرناك ديگر كشف كرده اند: كاربران كامپيوتر به جاي اين كه حروف بزرگ تري را به كار ببرند تا چشم ها كمتر خسته شوند، ناچار به استفاده از حروف بسيار ريز هستند. حروف ريز و تباين شديدتر رنگ ها در نمايشگرهاي جديد موجب وارد آمدن فشار بيشتر به چشم مي شوند.
پيش گيري:
نوشته هاي سياه روي زمينه روشن، چشم ها را كمتر اذيت مي كنند. در حالي كه نور رنگي به دليل داشتن طول موج هاي مختلف روي عدسي چشم به طور متفاوت اثر مي گذارد تا چشم بتواند آن رنگ ها را تشخيص دهد. در واقع چشم براي تطابق دادن خودش، ناچار است كار بيشتري نسبت به تصوير سياه و سفيد انجام دهد.
از حروف ريز كمتر استفاده كنيد. ضربان تكرار تصوير بايد حداقل ۷۰ هرتز باشد. سعي كنيد نسبت و تناسب نور را در محيط برقرار كنيد. محيط كار بايد عاري از اشياء براق و منعكس كننده باشد. در بين كار با نمايشگر مكث كرده و به خودتان استراحت دهيد و بالاخره به عنوان منبع روشنايي از چراغ هاي مهتابي كه نوري شبيه نور طبيعي توليد مي كنند، استفاده كنيد.
براي پيشگيري از عوارض كار در پشت ميز و كار با رايانه مي توانيد حركات پيشنهادي را انجام دهيد. اين حركات كمتر از دو دقيقه زمان شما را خواهد گرفت، توصيه مي شود كارهاي نشستني را هر نيم ساعت رها كنيد، براي اين منظور سعي كنيد لوازم اداري در فاصله كم قرار نگيرد تا براي دسترسي به آنها مجبور به حركت شويد. سعي كنيد تلفن هاي خود را در حالت ايستاده پاسخ دهيد.
براي نشستن اصولي يا نبايد تكيه داد و پشت را آزاد گذاشت و صاف نشست و يا تا انتهاي تكيه گاه صندلي عقب برويد به گونه اي كه تكيه گاه تمام پشت را پوشش دهد و براي داشتن سلامت كامل جسمي ورزش و حركات نرمشي را هميشه مدنظر داشته باشيد*.
منابع:
۱) چكيده مقالات سمينار سلامت نيروي كار و توسعه پايدار- وزارت بهداشت
2) Health & safety office (south bank university London)
۳) مجله كامپيوتر ۵۲
4) Stretching in the office (Robert A.Anderson, Jean E. Ander son)