محور لن
دن، واشنگتن و برلين، پاريس
محمد علي توحيد
علي رغم فشار و اعمال نفوذ آمريكا همچنان مسئله كمك مالي براي بازسازي عراق با حمايت بين المللي لاينحل باقي مانده است. در اجلاس بزرگ نهادهاي بين المللي اقتصاد و مقامات اقتصادي كشورهاي جهان، مهمترين مسئله بي ثباتي عراق و ادامه عمليات تروريستي برضد نيروهاي ائتلاف است.
«فرانسيس بورگيونون» اقتصاددان ارشد بانك جهاني پيش از اجلاس مشترك بانك جهاني و صندوق بين المللي پول در گفتگويي با خبرنگاران در دوبي تاكيد كرد كه معضل كليدي در بحران عراق حل مسئله بي ثباتي سياسي است.
وي خاطرنشان كرد كه هرگونه كمك اقتصادي و برنامه ريزي براي اقتصاد عراق تا نبود ثبات سياسي و افقي روشن براي خروج نيروهاي آمريكايي و واگذاري قدرت به مردم عراق بي اثر خواهد بود.
وي كه اخيراً جانشين «نيكلاس اشترن» به عنوان اقتصاددان ارشد توسعه بانك جهاني شده است افزود: غيرممكن است كه بدون وجود اميد به تشكيل نهادي سياسي و با ثبات براي اجراي آن بتوان برنامه اي ارائه كرد.
وي يادآور شد كه در فلسطين نيز شرايط مشابهي وجود دارد و اين منطقه نيز بدون ثبات سياسي قادر به پذيرش عملي يك برنامه اقتصادي نيست. اين اظهارات هر چند بر اراده دولت آمريكا براي پيشبرد استراتژي سياسي، نظامي خود در جهان بويژه در منطقه خاورميانه تأثير نخواهد گذاشت و دولت بوش با اتكا به توان نظامي و قدرت اقتصاد اين كشور تلاش خواهد كرد اهداف خود را كه امنيت ملي آمريكا در رأس آنهاست، پيش ببرد، اما اين رويكرد در جهان امروز بويژه در اروپا با مقاومت روبه روست. آلمان و فرانسه به عنوان بزرگترين اقتصادهاي جهان در تلاش هستند تا در پيشبرد يكجانبه اهداف آمريكا خلل ايجاد كنند.
توني بلر كه در تلاش بود اختلاف ميان محور برلين، پاريس از يكسو و لندن- واشنگتن را از سوي ديگر، بهبود بخشد روز يكشنبه ناكام به لندن بازگشت و از سوي همتايان اروپايي خود به دليل پيوستن به واشنگتن مورد انتقاد قرار گرفت. شيراك و شرودر در اجلاس برلين بر واگذاري هرچه زودتر اداره عراق به نهادهاي سازمان ملل تأكيد كردند و اميد لندن و واشنگتن براي توافق در مورد برنامه بازسازي عراق پس از جنگ را ناكام گذاشتند. توافقي كه مي توانست صدور قعطنامه آينده سازمان ملل در اين باره را تسهيل و تسريع كند. از سوي ديگر اينكه فرانسه و آلمان امسال با اقتصادي به هم ريخته روبه رو هستند (در حال حاضر دولت فرانسه تحت شديدترين فشارها از سوي اتحاديه اروپا براي اقدام عاجل براي حل مشكل كسري بودجه قرار دارد و به همين دليل وزير اقتصاد فرانسه نتوانست در اجلاس دوبي شركت كند) گمان سهم خواهي اين دو كشور را در عراق و خاورميانه تقويت مي كند.
در محور برلين-پاريس تنها فرانسه از حق وتو در شوراي امنيت برخوردار است و به همين دليل در مذاكرات سه جانبه در برلين، شرودر همواره نقش يك بيطرف ميان شيراك و بلر را بازي مي كرد. هرچند در اين جنگ، روسيه نيز با يك حق وتو در جيب جبهه جداگانه اي براي مقاومت در برابر سياست هاي يك جانبه آمريكا گشوده است.
ولاديميرپوتين با مخالفت با حضور نظامي در عراق و تأكيد بر مواضع گذشته تلاش براي كشيدن مقامات آمريكا به پاي ميز مذاكره را ادامه مي دهد.
آنچه آشكار است دولت بوش در عراق با دشواري هاي بسياري روبه رو است، ادامه ناآرامي، انفجار و ترور و فقدان يك حاكميت سياسي مشروع، مهمترين اين دشواري هاست. اما دولت بوش براي انتخابات سال آينده نيز بايد نگران باشد. اوضاع اقتصاد اين كشور عليرغم نشانه هاي اميدواركننده از رشد اقتصادي، شرايطي شكننده دارد.ادامه مقاومت محور آلمان، فرانسه و روسيه مي تواند سياست هاي اقتصادي بوش را نيز در معرض خطر قرار دهد.
يك هماهنگي جهاني مي تواند منافع همه طرف هاي درگير را تأمين كند اما ادامه مقاومت به گشوده شدن جبهه هاي جديد ميان آنان مي انجامد. سخت شدن مواضع آمريكا و مجازات آلمان و فرانسه در جبهه اقتصادي و گشودن جبهه هاي جديد در خاورميانه علاوه بر توجيه بحران اقتصادي در آمريكا شايد يك برگ برنده در انتخابات آمريكا باشد.شايد به همين دليل است كه دموكرات هاي آمريكا نيز يك ژنرال چهار ستاره را براي مبارزه انتخاباتي با بوش به ميدان فرستاده اند.
«گايدار» در عراق
«ايگور گايدار» معمار خصوصي سازي روسيه براي برنامه ريزي اقتصادي در عراق و بازسازي نهادهاي اقتصادي اين كشور عازم بغداد شد.
وي كه پيش از اين نخست وزير و در حال حاضر مدير مؤسسه «اقتصاد در حال گذار» و رهبر حزب «اتحاد نيروهاي راست» در روسيه است به گروهي ديگر از مقامات و كارشناسان كشورهاي گوناگون مي پيوندد كه براي برنامه ريزي اقتصاد عراق پس از جنگ تشكيل شده است.
گايدار بوسيله دولت مورد حمايت آمريكا در عراق دعوت شده است. «پيتر استوينوف» رئيس جمهور سابق بلغارستان، «مارت لار» نخست وزير سابق استوني، در اين گروه عضويت دارند. در حال حاضر «مارك بلكا» نخست وزير سابق لهستان اقتصاددان ارشد در هيأت اداره كننده عراق است.روزنامه «راشيا ژورنال» با انتشار اين خبر به نقل از منابع روسي تاكيد مي كند كه گايدار در هنگام نخست وزيري خود كارنامه موفقي نداشت و در دوران وي اقتصاد روسيه با بحران روبه رو شد و سياست هاي وي براي هدايت اين كشور به سوي اقتصاد بازار موفق نبود. برخي كارشناسان روسي دعوت گايدار را ناشي از مشكلات عميق آمريكا در اداره عراق قلمداد كرده اند.
اما آنچه كه از استراتژي آمريكا در خاورميانه مشاهده مي شود دولت بوش قصد دارد با به كارگيري همه امكانات و نيروهاي موجود اهداف خود را پيش برد.
از اين رو همه طرفداران اقتصاد آزاد و طرفداران خويش را گرد آورده تا تحول مورد نظر را در عراق شكل دهد و ديگر كشورها را نيز با خود همراه كند.