فهم قدرت
ترجمه: دكتر احمد عظيمي بلوريان
ناشر: مؤسسه خدمات فرهنگي رسا
چامسكي يك فعال سياسي و اجتماعي بنام جهاني است و همراه دوستان و طرفداران خود يك شبكه افقي در زير سطح فرهنگ غالب به وجود آورده است تا ميان مردم ارتباط به وجود آورد و اين حركت از ديد وي، مغاير سياست حاكميت آمريكاست كه همواره تلاش مي كند مردم را به صورت اتم ها و ذرات پراكنده و جدا از هم نگه دارد. چامسكي تاكنون بيش از هفتاد كتاب نوشته است كه بيشتر آنها به زبان هاي ديگر ترجمه شده و يا مستند فيلم هاي متعدد قرار گرفته است. كتاب هاي سياسي و اجتماعي او را عمدتا ناشريني چاپ مي كنند كه فعاليت آنها جنبه سودآوري ندارد.
انديشه و ديدگاه هاي چامسكي را با داروين و دكارت مقايسه مي كنند. روزنامه گاردين ميزان نقل قول از سخنان چامسكي را برابر انجيل و شكسپير برآورد كرده است. ساختار حكومتي كه به شدت مورد انتقاد چامسكي است، همان ساختاري است كه لوئيز ممفورد در «مدنيت و جامعه مدني در بستر تاريخ» توصيف مي كند كه از «شبان» و «شكارچي» تكوين يافته است. در اين ساختار، كسي كه صدر حكومت است، نقش شبان را براي خود قائل است و مردم را گله گوسفند مي داند - كه سلطان شبان است و عامي گله - حكومت كردن از ديدگاه حاكم، كاري بسيار ساده، بسيار عملي و اجرايي است. چامسكي، حالت پيشرفته آن را در ساختار شركت ها مي داند كه در آن همه دستورات يك طرفه از بالا به پايين ديكته مي شود و بازخور از پايين به بالا صورت مي گيرد، جايي كه براي اتلاف وقت و چون و چرا كردن وجود ندارد. فرض بر اين است كه زبردست از زيردست بهتر مي فهمد و آنچه موجب شگفتي چامسكي است، اين است كه به رغم همه پيشرفت هايي كه در مديريت امور عمومي و علوم سياسي صورت گرفته است، اين روش طرفداران بسيار دارد و هيأت حاكمه آمريكا نيز به رغم ظاهر دموكراتيك آن، مردم را در عمل از تصميم گيري دور مي كند. در اين صورت، حكومت نوعي «گله داري» است. حتي ايدئولوگ هاي نظام حكومتي آمريكا مانند والتر نيمن، مفسر فقيد آمريكايي، مردم را همواره «گله سرگردان» خوانده اند.
چامسكي در اين كتاب معتقد است هيأت حاكمه آمريكا اساسا، نه طرفدار اسرائيل است و نه آسايش و امنيت اسرائيل را مي خواهد. آمريكا اسرائيل را به شكلي كه هست - در بحران و بي قراري و ناامني مي خواهد، زيرا در اين صورت است كه مي تواند از آن به صورت ابزاري در خدمت خود استفاده كند. اسرائيل اين را مي داند و سناريوي «گزينه سامسون» را براي روز مبادا انتخاب كرده است. گزينه سامسون اشاره به افسانه سامسون در كتاب مقدس است كه آنگاه كه سامسون همه درها را به روي خود بسته ديد، ستون هاي معبد را فرو برد. از اين افسانه چنين افاده مي شود كه «اگر من نباشم، مي خواهم كه سر به تن دنيا نباشد»، پولي كه آمريكايي ها به اسرائيل مي دهند، حاصل زحمات «لابيست ها»ي آمريكا در خاورميانه و سراسر جهان است. در خاورميانه، چه در زمينه كنترل نفت و چه مقابله با ناسيوناليسم عرب، از اسرائيل استفاده مي كنند. اين استاد معتبر زبان شناسي آمريكا مي گويد: سال هاست كه اين حقايق روشن است. دليل تداوم وضع موجود اين است كه ايالات متحده ماندگار بودن حالت بحران را براي منافع خود ضروري مي داند و واقعا نمي خواهد مسئله اسرائيل و فلسطين حل شود. و همان گونه كه پيش از اين اشاره شد، وجود يك اسرائيل غرق در مشكلات و درگيري هاي جنگي روزانه، بخش مهمي از استراتژي آمريكا براي فرمانروايي بر جهان است. ارزش اسرائيل براي آمريكا در آن است كه همواره در تهديد نابودي به سر برد. از سوي ديگر، با نقشي كه آمريكا بازي مي كند، نيروي رهبري فلسطين به جاي مقابله با اسرائيل، صرف سركوبي خود فلسطيني ها مي گردد. نظام خودگردان فلسطين داراي بالاترين سرانه نيروي انتظامي است.
در پايان كتاب چامسكي به پرسش كننده جواني كه خواهان مشاركت در مسائل اجتماعي است، ولي نگران است كه او را متهم به جواني و نفهمي كنند چنين پند مي دهد كه مردمي كه مي خواهند استقلال فكري داشته باشند بايد هزينه آن را بپردازند. وي معتقد است كه امور دنيا بسيار سطحي و پيش پاافتاده است، ولي روشنفكران آن را سخت و غامض جلوه مي دهند و در تفسير مسائل دنيا براي خود دكان باز كرده اند، درحالي كه هيچ چيز در علوم اجتماعي يا تاريخ يا سياست وجود ندارد كه فراتر از ظرفيت عقلاني يك جوان عادي پانزده ساله باشد.
دهياري ها
دهياري ها به واسطه نوپا بودن، فاقد سابقه تشكيلات اداري و سازماني و طبعاً فاقد پشتوانه مديريتي باتجربه هستند. همه چيز در مورد آنها آغاز راه است.
دهياري ها براي انجام وظايف خود با توجه به نوپا بودن، احتياج مبرمي به آموزش دارند و اين آموزش بايد در كليه محورها و فعاليت ها بر اساس اولويت باشد.
ماهنامه اي كه زير نظر دفتر امور دهياري ها منتشر مي شود، رسالتي اينگونه براي خود تعريف كرده است. «دهياري ها» ماهنامه آموزشي، اطلاع رساني و ترويجي است كه مي كوشد با ارائه مباحثي در مورد انجمن هاي روستايي و مديريت روستاها، خلاء آموزشي محسوس، در فعاليت دهياري ها را جبران كند.
در اين شماره از «دهياري ها» مطالبي در مورد ابزارهاي مديريتي در جامعه روستايي، انجمن هاي روستايي ژاپن، توسعه و ترويج روستايي، الفباي مديريت روستا و... به چاپ رسيده است. «دهياري ها» در شمارگان ۱۲ هزار نسخه و با همكاري مؤسسه جهان كتاب منتشر مي شود.
فصلنامه بهداشت روان
مقالات شماره چهارم فصلنامه همچون شماره هاي پيشين به مشكلات، اختلالات فشارهاي رواني جامعه امروزي پرداخته است.
در اين شماره از فصلنامه بهداشت روان مي توانيد مطالبي را در مورد اعتياد، حقوق كودكان، جايگاه بهداشت روان در ايران و معضل كنكور بخوانيد. در بخشي از سرمقاله مجله، با اشاره به معضلات كنكور و مشكلات ناشي از آن آمده است:
«متأسفانه به دليل اشكالات آموزشي بيش از يك ميليون دانش آموز موفق به ورود به دانشگاه نشدند و هر سال اين تعداد رو به افزايش است، قبول نشدگان در كنكور دچار بزرگترين فشار رواني هستند، همچنين خانواده هايي كه فرزندانشان وارد دانشگاه نشده اند نيز از اين فشار رواني مصون نيستند.
مسئولان جامعه نبايد از كنار اين معضل به سادگي بگذرند، بلكه وظيفه آنان است كه درصدد چاره جويي هاي لازم برآيند تا اين گروه جوان دچار سردرگمي، بلاتكليفي و افسردگي نشوند.»
آدرس پست الكترونيك مجله nbrsv@ yahoo. Com است.
نهاده
نهاده را وزارت جهادكشاورزي منتشر مي كند. ماهنامه اي است با كار ويژه آموزشي و اطلاع رساني.
در شماره پنجم اين ماهنامه مطالب متعددي در ارتباط با علوم كشاورزي چاپ شده است. عناوين برخي از اين مطالب عبارتند از:كشاورزي پايدار، تثبيت نيتروژن توسط باكتري هاي ريزوبيوم، ميزان مصرف كودها در افزايش توليد گندم آبي، كودهاي بيولوژيك،گزارشي از شركت نوين شيمي سلفچگانٍٍٍ، هرس درختان سيب، گفت وگو با كشاورز (بذركار) نمونه استان اردبيل، واژگان كشاورزي و...
نشاني اينترنتي نهاده، www. Assc.ir و پست الكترونيكي اين ماهنامه nahadeh@assc.ir مي باشد.
خبرنامه فرهنگستان علوم
به صورت فصلنامه منتشر مي شود. سه سال از انتشارش مي گذرد و اين شماره هفتم فصلنامه است. صاحب امتيازش، همانگونه كه از عنوان مجله نيز پيداست، فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي است.
در اين شماره از خبرنامه مطالبي درباره برگزاري سمينار حقوق اسلامي در آلمان، هشتمين جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي، همايش تخصصي حقوق خانواده، تقدير از مقام علمي دكتر كاردان، بزرگداشت مقام علمي ميرداماد و ميرفندرسكي، بررسي حقوق بشر از ديدگاه اسلام، جلسه هيأت رئيسه انجمن آكادمي هاي علوم در آسيا، امنيت و ايمني غذاٍ ، آموزش و انرژي و نيز گزارشي در مورد آكادمي علوم هندوستان به چاپ رسيده است.
در دنياي اينترنت مي توانيد خبرنامه را در سايت www.ias.ac.ir مطالعه كنيد.همچنين آدرس پست الكترونيكي يا آنگونه كه در مجله آمده است پيام نگار آن khabarnameh@ias.ac.ir است.