بقاياي فناي بازار تهران در ساليان اخير از جمله دلمشغولي هاي بحث
بر انگيز حوزه هاي فني و دانشگاهي مرتبط با مباحث برنامه ريزي و معماري شهري در ايران بوده است. فارغ از جنبه هاي اقتصادي و سياسي مرتبط با موضوع، نكته اين است كه بازار تهران شايد مهم ترين نمايه معماري بومي اين شهر باشد و به تبع حفظ آن مي تواند به بقاي هويت تاريخي اين شهر كمك كند، اما شرايط موجود دستيابي به چنين هدفي را دشوار و بعضا ناممكن كرده است.
بخش عمده بازار به شدت فرسوده بوده و به واقع در حال ويراني است و خدمات رساني به كل بازار به خاطر تنگي معابر و نبود زيرساخت هاي لازم بسيار دشوار است. طرح جامع نوسازي، بهسازي و تجهيز بازار كوشيده است در اين باره راهكارهاي مدون ارائه كند. گزارش در اين باره را در صفحه ۳ بخوانيد.
گروه شهري: به دنبال افزايش نگراني هاي مسئولان و كارشناسان ميراث فرهنگي در مورد تخريب بافت قديمي بازار تهران، طرح جامع نوسازي، بهسازي و تجهيز بازار تا ۹ ماه آينده تدوين مي شود.
به گزارش «ميراث خبر»، مهندس « فرخ زنوزي» مدير و مهندس مشاور طرح جامع نوسازي، بهسازي و تجهيز بازار تهران با بيان اين مطلب افزود: «مراحل تهيه طرح جامع ساماندهي بازار تهران از سال ۷۴ آغاز شده بود اما به دليل تغيير مديريت شهرداري در چند مرحله متوقف و دوباره از سر گرفته شد. هم اكنون به دليل توجه خاص شهرداري تهران و سازمان ميراث فرهنگي به حفظ و احياي اصالت بازار قديمي تهران، مقرر شده طرح ساختاري ساماندهي اين منطقه تا آخر ماه آينده تدوين شود.»
وي افزود: «هم اكنون تدوين طرح ساختاري بازار تهران در مرحله مقدماتي است اما با توجه به اين كه مطالعات مورد نياز در اين حوزه پيش از اين به طور جامع و كامل انجام شده مراحل تدوين طرح، زمان زيادي نياز ندارد و اميد است اين پروژه هر چه سريع تر براي اجرا در سطوح گسترده و كلان بازار تهران آماده شود.»
«زنوزي» حفظ ارزش هاي تاريخي و فرهنگي بازار و احياي بافت قديمي آن را از جمله اهداف اساسي تهيه طرح ساختاري بازار دانست و گفت: «۳۰ هكتار از محدوده ۱۱۲ هكتاري بازار ، بافت كاملا تاريخي و حفاظت شده دارد كه حفظ باقي مانده بافت تاريخي بازار و احياي اصالت از دست رفته آن از اهداف جدي پروژه جامع ساماندهي بازار است و شهرداري و سازمان ميراث فرهنگي هر دو در اين زمينه توافق نظر دارند و بر اساس طرح جامع ساماندهي بازار، بازسازي محدوده ۱۱۲ هكتاري بازار و مناطق تاريخي آن در چند مرحله انجام خواهد شد.»
وي افزود: «حفظ آثار تاريخي موجود در منطقه بازار، بازسازي فضاهايي كه از دست رفته، احياي فضاهاي پيرامون بافت هاي تاريخي و نيز تجهيز بازار با توجه به نيازهاي امروزي اين منطقه، چهار مرحله اساسي است كه براي ساماندهي محدوده بازار بزرگ تهران در نظر گرفته شده است.»